Educatie chirurgicala de varf in Bucuresti – Surgical Training Institute

In medicina domina o paradigma greu de depasit; englezii ii spun “see one, do one, teach one”, in traducere “vezi o procedura, fa una, apoi invata-i pe altii” si este valabila pentru toate ramurile medicale care implica proceduri, manualitate, tehnica si experienta. 

Cu alte cuvinte, din rezidentiat sau chiar din studentie incepi ca observator sau asisti si ajuti la procedurile medicale/chirurgicale din sfera specialitatii tale. Asta implica evident si primele tale proceduri pe care le vei face sub stricta supraveghere a coordonatorului tau. Vei coase pentru prima data niste intestine de om care trebuie sa functioneze, vei face prima ta hemostaza (vei opri o sangerare), prima anexectomie, prima colecistectomie laparoscopica etc. Eforturile si riscurile din spatele acestui sistem de invatare sunt greu de imaginat. Ai nevoie de timp, de disponibilitatea mentorului tau si de asumarea unor greseli care pot sa apara pe fondul stresului, a noului si a lipsei de experienta. 

Aici intra in joc noile modele de invatare, singurele sustenabile in viitor: simularea chirurgicala pe modele sintetice sau modele animale. Intr-un spatiu complet echipat medical, o replica fidela a unei sali de operatie, cu aceeasi aparatura medicala care se foloseste si intr-un bloc operator uman, cu animale mari anesteziate (porci – pentru ca porcul se aseamana cel mai mult anatomic cu omul) si sub indrumarea expertilor in domeniu, cursantii (rezidenti, asistenti, medici) pot practica si exersa proceduri chirurgicale complexe, imbunatatindu-si constant manualitatea, dexteritatea, intelegerea procedurilor, etc. 

In Bucuresti exista cel putin doua astfel de centre unde rezidentii, medicii specilisti sau primari pot invata, exersa si efectua proceduri din sfere medicale chirurgicale si nu numai:  Surgical Training Institute din cadrul Ponderas Academic Hospital, condus de Prof. Dr. Catalin Copaescu si Centrul de Excelenta in Medicina Translationala cu Laboratorul sau de chirurgie experimentala condus de Prof. Dr. Irinel Popescu (centru al carui angajat sunt).

Pe 20 noiembrie a avut loc lansarea noului centru SURGICAL TRAINING INSTITUTE (STI), in cadrul PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, parte a Retelei de sanatate REGINA MARIA. Noul centru este dedicat instruirii in chirurgia minim invaziva si interventiilor asistate robotic sau endoscopic. Echipa de experti din Romania si de peste hotare are o experienta de peste 20 ani in organizarea de cursuri si a instruit peste 2500 de participanti pana acum.

Am avut onoarea sa fiu prezent la evenimentul de lansare a noului centru. M-a bucurat sa vad nume de top din medicina romaneasca si internationala, prezenti si sincer entuziasmati sa asiste la progresul procesului de invatare. Printre invitati s-au numarat Dr. Neil E. Hutcher – Chairman, Board of Directors Surgical Review Corporation, Dr. Mathias A. Fobi Director- Clinical Affairs & Research, Mohak Bariatrics & Robotics, Dr. Vasile Bintintan – UMF Cluj, Conf. Dr. Dana Tomescu – IC Fundeni Bucuresti.

Am avut ocazia sa incerc noua sala, pe viu. Robotul chirurgical Da Vinci Xi este una din vedetele centrului. Un robot al carui pret se ridica la cateva milioane de €, gata echipat, pe mainile tale. Bratele robotului sunt ancorate la o cutie de exercitii. Te asezi la consola si practic incepi sa operezi, exact cum face chirurgul in sala de operatie: fara sa te speli pe maini sau sa te imbraci steril, adica exact cum face operatorul principal atunci cand se asaza la consola unui robot intr-o sala de operatie adevarata. Am avut ocazia sa ma familiarizez cu joystickurile in maini, sa le simt rezistenta si sa ma acomodez cu miscarile robotului. 20 de minute mai tarziu (da, am stat 20 de minute, dar la final, cand s-a golit sala) eram complet obisnuit cu miscarile robotului si-l manuiam ca si cum mainile mele s-ar fi transformat in cele doua pense metalice pe care le vedeam prin ochelarii din consola.

Centrul de training condus de Prof. Dr. Catalin Copaescu este de ani de zile un centru de referinta pentru antrenamentul in tehnicile chirurgicale minim-invazive/ laparoscopie. STI a fost imbunatatit cu un spatiu mai mare de lucru, o sala de chirurgie cu 9 posturi (9 mese chirurgicale pe care animale mari, anesteziate – tratate in cele mai bune conditii umane – sunt operate in scop educativ). In directia unei colaborari internationale de tip real-time, centrul a fost completat si cu echipamente care suporta transmisiuni 3D 4K pentru video conferinte si demonstratii operatorii din tara sau strainatate. Programul Surgical Training Institute acopera mai multe domenii, printre care endoscopie, chirurgie generala, ginecologie, urologie, ORL, ortopedie, neurochirurgie sau chirurgie robotica, iar cursurile se vor desfasura cu o frecventa mai ridicata.

“Procesul de instruire nu este unul simplu si presupune un cadru dedicat, timp, experti, mentori pregatiti si dedicati, iar scenariul se repeta permanent pentru ca mereu apar noi tehnologii sau imbunatatiri ale acestora. Este important ca spitalele sa se implice tot mai mult in procesul de educare a specialistilor, iar rolul nostru ca medici este sa ne instruim colegii.”, a declarat Prof. Dr. Catalin Copaescu, Director Executiv Surgical Training Institute (STI).

Minimally Invasive Techniques for Incisional HerniasInterventional Techniques in Digestive EndoscopyMinimally Invasive Techniques for Inguinal HerniasDifficult Airway Workshop – Bronchoscopy and Invasive Techniques in Anesthesia and Intensive CareTechniques for Detection of Sentinel Lymph Node in Neoplasia sunt doar cateva din cursurile ce vor urma in anul 2020. Intreaga lista poate fi consultata AICI

Comments are closed.

Up ↑

Discover more from @doctor.mihail's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading