Țeapa cu Homeopatia

BBC, intr-un documentar amplu Horizon, sustine ca homeopatia este o apa de ploaie imbibata in granule cu zahar. Asta m-a determinat sa fac urmatoarea analiza:

Inainte de a sari cu contraargumente, citeste acest articol pana la capat.

Disclaimer:

  1. Daca in prezent te tratezi cu homeopatice si te ajuta, atunci te poti raporta la propria ta experienta si nu mai citi acest articol. Propria experienta va fi mereu mai puternica decat orice alt contraargument logic.
  2. Daca ai folosit vreodata homeopatice si… parca … ceva te-a jutat, citeste mai departe ca sa intelegi CE te-a ajutat.
  3. Daca vrei sa economisesti bani pe viitor si sa nu recurgi niciodata la zahar vandut sub forma de granule vindecatoare, citeste articolul pana la capat.

Sa incepem cu definitia homeopatiei, de cine a fost inventata, si ce studii are la baza:

Wikipedia: “Homeopatia este o pseudoștiință inventata in 1796 de Samuel Hahnemann , formă a medicinei alternative, în care medicii tratează pacienții cu preparate foarte diluate despre care se crede că provocă oamenilor sănătoși simptome similare cu cele prezentate de către pacient.”

pseudostiinta => a se citi => credinta care este in mod eronat prezentata ca o stiinta, falsa stiinta, pretinsa cunoastere a realitatii

Wiki: “Homeopathic preparations are not effective for treating any condition; large-scale studies have found homeopathy to be no more effective than a placebo, indicating that any positive effects that follow treatment are not due to the treatment itself but instead to factors such as normal recovery from illness, or regression toward the mean. “

Sa detaliem.

Homeopatia a fost inventata in 1796, intr-un climat medical in care doctorii tratau infectia provocandu-ti sangerari masive ca sa te “spele” de sangele infectat, tratau dementa smulgandu-ti toti dintii din gura, fara anestezie (caci ea nu exista), crezand ca dintii sunt poarta de intrare a infectiei provocatoare de dementa; tot atunci firma Bayer (aceeasi) vindea sirop de heroina pura pe post de antitusiv; impotenta se “trata” cu socuri electrice aplicate pe organele genitale, iar bolile mintale se tratau prin trepanare, adica saparea unei gauri, cu drujba, in craniu, pana la creier, pentru a lasa “spiritele rele” sa iasa afara; germenii nu erau recunoscuti ca patogeni, iar structura si functionalitatea unei celule erau doar un vis. Tot atunci s-a inventat si homeopatia.

Principiul este “like cures like” sau ” cui pe cui se scoate” / Principiul similitudinii.

Hahnemann s-a gandit ca daca, spre exemplu, in alergie provocata de polen, expui corpul la un alt tip de polen alergenic dar in cantitate mica, vei incuraja corpul la o reactie anti-alergica mai puternica si vei trata astfel simptomele primei cauze. O idee geniala, insa periculoasa. Daca expuneai corpul la substante periculoase, puteai evident sa ai si efete adverse letale ale acestor substante. Atunci Hahnemann a introdus dulutiile, sau dinamizarea, prin metoda Korsakoviana ( dupa Semyon Korsakov, un rus care a descris pentru prima data aceste dilutii): se ia o picatura de substanta si se pune in 99 de picaturi de apa distilata; se agita. Se ia o picatura din tot amestecul si se pune in alte 99 de picaturi de apa; rezulta dilutie 1Korsakov sau 1C; se ia alta picatura din dilutia obtinuta si se pune peste alte 99 de picaturi de apa; dezulta dilutie 2C. Majoritatea medicamentelor homeopate folosesc dilutii 6-12-30C. Ca sa intelegem ce sunt ele, o dilutie 6C este echivalenta cu o picatura de substanta dizolvata in 20 de bazine olimpice de inot; dilutie 12C este echivalenta cu o picatura de substanta in Oceanul Atlantic; o dilutie 30C este echivalenta cu o picatura de substanta in toata substanta din sistemul solar.

Pe scurt, se ajunge la dilutii in care nu mai exista nici macar o molecula din substanta activa. Ceea ce afirma insa homeopatii este ca potenta si puterea medicamentului creste cu atat mai mult cu cat dilutia este mai mare. Da! Ma jur! fix asa zic! (verifica) E ca si cum ai spune ca te imbeti mai mult daca bei mai putin. O afirmatie care sfideaza orice logica si lege fizica si biologica.

Oscilococcinum:

In 1917, un cercetator pe nume Joseph Roy observa la microscopul lui o bacterie pe care o numeste oscilococcus, o bacterie care creste si scade in volum sub ochiul liber, bacterie care dupa credinta lui provoaca oreionul, cancerul, tuberculoza si reumatismul. De la prima observare a acestei bacterii, nimeni altcineva pana in 2019 nu a vazut-o si nu a identificat-o vreodata, in niciun laborator din aceasta lume, sub niciun microscop atomic, niciodata. Mai mult decat atat, Roy a pretins ca a gasit aceasta bacterie in ficat si inima de rata leseasca; insa iar, nimeni nu le-a gasit acolo vreodata.

Asta nu a impiedicat firma farmaceutica Boiron sa fabrice preparatul oscilococcinum astfel:

  • se ia ficat si inima de rata leseasca si se macereaza
  • se ia o picatura din preparat si se adauga intr-un pahar de apa pura, se amesteca
  • se arunca apa, se umple paharul cu apa pura, se amesteca
  • se arunca apa obtinuta etc x 200 de ori
  • se obtine o dilutie 200C de ficat si inima de rata, echivalentul unei picaturi de ficat si inima in materia intregii galaxii
  • se iau granule de zahar si se inbiba in ceea ce este de fapt apa pura 100%
  • se impacheteaza in tuburi frumoase, cutii farmaceutice bine gandite, cu prospect al “medicamentului” si descrierea nonsalanta a substantei active in forma de ” ficat dilutie 200C + ingredient inactiv 100% zahar”, cu alte cuvinte 100% zahar.
  • se vinde de catre farmacist, in farmacie, cu instructiuni foarte clare si precise: se ia ca preventie sau tratament al gripei, se varsa toate bobitele de zahar sub limba, cu mare grija sa nu dai pe langa, caci acolo se absorb cel mai bine.

Modul de preparare nu este o conspiratie, nu este cu nimic exagerat. Este exact ceea ce descrie firma producatoare in prospect. Nu exista nici un studiu pana in prezent ca acet zahar ar ajuta cu ceva in prevenirea sau tratamentul gripei, ca ar exista bacteria magica, sau ca ficatul de gasca ar avea vreun efect terapeutic in general. Cifra de vanzari a acestui preparat este de peste 500 mil Eur in lume, anual. Cel mai scump zahar din lume.

In 2016 firma Boirn plateste 12mil $ unui californian intr-un proces pentru dezinformare. Preparatul lor insa se vinde in continuare in toata lumea.

Memoria apei.

Povestea continua. Dincolo de faptul ca majoritatea substantelor active cu care se prepara homeopaticele sunt substante nestudiate. Dincolo de faptul ca dupa aceasta “dinamizare” rezulta o apa pura fara nici o molecula de substanta activa, explicatia homeopatilor este ca actiunea terapeutica se datoreaza memoriei apei. Si anume ca apa care a intrat in contact cu substanta activa prin numeroase dilutii se incarca la suprafata cu caracteristicile terapeutice ale substantei, fara sa se comporte insa ca acea substanta. Asta este evident imaginatie. O poti numi magie, transfer de energii sacre, ritual, minune; dar va rog, nu o mai numiti stiinta. Pentru ca o astfel de demonstratie intr-un laborator stiintific, anume ca apa are memorie, ar duce inevitabil la castigarea premiului Nobel pentru medicina in urmatorul an. Garantez. Dar nimeni nu a reusit sa demonstreze in niciun fel pana acum ca apa care intra in contact cu o substanta se comporta altfel decat … apa. Ramane pur si simplu apa. Chimic este compusa din 2 atomi de hidrogen si un atom de oxigen. Fiecare atom are numarul sau de electroni protoni si neutroni, care este fix si care se comporta la fel, si care nu au niciun fel de memorie.

Nimeni nu reglementeaza homeopatele.

In fiecare tara din lumea asta exista o organizatie care reglementeaza punerea pe piata a medicamentelor. In Romania avem Administratia Nationala a Medicamentelor ( www.anm.ro ). In state se numeste Food Drugs Administration ( www.fda.gov ). Iar pentru a pune pe piata un medicament trebuie sa aplici mecanisme foarte strice. Principiul este unul simplu: orice medicament contine substante active care pe langa efectul dorit au si efecte adverse. Scopul este ca beneficiul medicamentului sa depaseasca cu mult efecte adverse daunatoare. Pentru asta orice firma farmaceutica trebuie sa treaca medicamentul prin mai multe etape. Dupa descoperirea lui in laborator si testarea in medii in-vitro, adica in placute cu celule izolate, medicamentul este testat pe animale. Daca trece de aceasta etapa, medicamentul este testat in studii si trialuri mari, in urmatorul fel. In multe centre din intreaga lume, se selecteaza sute sau mii de oameni care se impart in cate 2 grupuri randomizate, doua grupuri aproape identice ca varsta, intensitate a bolii, status biologic etc. Si se iau loturi de medicamente. In primul lot ai medicamentul testat, in al doilea lot ai placebo, sub forma de apa pura, creta, etc. Aceste loturi se secretizeaza. Nimeni nu stie ce da si ce primeste. Nici doctorul si nici pacientul care este tratat nu stiu daca ceea ce se administreaza este medicamentul care se studiaza sau placebo. Dupa tratament, se compara cele doua loturi si se desecretizeaza medicamentul fara de placebo. Daca lotul care a luat medicamentul are efecte mai bune decat lotul care a luat placebo, studiul se considera unul reusit, si in functie de doze, efecte adverse si rezultate, ANM, FDA, etc compun o reglementare cu indicatii clare confirm carora poti pune pe piata acest medicament. Durata acestor studii si aprobari este de circa 10-15 ani, costa miliarde de euro, si doar 10% din medicamentele testate ajung in final sa fie considerate sigure pentru a fi puse pe piata.

Ei, dupa cum ati ghicit, nimeni nu reglementeaza punerea pe piata a homeopatelor, pentru un motiv foarte simplu. Nu poti reglementa vanzarea de zahar imbibat in apa pura. Acolo unde nu exista substanta activa, nu pot exista studii si reglementari.

Studii

Totusi, companiile care fabrica si vand homeopatele sunt companii multimiardare. Chiar daca nu au nevoie de studii pentru a pune pe piata propriile preparate, de ce nu le-ar face pentru a inchide pentru totdeauna gura unor sceptici printre care ma numar si eu? Se pare ca astfel de studii au existat, si au fost esecuri totale.

Toti homeopatii sustin insa ca preparatele lor sunt studiate si au efecte dovedite, fara sa dea nicio trimitere catre nici macar unul din astfel de studii. Tot ce gasim sunt studii obscure pe loturi foarte mici de pacienti (30-50 pers). Spre exemplu, unul din cei mai mari fabricanti de homeopate, compania de origine franceza Boiron, au pe siteul lor o rubrica care se numeste Research. Aici se afirma cu tarie ca in ultimii ani au fost efectuate sute de studii si cercetari fundamentale in laboratoare care atesta eficacitatea produselor homeopate si a dilutiilor extraordinare, fara sa se faca trimitere catre niciun astfel de studiu. Citez:

“More than 200 years of successful medical use throughout the world has provided a strong basis of empirical proof for the safety and usefulness of homeopathic medicines. An increasing number of scientific studies on homeopathy are being conducted, and in recent years, thousands of these studies have been published in medical journals.(unde?) Clinical research is providing evidence of the efficacy of homeopathic medicines, and basic laboratory research is confirming the biological activity of highly diluted substances and helping the scientific community better understand their mechanism of action.” (unde? vreau si eu sa inteleg, please!)

Pe de alta parte, iata ce gasim in tabara scepticilor:

In 2015 “Consiliul National Australian pentru Sanatate si Cercetare Medicala” concluzioneaza intr-un studiu comprehensiv ca medicamentele homeopate nu sunt eficiente pentru tratarea niciunei boli existente.

NCCIH – Adica Centrul American al Medicinei Complementare si Integrative (teoretic centrul care ar trebui sa sustina medicina homeopata ca fiind complemetara) neaga vehement orice eficacitate a homeopatelor, si recomanda cu tarie evitarea “imunizantelor” homeopate, aliniindu-se la vaccinarea standart ca metoda de baza pentru imunizare.

