Victor Chiper: De asta e important să luăm lucrurile în ansamblu, și, dar fumatul, clar, ca idee fumatul. Alt lucru important, mai ales, poate la tineri, la femei care, să zicem, sunt la vârsta adolescenței sau după mai, mai târziu, sindromul ovarelor polichistice, iarăși poate fi un factor de risc care asociază insulinorezistență.
Dr. Mihail: De ce?
Victor Chiper: Se observă că insulina aceasta în exces și insulinorezistența determină această patologie și și invers, dacă ai sindrom de ovare polichistice, poți să îți crești riscul de diabet pe termen lung, și invers, dacă ai diabet, ai mai mare risc de…
Dr. Mihail: Asta voiam să te întreb, că, într-adevăr, citisem și eu că rezistența la insulină poate să ducă la sindromul de ovare polichistice.
Victor Chiper: Exact.
Dr. Mihail: Existau studii care arătau că simptomele acestui sindrom de ovare polichistic scad când femeile merg 20 de minute după masă. De exemplu, după masă merg 20 de minute, ceea ce duce la o scădere a glicemiei și glicemia se absorbe în mușchi fără să fie nevoie de insulină, cumva independent de insulină, și atunci simptomele sindromului ovare polichistice scad.
Victor Chiper: Da, ciclul ei va deveni mai regulat sau ecografic după, se modifică structura pentru că asta se vede asocierea și legat de diabet și SOPC, exces calorii, kilograme în plus, sedentarism, insulinorezistență. Ok. Asta o dată. Alt factor de risc sunt anumite rase care au, pur și simplu, genetic, vorbeam mai devreme, care au un risc mai mare de a face diabet, pur și simplu. La fel, un alt factor de risc e partea asta de sindrom metabolic dislipidemie. HDL, colesterol scăzut, trigliceride, trigliceride sangvine prea mari. Și un alt factor important care, e foarte important lumea să rămână cu această idee și e o metodă foarte simplă să-ți testezi riscul de diabet pe termen lung. Pentru că poate cu indicele de masă corporală, ba dacă ai poate masă musculară un pic mai mare, te dă că ești supraponderal și nu te ajută, ba poate ești normoponderal, dar ai dispunerea nefastă a grăsimii. În schimb, o metodă foarte simplă este să vezi dacă ai burtă. Și asta se corelează cu grăsimea viscerală, grăsimea abdominală. Foarte simplu, cu un centimetru, vezi măsuri la nivelul ombilicului, circumferința abdominală și ideal ar fi dacă ești femeie sub 80, ai un risc minim și bărbat sub 94 de centimetri, pentru riscul nu doar de diabet, de alte numeroase patologii, cardiovasculare, infarct, AVC. Deci…
Dr. Mihail: Deci iei un centimetru în zona ombilicului, de jur împrejur?
Victor Chiper: Exact.
Dr. Mihail: Când ai expirat, bănuiesc, nu? Nu tragi burta, nu o sugi.
Victor Chiper: Evident că nu tragi burta, că ai mai furat câțiva centimetri.
Dr. Mihail: Și, deci la femeie sub 80?
Victor Chiper: Bărbat 94, da.
Dr. Mihail: Bărbat 94. Am văzut că sunt o felul de ghiduri care unele sunt absurde, spun la bărbat sub… A, de fapt, unele… Deci unele ghiduri spun că la bărbat e ok să fie sub 102.
Victor Chiper: Da, sunt mai multe, e și varianta asta cu 102, dar e ca un, e cu un continum legat de risc și cel mai, riscul cel mai scăzut să zicem, îl ai la acest…
Dr. Mihail: E optim sub 94.
Victor Chiper: Exact.
Dr. Mihail: Și… Eu îmi dau seama, uite, acum o să mă măsor, dar cred că am undeva 95, 95-96.
Victor Chiper: Nu cred că ai tu 95.
Dr. Mihail: Nu? Mai mult?
Victor Chiper: Cred că ai mai puțin. Adică ar trebui, adică, cam îți dai seama și ochiometric, așa, în oglindă, dacă ai un pic de petec acolo, o burtică, dar…
Dr. Mihail: Sau 92, nu mai știu. M-am măsurat la MediCOOL cu Carmen la un moment dat, o să verific. 92, 93, 94, pe acolo, cred că am… Da, o să văd.
Victor Chiper: Dar avantajul e că, chiar dacă ai, poți să faci ceva, măcar identifici problema și pacienții, măcar au un ghid, pentru că altfel, multe persoane, când se diagnosticează prima dată cu diabet și vin la clinică sau prediabet, o glicemie e un pic ciupită, mărită, dar eu de ce am glicemia asta? Nici, măcar, am un pic câteva kilograme în plus, nu înțeleg care e motivul. Dar au ghinionul de a depune exact nefasta aceasta, dispunere la nivelul abdominal, așa ca cu circumferința abdominală, e o metodă relativ simplă.
