Cum construim obiceiuri alimentare s?n?toase pentru Noul An

Vine anul nou, acum, cât de curând. Poate c? ?i tu, ca ?i mine, ?i-ai ascu?it creionul ?i ?i-ai preg?tit foaia pe care i?i vei trece lista de obiective ?i rezolu?ii pentru noul an. ?i pun pariu c? s?n?tatea v? fi una din aceste rezolu?ii; dac? am ghicit, cite?te mai departe.

O s?n?tate bun? este o stare pe care to?i ne dorim s? o atingem, dar care poate însemna pentru fiecare dintre noi o list? lung? de recomand?ri pe care s? le respect?m (sau, cel pu?in, s? o trecem în lista de rezolu?ii): s? petrecem mai mult timp în natur?, s? nu ne stres?m, s? nu depunem mult efort fizic, dar s? r?mânem în acela?i timp activi, s? facem sport, s? st?m mai mult cu cei dragi ?i, poate cel mai important dintre toate: s? acord?m mai mult? aten?ie alimenta?iei.

Ceea ce mânc?m este principala noastr? surs? de energie, al?turi de oxigenul pe care îl respir?m. Este combustibilul nostru, a?a c? e important s? îi acord?m corpului nostru un combustibil de calitate superioar? pentru a-l ajuta s? func?ioneze la eficien?? maxim? (am ?i solu?ii concrete cu ce po?i face, imediat).

Totul pleac? dinspre interior spre exterior. 

De cele mai multe ori, oamenii pornesc în noul an cu un drive foarte mare, convin?i c? vor reu?i s? î?i regleze alimenta?ia imediat ce ceasul a b?tut 0:00. Motiva?ia din spatele acestui gând poate fi diferit? de la om la om: ne dorim s? avem mai mult? grij? la ce mâncam pentru a ar?ta mai bine, poate pentru a ajunge la kilogramele dorite, pentru a respecta un regim asociat unei tulbur?ri pe care o avem deja sau pur ?i simplu din dorin?a de a avea mai mult? grij? de sine.

Indiferent care sunt motivele pentru care ne dorim s? avem obiceiuri alimentare mai bune, provocarea nu este s? le identific?m ca pe o necesitate, ci s? le integr?m în rutina noastr? zilnic?.  Repet: rutina zilnic?; iar rutina nu poate fi men?inut? doar prin motiva?ie puternic? (pentru c? motiva?ia nu ?ine) ?i efort constant; rutina trebuie s? fie cât mai simpl? ?i u?or de repetat, pân? când rutina devine cel mai u?or  lucru de f?cut, care necesit? cel mai pu?in efort (Exemplu: nu vei merge 1km pân? la chio?c s? i?i cumperi cipsuri dac? ai mere pe mas?, gata de mâncat).

Cum facem trecerea de la dorin?? la obicei?

Obiceiurile bune se sedimenteaza în timp. Pornind de la „DE CE?” – care este motiva?ia noastr? zilnic? care ne îndeamn? s? facem o schimbare ?i parcurgând pe rând pa?i mici care s? r?spund? la întrebarea „CUM” – cum pot ajunge s? am obiceiuri alimentare mai s?n?toase?

E bine s? ne cre?m ?i un sistem prin care facem lucrurile SIMPLE ?i CLARE de la bun început. 

1. Vizualizeaz? alimentele s?n?toase de care ai nevoie

În primul rând, trebuie s? ne d?m seama care sunt alimentele pe care trebuie s? le integr?m în dieta noastr? ?i care sunt cele pe care trebuie s? le reducem sau la care s? renun??m. Aici recomand s? ave?i undeva la îndemân?, fie pe telefon, fie pe frigider, piramida alimentar?:

Aceast? piramid? alimentar? este o recomandare bun?, cu o excep?ie: prea mul?i carbohidra?i, de regul? procesa?i ?i goli?i de fibre, la baza piramidei; În acest caz, a? t?ia din baza piramidei alimentare clasice ?i a? limita pâinea, pastele, orezul ?i cartofii la por?ii mici ?i mai rare, ?i le-a? înlocui cu legumele din abunden??. O s? spui… „Da bine, dar când s? merg la pia?? s? am mereu legume fresh”… explic imediat!) 

