Dialog Podcast (Partea 4: 1:30:00 – Final)
Dr. Mihail: E culmea că când mă așez, dacă văd pe cineva și trag la țintă nu reușesc să-l omor. Dar eu dacă mă duc kamikaze, intru într-o cameră unde sunt 3 teroriști și fac așa, dau 3 headshot-uri unul după altul. Asta e specialitatea mea.
Andu Preda: Ok, ok. O să testăm chestia asta.
Dr. Mihail: Trebuie să jucăm Counter-Strike, să știi.
Andu Preda: Trebuie să jucăm Counter-Strike.
Dr. Mihail: Ok. Totuși, în slăbit, mâncați-aș, să zic așa, teoria e atât de simplă. Frate, mănâncă echilibrat, ok? Mănâncă echilibrat. Calculează și tu caloriile alea sau du-te la cineva care ți le calculează și mănâncă un pic mai puțin decât ai nevoie și te duci în jos. De ce totuși, atât de multor oameni le e atât de greu să slăbească?
Andu Preda: Pentru că își impun niște standarde nerealistice.
Dr. Mihail: În ce sens?
Andu Preda: Sau nerealiste. În ce sens? O dată, restricție calorică mult prea mare. Se conving că…
Dr. Mihail: Deci dietă prea drastică.
Andu Preda: Da, se conving că anumite alimente sunt mai bune decât altele la slăbit. Care în mare parte, din punct de vedere al sațietății, vorbim e adevărat dar, dacă tu consumi suficientă proteină și cred că ar trebui să precizez cât de multă proteină ar trebui să consume un om. Dacă face efort fizic, ar trebui să fie între 1.6 grame pe kilogram corp, până pe aproape de 2 grame.
Dr. Mihail: E foarte greu să obții atât.
Andu Preda: Asta spun. Dar asta îți dă o sațietate destul de mare.
Dr. Mihail: Per kilogram, adică dacă tu ai 100 kg și faci sport intens, ar trebui… 180 de grame.
Andu Preda: 180 de grame, e mult, că dacă ne uităm, nu știu…un piept de pui cât are? Probabil că, nu știu, 20 de grame.
Dr. Mihail: Hai să o punem altfel. Pentru majoritatea bărbaților, cam 150 grame de proteină pe zi sunt probabil suficient. Pentru femei, cam 120 grame. Dacă nu vreți să vă bateți capul cu calculat, doar să vedeți în mâncarea voastră câte grame de proteină sunt. Și aș menționa că eu de ceva vreme și nu am văzut pe nimeni să discute despre asta, eu nu mai calculez gramele de carbohidrați și grăsime. Eu calculez gramele de fibră și grăsime saturată. Deci nu mă mai uit la proteine, carbohidrați și lipide, pentru că nu văd sensul.
Dr. Mihail: Pe tine te interesează odată energia, te interesează proteina. Și calculezi proteina sau nu?
Andu Preda: Da, proteina da.
Dr. Mihail: Deci calculezi proteina și fibrele?
Andu Preda: Da.
Dr. Mihail: Câte fibre vrei să ai în…?
Andu Preda: Ideal să fie măcar 30 de grame pe zi.
Dr. Mihail: 30 de grame fibre. Asta o să-ți mențină tractul… Asta basically e legume și fructe, da?
Andu Preda: Da. Deci vrei să ai între 1,6 și 2 grame de proteină pe kilogram. Și în special leguminoase. Vorbim aici… Fasole, năut, quinoa, chestii de genul. Integrale super importante, scăderea colesterolului. Probabil știi mai bine. Pentru că, da. Mă rog, e un mecanism foarte simplu în care colesterolul se transformă în niște acizi care ies prin sucurile biliare și se duc în intestine pentru a emulsifia grăsimile. Și există anumite fibre care nu lăsă să se reabsoarbă. Noi cam 80% din colesterol îl recirculăm prin această formă de sucuri biliare. Și e produs de ficat.
Dr. Mihail: Corect și uite, de exemplu, eu recomand tărâțele de ovăz care se găsesc în ovăzul integral pe care eu tot îl fac și arăt tot felul de rețete, care… mă rog, e aceiași kasha, așa se numește cumva în rusă, e terciul de ovăz sau porridge și am găsit explicația asta în Guyton când citeam tratatul de fiziologie. Îl mai recitesc din când în când și acolo e descris la colesterol foarte clar că tărâța de ovăz conține ceva, o moleculă care captează acest colesterol din sucurile biliare și nu îl lăsă să se reabsoarbă. Deci, practic, colesterolul tău se reabsoarbe din intestine și ăsta din tărâța de ovăz conține ceva ce îl blochează, îl captează și te ajută să îl elimini.
Andu Preda: Și în mare parte cam toate fibrele solubile fac chestia asta. Fibrele solubile le găsești în mare parte în cereale integrale.
