De ce?
” De ce ” este cel mai bun mod de a invata. Orice.
Cu intrebarea asta ne incepem viata constienta. De ce este iarba verde, de ce e cerul albastru, de ce nu am voie sa mananc de pe jos, de ce sa nu traverses strada in fuga, de ce e tata suparat, de ce trebuie sa merg la scoala, de ce sa ma spal pe maini, de ce sa nu bag mana in nas, de ce ma inrosesc cand o vad pe Roxana, de ce ma dor muschii cand ma intorc de la fotbal, dar nu imediat, ci a doua zi, de ce ma ia somnul la ora de mate, de ce imi place biologia, de ce vreau sa arat ca Van Damme, de ce am dat la medicina, de ce facem anatomia, la ce ne ajuta biologia celulara, chiar trebuie sa o invatam? de ce nu inteleg nimic la informatica, de ce trece timpul atat de repede, de ce face varice esofagiene un bolnav cirotic, de ce te doare umarul cand faci infarct miocardic acut, de ce socul este insotit de tahicardie, de ce m-am apucat de medicina in primul rand, de ce, de ce?
Eu cred ca aceasta este cea mai buna si folositoare intrebare pe care ti-o poti pune. Cu totii, invariabil, incepem sa ne punem aceasta intrebare incepand cu varsta de 2 ani; uneori chiar obsesiv; este ok! Cel mai bine este sa raspunzi corect si sa explici cat de bine poti. Chiar si la intrebari mai jenante, cum ar fi: cum se nasc copii, ce inseamna sex, dar cum face mami cu tati sex… etc. ; Raspunsurile de genul: “nu esti pregatit inca sa intelegi, iti explic altadata, o sa intelegi cand ai sa cresti” vor indeparta copilul de la intrebarea “De ce”; in loc sa-i satisfaci curiozitatea ii vei da o senzatie de nepriceput si nepregatit, senzatie pe care nu-si va mai dori sa o simta. Atunci de ce sa mai intrebe de ce? ( joc de cuvinte, te ai prins! 😉 )
Ajungi in liceu si inveti functii complexe, matematica avansata, fizica, chimie, logica, economie, etc, fara sa ti se explice de cele mai multe ori de ce le inveti, la ce te vor ajuta; la ce se pot folosi functiile complexe, cu ce te ajuta? Logica? Jonglam cu argumente si formule logice fara sa ti se explice ca logica te invata sa sustii o concluzie cu premise sustenabile si mai important cum sa surprinzi sofisme menite sa te induca in eroare prin corectitudinea formei dar gresite in continut. .. o astfel de logica te va ajuta in viata, te va ajuta sa-ti construiesti argumentele corect si te va feri de demagogii; dar acest lucru ar trebui specificat inainte de a incepe lectia de logica. Aceasta explicatie a utilitatii trebuie avuta la orice materie care ti se impune la scoala. Dar “cu forta poti sa iei , nu sa dai “; asa ca degeaba iti explica cineva ce rol are materia logica in viata ta daca tu nu intrebi ” de ce o studiem?” .
Ajungi in facultate, unde “DE CE” este cheia insusirii informatiilor. Medicina este o stiinta extrem de complexa care creeaza o bariera intre cei ce inteleg un fenomen si cei ce nu-l inteleg. Cei ce-l inteleg incearca sa explice fenomenul celorlalti; dar imaginati-va ca trebuie sa explicati unui extraterestru cum arata o masina, ca are roti, ca are volan, ca rotile sunt prinse de niste tije si se invart si astfel masina merge inainte …. fara ca extraterestul sa fie implicat in explicatii. Fara sa te intrebe “de ce” si astfel sa-ti direjeze explicatiile iti va fi foarte greu sa il faci in final sa inteleaga ce este o masina.
Acelasi lucru este valabil si la studenti. Profesorul tau intelege pe deplin materia, lucrurile sunt extrem de simple pentru el; nu i se pare important sa explice ceva lesne de inteleg; iti expune pe scurt un fenomen fiziologic si trece mai departe; daca nu intregi dar nu intrebi, el va crede ca ai inteles; si aici se produce ruptura intre cine esti si cine ar trebui sa fii.
Scapa de senzatia de nepriceput si nepregatit creata de parinti in copilarie , scapa de inertia generala de a lua lucrurile asa cum sunt; intreaba “de ce”; sunt sigur ca profesorului tau ii va prinde bine intrebarea.
In studentie ai tot dreptul sa nu stii, esti la facultate pentru ca nu stii iar “de ce” este puntea catre a sti.
Uite si cateva beneficii ale curiozitatii dovedite stiintific :
- Creierul secreta dopamina de fiecare data cand aflii ceva nou; se crede ca acesta este un sistem de recompensa constituit in timp pentru a incuraja oamenii sa fie vigilenti si curiosi la mediul inconjurator mereu schimbator, fapt ce ne-a ajutat sa supravietuim ca civilizatie.
- Oamenii curiosi sunt mai fericiti, mai putin anxiosi, mai satisfacuti de viata, mai stabili psihic, cu un nivel inalt de emotii pozitive. Studiul in link.
- Curiozitatea inbunatateste performanta si implicarea la locul de munca: Link studiu.
- Curiozitatea empatica vis a vis de alti oameni ne va ajuta sa intelegem alte puncte de vedere si sa cream relatii sociale mai puternice. Intreaba-l pe celalat mai des ce simte, ce crede despre un anumit lucru, de ce crede asa, si asculta l cu respect. Orizonturile tale se vor largi. Link.
- Curiozitatea duce la un sistem de sanatate mai bun. S-a dovedit ca o comunicare mai buna intre doctor si pacient la initiativa doctorului duce la un act medicat mai bun. Toti se intreaba cand mai are timp doctorul sa empatizeze cu pacientul … cand de fapt empatia salveaza din timp intrucat comunicarea buna medic-pacient duce la stabilirea mai rapida a unui diagnostic corect. Link.
Asa ca intreaba, cu interes, mereu, pe oricine, “de ce?” !
Când ‘oi fi eu profesoară, la fiecare început de oră le voi enumera elevilor beneficiile curiozității :)) (probabil de asta copii sunt mereu atât de fericiți.. și vin adulții și repede le taie elanul)
Oh well, superbe articole!
Mi-ar fi placut sa am toti profesorii asa cum vei fi tu:-). well, unii chiar au fost!