Adevarul despre cafea.

Cea mai mare plăcere de-ale mele, dimineaţa, (după ce ii miros parul Anastasiei 🙂 ) … este să-mi savurez cafeaua.

Există multe păreri despre cafea, unii spun că este bună, alţii că nu… (ce oameni…)

Să elucidăm nişte mistere:

1. Devenim sau nu dependenţi de cafea?

Nu. Sau, depinde de ce intelegi tu prin dependenta. Dacă ai băut cafea zilnic şi într-o zi decizi să schimbi cu o cafea decofeinizată, o să ai doar o durere de cap; acest lucru este de scurtă durată şi o să te obişnuieşti repede cu noua variantă. Cofeina este un stimulent pentru sistemul nervos central, iar utilizarea regulată a cofeinei poate produce o dependență fizică ușoară. Cofeina nu vă amenință sănătatea fizică, socială sau economică așa cum pot face drogurile recreationale.

2. Cafeaua decofeinizată chiar nu are deloc cofeină?

Nu chiar. O cafea normală are 130 mg cofeina, în timp ce o cafea decofeinizată are 5mg – cam cât are şi o ciocolată caldă sau jumătate de baton de ciocolată.

3. Ar trebui să renunţ vreodată la cafea?

Da, dacă ai osteoporoză, trei căni de cafea pe zi sunt prea mult. De asemenea ar fi recomandat să renunţi la cafea şi dacă ai insomnii. În cazul în care ai dureri de cap, cofeina te poate scăpa de ele dar în acelaşi timp băutorii de cafea au şanse mai mari să aibă migrene.

4. Este ok să bei cafea în fiecare zi?

DA! Cafeaua aduce multe beneficii sănătăţii; cafeaua este un factor de protectie impotriva multor boli, cum ar fi: diabet, Alzeimer si Parkinson.

O ușoară creștere temporară a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale este frecventă la cei care sunt sensibili la cofeină. Dar, mai multe studii mari nu leagă cofeina de colesterol mai mare, batai neregulate ale inimii (aritmii) sau un risc crescut de boli cardiovasculare. Totusi daca aveți deja hipertensiune arteriala sau probleme cardiace discutați cu medicul dumneavoastră despre aportul de cofeină.

De asemenea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a lega cofeina de riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu hipertensiune arteriala.

5. Cofeina deshidrateaza?

Cofeina vă poate face să mergeti la toaleta mai des. Cu toate acestea, lichidul pe care îl consumați în băuturile cu cofeină tinde să compenseze efectele pierderii de lichide atunci când urinați. Concluzia este că, deși cofeina acționează ca un diuretic ușor, studiile arată că băuturile cu cofeină în mod moderat nu provoacă de fapt deshidratare.

În concluzie – Cafeaua este bună, dar, ca în orice aspect , trebuie să avem o măsură şi să nu exagerăm. Studiile arata ca un adult sanatos poate consuma linistit pana la 5 cafele (mici) pe zi.

Spor!

( aştept întrebările voastre despre ce curiozităţi aveţi; încerca să răspund cât de curând într-un nou articol.)

6 thoughts on “Adevarul despre cafea.

Add yours

  1. Am 14 ani si am dezvoltat obiceiul de a bea dimineata cafea instant(mai exact 3in1) si as vrea sa o inlocuiesc cu cea naturala deoarece cred ca este mai ok,ce parere aveti?

  2. Dar dacă ești diabetic și bei 6 cafele pe zi sau poate m-ai multe pe zi dar tensiunea rămân mereu aceeasi (90/65) dar eu și fumez in schimb după ce beau cafeaua diabetul creste imediat daca e 100 după ce am consumat cafea se ridică la 180. Medicul curant din Italia zice sa nu mai beau cafea și nici să mai fumez . Ce trebuie sa fac?

Leave a Reply

Up ↑