Dr. Mihail: Întrebare, de regulă, acești pacienți au cam de toate câte un pic, adică au și un pic de exces caloric, și un pic de sedentarism, și un pic de burtică? Sau ai întâlnit oameni care au o predispoziție genetică, fac sport, parcă mănâncă normal și vin cu un prediabet?
Victor Chiper: De obicei merg mână în mână legat de ce ai spus și cu excesul caloric, adică se poate întâmpla și situația tristă în care faci totul perfect, ai o dietă echilibrată, faci și mișcare, poate un pic un ușor exces caloric, poate un pic mai scapi legat de dietă și ai ghinionul de un diabet de tip 2, care evoluează către diabet și cu o glicemie crescută, deși tu faci totul aproape perfect, pentru că e foarte important factorul genetic. Sunt persoane care nu au nicio treabă legat de dietă, au kilograme în plus și nu fac diabet toată viața, pentru că așa e geneticul, îi protejează și sunt alte persoane care au ghinion cu câteva kilograme în plus exact în zona abdominală, cu un stil de viață relativ sănătos, mai sănătos decât 80% din populație și fac diabet, pentru că asta e legat de genetică, nu ai cum să schimbi.
Dr. Mihail: Sunt gene pe care le poți testa deja pentru diabet?
Victor Chiper: Momentan, e foarte, nu prea se fac de rutină, e foarte dificil de identificat clar genele care dacă ți-ar reieși pozitive, să spui, clar, eu am un risc mare de a face diabet peste 10 ani, peste 15 ani.
Dr. Mihail: Ok, bun. Am înțeles care sunt factorii de risc, am înțeles că îți crește întâi insulina, apare rezistența la insulină, după care apare, începe să-ți crească glicemia și ajungi la ceea ce se cheamă prediabet.
Victor Chiper: Exact.
Dr. Mihail: Ce e ăla prediabet, mai exact?
Victor Chiper: Prediabet, cum ne spune și numele evident, e practic patologia, condiția care precede diabetul. Nu e chiar un dezechilibru legat de analize suficient de mare cât să noi să punem diagnosticul, gata, ai diabet, dar cam te îndrepți către, asta este ideea. Și, practic, ca să pui diagnosticul de prediabet, ori poți să iei o glicemie din sângele venos dimineața pe nemâncate, să zicem a jeun, cu minim 8 ore fără să fi mâncat, pentru că se mai întâmplă, unori pacienții vin la spital, le găsim prima dată o glicemie modificată dimineața pe nemâncate, și au venit, poate, într-un alt oraș, cu trenul, și când discut, păi, când ați mâncat ultima dată? Păi, acum pe tren, acum 3 ore, 4 ore am ajuns, mi-era foame. Păi, nu, asta pică valoarea asta glicemică și legat de colesterol, trigliceride, pentru că poate influența. Deci, minim 8 ore.
Dr. Mihail: Minim 8 ore. De fără mâncare. Ideal n-ar fi mai mult? Că mă gândesc eu de exemplu dacă mănânc la ora 12 noaptea și mă culc, alimentele încă stau în abdomen, în intestine, mă trezesc dimineața, beau, pot să beau apă, nu? Înainte de analize?
Victor Chiper: Cum să nu? Normal.
Dr. Mihail: Beau apă, se mai digeră alimentele alea, poate să iasă un artefact, nu?
Victor Chiper: Să zicem, doar că la carte, așa, minim 8 ore. Minim 8 ore. Ideal cum ar fi?
Dr. Mihail: Chiar, minim 8 ore, pentru că chiar dacă, să zicem, ești la limită cu 8 ore, teoretic, al tău corp ar trebui să aibă capacitatea să intre în acele intervale normale, însemnând dimineața pe nemâncate din sângele venos, 100-125.
Victor Chiper: Deci între 100 și 125 sau 120?
Dr. Mihail: 125, dar bine, se consideră și 125,9, tot, prediabet. Peste 126 ar fi, sugerează, diabet.
Victor Chiper: Deci peste 126, diabet. Da, da. Deci începând cu 126 în sus, glicemia dimineața înseamnă diabet.
Dr. Mihail: La fel, testul de toleranță la glucoză, sigur, mulți au auzit, acea băutără oribilă, cu un gust absolut oribil, 75 de grame de glucoză.
Victor Chiper: De ce nu le dă să bea cola sau ceva?
Dr. Mihail: Cola echivalent, da, adică de… Stai, câtă glucoză? 75 de grame. Ca să iei 75 de grame de cola, ar trebui un cola 100 ml, care are cam 11 grame de zahăr. Da, 600, două pahare, un pahar jumate. Două pahare, hai două pahare. Cred că nu, că… hai, da, da, 800 ml, 900 ml de cola, într-adevăr. Că sunt 75 de grame de zahăr și 100 ml de cola au cam 12 grame de zahăr. Da, înseamnă, păi da, și asta înseamnă ori șase, șapte, 700 de… Hai că îi beau. Mai bine îi beau pe ăștia.
Victor Chiper: Păi, nu, problema, așa ar fi corect, mai ales la copii, e problemă. Problema e că e standardizat la glucoză, nu la zahăr. Da, ok. Pentru că zahărul se absoarbe diferit, față de glucoză.
Dr. Mihail: Da. Glucoza, că asta e problema, de exemplu, la cei care au hipoglicemie, vrea acum, în momentul ăla, să-i crești glicemia, zahărul e pe locul 2, dar ideal, ideal, e glucoză, sunt tablete de glucoză. Pentru că zahărul are și fructoză, fructoza un pic mai încet se metabolizează.
Victor Chiper: În fine, test de toleranță la glucoză cu această băutură oribilă,
Dr. Mihail: O să revenim și la fructoză, pentru că ai zis acum, fructoza un pic mai bine se metabolizează și oamenii o să creadă că fructoza este sănătoasă.
Victor Chiper: Nu. E o discuție bună aici.
Dr. Mihail: O să ajungem să discutăm și la fructoză, așa că dacă vreți să prindeți discuția despre fructoză, rămâneți aici până la capăt, pentru că fructoza este așa, deci în momentul de față este și, e din nou un foarte mare hype pe fructoză, sunt foarte mulți doctori care zic, doctori, mă rog, în social media, care zic, băi, nu, fructoza este diavolul de pe pământ. Pe de altă parte, este, da, e în fructe, ai fructoză și aia nu îți face rău. Ajungem la discuția despre fructoză, da. Bun, deci, testul de…
Victor Chiper: Testul de toleranță la glucoză, între 140-199, dacă reiese, prediabet, la fel sugerează prediabetul. Și ultima măsurătoare pe care o poți face, glicată, că tot am vorbit de hemoglobina glicată, între 5,7-6,4, la fel care merge până la 6,49, sugerează prediabet.
Dr. Mihail: Bun, ai venit la doctor și ți se pune acest diagnostic de prediabet sau te-ai dus, nu știu, la un random consult și ți-a ieșit, îți iese hemoglobina, ajungi la, nu știu, 110. Sunt curios care este un moment de față atitudinea medicilor, pentru că pe vremea când profesam eu și asta a fost de curând, adică acum 4 ani, 5 ani, dacă vedeai un pacient cu 110 glicemia, îi ziceai…
Victor Chiper: Sănătate.
Dr. Mihail: Las că merge. Înțelegi? Și, din câte înțeleg, în momentul de față încă ne confruntăm cu asta. Adică ai o glicemia de 110, încă n-ai diabet. Și îl trimiți pe om acasă cu toate că ăla nu ar trebui să fie un semnal de alarmă că ceva merge greșit și trebuie urgent schimbat cât mai poți?
Victor Chiper: Exact, exact. Asta ar trebui să fie o informație. Nu ar trebui să ne speriem, nu ar trebui să ne supărăm, ci ar trebui, poate sună așa un pic să ne bucurăm că măcar știm. Măcar știm că sunt la risc. Și dacă merg în ritmul ăsta cu kilogramele, cu lipsa de sport, cu dieta, ajung la diabet.
Dr. Mihail: Și e aproximativ garantat, nu?
Victor Chiper: E aproximativ garantat, exact. Poți să rămâi stabil toată viața cu glicemia? Sunt persoane foarte rar, să zicem, sub 1% din populație care au o patologie rară legat de diabet, toată viața stau pe glicemii la limită. Și n-au nicio treabă. Nu au un risc foarte mare legat de diabet sau cardiovascular, foarte rar. Dar 1% e ca și cum n-ai să fi.
Dr. Mihail: Sub, chiar, sub, chiar.
Victor Chiper: Dar în general, dacă legat de care este conduita și eu ce încerc să fac, deja implică o discuție dacă ți-a reieșit o valoare care sugerează prediabet, pentru că asta înseamnă că în timp vei ajunge cel mai probabil la diabet, așa că hai să acționăm acum să nu ajungi la diabet.
Dr. Mihail: Adică e aproape sigur că ajungi. Deci dacă, oameni buni, dacă mergeți la analize aveți 110 glicemia dimineața, e aproape sigur că ajungi la diabet. Deci hai să faci ceva de acum. Ăsta e mesajul.
Victor Chiper: Mai ales dacă constant, când îți testezi glicemia sau celelalte valori, și constant îți ies modificate sau într-un trend ușor ascendent, iarăși implică partea asta. Și, măcar, poți să faci ceva. Ăsta e avantajul, că și în punctul ăsta că vorbeam un pic mai devreme legat de remisiune și cred că e interesant să vorbim și legat de remisiune, poți să duci diabetul în remisiune, cu cât e mai timpuriu, mai mare șansa să duci diabetul în remisiune sau să nu ajungi la diabet.
Dr. Mihail: Da, uite, eu am mai prezentat asta în acel vlog despre prediabet pe care îl avem pe canalul ăsta de YouTube, ți l-am trimis și ție, ai zis că l-ai văzut și tu. Am mai zis-o acolo, dar o mai zic și aici, pentru cine nu l-a văzut, eu am trezit cu prediabet. Mi-am pus singur diagnosticul, nu știu cât e corect să-ți pui singur diagnosticul, dar, sincer, ținând cont de numărul atât de mare de oameni care ajung la diabet, la sindrom metabolic, eu cred că la un moment dat, un om rațional care citește și care poate să se consulte cu medicul de familie, până la urmă, își poate cumpăra un glucometru, da? Să-și facă o testare dimineața. Ideal este, și asta n-am precizat în acel vlog, ideal este să fii bine dormit, pentru că am văzut studii care arată că atunci când dormi, când dormi 5-4 ore, cumva sub nivelul ridicat de cortizol, care vrea să te țină treaz în condiția deprivării de somn, e posibil să ai o glicemie mai mare decât normală dimineața. Și atunci poți să-ți faci pe nedormitelea un test dimineața și să pară că ești prediabetic, dar nu ești.
Victor Chiper: Fals mai crescută glicemia, exact.
Dr. Mihail: Dar eu fix asta am descoperit, în momentul în care că am început din curiozitate să port niște senzori de măsurat glicemia, constant, și mi-am luat și un test din ăsta de deget ca să văd dacă senzorul funcționează bine sau nu, mă trezeam dimineața cu glicemii de 107, 106. Și eu, medic fiind, mă gândeam, bă, da, adică… O fi glucometrul stricat. Măi, da, mă gândeam ori o fi senzorul și glucometrul stricate, și după aia mă gândeam, bă, da, poate așa e glicemia mea dimineața, medic fiind, eu habar n-aveam că ăla înseamnă prediabet, până când n-am început eu să citesc, să văd, de curios, curiozitate față de mine, să văd ce înseamnă glicemia 107 dimineața, și tot ajungeam la concluzia de prediabet, dar nu, creierul meu nu accepta ideea asta, cum eu merg la sală, mănânc sănătos, le arăt oamenilor ce trebuie să mănânci, și eu să am prediabet? Și după aia, cum să zic, după aia am acceptat că am prediabet, și am început să mă uit la mine, și aveam vreo 5 kg în plus pe care le-am dat jos, aveam un pattern de mâncat în care mâncam seara aiurea și mâncam dulciuri aiurea, mergeam, făceam sport, dar un sport de ăsta, să zic, fără intenție, știi? Un sport de ăsta, de podcast în urechi, mai ridic de niște așa, mai alerg de două ori pe săptămână, dar mă duc să alerg… Da, bă, am făcut, am fost, dar de fapt nu era chiar sport. Și schimbarea, adică pur și simplu am rămas același om, și pur și simplu mi-am dat seama că trebuie să mai renunț la câte un carbohidrat de ăsta cu absorbție lentă, să dorm mai bine, să mănânc mai puțin, să scad în greutate și să fac când mă la sală, băi, trebuie să mă doară mușchiul ăla, dacă am plecat după o oră și nu sunt transpirat am petrecut degeaba, și efectiv în două luni am ajuns la niște glicemii de 90 dimineața, de la 107.
Victor Chiper: Felicitări și ăsta trebuie să fie mesajul și pentru ceilalți. Să te investighezi, să te investighezi, foarte simplu e să îți iei un glucometru, mai ales dacă știi că ești la risc, mai ales dacă ai un familie legat de factori de risc, ăsta, acesta este iarăși un alt factor de risc, agregare familială, adică să ai rude apropiate de gradul 1 în familie cu diabet, diabet zaharat.
Dr. Mihail: E foarte important asta, dar eu nu… Pare, ce spui tu acum, pare să excludă pe cei care n-au factor de risc, ori eu n-aveam factor de risc, și nici mai, adică eu mă jucam, eu mă jucam cu un, pur și simplu am avut norocul, de a mă juca cu un senzor de monitorizare continuă a glicemiei că voiam să înțeleg ce e ăla. Și mi-am dat seama că am prediabet și n-aș fi zis în viața mea că am vreo problemă. Și atunci, crezi că ar trebui poate în această etapă a vieții noastre sau în această etapă a evoluției noastre ca specie în care avem atât de mare abundență de mâncare plină de zahăr, care încă nu este suprataxată, care încă nu este, nu știu, ascunsă, ascunsă de, nu știu, prin lege să n-ai voie să ai pe primele rafturi numai ciocolăți? Trăind în lumea asta abundenței, nu crezi că ar trebui să ne raportăm la un glucometru la fel cum ne raportăm acum la un aparat de măsurat tensiunea arterială? Pentru că, uite, se recomandă ca orice tânăr peste 30 de ani să aibă un aparat de tensiune arterială să își măsoare tensiunea arterială la două săptămâni. Nu crezi că am putea merge în ideea aia și cu glucometru sau crezi că ar fi exagerat?
Victor Chiper: Eu zic că ar fi ideal pentru că, cum să zic, nu există conceptul de prea multă informație, de prea multe măsurători. Pentru că în cel mai rău caz, asta e, ți-ai pierdut un pic din timp, dar măcar ai niște informații în plus.
Dr. Mihail: E vreo informație însă eronată care ar putea să te sperie într-un glucometru?