Dr. Mihail: Ok, corect. Mă rog, cum e și ovăzul. Dar specific în tratatul de fiziologie e descrisă fix tărâța de ovăz ca cea mai eficientă în asta și am oameni, din nou, sunt anecdote, dar sunt oameni, ieri am fost cu copilul la vaccinat, cu Navani, cu cea mică și o doamnă din sala de așteptare zicea, ce tare v-am văzut rețeta aia de ovăz și am început să, din nou repet, e anecdotă, dar o anecdotă semnificativă și îmi zice că a început cu un colesterol total de nu știu 250, a început să mănânce ovăz o dată la două zile și i-a scăzut colesterolul la 160, ceea ce ar fi genial dacă chiar ar fi așa. Și am foarte mulți oameni pe care îi întâlnesc pe stradă care îmi confirmă că au început să facă asta și concret că au început să mănânce fibre și și-au scăzut nivelul de colesterol cu ajutorul ăsta.
Andu Preda: Da, adică și-au, într-un fel sau altul, și-au îmbunătățit alimentația mărind cumva consumul de plante neprocesate. Ai zis, da, ai zis 30 grame de fibre?
Dr. Mihail: Da.
Andu Preda: Pentru femei poate să fie puțin, o idee mai puțin, dar partea surprinzătoare e că asta e un minim.
Dr. Mihail: Aha, minim.
Andu Preda: Ăsta e un minim. Ok. Da? Ok. Deci ăsta ar trebui să fie un benchmark pentru minimul necesar de fibră. În jur de 20 de grame la femei, 30 de grame la bărbați. Ok. Da? Dacă e să ne uităm, istoric sunt date după… nici nu mai știu exact cum le-au făcut, dar era după oamenii preistorici. S-au uitat la ce puteau să mănânce pe vremea respectivă și cam de ce era făcută alimentația și sunt unele studii care arată că mâncau până la 100 de grame de fibră pe zi. Dacă eu acum iau pe oricine din societatea modernă și îi dau 100 de grame de fibră pe zi, nu se ridică de pe toaletă. Suntem neadaptați pentru așa ceva. Ok. Da? Eu țintesc spre măcar minimul ăsta.
Dr. Mihail: Auzi, dar poți să îți iei fibrele astea și din acele preparate? Există preparate în care tot felul de prafuri care sunt fibră, practic, izolată.
Andu Preda: Dacă alimentația ta e varză, e mai bine decât nimic, dar clar că matricea cu care vine o plantă și cu beneficiile extra pe lângă fibră cu care vine, îți oferă un mare avantaj. Pentru că vine în formă tridimensională, naturală, nu turtită cum e în acele prafuri.
Dr. Mihail: Da, și chestia asta îți vine cu antioxidanți, cu fibră, cu chestii complexe care nu le găsești într-un praf.
Andu Preda: Da, deci eu nu aș recomanda oamenilor, again, să meargă cât mai neprocesat, dar cu chestii care le plac. Bun, eu am dat exemplul ăsta. Asta e o dietă ideală. Da? Aș mai adăuga acolo și o pudră proteică. Cred că printre puținele chestii procesate, poți să spui hiper-procesate, care sunt chiar utile.
Dr. Mihail: Ok. Că îți atingi necesarul proteic.
Andu Preda: Da, într-adevăr. Pudră proteică, shake-o la proteic, chiar te ajută să-ți atingi acel necesar de 1.6 – 2 grame pe zi, care oricum e greu de atins, trebuie să fii foarte atent, dar într-adevăr ăsta e un ideal care ar trebui urmărit. Pudra proteică e mai mult un aliment, să zicem, nu? Adică e un supliment.
Dr. Mihail: E un aliment. E un aliment care e denumit supliment. Ce zici de creatină? Și în special, ok, am și eu un material întreg despre creatină, sunt cumva pasionat de creatină. Dar sunt foarte mulți tineri care îmi scriu și mă întreabă dacă pot lua creatină. Băieți de 13-14 ani, care îmi scriu ori ei, ori îmi scriu mamele lor și zic, hei, fiul meu are 14 ani și ia creatină, e ok?
Andu Preda: Problema, deci… e puțin complicat, pentru că legal vorbind, suplimentele nu trebuie recomandate la persoanele sub 18 ani.
Dr. Mihail: Ok, deci noi nu recomandăm suplimente persoanelor sub 18 ani.
Andu Preda: Da, e pur și simplu entertainment ce facem aici. Ok. Creatina, cred că aduce beneficii oricui, la orice vârstă. Că e bunica la 90, sau că e un copil la 10 ani, biologic vorbind, creatina duce la producția de energie îmbunătățită. Ce face creatina? Noi avem ca și unitate de energie de bază ATP-ul, adenozin trifosfat. Da? Practic toată mâncarea în asta se transformă. Da. Energia e produsă atunci când un fosfat se mută de la ATP, adenozin trifosfat, la un ADP, adenozin difosfat. Și în momentul în care se desprinde, acolo e produsă energia. Asta se întâmplă în fiecare celulă din corpul uman.
Dr. Mihail: Știi cum o explic? ATP-ul e acel adenozin trifosfat, cu 3 molecule de fosfat. Este ca un arc strâns. Da? Cele 3 bucăți de fosfat din ATP sunt energia în arcul ăla strâns. În momentul în care tu dai jos un fosfat, deschizi arcul și arcul ăla îți dă energie. Și se transformă… Toate mișcările pe care le-ai făcut acum au venit din ATP. Exact, din ATP. Care se transformă în ADP, adică adenozin, o moleculă cu 2 molecule de fosfat. Acum, e puțin ghinionist că creatina asta a pornit cumva din zona culturismului și practic de asta toată lumea o confundă cu steroizi.
Andu Preda: Dar numai așa o găsești. O găsești numai în borcane cu oameni musculoși.
Dr. Mihail: Știu. Și culmea este că, adică… Dar e cel mai studiat supliment vreodată.
Andu Preda: Corect. Și cel mai benefic.
Dr. Mihail: Și e produs de ficatul tău. Ficatul tău, la 10 ani, face creatină.
Andu Preda: Și, da, și inclusiv în mâncare, când mănânci pieptul ăla de pui, ai creatină.
Dr. Mihail: Creatină, da. Da, ok. Bun, deci el practic transformă o energie…
Andu Preda: Dar e foarte greu să iei creatină la nivelul pe care l-ai lua din suplimentație. Și beneficiile sunt cu siguranță mai mari decât efectele adverse. Pe care încă nu le-am găsit. Sunt deschise la monohihrad de creatină efecte adverse digestive. Adică poți să ai grețuri, vârstături, arsuri gastrice, diaree, tranzit, etc. Și mai e un studiu care spune că poate duce la chelire, dar cred că e foarte, foarte limitat studiul ăla și e unul singur și nu-i aș da importanță. Dar sunt foarte mulți care sunt speriați că dacă iau creatină o să chelească.
Dr. Mihail: Eu cred că dacă ai părinții sau bunicii cu chelie, cel mai probabil problema îți vine de acolo. Hai să nu… ca să ne întoarcem, nu dăm sfaturi copiilor de 14 ani sau 13 ani să ia creatină, dar eu aș putea să spun despre mine, care am făcut sală. M-a luat taică-meu la sală undeva până la 10 ani și îmi arăta tot felul de exerciții, mergeam pe la sală, făceam, eram slab, n-aveam masă musculară, îmi doream să o cresc, ca și paranteză, beneficiile creatinei nu sunt că îți dau mai multă masă musculară, fac și asta, dar îți dau mai multă forță, îți dau puterea să împing și a 12-a oară și a 13-a oară. Eu, de exemplu, dacă la 12-13 ani aș fi știut informațiile pe care le știu acum, concret eu, fiecare corp este diferit, dar eu atunci aș fi, probabil că aș fi luat creatină.
Andu Preda: Da, problema e că oamenii o iau numai pentru masă musculară. Da? Și mai e o problemă la vârsta asta pe care ai menționat-o, 13-14 ani, e că nu prea depui musculatură atunci pentru că organismul tău trece printr-o perioadă de dezvoltare hormonală, unde se dezvoltă caracteristicile sexuale secundare și organismul tău nu e interesat neapărat de hipertrofie. Sunt alte lucruri unde prioritizează, că practic hormonii spun unde se duce energia și ce se întâmplă acolo. În momentul în care lucrurile astea se mai calmează, pe la un 16-17 ani, cam atunci oamenii încep cu adevărat să pună musculatură mai serios.
Dr. Mihail: Dar mușchiul ăla care există la 12-13 ani totuși se poate dezvolta nu în volum, dar poate să prindă forță, poate să prindă exercițiul, poate să prindă memorie musculară.
Andu Preda: Dar diferența vizuală nu o să fie una uriașă.
Dr. Mihail: Corect. Nu o să fie ca la cineva, să zicem, la 20 de ani, 21 de ani, 22 de ani, unde ai nivelul de testosteron optim și în același timp organismul tău nu mai trece prin dezvoltarea aia uriașă de înălțime, de voce, de păr, chestii de genul. Dar e recomandat unui copil de 12-13 ani, să zic unui adolescent de 12-13-14 ani să meargă la sală? L-ai trimite mai degrabă la un alt sport sau să meargă la sală?
Andu Preda: Cred că i-ar prinde bine să meargă la sală sub supravegherea unui antrenor care știe ce face și să învețe execuția corectă.
Dr. Mihail: Dar totuși, cum să facă asta pentru că un copil de vârsta asta… Cu o greutate adaptată pentru vârsta lui. Nu o să aibă bani pentru un antrenor.
Andu Preda: Am spus un caz ideal. Dacă ar fi să recomand altceva, dacă persoana care ne urmărește este slăbuță, ar putea să încerce calistenice, da? O bară… și maică-mea avea una din aia de bați preșul.
Dr. Mihail: Ce înseamnă calistenic?
Andu Preda: Deci, te agăți de o bară și faci tracțiuni. Faci cu greutatea corpului. Da? nici nu îți trebuie un abonament la sală. Poți să faci asta acasă.
Dr. Mihail: Poți să cauți programe de calistenic pe net. Exact sau poți efectiv cu greutatea corpului, faci abdomene.
Andu Preda: Și să-ți îmbunătățești condiția cardiovasculară. Să alergi, să joci un sport, efort fizic. Trebuie să facem efort fizic. Suntem făcuți să fim sportivi, toți dintre noi. Numai că oamenii merg pe sedentarism extrem și după fac o schimbare de-aia bruscă peste noapte.
Dr. Mihail: Tu știi că ce facem noi acum e un sedentarism? Că stăm pe scaun de aproape două ore.
Andu Preda: Da, te cred. Da, e un exemplu prost.
Dr. Mihail: Și îmi face plăcere. Nu știu cât timp mai avem.
Andu Preda: Păi mai avem de câteva întrebări. Ok, cumva copiii care merg la sală, adolescenții care merg la sală, de regulă nu merg nici singuri, se duc în gașcă și cred că cel mai recomandat e că suntem ființe sociale să ne împrietenim cu culturistul ăla din sală și să-i cerem întrebări.
Dr. Mihail: Să nu punem, să nu punem greutăți mari. Că nu o să-ți crească mușchii ăia….
Andu Preda: Nu o să-ți crească mușchii ăia, doar îți dai down la articulații. Da, corect. Așa că te interesează să înveți execuția cât mai corectă ca atunci când organismul tău e capabil și gata să se ducă, să te duci direct. Până la urmă, hai să nu… adică e bine să nu-ți mai fie rușine să te duci la domnul ăla cu hipertrofie musculară din sală pe care îl vezi des să zici direct, dar zi-mi și mie, fac corect aici, fac corect aici? Și cred că, dacă e antrenor personal e foarte probabil să te ajute, să-ți dea niște sfaturi pentru că dacă nu are client și nu are timp în sală o să facă asta. Dacă nu e antrenor personal probabil că o să fie chiar flatat că i se cere un sfat și o să vină să te ajute să zică, să observe ce faci tu greșit.
Dr. Mihail: Fii atent, un topic foarte hot. Îmi scrie lumea și mă întreabă de Ozempic. Discursul e cam așa, fii atent, am vreo 5-6 kg nu pot să le dau jos. Am încercat dietă, am încercat sport, dar ajung acasă și mă ia foamea și sparg frigiderul. Mănânc Milka aia, mănânc două Milka. Ok. Și vreau Ozempic. Care e faza cu Ozempic?
Andu Preda: Deci, Ozempicul are niște beneficii reale, dar nu e pentru populația pe care ai descris-o. Populația pe care ai descris-o duce lipsă ori de un ghid bun, ori de disciplină, și aici trebuie să-și regleze la creier. Da. Da? Ori de un deficit mai micuț și o perioadă în care vrei rezultatele o idee mai mare. Da. Da? Ok. Astea sunt 5-6 kg. Dacă tu ai de slăbit 30-40 de kg și ești în punctul în care iei în considerare operația bariatrică, atunci Ozempicul e pentru tine.
Dr. Mihail: Ok, da. Atunci e pentru tine. Dar uite, de exemplu, ghidurile zic așa, că la Ozempic ai… Indicația Ozempicului de fapt este așa, la obezitate fără alte cauze asociate. Adică un BMI peste… 30.
Andu Preda: BMI peste 30.
Dr. Mihail: Ce ar însemna…? Aș vrea să fac funcția asta invers. Vreau să văd câte kilograme ar trebui să am eu ca să am un BMI de 30. Știi ce BMI am eu?
Andu Preda: Ce BMI? Pentru că fac sală.
Dr. Mihail: La tine nu se pune. BMI-ul, da.
Andu Preda: O să sară lumea, nu, că BMI-ul nu e bun. Băi, ok, BMI-ul. Pentru omul de rând…
Dr. Mihail: Pentru omul de rând e ok.
Andu Preda: La nivel populațional, BMI-ul e extraordinar. Dacă ai un BMI peste 30 și dacă e musculatură, în general, aduce un stres în plus asupra inimii. Deci peste 30 încep să-mi pun probleme. Dacă ești sedentar complet, nu faci efort fizic, nu ai o masă musculară ridicată și îl ai peste 25, trebuie să slăbești. Dacă faci sală și ai masă musculară mare și îl ai între 25 și 30, e perfect ok.
Dr. Mihail: Ok. Dar deci revenind la BMI, indicația în momentul de față, cel puțin în Statele Unite și în Europa, unde e aprobat, semaglutide, adică a ozempicului, este așa: la BMI peste 30, adică ești obez și ai încercat să slăbești și să faci lucrurile de care ai vorbit tu mai devreme. Adică ai încercat să ții… hipocaloric, ai încercat să ai un deficit mic, ai încercat să te reglezi psihic, ai încercat să faci sport și n-ai reușit, te menții acolo șase luni cu toate încercările posibile. Ești la un BMI de 30 sau la un BMI de 27. Ok. BMI 27 plus o consecință a greutății în plus, care include, dar nu se limitează, la diabet zaharat tip 2, hipertensiune și e un panel de ăsta lipidic super mare, adică ai colesterolul mărit, ai…
Andu Preda: Problema mea cu toată situația asta e că în primul rând, Ozempicul sau mai bine spus semaglutida a fost făcută și studiată pentru diabetici.
Dr. Mihail: Da, și după aia s-a descoperit că te scapă de greutate. Ca efect advers, tăindu-ți apetitul.
Andu Preda: Dar ăsta a fost un efect advers, nu a fost pentru ce a fost făcut. El a fost făcut ca să-ți mărească producția de insulină a pancreasului, iar dând o doză mare, că dacă te uiți care e doza între cei care au diabet și iau asta si cei care iau pentru slăbit, cei care iau pentru slăbit iau mai mult decât ăia cu diabet.
Dr. Mihail: Da, dozele diferă.
Andu Preda: Dozele diferă. Asta o să-ți taie apetitul dar îți mărește destul de mult șansa pentru pancreatită pentru că scopul lui e să-ți mărească producția de insulină.
Dr. Mihail: Posibil, dar el de fapt este un… e acest glucagon-like peptid-1, GLP-1 pe care și…
Andu Preda: E un agonist.
Dr. Mihail: Da, un… și… intestinul tău produce acest hormon pentru care tu îl iei… exogen de afară el îți scade cumva… mecanismul lui e destul de complex dar el îți scade motilitatea intestinală, de acolo e bănuit că îți poate da acele pancreatite și sunt studii, am văzut studiul acesta care arată că persoanele care iau Ozempic…
Andu Preda: Dar nu face numai asta, să știi că acționează pe pancreas direct. Ok. E unul dintre mecanisme prin care acționează. Al acestui hormon GLP-1.
Dr. Mihail: Nu, a semaglutidei.
Andu Preda: A semaglutidei, ok. Tinde să te alarmeze, este destul de prost făcut pentru că au fost luați pacienți care aveau deja diagnostic de pancreatită și nu s-a… cumva corelația între folosirea Ozempicului și pancreatita n-a fost dusă până la capăt în a arăta într-adevăr că ai pancreatită, s-au luat doar pacienți care au enzime pancreatice elevate, trecuți ca diagnostic ca pancreatită. Deci, ok. Să zicem că există acest efect advers să presupunem că el există și este rar, dar revenind, indicația este clară, dacă ai BMI-ul peste 27, BMI-ul peste 27 înseamnă…
Andu Preda: Și eu am BMI-ul peste 27.
Dr. Mihail: Da, BMI-ul peste 27, bine, dar tu ai masă musculară dar la o persoană normală sedentară, care are un BMI de peste 27, are obezitate abdominală și are acest factor asociat…
Andu Preda: Dacă nu reușește sub nicio formă să slăbească, vorbim aici sub nicio formă, a încercat tot ce se putea, a urmat un deficit caloric micuț, au mâncat neprocesat, au mâncat cu mai multă proteină, cu densitate calorică mică au mâncat alea 400-800 de mililitri ca și volum la masă. Odată eu cred că e imposibil să nu slăbești cu asta.
Dr. Mihail: Adică sunt oameni foarte mulți care nu slăbesc cu asta. Sunt foarte mulți.
Andu Preda: Știu și în același timp am o frustrare pentru că sunt sigur că nu fac ceva corect și cred ei că nu pot să slăbească cu asta.
Dr. Mihail: Nu crezi că Ozempicul i-ar putea, atenție nu încerc să promovez deloc Ozempicul, din contra când oamenii îmi scriu și mă întreabă, cumva încerc să îi îndrum spre altceva, nu în spre a lua acest medicament.
Andu Preda: Îl văd ca un breakthrough, da? Sunt pro-înțelegerii lui mai bine, numai că mi-e frică să îl recomand pe populația asta cu BMI de 27 pentru că vorbim aici…
Dr. Mihail: Cu diabet, atenție, pentru că…. Ok, cu diabet. Aici vorbim altă situație.
Andu Preda: Ok, diabet zaharat, atenție, diabet zaharat sau hipertensiune, adică de exemplu un BMI de 29, aproape de obezitate…
Dr. Mihail: Ok, s-a schimbat povestea. Cu hipertensiune, care știi… și eu încerc să gândesc, e până la urmă un medicament, e destinat diabetului. Ok, din păcate pacienții care au diabet nu îl mai găsesc pe piață pentru că se vinde…
Andu Preda: Sunt foarte mulți care iau pentru slăbit și nu au nevoie pentru slăbit.
Dr. Mihail: A fost banat. Am citit acum de curând că a fost banat în UK, a fost banat, interzisă doctorilor recomandarea de Ozempic către pacienții supraponderali pentru că diabeticii nu mai găsesc. Da, e foarte adevărat
Andu Preda: Ok, ar trebui să se producă mai mult, ar trebui să fie mai ieftin, dar eu văd o speranță în el pentru că indiferent de cât ne-am dorit noi să slăbim prin restricție calorică, un pacient care este obez și are și o boală care este asociată obezității, are mult mai mult de suferit să rămână obez decât să slăbească.
Dr. Mihail: Dar din nou, un BMI de 27, nu îmi indică pacientul ăsta dacă el nu are probleme metabolice gen diabet.
Andu Preda: Asta spune recomandarea. Deci peste 27 plus probleme metabolice. Asta zic. Ce am crezut că mă întrebi tu, e dacă la un om cu BMI de 27 care a încercat tot ce crede el că a încercat, să ia Ozempic. Eu cred că aici vine cu potențiale efecte adverse care nu justifică riscul pe care ți-l asumi.
Dr. Mihail: Corect. Ok, da. Corect. Pentru că majoritatea oamenilor nu sunt adică ok, ai obezitate te uiți la BMI-ul tău, ai peste 30 știința spune că ai putea beneficia de pe urmă Ozempicului pentru că scazi în greutate și îți reduci, chiar dacă ai niște riscuri asociate cu Ozempicul, îți reduci riscurile majore cu care vine obezitatea la pachet. Într-adevăr majoritatea oamenilor care vor să slăbească, vor să slăbească doar din punct de vedere estetic și ai un BMI de 29, n-ai riscuri asociate n-ai acele boli, hipertensiune, diabet, colesterolul crescut și atunci te duci la Ozempic ca pe o soluție simplă de a slăbi, which is not right. Și cumva ceea ce nu se înțelege, oamenii au impresia așa, că Ozempic îl iei 3 luni, ai slăbit și te lași de el. Ceea ce trebuie să înțeleagă…
Andu Preda: Dacă schimbările… cum ar trebui Ozempicul luat, e să te ajute să faci schimbările de stil de viață, astfel încât tu să le faci sustenabile, să îți fie mai ușor să aderi la o dietă pe care am detaliat-o mai devreme.
