VARZA MURATĂ: Beneficii medicale + REȚETA ușor de preparat

24.11.2024

Cine nu iubeste varza murata?! E gustoasa, crocanta si plina de beneficii pentru sanatate. In vlogul asta vorbim despre procesul de murare, cum ne ajuta muraturile pentru sanatatea microbiomului si care sunt nutrientii pe care ii contine varza murata. Iti arat care e diferenta dintre varza din comert si cea facuta acasa, iar la final iti dau reteta mea simpla pentru o varza murata ca la carte.

Salata ieftina si sanatoasa | https://youtu.be/borV6uA37pw
Am gatit cu tata | https://youtu.be/2v3DtwMuNKk

Video Editor: Ion Vanica

Te salut, doctor Mihail aici, și pentru că este sezonul verzei, se găsește varză peste tot la piață. Am zis să facem acest material și să vorbim despre varza murată. Cât de bună este? Când e periculos să o mâncăm? Cui este destinată? Care sunt beneficiile verzei murate? Și așa mai departe. Și fii atent! Dacă ție nu îți place varza murată, există trei posibilități aici, sunt trei variante: unu, e ceva în neregulă cu tine, atât, punct, s-a terminat punctul unu, s-a terminat, e ceva în neregulă cu tine și poți să accepți asta, ok? Dacă nu îți place varza murată, există însă alte două variante: doi, nu știi să faci varză murată și atunci te invit să te uiți până la capăt, pentru că o să îți explic cum se face varză murată, cum o fac eu, o să te invit pe tine să experimentezi astăzi și poate să te întorci în comentarii și să îmi scrii cum ți-a ieșit sau care a fost combinația care ți-a plăcut cel mai mult. Și a treia variantă este că nu cunoști pe nimeni care să facă varză murată corect și atunci poți să iei acest material, dai copy paste la link, copy la link, adică, și îl trimiți persoanei cu care trăiești sau oricui vrei tu, dar îi trimiți materialul și atât, nu zici nimic, o să înțeleagă el sau ea despre ce e vorba. Probabil e și ăsta un test, dar atât, iei materialul ăsta și îl trimiți, da, și vezi ce se întâmplă. Poate în șapte zile când vii acasă, o să găsești borcanul de varză murată corect făcută. Acuma, hai să vedem ce înseamnă varză murată sau ce înseamnă, ce este murarea.