Victor Chiper: Da, aici voaim să ajung. Legat de glucometru, față de măsurătoarea din sângele venos, legat de ori de testul acela de toleranță la glucoză, ori de glicată, ori de glicemia a jeun, are o marjă de eroare mai măricică, glucometru. Dar depinde de la glucometru, la glucometru, cam de 10-15%. Și dacă ești la limită, se poate ție să-ți reiese că ești fals prediabetic, când, de fapt, tu nu ești. Din acest motiv, e important, totuși, să îți iei, să îți iei măsurători mai ales dacă ai acces la un glucometru de la bunici sau de la cine o fi. Și să îți iei constant și dacă vezi că, periodic, îți reies glicemiile crescute mari, cel mai bine ar fi să mergi la medic sau la analiză de sânge.
Dr. Mihail: Și să reconfirmi.
Victor Chiper: Exact. În plus, o chestie interesantă legat de glucometru, să aveți grijă cum vă testați, bandeletele să nu fie expirate și să nu fiți murdari pe mâini. Pentru că am avut pacienți care, de exemplu, făceau must, lucrau cu vin sau cu must și erau cu mâinile pline de zahărul natural de la must și era 300-200 glicemia. Ce se întâmplă? Că bunicii mele iese bună glicemia și își face insulină. Păi de asta, pentru că ai zahăr pe mâini și interacționează cu bandeleta. Bandeleta aia, asta e.
Dr. Mihail: Ce tare! Sau la fel copii care uneori mai dădeau miere pe jos, luau și hai să-ți luăm o glicemie, că aveau diabet și erau pe tratament cu insulină. 300, dar ce ai făcut că n-ai mâncat nimic. A uitat să zică că mai devreme avea miere pe mâini.
Victor Chiper: Bun, deci există și riscul de un test să zic fals, pozitiv, cu o mică marjă de eroare, e bine să ne confirmăm, să reconfirmăm o analiză pe…
Dr. Mihail: analiză de laborator, dar ținând cont de o persoană sănătoasă, adult sănătos care își face un test și e prediabetic, singurul risc pe care îl avem în cazul lui este să se apuce de sport, să slăbească și să țină…
Victor Chiper: Aoleu, exact, să nu cumva să fie prea sănătos prea timpuriu, că după aia la 90 spune mamă, câte ore de sală, păi eu cât puteam să stau la calculator și ce să fac de orele alea, să mănânc.
Dr. Mihail: Da, evident, adică e așa legat de diabet, benefic să previi diabetul că previi la pachet multe alte boli, ai numai bonusuri și legat de viața de zi cu zi, de mentalitate, tot. Bun, fii atent, am vorbit despre prediabet acum și despre glucotest, cred că ar fi interesant să inserăm aici și informații despre senzori de glicemie. Senzorii de monitorizare continuă a glicemiei, am văzut că și tu ai folosit parcă un Dexcom.
Victor Chiper: Da, am folosit un Dexcom, am folosit și Guardian de la Medtronic.
Dr. Mihail: Și eu la fel. Și Sapiensul.
Victor Chiper: Și eu le-am folosit pe toate trei.
Dr. Mihail: Da, ok. Care ți-a plăcut mai mult?
Victor Chiper: Bună întrebare. Cred, din ce am observat, pentru mine personal, parcă cel de la Medtronic. Am observat marja de eroare că era cel mai apropiat cu ce testam glucoza, chiar la un moment dat la spital, am reușit să iau din sânge să văd cum era și cea din glucometru. Așa pentru mine a fost cel puțin.
Dr. Mihail: Asta am auzit și eu, că cel de la Medtronic e cel mai, cumva, medical grade, arată cel mai precis valoarea glicemiei.
Victor Chiper: Bine, asta e mai ales esențial pentru cei cu un tratament cu insulină, în care vrei să știi clar, mănâncă nu știu câți hidrați, trebuie să știu când mănânc proteine la masa asta, trebuie să-mi calculez tot. Dar pentru o persoană de rând, care are chiar și o marja de eroare de 10%, tot te ajută foarte mult să vezi că, iarăși, mi se pare important să vorbim de experiențele noastre, ce am observat interesant legat de acei senzori.
Dr. Mihail: La tine care senzori ți s-au părut că ți-a arătat cel mai ok pentru tine personal?
Victor Chiper: Nu-mi dau seama, mi se pare cumva punând în balanță sau punând în ecuație ușurința de a-l monta, deci cel mai simplu e ăla de la Sapiens, care de fapt este, mă rog, este Sapiens, sau, de exemplu, în România îl găsești la folkhealth.ro cu care am o colaborare care se termină acum, de acolo poți să-l iei, dar ăla de fapt este senzor de la Abbott.
Dr. Mihail: De la Libre, da.
Victor Chiper: Abbott Libre Freestyle 2, da. Ăla mi se pare cel mai ușor de montat, e o ștampilă.
Dr. Mihail: E foarte ușor de montat. L-ai ștampilat, nu trebuie să mai faci nimic.
Victor Chiper: Și la Dexcom e cât de cât intuitiv să zicem.
Dr. Mihail: La Dexcom, eu am avut colaborare cu toți, am colaborat și cu Dexcom, de la Dexcom doar am primit senzorii, cu Medtronic am avut o colaborare plătită, cu Sapiens am avut o colaborare plătită. Acum, Dexcom-ul era într-adevăr ușor de montat, îl înțepai, dar filamentul ăla era prea gros pentru mine.
Victor Chiper: Ai simțit discomfort?
Dr. Mihail: Da, nu puteam să dorm pe mâna pe care era pus.
Victor Chiper: Ok, ok.
Dr. Mihail: Adică mă durea și dacă ai văzut când îl scoteai, filamentul ăla era grosuț.
Victor Chiper: Am înțeles. Era un pic de sârmuliță acolo.
Dr. Mihail: Da, păi toate ele sunt ca un filament, dar da, am văzut că…
Victor Chiper: La Medtronic era cel mai subțire.
Dr. Mihail: La Medtronic era ca o bandă de casetă. Era un filament foarte subțire. Și la fel și la Libra e un filament un pic mai grosuț decât… Adică, să zic, ca și comoditate, cel de la Medtronic era cel mai ok de purtat. Acum, ca și montare, cel de la Medtronic e horror.
Victor Chiper: Asta voiam și eu să spun. Montarea la cei de la Medtronic e destul de dificilă.
Dr. Mihail: Oamenii care l-au proiectat, la ce s-au gândit?
Victor Chiper: Singura mea explicație logică este din cauza că este dispozitiv medical care trebuie numeroase aprobări și documentații și aplicații că totul să fie perfect legal și medically approved, le trebuie nu știe tâmpenii din astea și chestii care să fie exact standardizate pentru nevoilor din USA sau de unde îl aprobă și au patentul, cred.
Dr. Mihail: Bă, e posibil, dar e incredibil. Deci, efectiv, ca să-l pui, trebuie să dai jos un abțibild, să pui un abțibild, după aceea să potrivești senzorul, să-l acoperi cu un alt abțibild, după aceea venea altul care nu era adaptat pentru el. Aplicația la telefon. Arăta oribil, arăta oribil. A, da, aplicația de pe telefon nu mai zic. Adică, mă rog, aplicația cred că e integrată, înțeleg că și avea niște, aplicația de la Medtronic cumva e integrată într-un cloud care îi dă medicului un raport.
Victor Chiper: Asta e mare lucru. Bine, la orice senzor poți, din ce am observat eu, să instalezi aplicații third party care să te ajute să faci chestiile astea. Oricum, ce am observat eu care mi s-a părut, un lucru care mi s-a părut interesant, alimente care eu le consideram sănătoase și care nu cresc glicemia, m-au distrus. Mi-au distrus glicemia. Poate, se poate să fi fost o marjă de eroare mai mare, dar oricum, vezi, totuși, glicemia îți dai seama ce se întâmplă la tine. De exemplu, un banal ovăz. Ovăz simplu, integral, care nu mă așteptam. Hai să fim serioși, doar caii mănâncă 100 grame de ovăz simplu cu apă, așa o să fie glicemia mea, perfectă. Dar nu, am avut un spike de glicemie și mi se pare util cine poate să-și monteze la un moment dat un senzor de glicemie, pentru că e foarte interesant că observi pentru tine, pentru corpul tău, pentru că fiecare e diferit, cum reacționezi tu la anumite alimente.
Dr. Mihail: Aici, fii atent, aici, într-adevăr, și eu am avut, de exemplu, o foarte mare surpriză când am mâncat KFC.
Victor Chiper: Da.
Dr. Mihail: Deci am mâncat ceva 5… Copane la KFC?
Victor Chiper: Nu mai știu, ceva combinație. Era prăjeală.
Dr. Mihail: Și cu cartofi?
Victor Chiper: Cu cartofi, cu cola zero. Și cu sos. Am avut cea mai mare daună din viața mea pe care o simțeam, efectiv. Nu mai mănânc, deci de când am avut chestia asta, nu mai mănânc, deci prefer să mănânc frunze din copaci decât să mănânc KFC.
Dr. Mihail: Eu, mie îmi plăcea la gust KFC-ul și îl mâncam, să zic, o dată la câteva luni, guilty pleasure, dar mă simțeam nașpa după ce mănâncam.
Victor Chiper: Aha, ca digestie și ca stare te simțeai nașpa.
Dr. Mihail: Ca digestie și ca stare. Și după aia am văzut pe senzor, a fost horror. Deci horror. Se ducea ăsta…
Victor Chiper: Se ducea glicemia la 175, n-am avut în viața mea la nimic altceva, 175, cobora la, cobora la 70, se ducea la 160, cobora la 80, se ducea la 155, deci era, uite așa, era, uite așa, un carusel și după aia am citit că e posibil că aluatul ăla în care e prăjit puiul, are ceva, un zahăr, dextroză.
Dr. Mihail: Se poate, sigur, se poate, sigur.
Victor Chiper: Are un zahăr care e un zahăr sintetic creat, care cumva prăjește și dă un gust din ăsta apetisant, dar care, de fapt, în condițiile în care e un carbohidrat prăjit, ajunge să aibă un indice glicemic mai mare decât glucoza.
Dr. Mihail: Da, se poate. Există chestia asta, să ai un indice, adică, glucoza e cea mai rapidă a absorbită, dar înțeleg că există, totuși, alimente modificate prin prăjeală care ajung să aibă un indice glicemic mai mare decât 100, adică…
Victor Chiper: Da, sau, sau se poate, contează foarte mult și cu ce e combinat respectivul aliment, contează foarte mult și fiecare corp cum răspunde pentru că fiecare răspunde diferit și, în general, orice produs, orică e carbohidrat, orice ar fi, prin procesare termică și chimică, se absoarbe mai repede. De aia și eu am fost foarte surprins, chiar legat de ovăz, contează foarte mult ce influență are asupra glicemiei, cât de tăiat este, cât de ferfelit, cât de mărunțit fibra aceea benefică, din ovăz, se regăsește pentru că un aliment care e mai puțin procesat și mai integră fibra aceea…
Dr. Mihail: Dar tu ce ai luat? Fulgi de ovăz, nu?
Victor Chiper: Fulgi de ovăz, da. Care erau mărunțiți destul de… A, și există și fulgi mai puțin mărunțiți.
Dr. Mihail: Da, care se văd diferențe.
Victor Chiper: Ai încercat?
Dr. Mihail: N-am încercat.
Victor Chiper: Dar se văd diferențe în studii, clar, legate de glicemie și are sens, pentru că corpul se chinuie un pic mai mult să extragă acel carbohidrat la nivel intestinal din acel element care e mai puțin procesat și fibra aia care, la fel, mai greu intră în ea să ajungă la nutrienți.
Dr. Mihail: Și aici vreau să te întreb și vreau să gândim următoarea chestie: pentru că, din nou, eu, de exemplu, am fost foarte hype-uit pe acei senzori de glicemie. Totuși am o oarecare educație medicală și pot să urmăresc curbele alea glicemice și să-mi dau seama ce mă influențează, ce nu. Să compar cu starea pe care am, cu ce mănânc, ce se întâmplă mai departe pe parcursul zilei și un common sense asupra alimentelor pe care le mănânc, care poate îmi dau un spike glicemic, dar ele sunt basically sănătoase. Și acum, de exemplu, despre ovăz, am un material mare despre ovăz, care și acela a fost destul de popular, un material mare în care am vorbit despre ovăz. Era necesar acel material pentru că, din cauza acestor senzori de glicemie și din cauza acestor spike-uri, de care și eu m-am speriat la un moment dat, când am mâncat ovăz și am văzut spike mare de glicemie. Bine, la mine a fost, cred că eu făceam un spike, de exemplu, dacă mănânc dimineață ou cu avocado, n-am niciun spike, am glicemia ca aia de a jeun că e grăsime cu proteină. Dar dacă mănânc ovăz, pot să am un spike de 145, poate 150, de glicemie, în funcție de cum combin ovăzul și cu ce. Totuși, au apărut foarte mulți oameni în online afară, în special, dar și pe la noi sunt câțiva doctori care, și asta am apreciat la tine, am apreciat că ai raportat un spike la ovăz, dar n-ai zis că e nesănătos. Sunt doctori care zic că e nesănătos ovăzul, tocmai pentru că se uită doar la un singur factor, la acel spike. Și în materialul despre ovăz, o să-l las jos în descrierea acestui video, în materialul despre ovăz am făcut un research și sunt studii multe care arată asocierea între ovăz și risc mai mic de diabet.
Victor Chiper: Exact.
Dr. Mihail: Și atunci, ajung la concluzia la care e oarecum greu să ajungi, este că, ok, mănânci ovăz, ai un spike într-adevăr de glicemie, dar după aceea, glicemia pe 24 de ore este în medie mai mică la cei care mănâncă ovăz, decât la cei care…
Victor Chiper: Ești per total pe plus, înseamnă.
Dr. Mihail: Ești per total pe plus. Ce mi-a tras atenția un coleg, este că un senzor de glicemie nu prea ar fi de purtat pentru orice om.
Victor Chiper: Da, clar.
Dr. Mihail: Pentru că la un moment dat, tu poți să te sperii de anumite fenomene normale care se întâmplă în corpul tău. Și atunci, eu nu-mi dau seama, totuși, unde este adevărul. Pentru că, sau cui i s-ar recomanda? Pentru că eu, cu senzorul de glicemie, mi-am descoperit un prediabet și mi l-am vindecat. Eu cu senzorul de glicemie am văzut ce se întâmplă când mănânc un KFC și nu mai mănânc de atunci KFC. Eu cu senzorul de glicemie am văzut că dacă mănânc ovăz simplu, am un spike mare cum ai avut tu, dar dacă eu pun în ovăz unt de arahide și un pic de banană și poate un alt fruct care nu e dulce, spike-ul meu de glicemie se duce mult mai în jos. Adică am un… Nu mai am un spike, am un dealuleț frumos de glicemie, știi? O colină. Adică, da, pe mine senzorul de glicemie m-a învățat în mod real ce să mănânc, cum să combin alimentele și m-a învățat și care e ultima oră de masă pentru că dacă am senzor și mănânc la 9 seara, la 10 seara mănânc și mă culc la 10 jumate, eu toată noaptea mea am, uite, așa, niște spike-uri de glicemie. În schimb, dacă mănânc la 6 seara și nu mai mănânc deloc seara, toată noaptea mea dorm bine și am o glicemie stabilă. Și atunci, cui crezi că i s-ar adresa un senzor de glicemie? Cine ar putea să poartă și să beneficieze de pe urma lui și pentru cine ar putea fi periculos?
Victor Chiper: Da, e bună întrebarea și bună observația pentru că așa e, contează, e destul de greu să interpretezi corect ce se întâmplă cu un senzor de glicemie. Pentru că, trebuie să știi foarte mult legat de tine, elemente legate de nutriție și elemente legate de programul tău să fi fost unul identic cu zile precedente, pentru că tu poate compari, uite la ora asta la 12 după amiază ce s-a întâmplat și ieri am făcut exact la fel, aceeași chestie și uite din cauza asta. Dar nu, tu ai uitat că ieri ai făcut mișcare, 3 ore, 4 ore înainte și ți-a influențat glicemia și insulinosensibilitatea. Sau la fel, tu ai mâncat cu 6 ore înainte o masă care abia atunci primește spike-ul de glicemie, pentru că e o masă care are grăsimi, proteine și determină spike-ul ceva mai târziu. Deci, e foarte complicat, într-adevăr și e greu să recomanzi absolut la orice persoană hai, poartă un senzor de glicemie așa, pur și simplu, e doar așa util ca să zicem, să-ți dai seama pentru tine anumite alimente poate cum reacționează, dar să nu iei drept adevărul absolut că alimentul ăla înseamnă că clar nu face bine. Pentru că se poate pentru tine, acel senzor să te pornească de la o valoare glicemică mult mai mare decât o ai de fapt. Și de fapt să nu fie un spike imens acela, ci doar un micuț spike.
Dr. Mihail: Ok, da. Și cumva în final să-ți dai seama că nu orice spike contează.
Victor Chiper: Asta clar.
Dr. Mihail: Adică eu am ajuns la concluzia că dacă fac sport, mă simt bine, mănânc bine, sunt sănătos și bag o prăjitură seara sau înghețată și am un spike, e foarte bun. Adică e un spike care poate chiar mă ajută.
Victor Chiper: Exact și trebuie să, da, mai ales dacă vrei să crești în masă musculară, și mai ales că trebuie să privim lucrurile în ansamblu, nutriția și sănătatea nu e o chestie alb-negru, mai ales de ce vorbeai legat de trendurile acestea care vin și pleacă și de obicei sunt trenduri care, asta e oribilul absolut, ăsta este raiul, este alimentul perfect care te salvează. Nu prea există așa ceva. Nutriția e foarte complexă, sunt lucruri care pentru anumite persoane sunt benefice, pentru altele, aceleași elemente benefice, le fac rău. Depinde și ce scop ai, de asta cel mai bine e fiecare dintre noi să ne comportăm ca un cercetător propriu legat de corpul nostru și să vedem ce ne face bine, să experimentăm și să încercăm să găsim calea cea mai bună să fim cei mai sănătoși pentru fiecare.
Dr. Mihail: Cumva, da, într-adevăr, mie în continuare mi se pare un senzor de glicemie o chestie foarte șmecheră care îți aduce foarte multe informații. Foarte mare atenție pentru cine își pune pentru prima dată senzor să nu se sperie. Eu am avut, de exemplu, am avut câteva, de ținut cont și asta, am avut la Dexcom, la ultima variantă apărută Dexcom, nu Dexcom 1, ci aveau Dexcom…
Victor Chiper: 6 sau 7.
Dr. Mihail: 6, da, ăla mai ieftin. Am avut o, cred că ceea ce se cheamă bio-incompatibilitate. La modul în care mi-am pus senzorul și a doua zi dimineața mă trezeam și glicemia mea dimineață era 140.
Victor Chiper: Și mie mi s-a întâmplat ceva similar, da. Se poate întâmpla, da.
Dr. Mihail: Acum așa când știi că se poate întâmpla, e ok, dar când vezi prima dată pe un senzor că ai glicemia 140, te gândești… Ce am făcut? De ce mie? De ce am diabet? Este un stres enorm.
Victor Chiper: Ai formulat foarte bine că n-ar trebui să tragă, dacă își pun oamenii senzor să afle, concluzii pripite legate de partea asta pentru că sunt niște, pot fi, marje de eroare măricică.
Dr. Mihail: Dar acolo e, cum să zic, adică mă testam din deget și aveam 92. Și pe senzor aveam 142, adică cu 50, adică eram de la sănătos, diabetic direct, nasol.