Dr. Mihail: Da, cu condiția să realizăm că în momentul în care tu începi tratamentul cu Ozempic, tu îl începi pentru o boală cronică, boala ta cronică se cheamă obezitate. Deci tu n-ai reușit doar prin schimbarea stilului de viață să îl slăbești, therefore ai o boală cronică care se cheamă obezitate. Asta înseamnă că tratamentul cu Ozempic trebuie din păcate, în cele mai multe cazuri să fie și el cronic. Este un tratament cronic, care e cam pe viață. Adică decizia unui om care… decizia unui om și asta sper să fie o motivație pentru oamenii care tot se gândesc la scurtături ok, Ozempicul poate să fie o scurtătură, dar decizia pe care tu o iei este următoarea ori mai dau o șansă, îi mai dau o încercare, caut un specialist care mă ajută, care îmi face un program care îmi indică exact ce tip de foame trebuie să am. Fac un sport, am un pic de motivație citesc ceva, îmi iau mai mult timp să fiu mai stresat și să nu am acest binge eating. Apropo am și întrebare despre binge eating. Fac toate lucrurile astea și încerc să slăbesc ca să evit o medicație cronică, ori dacă nu mai am nimic de făcut, cred că e mai bine dacă am obezitate peste 30 să iau medicație, dar trebuie să înțeleg că este o medicație cronică. Dacă stau trei luni pe Ozempic slăbesc șapte kg…
Andu Preda: Și eu sunt total de acord cu asta. Eu îl văd ca o speranță pe viitor dar în același timp pot să admit că e încă la început cercetarea pe el și nu știm, au fost nenumărate medicamente care în trecut se dădeau, s-a dat până și amfetamină de medici. Ăsta a fost un medicament dat pentru obezitate.
Dr. Mihail: E un drog. Da. Da? Da. Și cu toate astea a produs efecte negative și au fost multe medicamente care au produs efecte negative și ne dăm seama numai peste ani și ani. S-a dat inclusiv heroină injectabilă pacienților ca tratament împotriva dependenței la morfină. A fost câteva luni o fază în State, da. Când s-a descoperit, când a avut o criză de opioide fumau morfină și îi duceau la spitale de psihiatrie unde îi tratau împotriva dependenței de morfină cu heroină și le făceau mai rău, fiind un opioid mai puternic.
Andu Preda: Deci eu aș recomanda, persoanele care constant se gândesc la mâncare, au încercat tot ce se putea ca să slăbească nu reușesc sub nicio formă, au un BMI peste 30, care e kilograme împărțite la înălțimea în metrii la puterea a doua. Așa vi-l calculați. Dacă e peste 30 și nu ați reușit toată viața sub nicio formă și cu ajutor profesionist să slăbiți, ar putea fi o soluție. În condițiile în care… nu știu… în momentul în care publicăm acest podcast care e să zic contextul legal în care poate un medic să-ți recomande asta, dar probabil că nu-mi dau seama… e posibil să n-ai voie momentan în România să dai rețetă de Ozempic pentru a scădea în greutate.
Dr. Mihail: Cred că medicii specializați în nutriție și boli metabolice…
Andu Preda: Ar putea să prescrie.
Dr. Mihail: Da. Ok. Deci asta trebuie să verificați voi, să vedeți…. Noi ce facem aici e entertainment. Ok, e un pamflet. E un pamflet. Bun, deci ok, asta e treaba cu Ozempicul. Deci cumva în final să-ți dai seama că asta poate fi ultima soluție, e probabil mai bine să iei Ozempic decât să rămâi în obezitate.
Andu Preda: Sau să faci operație pentru că aia scade cel mai mult greutatea și aia vine cu cea mai mare rată de succes. Și repet, sunt persoane cu obezitate severă, care au încercat tot ce se putea și au niște dereglaje hormonale uriașe, care le oferă un apetit care nu poate fi oprit. Da. În cazul ăsta, Ozempicul îți omoară apetitul. Da. Și aici poate să fie cu adevărat benefic pentru că și operația aia vine cu niște riscuri. Și aici cred că beneficiile, când le pui în balans, beneficiile sunt mult mai mari la Ozempic, la semaglutidă. Decât la operație. Clar.
Dr. Mihail: Că dacă pui în balanță și efectele adverse… Ca și procentaj de greutate pierdută în medie, e mult mai mare clar cu gastric sleeve sau alte metode bariatrice. Operația într-adevăr e foarte variabilă pentru că depinzi foarte mult de mâna care te operează și de experiența clinicii care te operează pentru că dincolo de operația pe care tu o faci, sunt foarte mulți oameni care merg în Turcia și fac operația în Turcia, se întorc aici. Tu trebuie să fii urmărit după aia de un colectiv medical care să știe ce suplimente să-ți dea, cum să-ți reintroducă mâncarea, ce-ți lipsește, adică cineva trebuie să te urmărească constant ca să te pună cumva pe traiectoria aia corectă. Plus că tu practic o să treci printr-o restricție calorică forțată, bruscă și nu ai ce să mai faci. Adică stările alea nașpa de le ai cu 50% mai puține calorii, tu o să le ai, dar nu o să-ți mai fie foame că n-are unde să intre.
Andu Preda: Corect, da, exact. Și cumva se schimbă și neurocircuitele de la nivelul gastric pentru că sunt niște nervi care sunt rezegați acolo și inclusiv hormonii pe care stomacul îi secretă, care sunt hormoni de foame și de sațietate…
Dr. Mihail: Exact. Se schimbă…
Andu Preda: Pe lângă… pe când la semaglutidă tu poți să mănânci mai mult, pur și simplu nu-ți mai vine. Poți să devii ca omul ăla normal care să duce cu prietenii la o masă în oraș și nu trebuie să-și ia trei cheeseburgeri și poate și el să mănânce o masă normală, poate pentru prima dată în viața lui să mănânce o salată, să se simtă sătul și atunci cred că beneficiile cu siguranță bat riscurile.
Dr. Mihail: Da, fii atent, avem și niște întrebări de la public, ai făcut și tu un story, l-am pus și eu și… Sunt câteva întrebări care merită încercate, mai avem 5 minute să știi.
Andu Preda: Eu cred că trebuie să mai facem și o parte a doua.
Dr. Mihail: Păi nu, fii atent, o să mai facem o parte a doua pentru că o să-i rugăm pe oameni, cei care ne urmăriți acum, dacă v-a plăcut acest podcast și mai aveți întrebări, dacă aveți subiectele la care n-am reușit să răspundem, sincer eu speram că o să reușim să-l facem super structurat, să fie ca un curs. Dar cred că e imposibil în nutriție și în slăbit să faci un curs, poate reușim data viitoare, dar dacă aveți întrebări la care n-ați primit răspuns, ăsta e momentul…
Andu Preda: Plus că îmi place să vorbesc.
Dr. Mihail: …în care le puteți lăsa în comentarii. Ok. Fii atent, zice așa cineva, cum să arzi grăsimea dintre organe? Hai să dăm răspunsuri de un minut.
Andu Preda: Deficit caloric continuu și mâncare mai puțin procesată.
Dr. Mihail: E același răspuns pentru toate. Ok și mai puțin stres.
Andu Preda: Și mai puțin stres. Și mai puțin stres, da. Încep să mă concentrez mai mult pe stres pentru că stres într-adevăr e acel cortizol, cortizol care când este ridicat cronic în sânge, el, cortizolul, face o chestie foarte simplă. Face lucruri diferite în diverse părți ale corpului, dar ce face el este să-ți pregătească din nimic energia ca tu să fugi sau să te lupți cu cineva. Dacă îmi permiți să recomand suplimentație cu ashwagandha, 600 de miligrame.
Dr. Mihail: Am început să iau și eu 300 de miligrame.
Andu Preda: Ok, aș mări la 600 pe o perioadă, asta numai dacă ai stres cronic și anxietate, pentru că scade nivelul de cortizol cu până la 20% și nu e ca și cum acționează direct asupra producției de cortizol, pur și simplu îți ajută organismul să-l atenueze.
Dr. Mihail: Corect, îl ia cumva din sânge și scade în sânge…da, exact. Asta face. Da. Deci cum să arzi grăsimea dintre organe? Deficit caloric, sport, mai puțin stres. Am un material despre stres, puteți să-l vedeți pe contul ăsta de YouTube. Cel mai eficient mod de a slăbi?
Andu Preda: Cred că am discutat despre asta. Deficitul caloric, oricum l-ai face.
Dr. Mihail: Deficit caloric, problema este să cauți cel mai eficient mod. Când te referi la eficient, te gândești dacă te gândești la rapid, din start e o greșeală de logică, e o fractură de logică. Cel mai eficient mod de a slăbi este să slăbești corect în șase luni, poate, nu? Într-un an.
Andu Preda: Într-un an, doi ani dacă e nevoie. Dacă e multă greutate, poți și în doi ani de zile. Ok. Nu e nimic rușinos în chestia asta. Ți-a luat o viață să pui greutatea aia, cum te aștepți să o rezolvi în două săptămâni?
Dr. Mihail: Fii atent, Antonio, omul meu, întreabă așa, poți face sală, lua proteine și totodată să și slăbești 10-15% din grăsimea corporală?
Andu Preda: Da. Ok, asta e și ideea. Dar depinde în cât timp și depinde de punctul tău de început. 10-15% în procentaj de grăsime e uriaș. Ok. Deci uriaș, probabil că în timp… Dacă tu începi la 30-40%, ar trebui fix asta să-ți dorești. Că intri exact în range-ul de om sănătos. Adică e cam visul. Dar dacă începi la 20%, să pierzi 10-15%, fuck me. E de concurs. E de concurs de steroizi. Nu e de om normal.
Dr. Mihail: O dietă hipocalorică dar hiperproteică duce la menținerea masei musculare? Ce vrea el să întrebe e că dacă te duci la sală și vrei să slăbești și mănânci mai puține calorii, dar mănânci multe proteine, poți să menții mușchii ăia acolo?
