Articole

27.12.2024

Cum am slăbit un kilogram de Crăciun

Cum am slăbit un kilogram de Crăciun

Sper că ești bine după Sărbători și după toate mesele copioase. Și, nu, nu vreau să te simți vinovat pentru faptul că ai mâncat mai multe porții de cozonac decât ți-ai propus sau că ai dat gata friptura până te-ai simțit prea plin.

Dar hai să punem un pic lucrurile în perspectivă:

Câte calorii înseamnă un kilogram de grăsime?

Un kilogram de grăsime corporală echivalează cu aproximativ 7.700 de calorii. Aceasta este o valoare medie, acceptată în domeniul nutriției, care reflectă energia necesară pentru a stoca sau elimina un kilogram de grăsime.

Câți cozonaci trebuie să mănânci pentru a pune un kilogram de grăsime?

Un cozonac clasic de 1 kg are, în medie, între 3.500 și 4.000 de calorii, în funcție de rețetă și de ingredientele folosite (umplutura de nucă, cacao, stafide, zahăr).

Așadar, pentru a pune un kilogram de grăsime corporală, ar trebui să mănânci aproximativ 2 cozonaci întregi (aproximativ 7.700-8.000 de calorii), pe lângă ceea ce consumi pentru necesarul tău zilnic de energie.

Cum am avut un Crăciun echilibrat metabolic?

Pe lângă alegerile alimentare și faptul că am mâncat doar de poftă la masa de Crăciun, am fost atent și la scorul meu metabolic. Am folosit senzorul Life Libre 2, conectat la aplicația UltraHuman, pentru a monitoriza glicemia pe parcursul zilei (captură mai jos).

Rezultatul? Un scor metabolic de 99. Acesta arată cât de stabilă a fost glicemia mea de-a lungul zilei. Variabilitatea mică a glicemiei a fost datorată mai multor factori:

  • Salata bogată în fibre, pe care am consumat-o înainte de masa principală. (asta a fost cheia – vezi mai jos)
  • Porțiile mici de mâncare.
  • O plimbare scurtă pe care am făcut-o după masă, care a ajutat la stabilizarea glicemiei.

Scorul metabolic și graficul glicemiei

Mai jos ai o captură de ecran din aplicația UltraHuman, care arată variațiile glicemiei mele în ziua de Crăciun. Am reușit să nu ies aproape deloc din zona verde (adică fără urcușuri dramatice ale glicemiei).

Scor metabolic

 


Apropo de salata mâncată înainte de masa de Crăciun:

Pentru că îmi face atât de bine și devin pozitiv dependent de ea (în sensul că atunci când nu o mănânc, îmi dau seama cât de bine mă face să mă simt când o consum), am convins proprietarul restaurantului care se află în aceeași clădire cu studioul nostru, să prepare „Salata Dr. Mihail” – după o rețetă simplă, inspirată de Tim Spector, care trebuie să respecte o regulă clară: să conțină 30 de plante diferite, indiferent care ar fi ele.

Astfel, restaurantul nostru „din vecini” a inclus în meniul lor și această salată, care va fi disponibilă, în curând, și pentru livrare. Oricine o va putea mânca la ei în restaurant sau o va putea comanda acasă ori la birou, printr-o aplicație de delivery. Mie îmi rămăsese o porție extra de la o comandă de acum 2 zile, așa că am și mâncat-o înainte de masă.

Salata Dr. Mihail
(Revin curând cu detalii despre unde și cum o poți comanda. Dacă vrei să nu ratezi anunțul, abonează-te la newsletter-ul meu folosind linkul de la finalul articolului! )

 

Ce am mâncat concret?

La masa de Crăciun, nu mi-a fost foame (bineințeles, după ce am mâncat salata de mai sus).

Am mâncat doar de poftă:

  • O bucățică de piftie,
  • O felie mică de tort,
  • O lingură (mare 😅) de salată boeuf,
  • O porție de friptură.

Diferența?

Nu m-am abținut, dar nici nu am mâncat până la refuz. Cheia a fost că, datorită salatei bogate în fibre și volum, am ajuns la masă fără foame exagerată, ceea ce mi-a permis să aleg cu cap; și, în final, să slăbesc înca 1 kg – chiar de sărbători.  👇🏼

Greutate înainte de Crăciun

Greutate după masa festivă de Crăciun

Concluzia

Fiecare corp e diferit, dar includerea unei mese bogate în fibre și nutrienți înainte de mesele copioase poate face o diferență uriașă. Nu e nevoie să aștepți Crăciunul pentru a testa asta; poți să încerci oricând.

❗️ Ține minte: imediat după sărbători, cântarul nu reflectă realitatea. Ajustează-ți obiceiurile, fă mișcare și ai încredere că micile schimbări fac diferența!

 

BTW: Lucrez la un material despre Bio-hacking real: ce funcționează, ce nu și ce folosesc eu.

Dacă vrei să îl primești primul, intra pe newsletter.doctormihail.ro și dă Subscribe. Până atunci, ai grijă de tine!