Murarea alimentelor, murarea, da, atenție, definiție științifică, este un proces de conservare a alimentelor, deci conserve alimentul, în special al legumelor, prin fermentare în saramură, adică apă cu sare, o să vă zic la final câtă sare trebuie să pui pentru a face varză murată. Acest proces implică crearea unui mediu anaerob, anaerob, mediu care place anumitor bacterii și nu place altor bacterii de care vrem să ne ferim. Deci acest proces implică crearea unui mediu aerob în acea apă cu saramură, în care bacteriile lactice, alea bune, transformă zaharurile naturale din alimente în acid lactic. Varza are zaharuri naturale, bacteriile lactice de pe varză mănâncă acel zahăr și îl transformă în acid lactic, rezultând un produs conservat cu gust specific și proprietăți nutritive îmbunătățite. Murarea diferă de fermentare generală prin faptul că se concentrează specific pe conservarea alimentelor și dacă stăm și ne gândim bine, noi de-a lungul timpului, cam probabil toată existența noastră, am conservat alimente sau le-am găsit deja în natură conservate prin murare. Deci este ceva cu care corpul nostru este obișnuit și e ceva extrem de natural pentru organismul nostru. Acuma mai avem pe acest canal un material în care v-am arătat cum se face varză ușor murată, salată de varză ușor murată, puteți să vă întoarceți acolo să vă uitați la ce material avem acolo. O tonă de beneficii povestite, are un principiu, vorbim despre îmbunătățirea digestiei datorită conținutului mult ridicat de probiotice. Aceste probiotice, atenție, multă lume crede că ele nu ajung în intestine sau în colon pentru că sunt distruse de aciditatea gastrică, în realitate unele probiotice trec de aciditate gastrică și ajung acolo unde trebuie. Aceste probiotice scad nivelul de inflamație din corp, ușor, dar îl scad, au un potențial efect antioxidant, îți aduc o tonă de alte beneficii, dar atenție, când vorbim despre beneficii, varza murată, beneficii medicale general dovedite prin studii, varza murată n-o să trateze niciodată nimic. Deci dacă ai o anumită patologie, nu e ciudat să crezi sau să speri că varza murată mâncată zilnic sau oricând o mănânci tu te va vindeca de ceva, dar poți să vezi varza murată ca pe, ca sport, de exemplu, da. Atunci când faci sport, nu te duci să faci sport ca să îți vindeci o anumită boală, dar sportul te întărește, sportul te întărește împotriva anumitor boli, poate fi practicat ca profilax sau ca prevenție a anumitor patologii și același lucru poate fi făcut și în privința verzii murate, adică din punctul ăsta de vedere ar trebui să privim varza murată și acuma, primul beneficiu și nu îl spun eu, este inspirat din materialul despre varză murată făcut de doctorul Kamarovski, un doctor ucrainean care are materiale foarte bine argumentate și foarte bine studiate și e un doctor cu experiență care explică foarte, foarte interesant lucrurile și din care eu deseori mă inspir. Cum zice și el, primul beneficiu al verzii murate este faptul că îți place, îți aduce o plăcere să mănânci varză murată. Deci uită de probiotice, de acid lactic, de fibre, de tot felul de alte beneficii din astea medicale, cel mai important lucru la varză murată, cel mai mare beneficiu medical este că îți place și gândește-te că de multe ori ne este greu să găsim alimente integrale, alimente neprocesate sau foarte ușor procesate, cum e varza murată, care să îți aducă plăcere, care să cronțăne în dinți când mănânci, care să, deci acuma când povestesc efectiv îmi e super poftă de varză murată, îmi vine să opresc acest video, să fug acasă, să mănânc un bol de varză murată, este efectiv îmi curge saliva în gură. Îmi pare rău, dar îmi curge saliva în gură, atât de poftă îmi e acuma de varză murată, pentru că atunci când mănânci varză murată, asta îți aduce super multă plăcere și e un aliment sănătos integral, da, care îți aduce plăcere, ceea ce e o raritate de care trebuie să ne bucurăm. Asta înseamnă că noi trebuie să avem varză murată în casă, în special că este sezonul verzei, poți să îți cumperi viață, varză de la piață, duci acasă, să îți faci varza după rețeta pe care o să o dau la finalul acestui material. Deci primul beneficiu medical este acela că îți aduce plăcere, e un aliment sănătos care îți aduce plăcere. Deci trebuie să beneficiezi de el, pentru că dacă n-o să îți aduci plăcere din varză murată, o să cauți în chipsuri, o să cauți în alte lucruri procesate, ori dacă ți-ai luat porția de plăcere din varză murată, puțin probabil să recurgi la alte alimente procesate. Al doilea beneficiu este, bineînțeles, faptul că varza, cum ziceam, are propriul său microbiom. Pe varză, când o iei din piață, există foarte mulți microbi și nu trebuie să o sterilizezi, nu trebuie să îi speli. Microbii ăia sunt microbii sănătoși prezenți pe varză, care o să intre în organismul nostru sau n-o să intre în organismul nostru, o să intre în acel borcan în care o să îți faci varza murată și acolo o să înceapă să se multiplice. Bacteriile rele o să moară, pentru că, cum ziceam, e un mediu anaerob în care bacteriile rele nu trăiesc, în schimb bacteriile lactice care adoră mediul acela anaerob o să înceapă să se multiplice și o să mănânce din varza respectivă. Asta o să ducă la crearea acelui acid lactic și acesta este, să zic, al doilea beneficiu, acidul lactic, pe lângă faptul că ajută la conservarea verzii, el îmbunătățește digestia noastră, crește absorbția de nutrienți, o să vedem care nutrienți și inhibă creșterea bacteriilor dăunătoare, inclusiv în tractul nostru digestiv.

Deci acidul lactic este ca un supliment care apare în varza murată de care tu te bucuri când mănânci un bol de varză murată. Al treilea beneficiu este că există foarte multe vitamine minerale în varză și multe fibre. Deci faptul că există multe fibre și mulți nutrienți și un alt beneficiu este că este extrem de săracă în calorii și anume o porție de 100 de g de varză murată are undeva între 15 și 20 de calorii, adică e ca și cum n-ar exista și până la 4-5 g de fibre sau 3-4-5 g de fibre la 100 de g de varză murată. Asta face din acest aliment un aliment ideal pentru slăbit. Deci dacă tu ești într-un proces de slăbire, da, vrei să slăbești și asta înseamnă că trebuie să fii în deficit caloric, da, și știu că mi-ați cerut foarte mulți materialul despre deficit caloric, e un material pe care o să-l fac în colaborare cu o aplicație pe care o folosesc de doi ani, aplicație care m-a ajutat să înțeleg ce mănânc, m-a ajutat să am niște revelații când am văzut alimente pe care le credeam mai nimica toată și care de fapt îmi aduceau foarte mult surplus caloric și mă făceau să-mi fie greu să slăbesc și alimente pe care le mâncam așa în mod obișnuit și care erau foarte sărace în calorii, cum e varza murată. Repet, o să revin și o să facem, de fapt lucrez în momentul de față la acest material pe care îl fac în colaborare cu această aplicație, pe care, atenție, o folosesc de doi ani. Când am început să fac acest material, am zis: „Hei, why not? Hai să le scriu să facem o colaborare pentru acest material” și au acceptat această colaborare. Revin, cum ziceam, cu materialul despre deficit caloric, revenind la subiectul nostru, varza are foarte puține calorii, multe fibre și asta o face un aliment ideal într-o dietă în care noi vrem să slăbim sau într-un stil de viață în care mâncăm lucruri sănătoase, în care nu ne e foame și în care rămânem în deficit caloric. Acum, într-o porție de varză, da, un bol de varză, o să ai 54% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina C, 85%, atenție, din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina K. Dacă vă doriți un material despre vitamina K, din nou, intrați în comentarii și scrieți asta și o să lucrez la el. Am o listă mare deja de materiale pe care le-ați cerut, dar promit că lucrez la ele, sunt toate notate aici și o să vină în timp. Dacă vrei deci material despre vitamină K, let me know. În plus, vitamină K, cum ziceam, 85% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina K, fără ea ai un risc mai mare de a face osteoporoză. Deci vitamina K te ajută să ai oase mai puternice și ajută la coagularea corectă a sângelui. 2 g de proteine într-un bol de varză, n-ai zice că iei proteine de acolo, dar sunt și proteine și alte vitamine, cum este vitamina A, biotina, vitamina K1, potasiu, vitamina B6 și așa mai departe. Varza este de asemenea un aliment bogat în potasiu. Potasiul te ajută la menținerea corectă a tensiunii arteriale. Din nou, dacă ai hipertensiune arterială, n-o să o tratezi cu varză murată, dar varza te va ajuta la îmbunătățirea ușoară a acestei tensiuni arteriale. Atenție însă, dacă faci varză murată în care pui sare, da, deci este în saramură, dacă mănânci 1 kg de varză murată, este posibil ca asta să te afecteze negativ în privința tensiunii arteriale, care este asociată cu consumul ridicat de sare și din nou, paranteză, fac niște paranteze în acest material, cred că e nevoie și de un alt material și comentează asta jos în comentarii, dacă vrei un material în care să vorbim despre ce înseamnă dietă echilibrată, pentru că dieta echilibrată e așa, o denumire pe care de multe ori o atribuim alimentației noastre actuale, dacă noi credem că două pahare de vin, o ceafă de porc, niște chipsuri și un pic de salată pe lângă e o dietă echilibrată, de multe ori putem să greșim în această direcție. Eu am făcut un experiment pe mine și timp de câteva luni am mâncat ceea ce în mod normal am putea crede că este o dietă echilibrată și mi-am făcut niște analize și am avut niște surprize, după care am revenit la o dietă non-negociabil sănătoasă. Deci nu echilibrată, ce mănânc eu acuma este echilibrată, pentru că mănânc tot ce crește, da, și tot ce este viu, dar este non-negociabil sănătos și urmează să-mi fac analizele și să vă arăt diferențele între cele două. Deci, dacă vrei un material despre dietă echilibrată sau ce înseamnă dietă echilibrată, lasă asta jos în comentarii. Dar revenind, într-o dietă sănătoasă echilibrată, un pic de varză murată n-o să aducă un surplus de sare, dar dacă mănânci 1 kg sau 2 kg de varză murată pe zi, e posibil să fie o problemă în privința sării. Pe lângă asta, varza murată îți reglează digestia prin aportul de fibre, am spus 3-4 g de fibre la suta de g și îți protejează inima prin aportul de potasiu. Am zis la început că varza murată te ajută la absorbția anumitor nutrienți și studiile arată că atunci când mănânci varză murată, ai o absorbție mai bună a magneziului prezent în intestine. Magneziul este o moleculă, e un mineral care se absoarbe mai greu în intestine. De aceea, firmele de suplimente încearcă să facă tot felul de combinații de magneziu cu alte molecule pentru a ajuta absorbția acelui magneziu. În realitate, ca aproape orice supliment, aceste suplimente sunt niște substanțe ultraprocesate, create în laborator, care nu ajută corpul, dar dacă tu mănânci o dietă echilibrată, din nou, folosim acest termen, mănânci o dietă echilibrată, dar care e în mod cert sănătoasă, mănânci multe fructe și legume care conțin magneziu, varza murată o să te ajute să absorbi acel magneziu bun, da, deci nu din suplimente și din alimente. Absorbția mai bună a magneziului cu ajutorul verzei murate și a zincului, și este în mod cert un anticancerigen, sunt studii care arată că populațiile care mănâncă mâncare murată, în special varză murată, au o rată mai mică de cancer de colon, cancer de pancreas și alte tipuri de cancere. Deci n-o să ne tratăm cancerul cu varză murată, dar varza murată inclusă într-un stil de viață sănătos ne ajută în a preveni aceste cancere. Acum am ajuns la partea, să zic, finală, cea mai de, în care o să vorbim despre cum facem acea varză murată și înainte de a explica cum o facem, vreau să menționez că găsim varză murată și în comerț, iar acest video este sponsorizat de varza murată de la… nu glumesc, n-o să facem reclamă la nicio varză murată din comerț, pentru că varza murată din comerț nu are aceleași beneficii ca aia de acasă. Varza murată din comerț o să aibă sau n-o să aibă conservanți, dar poate să aibă conservanți. Deci dacă îți cumperi totuși varză murată din comerț, te uiți să vezi dacă există conservanți și pentru că ea stă pe raft mult timp, pentru că e scump să o refrigerezi și e un produs care ar trebui să fie ieftin, ea o să fie în mod cert pasteurizată. Adică o să fie ținută la o temperatură ridicată o perioadă de multe minute pentru a omorî restul de bacterii de pe varză. Deci e posibil să-ți cumperi o varză murată din comerț chiar și fără conservanți, dar varza aceea fiind pasteurizată, probioticele și bacteriile din varza aceea o să fie nule sau aproape nule, inexistente, da. Deci o să ai un produs murat, dar fără acele probiotice. Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să-ți faci varza murată la tine acasă și este mult mai simplu decât ai fi crezut. Din nou, avem un material în care eu și cu tatăl meu am făcut o salată de varză ușor murată, unde am adăugat sare, am adăugat zahăr, zahărul adăugat în varza murată o să fermenteze, da, o să ajute la acea murare a verzei și cu cât trec mai repede zilele, cu atât acea mâncare o să aibă mai puțin zahăr, pentru că el o să fie deja murat. Poți să te întorci la acest material, o să lăsăm link în comentarii, dar acuma vreau să-ți explic cum faci o varză murată simplă la tine acasă. Nu trebuie să ai acel butoi din plastic pe care îl folosea bunica la țară pentru a face varză murată pentru tot anul, poți să ți-o faci și tu după o săptămână pe alta. Ce-ți trebuie? Îți trebuie o varză albă, din aceea clasică românească, te duci la piață, o iei. Cu cât este, trebuie să fie medie sau mare, trebuie să fie destul de matură și ce trebuie să faci este să o cumperi, bineînțeles, da. Deci o cumperi de la piață, te duci acasă și îndepărtezi toate părțile moi, tot ce este moale, îndepărtezi-le, ți le pui în salată, ți le pui în altă parte, le arunci și lași doar părțile care sunt tari și după ce ai îndepărtat toate frunzele și părțile moi, poți să faci varza murată în mai multe feluri. Poți să pui frunzele direct la murat sau poți să o mărunțești, să o tai mărunt. Când o tai mărunt, e bine să ai feliuțe de câte 5 mm, da, 5 mm pare să fie o, să zic, o grosime ideală pentru acele feliuțe. După ce le-ai tăiat, da, le pui într-un bol și începi să le masezi. De ce? Pentru că atunci când o masezi, tu faci niște microfracturi la nivelul acelor frunzulițe, iar acele microfracturi o să elibereze sucul din acea varză care e proaspătă încă și urmează să fie murată. Eliberând sucul din acea varză, sucul ăla o să fie cel care o să aducă zaharurile naturale din varză afară cu alte probiotice și bacterii din varza respectivă și sucul ăla o să, o să fie practic cheia, dirijorul acelei acelui proces de murare al verzei. Deci revenind, luăm un bol, tăiem 1 kg de varză și începem să-l masăm, după care la 1 kg de varză punem o linguriță de sare. Când ai pus o linguriță de sare, continui să masezi acea varză cu acea linguriță de sare până când din varză începe să se scurgă un suc. În momentul în care, după 10 minute de masat, vezi că s-a umplut ligheanul de suc, ăla este momentul în care poți să iei acel kilogram de varză cu tot cu suc și-l transferi într-un borcan de sticlă. Ia-ți un borcan de sticlă de 1 L sau de 2 L și ai transferat conținutul acelei verze în acel borcan. Acuma, poți să pui zahăr, jumate de linguriță de zahăr este suficientă, zahărul acela o să fie un surplus de zaharuri care practic vor ajuta la acea fermentare. După o săptămână, zahărul ăla o să fie mâncat de acele bacterii și transformat în acid lactic, deci n-o să mănânci varză dulce. Zahărul acela o să ajute la acel proces de murare. Pe lângă zahăr, oamenii pun tot felul de lucruri în varză murată și aici vă invit la acest experiment, dragii mei! Vă rog frumos, încercați fiecare să puneți în varză murată un anumit tip de fruct și scrieți după aia în comentarii și spuneți-mi dacă merită și cum a ieșit. Poți să pui în varza pe care urmează s-o murezi morcov, cum am făcut noi salată de varză ușor murată cu morcov cu taică-meu. Puteți să vedeți materialul, cum ziceam într-un link pe care-l lăsăm în descrierea acestui material și o să fie undeva aici, lăsăm în partea asta la finalul acestui video, dar deci poți să-i pui morcov, dar foarte mulți alți oameni pun alte lucruri, poți să pui sfeclă, poți să pui dovleac, poți să pui măr, da, iei un măr, îl feliezi, feliuțe subțiri, îl pui acolo sau măcar câteva feliuțe de măr, iar mărul acela o să fie și el, o să participe și el la acea fermentare, o să-i dea acelei verze o altă aromă, poți să pui merișoare, poți să pui ardei iute, poți să pui frunze de dafin, poți să pui hrean, chimen, coacăze, poți să pui usturoi.

Eu, când mă duc acum acasă, o să încerc să fac varză murată, o să pun câteva feliuțe de măr și o să pun câțiva căței de usturoi, care și ăia cred că o să devină delicioși la final, după ce procesul de murare se va termina. Bun, după ce ai pus, deci varza aceea pe care ai masat-o cu sucul pe care-l lasă, cu o linguriță de sare, cu jumate de linguriță de zahăr și cu ce fructe ți-e ție poftă să pui acolo sau legume, dacă apa sucul pe care-l a lăsat varza nu este suficient cât s-o acopere, punem apă. Poți să fierbi apă, da, îi pui apă la fiert, după care o răcești, ca să nu pui apă fiartă, să distrugi ce bacterie ai pe acolo. Iei apă fiartă pe care ai răcit-o la temperatura camerei și torni în acel borcan cu varză și cu ce ai pus acolo, până când apa acoperă acea varză și e foarte important să lăsăm acel borcan să respire. Dacă ai un capac de plastic, fă-i câteva găurele cu o scobitoare, dacă nu ai borcan de plastic, pune-i o farfurie, pe lângă între borcan și farfurie o să mai iasă acel aer sau poți să-i pui un tifon deasupra, poți să pui orice sau o folie de plastic deasupra pe care o găurești. Important este ca în acel proces de murare, de fermentare, atunci când rezultă gaze, gazele astea să aibă unde ieși, să nu o închizi în niciun caz cu un capac ermetic și lași acel borcan în bucătărie. Îl lași în bucătărie, pe blat, îi găsești un loc și el trebuie să stea la temperatura camerei. Stând la temperatura camerei, cu cât temperatura în camera ta este mai mare, cu atât procesul de murare o să fie mai rapid, cu cât temperatura e mai mică, cu atât procesul de murare o să fie mai lent. Dar ce e mai important este să guști din varza aia aproximativ la cinci, șapte zile de când ai pus-o la murat. Un alt lucru important pe care trebuie să-l faci este să amesteci din când în când și varza aia și știi ceva? Poți să guști din ea chiar din prima zi, poți să guști din ea din ziua unu, ziua doi, ziua trei, ca să vezi cum se modifică varza aceea la gust, la textură, pe parcurs ce trec zilele și în momentul în care ea este bună de mâncat și vreau să-ți dau un secret și să-ți explic când este varza murată bună de mâncat și tot secretul este că ea este bună de mâncat când îți place ție, când tu o mănânci și simți că e plăcută, că îți aduce plăcere, ăla e momentul în care varza e bună de mâncat. Dar de regulă, 5-7 zile sunt suficiente pentru ca varza să ajungă să fie corect murată. Când este corect murată și are acel gust bun, din nou e bine s-o amesteci de la fund, da, să iei de la fund gazul care rezultă acolo, să-l scoți la suprafață. O amesteci o dată pe zi, o dată la două zile, altfel acel gaz poate să acrească un pic varza respectivă. Deci după ce o amesteci și o ții pe blat la temperatura camerei timp de șapte zile, atenție, e bine să ai o greutate, se vând în comerț tot felul de pietre pe care poți să le pui deasupra. Dacă ai varză mărunțită, poți ca, poți să pui apă peste ea și practic deasupra să pui, să decupezi o foaie de varză pe care o pui peste varza mărunțită și pui o piatră specială sau există greutăți din sticlă, de exemplu, pe care le poți pune peste acea varză. Nu metal, pentru că el o să oxideze apa și varza respectivă. Deci pui greutate peste foaia aceea de varză pentru ca toată varza să fie scufundată, să nu stea la suprafață. Șapte zile la temperatura camerei, o guști, când îți place o iei și o transferi în frigider și ea poate să stea în frigider până la o lună, poate să stea o lună liniștită la frigider și tu să mănânci din acea varză, dar probabil că n-o să stea o lună, pentru că dacă este totul în regulă cu tine, dacă ai respectat rețeta și ți-a ieșit bine, foarte probabil ca varza aia să se termine foarte rapid în decurs de câteva zile. Asta înseamnă că în momentul în care ți-a ieșit varza și ai pus-o la frigider, e momentul să te apuci să faci o altă varză murată, poate cu alte fructe și legume și te rog, pentru că am făcut acest material de peste 20 de minute și ți-am povestit ce știu eu despre varza murată, te rog, zi-mi și mie cum ți-a ieșit ție varza murată și care e cel mai bun fruct care ți-a plăcut sau o legumă pe care ai pus-o în varză murată, zi-mi care este rețeta ta de varză murată, ce faci în plus, ce faci ca varza să-ți iasă mai bine. Dacă ai experiență, dacă ești gospodină și faci des varză murată, te rog du-te în comentarii și dă-ne sfaturile tale, pentru că mi-e foarte poftă de o varză murată bună, oameni buni! Vă mulțumesc!

De interes pentru tine

Vrei mai mult timp? Ce spune știința despre trezitul devreme

Vrei mai mult timp? Ce spune știința despre trezitul devreme

În profunzime
Vrei mai mult timp? Ce spune știința despre trezitul devreme
Problema drogurilor poate fi rezolvată | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Vlad Zaha

Problema drogurilor poate fi rezolvată | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Vlad Zaha

Boabe de cunoaștere
Problema drogurilor poate fi rezolvată | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Vlad Zaha
De ce sforăi și cum să scapi de SFORĂIT?

De ce sforăi și cum să scapi de SFORĂIT?

În profunzime
De ce sforăi și cum să scapi de SFORĂIT?