In 2017, Academia Rusa de Stiinte declara ca homeopatia este o “pseudostiinta periculoasa” si ca are “rezultate comparabile cu magia” (sarcasm rusesc).

In 2010, un review al studiilor disponibile in Cochrane (una din cele mai prestigioase si credibile retele de cercetare din lume) sustine ca efectele homeopatiei nu depasesc efectele placebo.

In 2013 Colegiul American de Toxicologie si Academia Americana de Toxicologie Clinica publica o recomandare prin care sfatuiesc oamenii sa nu foloseasca remedii homeopate pentru tratament.

Lista poate continua la nesfarsit. Probabil ca v-am convins ca toate organizatiile guvernamentale si institutiile de varf in cercetare se alinieaza la aceleasi recomandari logice: homeopatia nu are niciun efect dovedit, nici ca principiu fizic si biologic, nici ca demonstratie in laborator, nici prin studii clinice si nu poate fi recomandata pentru tratarea unciunei boli.

Homeopatia si medicina traditionala.

Multe din produsele de pe raft contin combinatii intre homeopatie si medicina traditionala. De medicina traditionala nu ma voi atinge. Exista de mii de ani, se bazeaza pe leacuri babesti transmise din gura in gura, si este dupa parerea mea un amalgam de placebo si substante naturale biologic active nestudiate dar care pot avea efect. Simplul fapt ca un gel cu arnica contine extract de arnica iti da posibilitatea ca acea arnica chiar sa functioneze ca un antiinflamator. Gelul de arnica este fabricat si vandut cu denumirea de medicament homeopat, dar el nu este diluat. El chiar contine substante active, nediluate, in concentratii active, si prin definitie nu este si nu poate fi homeopat, este doar un tratament traditional. De ce ai avea nevoie de eficacitatea tratamentului traditional ca sa iti intaresti lipsa de studii in homeopatie?

Placebo?

Inainte de a scrie acest articol am intrebat pe contul meu de Instagram intr-o postare care este experienta urmaritorilor mei cu homeopatele. Si am fost uluit. Aproape 100 de comentarii. Majoritatea tratau raceala cu Oscilococcinum si FUNCTIONA. WTF?? Imi aduc si eu aminte cand ma intorceam din liceu cu nasul infundat si maica-mea imi baga sub limba acele zeci de granule dulci de Oscilococcinum. Parca ma ajuta si pe mine cumva? Alti urmaritori imi confirma in privat ca isi trateaza anxietatea si atacurile de panica cu extracte veninoase diluate la infinit si ca functioneaza!

Exemple:

“Apelez la oscillococcinum cand ma incearca o raceala. Anul acesta tot cu el am reusit sa ma pun pe picioare..”

“biosept chiar mi-a placut si mie”

“Eu una am folosit o bucățică de varza pe o rana care supura și am avut impresia că a ajutat. Pielea s-a înmuiat și am putut curata mai bine rana.”

(varza nu este un homeopat)

“Ginger tea for stomach ache and common colds. It helped me and my partner. Raw pumpkin seeds for constipation, or plenty of water, or even onions. “

(din nou, niciunul nu este homeopat)

“De aproximativ 10 ani,folosesc suplimente homeopate pt imunitate dar nu numai ca spirulina simpla sau cu catina,boswelia,calciu magneziu zinc,vitamina C,spray cu magneziu,sau argint coloidal,antibiotic natural biosept,aspirina naturala de la rotnatura,produse cosmetice ca apa de levantica,ulei de sambure de struguri,ulei de cocos sau masline,folosec uleiurile in aromoterapie,dar si pe piele..pe mine m-au ajutat si le-am folosit preventiv”

(din nou, niciuna din cele descrise mai sus nu sunt homeopate)

“da, m-am intrebat si eu de ce am suferit de afectiuni orl toata viata ca nimeni din familie nu a suferit cu nasul. Ma gindesc ca poate in liceu nu purtam caciula iarna ca sa nu imi stric coafura :)) Acum port si nu mai imi pasa cum imi sta parul LOL”

(corect, daca asociezi homeopatele cu purtatul de caciula iarna, este posibil ca efectul antiraceala sa fie mai puternic)

“Oscilococcinum pt raceala..Avena Sattiva pt pofta de mancare la copii,Coryzalya pt bronsite si laringite…Stodal, sirop de tuse…”

“Sora mea foloseste uleiuri esentiale din flori, pentru tratarea sau ameliorarea starilor de neliniste, nervi/furie in special. Ea spune ca de cand ia cate o picatura pe zi din uleiurile astea, se simte mai calma.”

(din nou, uleiurile nu sunt homeopate, iar efectele terapeutice ale acestora sunt empirice, incerte, si le voi discuta intr-o alta postare)

Am avut multe alte mesaje amuzante pe care nu le voi posta aici

Hai sa intelegem, pe scurt, efectul placebo. Acesta nu este un miracol. Fiziologic, atunci cand stii ca esti bolnav, esti stresat. Stresul in sine poate fi singura cauza a foarte multor boli. Indiferent daca esti stresat in relatie, in familie, la munca, sau prin constinetizarea unei boli, stresul promoveaza inflamatia care iti ataca tot corpul. De cele mai multe ori stresul este auto-indus, este felul in care noi ne raportam la realitate. Stresul poate fi tratat si prevenit prin meditatie si dezvoltare personala.

Atunci cand esti bolnav si stresat din aceasta cauza, oferirea unei alternative, a unui tratament, este o meditatie in sine bazata pe speranta. Pe asteptarea efectului. Fiziologic corpul tau se relaxeaza si secreta hormoni anti-stres cu rol puternic antiinflamator. S-a constat ca efectul este cu atat mai mare cu cat pastilele placebo sunt mai mari, si cu atat mai mare cu cat pastilele sunt mai colorate. Efectul este cu atat mai mare cu cat tratamentul este mai “bine gandit”, cand ti se oferta mai multa atentie in prescrierea “exacta” a retetei si cand indicatiile de administrare sunt mai complicate.

Orice homeopat incepe tratamentul sau printr-o consultatie de lunga durata in care se cer informtii foarte variate de la pacient: ce il doare, cum doarme, ce mananca si la ce ore, cum face pipi, ce l-a ranit in copilarie, ce hobbyuri are, etc. Dupa aceasta analiza amanuntita, homeopatul compune un medicament care se potriveste doar acelui pacient (daca tratamentul este atat de personalizat, de ce se mai vand homeopatele in farmacii, in doze “bune pentru toti”?) Se recomanda extract de patrunjel crescut sub umbra piramidelor din Egipt dilutie 100C, venin de broasca mexicana dilutie 200C, arsenic dilutie 30C, rezultand in final granule cu 100% zahar, care se pun sub limba in fiecare zi impara a lunii timp de 3 ani.

Asteptarile de la un astfel de tratament sunt foarte mari, care rezulta intr-o relaxare profunda intarita de disciplinarea pacientului, caruia i se mai recomanda sa nu fumeze, sa nu bea alcool il zilele de tratament, si sa nu manance dupa 6 seara.

Astfel este usor de inteles ca acest pacient se va echilibra si va trai mai bine in urmatorii 3 ani.

Misterul elucidat al efectului homeopatelor la copii mi-l explic astfel: intrucat sugarii nu sunt constienti de tratamentul administrat si deci nu pot beneficia de efectul placebo, acestia imprumuta calmul instaurat la parintii care administreaza tratamentul homeopatic. Un parinte stresat ca ii moare copilul de febra nu este un aliat bun in lupta cu boala pentru niciun copil.

Care este teapa?

Intentia mea nu este de a demonstra ca magia sau credinta nu exista. Ba chiar sunt convins ca ele exista si nu se supun demonstratiilor si experimentelor. Intrebarea mea este insa: de ce este nevoie sa sustii ca ai studii, cand de fapt nu le ai; de ce trebuie sa il imbraci pe magician in halat alb de doctor, sa simulezi o consultatie medicala si sa vinzi magia pe rafturi de farmacii, inpachetate la fel cum sunt impachetate si medicamentele. Poate ca niste eprubete frumos colorate cu potiuni magice ar avea un efect placebo mai mare? Si de ce farmacisti cu scoala in spate unde nu au studiat niciodata homeopatia se coboara la a vinde produse homeopate pentru simptome pe care acestea pretind sa le trateze fara nicio dovada in spate.

Biserica este pentru apa sfintita. Farmacia pentru medicamente.

Sa nu le amestecam.

Sanatate, ca-i mai buna decat toate!