2. Renunta la mâncatul emo?ional ?i redu consumul de alimentele ultraprocesate

Aliment procesat înseamn? orice aliment pe care îl iei într-o pung? ?i are un termen de expirare. Înseamn? c? nu mai mânc?m niciodat? nimic ambalat? Nu. Înseamn? c? ne alegem cu mai mult? grij? produsele ?i c? încerc?m s? avem în meniul zilnic un echilibru între ceea ce înseamn? alimente procesate ?i alimente integrale. Ca s? fim ?i mai preci?i, încerc?m s? evit?m alimentele ULTRAPROCESATE; pentru c? ?i cerealele integrale de la pung? au termen de expirare mare ?i sunt procesate pentru a ajunge acolo; în schimb, cerealele golite de fibre, transformate în fulgi crocan?i ?i îmbiba?i în sirop de fructoz?, promovat ca fiind miere pe ambalaj, sunt ULTRAPROCESATE ?i clar nes?n?toase. 

Mul?i dintre noi folosesc mâncarea fie ca pe un scut, fie ca pe o recompens?: „m?nânc o ciocolat? întreag? pentru c? sunt foarte trist” sau „m?nânc o ciocolata întreag? pentru c? am avut o zi grea ?i abia a?teptam s? se termine”. Nu e nimic gre?it în a mânca ciocolat?, nu se va întampla nimic r?u dac? faci asta o data la ceva timp. Dar nu ar fi mai bine s? te bucuri de ciocolata respectiv?? S? o m?nânci într-un moment în care e?ti con?tient de emo?iile ?i nevoile tale?

Foarte mul?i dintre noi ajung s? consume „alimente interzise” sau au „guilty pleasures”. ?i atunci ce facem? Mânc?m un meniu de fast food, apoi continu?m cu o ciocolat? ?i sfâr?im prin a ne sim?i vinova?i, pentru c? am mâncat compulsiv ?i împin?i de emotii, bifând superficial la capitolul mâncare ?i pe ziua de azi.

Mâncatul trebuie s? fie un moment în care suntem con?tien?i, în care sim?im texturile alimentelor, ne înc?rc?m cu beneficiile lor, mestec?m suficient, astfel încât s? nu ne suprasolicit?m sistemul digestiv. Dup? ce mânc?m, trebuie s? ne sim?im energiza?i, nu epuiza?i. 

3. Încearc? s? m?nânci mai mult? mâncare g?tit? în cas?

Mâncarea g?tit? are extrem de multe beneficii pentru corpul nostru. Pe lâng? faptul c? digestia începe în momentul în care prepar?m mâncarea, când vine vorba despre mâncarea g?tit? în cas?, avem control absolut asupra ingredientelor ?i cantit??ilor pe care le folosim. Este foarte comod s? comand?m ceva sau s? mergem la restaurant, îns? calitatea gr?simii, cantitatea de zah?r sau sare pot varia foarte mult. 

Acela?i lucru este valabil ?i când ne referim la ingrediente. Când g?te?ti acas?, ?tii exact ce ai pus în mâncare ?i ce provenien?? are ingredientul respectiv: din ce ?ar? sau localitate este, ce termen de expirare avea, ce propriet??i ?amd.

