Despre cafea: 3 beneficii dovedite, ce se întâmpl? când o bei în exces ?i cum s? renun?i f?r? efecte adverse

A? vrea s? fac o introducere despre cafea, îns? adev?rul este c? o cunoa?tem foarte bine cu to?ii. Fie c? o bem în fiecare diminea?? sau o p?str?m pe post de „arm? secret?” atunci când avem nevoie de mai mult? energie, cafeaua este minunat? ?i ne face s? ne sim?im mai bine de la prima înghi?itur?.

Cu toate acestea, ca în cazul oric?rui alt aliment sau obicei, excesul d?uneaz?, iar renun?area total? presupune, de cele mai multe ori, dificult??i.

Pentru început, s? vorbim despre beneficiile pe care le poate aduce consumul frecvent de cafea.

Top 3 beneficii dovedite ale cafelei

1. Cafeaua poate diminua durerile de cap

Studiile arat? c? durerile de cap acute pot fi ameliorate cu ajutorul cofeinei. Mai exact, cafeaua poate veni în sprijinul analgezicelor clasice, gr?bind eliminarea disconfortului.

Cercet?rile demonstreaz? c?, în cazul migrenelor, este necesar? o doz? de cel pu?in 100 mg de cofein? pentru a cre?te efectul analgezicelor ?i pentru a diminua semnificativ durerea. Apoi, o doz? de 130 mg de cofein? este necesar? pentru o durere de cap a c?rei cauz? este tensiunea.

De asemenea, Agen?ia Federal? pentru Hran? ?i Medicamente a Statelor Unite (FDA) ?i Societatea American? pentru Dureri de Cap confirm? faptul c? un mix de cofein?, acid acetilsalicilic (aspirin?) ?i acetaminofen (paracetamol) poate combate sigur ?i eficient durerile de cap, chiar ?i în cazul persoanelor îns?rcinate.

Aceea?i cercetare men?ioneaz? c? mixul ce include cofein? este mai eficient decât administrarea paracetamolului, pe cont propriu.

Cofeina poate fi eficient? ?i în cazul cefaleei hipnice, afec?iune cel mai des întâlnit? în rândul vârstnicilor, dar ?i în cazul persoanelor care au dureri de cap în urma unei punc?ii lombare.

2. Cafeaua poate sc?dea riscul de dezvoltare a bolii Parkinson

De-a lungul timpului, leg?tura dintre consumul frecvent de cafea ?i prevenirea bolii Parkinson a fost confirmat? de mai multe studii. Iat? care este explica?ia!

Dup? ce este consumat? pe cale oral?, cafeaua se absoarbe rapid în sânge. Concentra?ia plasmatic? de cofein? (nivelul cofeinei în plasm?) este mult mai mic? la persoanele care sufer? de Parkinson. Acest nivel scade ?i mai mult în cazul celor cu muta?ia LRRK2. Persoanele cu o muta?ie genetic? de tip LRRK2 sunt acele persoane care au ?anse mai mari de a dezvolta boala Parkinson.

Astfel, rata de absorb?ie a cofeinei în sânge, conform cercet?rilor, poate estima precoce ?ansele de dezvoltare a bolii. Cu alte cuvinte, cofeina poate reprezenta un biomarker în depistarea bolii Parkinson.

Chiar dac? unele studii au încercat s? sugereze faptul c? un consum constant de cafea poate ameliora chiar ?i simptomele afec?iunii deja instalate în corp, nu avem suficiente date concrete în acest sens.

Totu?i, consumul frecvent de cafea poate ridica nivelurile de cofein? în plasm?, ceea ce ar putea încetini evolu?ia bolii Parkinson.

3. Cafeaua poate sc?dea riscul de dezvoltare a cirozei

Dup? cum bine ?tii, ficatul este un organ esen?ial bunei func?ion?ri a organismului. Acesta cur??? sângele, neutralizeaz? substan?ele d?un?toare ?i creeaz? nutrien?i vitali.

Ciroza este o boal? care afecteaz? ficatul în profunzime, modificându-i structura. Astfel, în timp, ?esutul s?n?tos este înlocuit de noduli ?i ?esut cicatricial. Aceast? deteriorare se poate petrece în câteva s?pt?mâni sau în ani întregi.

Mai multe cercet?ri au ar?tat c? pacien?ii care sufer? de afec?iuni ale ficatului, dar consum? ?i cafea în mod constant, au mai pu?ine ?anse de a ajunge la ciroz?, o rat? de mortalitate mai mic? ?i un risc mai sc?zut de dezvoltare a cancerului hepatic.