PS – Recomandare material: BBS Horizon – Homeopathy

PSS: Daca esti homeopat sau esti cumva jignit de acest articol si vrei sa-ti exerciti dreptul la replica, te rog scrie-mi pe email si in masura validitatii argumentului tau voi face update aici: contact@doctormihail.ro

PSSS: Bancuri:

Homeopatia este ca si cum ai arunca o pastila de aspirina in Dunare judet Giurgiu si ai bea o lingura din Dunare la varsarea ei in Marea Neagra.

Un barbat este admis in stare de soc in camera de garda pentru supradoza de homeopatice. “Se stie ca homeopaticele sunt cu atat mai potente cu cat doza este mai mica, preferabil inexistenta”, explica o asistenta. Cum a reusit insa el sa faca supradoza? A uitat sa-si ia medicamentul homeopat de seara.

Conform unui homeopat, daca eu dau noroc cu colegul meu de banca, el da noroc cu tatal sau, care da noroc cu directorul fabricii in care lucreaza, care da noroc cu alt om de afaceri, care da noroc cu secretarul de stat care da noroc cu ambasadorul SUA in Romania, care da noroc cu ministrul de externe al SUA care da noroc cu Donald Trup, asta inseamna ca eu sunt tovaras cu Trump si de acum businessul meu va merge mai bine.

Banc real: In Statele Unite, de-a lungul timpului, au fost organizate zeci de proteste de catre sceptici nemultumiti de vanzarea la suprapret de granule de zahar denumite medicament homeopat. In mod ironic, protestatarii amenintau ca se vor sinucide in masa, ingerand cutii intregi de somnifere homeopate. Cate 2-3 cutii de somnifere odata. Tot ironic, toti protestatarii care ingerau aceste cutii plecau in scurt timp acasa “nemultumiti” ca somniferele nu au avut niciun efect.

Gata!

2 thoughts on “Țeapa cu Homeopatia

Add yours

  1. Medicamentele alopate sunt bune pentru ca sunt megaverificate, 10-15 ani inteleg ca e nevoie ca un medicament sa ajungă pe piața, conform articolului. Atunci de ce un vaccin este bun și sigur la nici 2 ani de la apariția sa pe piață? Pentru ca asa zice la TV și asa susțin acei medici plătiți? Aici nu mai e nevoie de studii îndelungate, verificări și teste anterioare pe animale? Nu va deosebiți cu nimic de naivii care înghit orice și cred ca se vindeca, poate singura diferența e ca va credeți mult superior lor. Dar, ca și ei, înghițiți ce zic alții, ei înghit ce zice o anumita tabăra de oameni, dvs ce zice cealaltă tabăra…

  2. Nu este exclus sa va înșelați. Sunt mama a sase copii și o persoana care urmăresc efectele unui tratamentelor asupra dinamicii unor simptome. Genul de om care ofera copiilor, în urmă studierii prospectului un preparat și nu mai multe, tocmai pentru a vedea ce funcționează și ce nu. Ce va pot spune este ca am văzut efecte ale homeopatelor evidente. Clar în afara dinamicii obișnuite a respectivelor simptome la copiii mei, pe care i-am învățat, pe fiecare cam cum evoluează, de exemplu, un episod viral respirator.
    Mai este ceva interesant: nu de fiecare data! Din ce înțeleg, asta se întâmplă pentru ca potrivitea remediului homeopat se face pe alte criterii decât strict simptomele bolii. Asta din punctul meu de vedere este și explicația pentru care studiile practicate în privința medicamentelor alopate sunt ne-elocvente în privința remediilor homeopate. Pentru ca în homeopatie foarte adesea vei trata bolnavi de același virus cu remedii diferite, în funcție de aspecte ce țitrăsături caracteristice fiecărei persoane în parte și modului specific de manifestare a bolii la fiecare persoană. Ca urmare un test de tipul: la boala x tratez 1000 de bolnavi cu zăhărelul Homeopat y, si alți 1000 cu zăhărel simplu – rezultatul va fi ne-elocvent: niciodată în homeopatie nu vei trata asa. Pentru a verifica eficienta, cei 1000 ar trebui consultati și li se va administra remediul prescris individual. Va marturisesc sincer: sunt convinsa ca ați fi surprins cât de spectaculoase pot fi efectele remediilor homeopate când acestea sunt potrivite.

Leave a Reply

Up ↑

Discover more from @doctor.mihail's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading