Articole

10.12.2023

Este vindecarea sau remisia DIABETULUI de tip 2 posibilă?

Este vindecarea sau remisia DIABETULUI de tip 2 posibilă?

1 din 10 oameni are diabet, conform unui studiu al Forumului Român de Diabet, dar și altor statistici la nivel mondial. O persoană din zece suferă de această afecțiune, în întreaga lume.

Remisia diabetului de tip 2 este un subiect din ce în ce mai discutat. Aceasta este posibilă, în anumite condiții, însă declararea ei trebuie să fie făcută cu precauție și luând în calcul mai multe variabile.

Dar, ca de obicei, vom începe cu informațiile esențiale pe care este necesar să le știi.

Ce este diabetul?

Pe scurt, diabetul este o afecțiune cronică și influențează felul în care organismul transformă hrana în energie.

Mai exact, atunci când consumi alimente, acestea sunt procesate și transformate, într-o mare măsură, în glucoză – principala substanță care îți oferă energie. Glucoza este transportată în sânge, iar când nivelul ei crește, pancreasul primește un semnal și secretă insulină.

Insulina funcționează ca o cheie esențială în procesarea glucozei și transformarea ei în energie. Organismul afectat de diabet nu produce suficientă insulină sau nu o folosește în mod eficient. Prin urmare, o persoană care suferă de diabet va acumula un nivel mare de glucoza în sânge, ceea ce duce ulterior la complicații.

Câte tipuri de diabet există?

Cu siguranță, ai auzit de cele trei tipuri principale de diabet: de tip 1, de tip 2 și diabet gestațional, care apare doar în timpul unei sarcini și se dezvoltă în diabet tip 2 în cazul a 50% dintre femei.

Diabetul de tip 1 apare pe un fond autoimun, de obicei la persoane tinere (dar nu numai) – sistemul imunitar atacă din greșeală exact acele celule din pancreas care secretă insulină.

Diabetul de tip 2 este varianta pe care pacienții o dobândesc pe parcursul vieții, de obicei la maturitate, ca urmare a stilului lor de viață, alimentația, stresul și nivelul de mișcare fizică fiind factori esențiali.

 

Ce înseamnă intrarea în remisie?

Pe scurt, remisia diabetului de tip 2 are loc atunci când nivelul de glucoză din sânge se află din nou aproape de sau în limitele normale, fără să mai fie nevoie de administrarea de medicamente specifice.

Se consideră o remisie reală atunci când orice medicamente care controlează sau diminuează glicemia au fost eliminate din rutina pacientului, pentru un timp suficient ca efectul lor să înceteze. Este vorba și despre medicamente cu alte roluri (pentru menținerea greutății, afecțiuni cardiovasculare, SOPC sau cancer), dar care și ele diminuează nivelul glicemic.

Remisia nu este egală cu vindecarea, căci nivelul crescut de glucoză tipic diabetului poate reveni. Cu toate acestea, pacientul poate ține sub control situația, reglând aspecte ce țin de stilul de viață și monitorizându-și constant nivelul glicemic.

 

Cum este posibilă remisia diabetului de tip 2?

O lucrare internațională sugerează că, datorită medicamentelor actuale performante, remisia este foarte posibilă pentru cei recent diagnosticați cu diabet de tip 2.

Experții vorbesc despre administrarea unui tratament rapid și intensiv cu insulină, care durează între două și trei săptămâni, în primii doi ani de la diagnosticarea cu diabet. Acesta, în condițiile prezentate, crește semnificativ șansele ca nivelul de glicemie al pacientului să revină la normal, iar acesta să nu mai aibă nevoie de medicamente antidiabetice pe viitor.

Apoi, spre deosebire de celelalte feluri de diabet, cel de tip 2 depinde mai mult de stilul de viață. Tocmai de aceea, el poate fi controlat prin alegerile zilnice ale persoanei care suferă de această afecțiune. Cu alte cuvinte, dacă tu ai fost cel care, prin stilul de viață, ai ajuns la diabet, tot tu ești cel care poate alege diferit și trimite afecțiunea în remisie.

 

Cum poți intra în remisie dacă ai diabet de tip 2?

Dacă tu ai sau cineva drag are diabet de tip 2, cu siguranță deja te întrebi ce poți face pentru remisia afecțiunii.

1. Mergi regulat la medic și fă-ți analizele

Dacă încă nu ai fost diagnosticat cu diabet, ești prediabetic sau vrei, pur și simplu, să te asiguri că rămâi sănătos, primul pas este să mergi la analizele anuale și să discuți cu doctorul tău despre orice modificare în rezultate.

Astfel, în cazul în care un diagnostic de diabet tip 2 ar apărea în viața ta, ai putea lua măsuri și intra imediat sub tratament medical, ceea ce îți sporește șansele să ajungi la remisie.

2. Mișcă-te – cât mai mult, cât mai des!

80% dintre diabeticii tip 2 din studiul publicat în ediția din 2022 a Bulletin épidémiologique hebdomadaire erau și supraponderali sau obezi. Iar specialiștii confirmă că o schimbare a comportamentelor, respectiv o scădere în greutate și o nutriție adecvată, ajută întotdeauna la reglarea glicemiei.

Așadar, chiar dacă nu îți place să mergi la sală, găsește alte alternative pentru mișcare. Pot fi plimbări pe jos în parc, drumeții de weekend, jocuri care implică activitate fizică moderată, dans, yoga, pilates sau orice altceva îți place. Important este să te miști constant!

3. Urmează tips & tricks de alimentație și folosește hrana în favoarea ta

Diabetul de tip 2 este o afecțiune care dezvăluie o dietă dezechilibrată. Prin schimbarea alimentației poți ajunge să declanșezi remisia diabetului, dacă ești perseverent și consecvent.

Diminuează consumul de carbohidrați simpli, consumă moderat carbohidrați complecși (paste integrale, orez brun, pâine din făină integrală), pune accentul pe fibre din legume proaspete.

Pentru a-ți aplatiza curba glicemică, poți consuma la masă mai întâi fibrele (salata, legumele) iar apoi proteina și grăsimile (carnea, ouăle, brânza), iar la final carbohidrații (cartofii, orezul sau desertul). Absorbția acestor carbohidrați va deveni, astfel, mai lentă, iar curba glicemică se va aplatiza.

4. Ia în calcul chirurgia bariatrică

La final de 2022, autoritățile medicale franceze au studiat intervențiile chirurgicale bariatrice (gastric sleeve și bypass gastric) în contextul diabetului. Concluziile au fost că acestea ajută, în cazul pacienților cu diabet tip 2 și obezitate de grad I. Spre deosebire de tratamentul antidiabetic clasic pe cont propriu, chirurgia combinată cu tratament a triplat sau dublat șansele de remisie după 24, respectiv 36 de luni. În plus, efectele benefice ale operației au fost observate pe termen lung, remisia încă existând și la cinci ani după intervenție.

 

Ce se întâmplă după remisia diabetului de tip 2?

În primul rând, ține minte că remisia poate fi declarată de-abia după ce au trecut între 3 și 6 luni de la modificările de stil de viață sau intervenția chirurgicală bariatrică ce a determinat normalizarea nivelului glicemic.

Odată ce remisia este „oficială”, nu trebuie să renunți la obiceiurile sănătoase dobândite și nici să uiți pentru totdeauna de măsurarea glicemiei. Asigură-te că rămâi în evidența medicului și că faci analizele specifice periodic.

 

3 idei de reținut:

1. Spre deosebire de celelalte feluri de diabet, cel de tip 2 se află în strânsă legătură cu stilul de viață (alimentație și mișcare, în principal). De aceea, el poate fi dus în remisie prin schimbări de obiceiuri.

2. Remisia poate fi obținută mai ales în primii doi ani de la începerea bolii, prin tratamente intensive, dar mai ales schimbări comportamentale semnificative la nivel de dietă și sport. Chiar și secreția de insulină și eficiența acesteia poate fi îmbunătățită în acest interval, mulțumită acestor schimbări.

3. Chiar dacă remisia are loc, memoria metabolică sau persistența efectelor negative ale hiperglicemiei cauzate de diabet e reală. Așadar, complicațiile specifice diabetului încă pot apărea.

În concluzie, cea mai înțeleaptă decizie este monitorizarea consecventă a stării de sănătate, chiar și atunci când remisia este oficială. Așadar, dacă știi pe cineva care are diabet de tip 2, share-uiește aceste informații care l-ar putea ajuta. Iar până data viitoare, fă alegeri corecte și ai grijă de corpul tău!