?i, atunci, de ce ai vrea s? renun?i la cafea?

Dac? un consum frecvent de cofein? aduce cu sine toate aceste beneficii, pe lâng? starea de bine ?i gustul pl?cut, de ce ai încerca s? reduci num?rul de cafele b?ute? R?spunsul este destul de simplu.

De cele mai multe ori, consumi o cantitate mai mare de cofein? decât ai fi tentat s? crezi. Este u?or s? numeri ce?tile de cafea, îns? adesea omi?i c? ?i alte lucruri pe care le ingerezi con?in, la rândul lor, cofein?.

Analgezicele, b?uturile energizante, ceaiurile, ciocolata ?i diverse suplimente alimentare (pentru sl?bit, îmbun?t??ire a performan?ei academice, pentru mai mult? putere de concentrare ?i aten?ie) con?in o cantitate mai mic? sau mai mare de cofein?.

În plus, anumite medicamente, precum cimetidina sau contraceptivele orale, pot afecta metabolizarea cofeinei.

În consecin??, într-o singur? zi po?i consuma o cantitate excesiv? de cofein?, f?r? s? î?i dai seama, lucru care poate duce la efecte adverse sau chiar intoxica?ie.

Cafea + ?ig?ri = …?

Nu, r?spunsul corect nu este „combina?ia perfect?”.

Studiile efectuate de-a lungul vremii au ar?tat c? fum?torii proceseaz? mai repede cofeina. Mai exact, organismul lor o elimin? într-un timp mai scurt. De aceea, fum?torii sunt predispu?i la un consum mai mare de cafea, pentru c? efectul acesteia dispare mai repede decât în cazul nefum?torilor.

Odat? cu renun?area la fumat, concentra?ia de cofein? din sânge se poate dubla, chiar dac? bei aceea?i cantitate de cafea.

Intoxica?ia cu cofein?

În cazul unei intoxica?ii cauzate de consumul excesiv de cofein?, pot ap?rea simptome precum anxietatea, o stare general? de agita?ie, ame?eal?, palpita?ii, tremurat, crampe abdominale, pupile dilatate.

În cazurile mai grave, pot fi experimentate convulsii, aritmii, tahicardie, hipotensiune sau tahipnee, precum ?i alterarea st?rii mentale (halucina?ii auditive ?i/sau vizuale).

De?i în majoritatea cazurilor de intoxica?ie, pacien?ii î?i revin pe cont propriu sau cu sprijin medical potrivit, exist? ?i riscul rar de deces. De cele mai multe ori, acesta este cauzat de simptome ce implic? aparatul cardiovascular.

Ce se întâmpl? când renun?i la cafea?

Corpul uman se adapteaz? destul de rapid la efectele cofeinei; mai exact, în termen de câteva zile. Cu toate acestea, simpla abstinen?? de la consumul de cafea de peste noapte poate fi suficient? pentru ca organismul s? anuleze toleran?a format? anterior.

În plus, persoanele cu risc crescut de hipertensiune pot fi mai vulnerabile la efectele pe care cafeaua le are asupra tensiunii arteriale.

Renun?area la cafea poate fi o decizie bun? dac? ai observat, de-a lungul timpului, c? un consum frecvent de cofein? î?i aduce simptome precum cele men?ionate mai sus.

Când renun?i brusc la consumul de cafea, în organismul t?u se întâmpl? o serie de lucruri interesante. Po?i experimenta simptome precum oboseal? ?i sl?biciune general?, dureri de cap, anxietate, dificultate de concentrare sau iritabilitate. Apari?ia simptomelor nu este influen?at? direct de cantitatea de cafea b?ut? zilnic.

Simptomele de mai sus încep s? apar?, în general, în 12-24 de ore de la ultima can? de cafea, ating apogeul la 20-51 de ore distan?? ?i, de regul?, înceteaz? în dou? pân? la nou? zile.

Pentru a evita apari?ia simptomelor este recomandat s? renun?i treptat la cafea, diminuând cantitatea zilnic?.

Orientativ, nu ar trebui s? dep??e?ti 400 mg de cofein? pe zi sau chiar mai pu?in, dac? ai o sensibilitate în acest sens.

Prin urmare, bucur?-te de beneficiile cafelei, îns? ai grij? la cantitatea de cofein? pe care o asimilezi în fiecare zi, atât din cafea, cât ?i din alte surse.

Pân? data viitoare, ai grij? la tine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