Andu Preda: Dar o să-ți fie greu cu apetitul dacă nu consumi alimente cu densitate calorică mică și volum mare, dar poți.
Dr. Mihail: Ok. Poți chiar să și crești. Oricum, hiperproteică nu înseamnă să nu mănânci carbohidrați. E foarte important să mănânci și carbohidrați când faci sală, când îți consumi glicogenul ăla.
Andu Preda: Dar cred că pe perioade scurte se pot elimina și ei. Nu o să fie cea mai plăcută chestie din lume, dar vorbim aici perioade scurte, gen ai o nuntă în câteva săptămâni și faci o restricție calorică. Pot chiar să dau un protocol rapid de tot. Deci luați câte grame de proteină aveți nevoie, înmulțiți cu între 7.5 până la 9.7 și astea sunt caloriile pe care trebuie să le luați cu totul. Ok. Deci păstrez proteina, păstrez caloriile astea și ar trebui, asta să numește protein sparing modified fasting. Și ăsta o să producă slăbit foarte rapid, un deficit mare și nu o să simt atât de…
Dr. Mihail: Ăsta e un subiect interesant pentru următorul podcast. Sunt oameni care zic, vreau să mă îngraș și probabil că recomandările sunt cam aceleași, doar că trebuie să fie…
Andu Preda: Invers
Dr. Mihail: Invers, în hipercaloric.
Andu Preda: Mănânci chestii cu palatabilitate mare, cu densitate calorică mare, mai multe chestii procesate, știu, pot să fie și ele utile la unele chestii.
Dr. Mihail: Ok și ăsta e un topic care o să ne ia ore. Ce alternativă există pentru cipsuri? Asta aș vrea să știu și eu.
Andu Preda: Popcorn făcut la aer, în casă, sunt anumite popcorn makers din astea care se fac cu aer, îți pui tu boabe de porumb acolo și poți să îl faci cu aer, după aia mai pui niște sare sau poți să mănânci, de exemplu, semințe.
Dr. Mihail: Prăjite?
Andu Preda: Nu…n-aș… dacă poți, coapte. Coapte. Coapte în coajă. Că îți ia și mult timp să le decojești.
Dr. Mihail: Ok.
Andu Preda: Înțelegi? Dar să nu iei sâmburii, propriu-zis. Că timpul pe care tu îl petreci spărgând semințele alea…
Dr. Mihail: Întreabă cineva… Așa. E ok să luăm testosteroni?
Andu Preda: Dacă ai 40 de ani.
Dr. Mihail: Bun răspuns, da, și ai deficit.
Andu Preda: Și ai deficit, da, administrat medical cu doze mici, nu vorbim aici de scopuri estetice la 16 ani.
Dr. Mihail: Se poate slăbi doar din dietă?
Andu Preda: Da.
Dr. Mihail: Da… Cum slăbesc fără să țin dietă?
Andu Preda: Faci un deficit caloric prin efort fizic.
Dr. Mihail: Aha, ok. Mănânci la fel, dar… Crești consumul.
Andu Preda: Faci mai mult cardio, faci mai mult…
Dr. Mihail: În cât timp poți slăbi 20 de kg? Dă-mi un răspuns realist, sănătos.
Andu Preda: Spune-mi ce greutate ai. Adică…
Dr. Mihail: Hai să zicem că are 120 și vrea să ajungă la 100.
Andu Preda: 6 luni lejer.
Dr. Mihail: 6 luni lejer?
Andu Preda: Lejer. Ok.
Dr. Mihail: De ce nu slăbesc la menopauză? Ok… Cum pot să nu mai mănânc dulciuri?
Andu Preda: Nu le mai cumpăra.
Dr. Mihail: Corect, despre asta… E mișto că am răspuns la multe din întrebările astea în acest podcast. Andu, îți mulțumesc că ai venit!
Andu Preda: Mi-a făcut mare plăcere!
Dr. Mihail: A fost o discuție super interesantă. Trebuie să facem un Counter la un moment dat.
Andu Preda: Da, și cred că ar mai merge și o partea a doua, dar să ne alegem cumva… să fie topic-urile mai structurate pentru că am mers foarte mult.
Dr. Mihail: Putem să facem asta și asta e rugămintea la voi, lăsați-ne…
Andu Preda: Din plăcere, adică mi-a făcut plăcere discuția, dar a durat foarte mult off topic și mi-aș fi dorit să atingem mult mai multe alte subiecte.
Dr. Mihail: Păi le notăm și sigur ne mai întâlnim într-un alt podcast. Notați-ne jos, scrieți întrebările pentru Andu, întrebările pe care le aveți pentru noi, care țin de nutriție, de slăbit, de luat în greutate, de alimente, de ce e sănătos. Poate ne puteți povesti experiențele voastre, poate ați făcut anumite diete sau anumite lucruri care au ajutat și o să analizăm și o să dezbatem să vedem de ce au putut să ajute sau lucruri care să zic, au fost eficiente, dar ați renunțat la ele și ați revenit la greutatea de dinainte. Și… cam atât. Nu uitați să ne dați like, comment, subscribe și Andu ne vedem cu o altă ocazie.
Andu Preda: Mi-a făcut mare plăcere!
Dr. Mihail: La un alt podcast. Thank you. Ciao! Bye, Bye! Mulțumim pentru vizionare!