5 mituri despre VACCINARE

Trebuie să recunosc. Amân acest articol de ceva vreme. În capul meu lucrurile sunt atât de clare; este ca și cum aș explica cuiva că este mai simplu sa mergi pe un drum asfaltat, cu mașina, decât să o iei la picior prin junglă, pentru că …deh…șerpi, urși, tigri și alte motive… iar militanții “anti-drumuri asfaltate” mi-ar explica că au mai văzut accindente cu mașina pe șosea si că prin acea șosea un grup care ne conduce din umbra vrea să ne omoare pe toți.

Și iată cum am început cu jigniri. Nu ăsta este scopul meu. Asta aș vrea de fapt să înlătur din discuțiile despre vaccinare: pentru că este normal să dezbați, să aduci argumente, să asculți păreri, și să iei decizii fiind informat. Părinții vor în mod cert tot ce e mai bun pentru copiii lor și este nedrept ca ei să aibă ca sursă de informare doar povești tragice care in 99% din cazuri nu au nicio relație de cauzalitate între vaccin si nefericirea unui copil de a avea o boală. Iar aici, trebuie să recunosc, noi, doctorii, atat de siguri pe statistica pe care doar noi o înțelegem, greșim prin lipsa acută de comunicare.

Acest subiect însă necesită mai mult decât un articol.

În acest articol ma voi rezuma la a anula logic câteva dintre cele mai frecvente mituri despre vaccinare, după cum urmează.

1. Vaccinurile cauzeaza autism.

Există un singur studiu, publicat in anii 90 de către (fostul Dr.) Andrew Wakefield în revista The Lancet, realizat pe 12 copii, care găseste o cauzalitate între vaccin si autism. Aparent 12 copii sănătoși, fără a avea probleme de comportament înainte, sunt vaccinați și 8 devin autiști. După publicarea unui studiu de acest tip, în toată lumea alți doctori încearcă sa îl reproducă. Și așa au încercat să-l reproducă sute de doctori, in toate țările lumii, pe loturi care însumate au depașit un milion de copii. Și niciunul, unanim, nu a găsit nicio diferență în rata de autism între loturile de copii vaccinați si cei nevaccinați. Acest lucru a stârnit controverse care au condus la investigarea amănunțită a lucrarii inițial publicate; (fostul Dr.) Andrew Wakefield a fost găsit vinovat de fraudă, conflict de interese si interese financiare ascuns. Cei 8 copii care “au devenit autiști” de fapt au fost atent selectionați dintre copiii cu istoric de deviere comportamentală infantilă, iar acest lucru a fost ascuns in studiu. Andrew Wakefield a fost condamnat, lucrarea a fost retrasă, lafel si titlul si licența de doctor. Însă răul pricinuit de el bântuie și acum, și te-a afectat și pe tine.

PS: autismul este depistat la varsta vaccinării pentru că atunci apar simptomele vizibile ale acestui spectru de tulburări. La toți copiii, chiar și la cei nevaccinați, acesta este depistat atunci cand aceștia ar fi trebuit teoretic să fie vaccinați.

mai multe de citit pe acest subiect:

Five cohort studies involving 1,256,407 children, and five case-control studies involving 9,920 children were included in this analysis. The cohort data revealed no relationship between vaccination and autism.

https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html

http://pediatrics.aappublications.org/content/134/2/325

2. Vaccinurile îmbogățesc BigPharma

Pe scurt, aici găsiți lista cu cifrele generate de “BigPharma” intre 2013 si 2017 din vânzări de medicamente. Doar unul este vaccin, si este pe locul 81. Vaccinarea este cea mai ieftină formă de a evita o boală. Tratamentul bolii pe care o eviți te poate costa de 100-1000 de ori mai mult. Ar fi mult mai profitabil pentru firmele farmaceutice să împrăștie zvonurile antivacciniste si astfel sa facă mai mulți bani prin tratarea bolilor de care vaccinurile te feresc.

3. O conspirație mondială.

Acesta a fost cel mai des întâlnit comentariu pe care l-am primit pe contul meu de Instagram ; că suntem conduși din umbră de o mână de diavoli care vor să ne făcă rău, care vor să reducă populația planetei, care îi manipulează pe Putin si pe Trump ca pe niște marionete. Ok. Hai sa ne imaginăm ca noi suntem acei oameni din umbră și ne confruntăm cu o suprapopulare a planetei. Trebuie sa scăpăm de oameni într-un mod elegant. Cum o facem? “Heey am o idee, hai să-i transformam în autiști, apoi le plătim pensii de handicap, angajăm alți oameni care vor avea grijă de ei…. wait…” . Așa e. Nu prea se leagă. Bănuiesc că ar face taman invers. Ar vaccina impotriva unei boli incurabile pe cei aleși să rămână în viață și apoi ar da drumul la un virus mortal fabricat.

Și cum ți-ai putea inchipui o conspirație atat de puternică care să determine toti oamenii de știință din lume, din toate țările din lume, sa vorbească toți “aceeași limbă” în ceea ce privește vaccinarea. Chiar și țările care se afla in conflic armat, în război, sunt unanim de acord cu beneficiile vaccinării: Afganistan, Syria, Coreea de Nord , Rusia, Statele Unite, Australia, Franta, China, Japonia și lista continuă la nesfârșit.

4. România este specială.

Nu, nu este deloc. Vaccinurile sunt produse medicale și asemeni oricarui produs, are mai mulți producători. Producătorii care livrează sau fabrică vaccinurile pentru România bifează toate normele de protecție pentru a dovedi că produsele lor sunt sigure. În final, indiferent daca este Ferrari sau Logan, ambele au 4 roți și ambele te vor duce la destinatie. Ambele au 5 stele la capitolul siguranță. Romania nu întrece alte țări la numărul de vaccinuri obligatorii. În România nu mergi la închisoare daca printr-o logică eșuată nu îți vaccinezi copilul, așa cum se poate întâmpla în Franța.

5. Vaccinurile ne fac să fim mai bolnavi / Copiii vaccinați se îmbolnăvesc mai des!

In primul rând, nu suntem mai bolnavi. Așa ni se poate părea pentru că atunci cand ne naștem nu cunoaștem oameni bolnavi. Pe masură ce îmbătrânim oamenii din preajma noastra încep sa se îmbolnăvească. Un coleg care face leucemie, mama unui prieten care face un tip de cancer, un bunic care moare de infarct. Este normal. Statistic însă, noi ca specie, suntem mai sanatoși decât am fost vreodată. Și cifrele vorbesc. Speranța de viață, in toate țările lumii, crește vertiginos. Unii dintre noi vom trăi peste 100 de ani, fara să fim excepții sporadice. Rata de mortalitate la copii si nou născuți atinge anual cifre din ce in ce mai mici.

Efectele adverse ale vaccinurilor sunt unul dintre cele mai studiate subiecte medicale; efectele adverse serioase (cum ar fi o reacție alergica severă) sunt estimate la a fi 1 la 1 milion, cel puțin așa sustin Statele Unite, Australia, Finlanda, Japonia, Rusia, China etc.

Este important sa înțelegem ca siguranța acestor vaccinuri nu este stabilita doar de aceste țări si asociatii guvernamentale din oficiu, ci se bazează pe decenii de muncă a mii de cercetători geniali care și-au dedicat viața pentru a le verifica.

Da, și doctorii sunt oameni, și oamenii o pot lua razna. E ok sa fii doctor și să cauți argumente, să te îndoiești, să cercetezi peste ce au cercetat alții. Dar nu e ok sa minți și să ai pretenția să fii crezut doar pentru ca ești doctor. Este echivalent cu a zice “să mor io daca te mint frate, sunt doctor!”

Exemplu: articol anti-vax

Acesta este un articol clasic anti-vaccinare. Titlul sustine ca un studiu demonstreaza ceva anti-vaccin. Incepe cu o poza cu copii sănătoși și bolnavi, pretinzând fals ca cei bolnavi sunt vaccinați. Continua cu o poveste emoționantă a unei femei care nu își vaccinează copilul. Apoi trece la studiu. Aveti poza mai jos:ă

Ni se spune ca un studiu publicat într-o revistă prestigioasă, studiu căruia chiar i s-a atribuit numarul DOI (numar unic care se atribuie oricarui articol publicat într-o revista indexată – ceva normal) confirmă fricile mamei care nu-și vaccinează copilul. Aproape că ii crezi. Dar nicăieri nu se specifica numele studiului / articolului, nici autorul, nici link către articol sau abstract. Nimic. Probabil ca 99% dintre cititori, care de altfel nu ar fi dat click pe studiu chiar dacă acesta ar fi existat, nu au sesizat această șarlatanie.

Va las mai jos exemple de titluri conform celui de mai sus:

“Studiu: Ceaiul vindeca cancerul, să mor io daca va mint!”

“Studiu: Mă jur că nu vă mint, faci bani pe net rapid!”

“Studiu: Să moară Geani dacă nu mi-a zis vecina ca nu prea e Ok sa ne vaccinăm.”

Suna vulgar, nu? In ochii mei și ai majorității colegilor mei așa sună toate “studiile” antivaccinare.

În concluzie, vaccinul este cea mai bună invenție cu care medicina s-a prezentat in secolul 20. Boli eradicate sau pe cale de a fi eradicate. Boli de care ești ferit toata viața printr-o înțepătură.

Să nu vaccinezi este ca și cum ai lua-o noaptea prin jungla plina de animale sălbatice doar pentru că ți-e frica să faci accident cu mașina pe șosea.(efect advers rar)

PS: Au rămas multe din întrebările voastre neabordate. Le am notate pe toate. Voi reveni la fiecare, pe rand, cu o noua serie de articole.

Leave a Reply

Up ↑