Articole

3.2.2019

Ce se întâmplă dacă îți mănânci… mucii?

Ce se întâmplă dacă îți mănânci… mucii?

Scriu acest articol pentru părinții lui Mark și pentru toți cei speriați de „mâncatul de microbi.”

Acum câteva zile, am asistat la o scenă interesantă: într-un restaurant cochet, o familie cu trei copii stătea la masă, într-o atmosferă relaxată după cină. Cei doi copii mai mari se plimbau pe lângă masă. Mama își verifica feed-ul de pe Facebook, iar tatăl se retrăsese pentru câteva minute la toaletă.

Cel mai mic dintre copii, un blondin de vreo 4 ani, stătea pe scaun, cuminte, dar preocupat. Ceva îl deranja în nas. Încet și precaut, și-a băgat arătătorul mâinii drepte într-o nară, l-a rotit cu grijă până a prins ceva cu unghia. A scos afară un muc galben și uscat, abia sesizabil, și imediat și-a coborât mâna sub masă.

A stat nemișcat 10 secunde, încercând să vadă, cu privirea periferică, dacă l-a observat cineva. Nimeni, aparent. Frații lui continuau să se joace, iar mama era absorbită de telefon. După ce s-a asigurat că nimeni nu-l privește, a întors capul precaut, a ridicat mâna la gură și… BAM 💥! Mucul dispăruse.

După alte 5 secunde, mesteca insesizabil și apoi a înghițit. Ghinionul lui a fost că nu și-a văzut tatăl venind pe culoar. Urmarea? O mică scenetă de familie:

Mark, ți-am spus să nu mai faci asta! Este scârbos și nepoliticos. Mănânci toți microbii, o să te îmbolnăvești!

Roșu în obraji, Mark a început să plângă.

Probabil că mulți dintre noi își pot aminti momente similare din copilărie. Unde să „pui” mucul ăla sărat și crocant? (Eeew, da, e scârbos, știu!) Sub masă? Sub bancă? Sau direct în gură, cu riscul de a fi văzut și certat?

Deși acest gest nu este acceptabil din punct de vedere social, nu are repercusiuni asupra sănătății.

Tu și eu, în medie, producem aproximativ 1,5 litri de mucus pe zi, și ghici ce? Îl înghițim pe tot.

Majoritatea dintre noi asociem mucusul cu ceva care curge din nas, dar adevărul e că acesta se formează și în trahee sau alte tuburi respiratorii, unde devine ceea ce numim, tehnic, „flegmă.” Oriunde ar fi produs, mucusul este un amestec fascinant de apă, sare, proteine și anticorpi. Cel mai interesant? O bună parte din el este împinsă spre „spatele gâtului” de niște fire microscopice numite cili.

Chiar dacă nu suntem conștienți de asta, înghițim mucus de două ori pe minut, chiar și atunci când dormim. În medie, asta înseamnă aproximativ 1,5 litri de mucus pe zi. Imaginează-ți o sticlă de 2 litri de suc, fără două pahare… de mucus. Delicios, nu?

Care-i treaba cu mucusul?

  1. Hidratează: Mucoasele nazale, faringiene, laringiene și bronșice sunt protejate de uscare, mai ales când respirăm aer uscat.
  2. Filtrează: Este ca o membrană lipicioasă care prinde praful, bacteriile și alte particule din aerul inspirat. În loc ca aceste impurități să ajungă în plămâni, ele se blochează în mucus, sunt împinse spre faringe și ajung în stomac, unde enzimele le distrug fără milă.

Pe scurt, mucusul este filtrul natural al plămânilor tăi.

Ce sunt „mucii”?

Mucul uscat din povestea lui Mark este doar mucus care s-a acumulat în vestibulul nazal, zona din apropierea nărilor. Din cauza deshidratării sau a contactului direct cu aerul uscat, acest mucus formează cruste galbene – acei „muci” pe care îi știm cu toții.

Concluzie

Singura greșeală a lui Mark a fost să practice un gest considerat „scârbos” de societate. Dar, din punct de vedere al sănătății, nu și-a făcut niciun rău. Așa că, data viitoare când vezi un copil „la vânătoare,” amintește-ți: mucusul lucrează pentru tine – indiferent de unde ajunge!