Totu?i, pentru cei mai mul?i oameni din epoca modern?, timpul reprezint? cel mai mare impediment atunci cand vine vorba de gatit. Asta am crezut ?i eu când am apelat, la un moment dat, la servicii de catering cu mâncare deja g?tit?. Dar, în realitate, am realizat eu ulterior, acesta este cel mai valoros timp la care nu ar trebui s? ne zgârcim. Pentru s?n?tatea noastr? conteaz? enorm: dac? ne trezim cu o jum?tate de or? mai devreme, în fiecare zi, s? preg?tim mâncarea pe care o lu?m la birou, sau dac? st?m mai mult în buc?t?rie s? g?tim pentru toat? familia. G?titul, în final, este ?i terapeutic, te deconecteaz? de la probleme zilnice ?i stres, iar pentru cei care se lupt? cu greutatea în plus, g?titul poate s? î?i dea o senza?ie de sa?ietate înainte de a începe s? m?nânci.

La fel ca în cazul oric?rui obicei despre care vorbim în acest articol, totul ?ine de organizare ?i disciplin?. 

cheese platter primit de la Sezamo.ro ( PS: poti comanda si tu produsele din poza – si le primesti in urmatoarele 3 ore; fara mers la magazin, stat la coada, pierdut timp si cumparat compulsiv ?? )

Nu avem acest timp s? g?tim. Cum facem rost de el?

Un timp valoros pe care îl putem economisi este cel petrecut la cump?r?turi, atât în magazin, printre raioane, cât ?i în trafic. Din fericire, pentru asta exist? solu?ii salvatoare, cum ar fi supermarketul online Sezamo, sponsorul acestui articol. (Sincer: sunt super bucuros pentru aceast? colaborare care m-a facut, de fapt, s? descop?r super mega beneficiul unui astfel de serviciu: legume ?i produse proaspete, crocant de proaspete, la u?a ta, în 3 ore de la comand?; este wow!).

Cum func?ioneaz??

  • pute?i accesa serviciul pe site-ul sezamo.ro sau prin aplica?ie
  • g?si?i peste 10.000 de produse din care pute?i s? alege?i
  • odat? ce a?i ales produsele de care ave?i nevoie, acestea ajung la voi în aproximativ 3 ore sau la ora programat? pe care o alege?i  (cu intervale de livrare de 15 minute sau o ora)
  • au un sortiment variat de produse atât interna?ionale, cât ?i locale (de la artizani ?i fermieri autohtoni) sau bio
  • g?si?i aici ?i produse cu reducere, care sunt pe cale de expirare, în categoria Save the Food
  • bonus: în felul acesta, nu mai avem nici impulsul de a pune mana pe un snack mai pu?in s?n?tos de la casa de marcat. (poate printre cele mai importante beneficii, pentru mine)

Momentan, serviciul este disponibil numai în Bucure?ti ?i aproape tot jude?ul Ilfov. 

Dac? timpul reprezint? pentru voi o problem? sau pur ?i simplu încerca?i s? evita?i aglomera?ia din magazine, pute?i testa acest serviciu. Bineîn?eles c? eu am f?cut-o deja, înainte de a v? povesti despre acesta, ?i am apreciat aplica?ia ?i u?urin?a de utilizare, viteza de livrare ?i prospe?imea produselor.

Oricare ar fi modalitatea prin care încerca?i s? face?i asta, sper s? v? atinge?i obiectivele ?i s? reu?i?i în 2023 s? ave?i un stil de via?? mai s?n?tos. Suntem ceea ce mânc?m, ceea ce facem, ceea ce gândim! S? ave?i un An Nou în care s? reu?i?i s? fi?i în cea mai bun? form? ?i versiunea a voastr?!

PS: v-am mai povestit eu -> sem?n?m, cel mai adesea, cu produsele pe care le avem în co?, la casa de marcat. Gânde?te-te la asta atunci când i?i faci co?ul de cump?r?turi la Sezamo ?i pune în co? produsele cu care vrei s? semeni! Succes ?

2 thoughts on “Cum construim obiceiuri alimentare s?n?toase pentru Noul An

Add yours

  1. You can’t control everything in your life , but you can control what you put in your body . Let food be your medicine and your medicine be your food . Living a healthy lifestyle will always be a personal decision for everyone but we can always pass the message to those who need the help . Make yourself a priority.
    Greetings Betty (Belgium)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