Nu stiu! Nu stii??? Pai esti doctor, cum sa nu stii?

Well… uneori intra-devar nu se mai poate face nimic. Vedem deseori cazuri in care oamenii, din dorinta de a salva pe cineva drag, recurg la gesturi disperate, isi vand casele si pleaca la tratamente si operatii imaginare in Turcia, Austria s.a.m.d , operatii si tratamente care nu dau niciun rezultat, lucruri clar dovedite de stiinta dar care, spre uimirea a multora dintre noi, nu conteaza atunci cand doctorii se prefac ca fac ceva si vand iluzii pe bani multi. (Da, exista si la altii, acolo unde nu te astepti. De aceea este bine sa ceri mai multe pareri inainte de a pleca la un tratament scump “in afara”).

Dar mai dese sunt situatiile cand pacienti cu patologii operabile, unde chiar se poate face ceva, vin la noi cu lacrimi in ochi si  rugamintea ca “dvstra, domnule doctor, cu puterea Marelui Dumnezeu sa ne ajutati si sa il salvati, sa faceti o minune ..” . Si te uiti la acte si te crucesti. Boala asta are tratament, se poate opera, o operatie grea, intr-adevar, dar nicidecum de “mers acasa si murit” cum s-a recomandat intr-un oras vecin / spital vecin. 

Este ok sa spui “nu stiu” in loc de “nu se mai poate face nimic”; mai bine spui ” nu stiu sa fac operatia asta”, “nu am mai facut-o” sau “nu as vrea sa o fac acum” . Iar faptul ca tu nu stii iar altul stie nu este o rusine. Nu le poti sti pe toate. Chiar nu ai cum. Si este mai bine, pentru noi toti, ca medicul sa stie sa faca mai putine, dar cele pe care le face sa le faca perfect. 

Acel moment cand tu, pacient, vii la mine in cabinet si imi spui: “uite am o exema, cu ce sa ma dau”:. iar eu  raspund: “nu stiu” ….  “What? Nu stii? Pai la ce ai invatat 12 ani” te gandesti tu probabil.

Este bine sa invatam cu totii sa spunem si sa primim un “nu stiu” cinstit. Este normal sa nu stii ca medic si sa trimiti mai departe la un coleg care poate avea aceeasi specialitate cu tine dar face alte proceduri mai des; la fel si tu ca pacient, cand un medic iti spune “nu stiu”, invata sa apreciezi asta si lauda faptul ca acel medic te-a trimis la altcineva care face acea operatie/interventie mai bine.

In acest fel putem schimba "nu se mai poate face nimic" in "nu ii pot face nimic, dar poate altcineva".

Aveti grija de voi si faceti alegeri corecte.

Hai sa ne conectam!

📸 Instagram: https://www.instagram.com/doctor.mihail/

📲 Facebook: https://www.facebook.com/doctormihail

🎯 TikTok: https://www.tiktok.com/@doctor.mihail

✈️Blog: http://www.doctormihail.ro

📧 Email: contact@doctormihail.ro

One thought on “Nu stiu! Nu stii??? Pai esti doctor, cum sa nu stii?

Add yours

  1. Ce bine ar fi ca fiecare dintre noi sa isi recunoasca limitele in domeniul in care este specialist! 🙂 Spun asta din postura de psihoterapeut. Lumea ar fi un loc mai bun daca am putea recunoaste, in primul rand fata de noi, cand o anumita situatie ne depaseste si trebuie sa apelam la cineva pentru ajutor – indiferent daca este vorba de ajutor profesional din partea unui coleg sau ca este vorba de ajutor intr-o problema personala.

Leave a Reply

Up ↑

Discover more from @doctor.mihail's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading