Anticorpii COVID-19: Cât de mult rămân în organism și care sunt șansele de reinfectare cu “noul” Coronavirus + Imunitatea de turma

Dacă am fost testat pozitiv cu noul Coronavirus și m-am vindecat, înseamnă că acum am anticorpii necesari pentru a nu mă mai îmbolnăvi din nou, nu-i așa?

Câteva studii recente spun că nu neapărat. Cercetările efectuate de curând arată că răspunsul anticorpilor în fața SARS-COV-2 scade, în timp. Cu alte cuvinte, chiar dacă ai contactat virusul COVID-19 o dată, acest lucru nu înseamnă că ești 100% protejat de o reinfectare ulterioară.

„Nu este încă foarte clar ce nivel de imunitate oferă anticorpii și cât durează această imunitate”, explică profesorul Paul Elliott (1), autor al studiului efectuat la Imperial College London. Astfel, chiar dacă testul de anticorpi a ieșit pozitiv, nu înseamnă neapărat că ești perfect imun în fața COVID-19 pentru tot restul vieții. De aceea, respectarea tuturor măsurilor de protecție rămâne obligatorie, conform cercetătorilor.

Studiul despre care vorbim a primit foarte multă atenție, iar informațiile par descurajatoare. De aceea, multe persoane au intrat în panică la citirea inițială a veștilor. Au apărut întrebări de tipul „și dacă imunitatea dobândită în urma primei infectări nu rezistă în timp, cum vom trece peste această pandemie?” sau „dacă studiul este corect, înseamnă că imunitatea de turmă nu poate fi atinsă niciodată?”.

Înainte să tragem concluzii și să ne alarmăm, este important să înțelegem lucrurile în profunzime.

Ce spun, mai exact, cercetările recente?

Studiul efectuat de curând în Marea Britanie (2) spune că anticorpii COVID-19 scad, treptat, după infectarea cu noul Coronavirus.

Cercetarea, efectuată pe 365.000 de persoane, a concluzionat că proporția celor care prezintă anticorpi COVID-19 a scăzut cu aproximativ 26,5%, de la începutul studiului până la finalul acestuia (pe o durată de trei luni).

Mai exact, la finalul lunii iunie, 6% dintre subiecți prezentau anticorpi. În septembrie, doar 4,4% dintre aceștia mai aveau în sânge anticorpi COVID-19. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în rândul persoanelor de peste 75 de ani, iar cea mai mică scădere a fost observată în intervalul 18-24 de ani.

Aparent, aceste lucruri pot reprezenta un semnal de alarmă. Cu toate acestea, studiul descrie un fenomen absolut firesc, după cum vom vedea mai târziu.

Înainte de a explica, este important de precizat că studiul menționează un detaliu esențial pentru înțelegerea sa corectă. E drept, este un aspect mai puțin vizibil decât scăderea „alarmantă” a anticorpilor, dar extrem de important: „acest studiu a arătat că proporția persoanelor cu anticorpi detectabili scade, în timp; totuși, nu se știe dacă acest lucru îi lasă pe oameni vulnerabili la o nouă infectare cu SARS-COV-2” (3).

Cu alte cuvinte, chiar dacă nivelul de anticorpi scade, nivelul de imunitate cu care rămânem după infectarea cu noul Coronavirus încă nu este cunoscut.

De ce scăderea anticorpilor NU înseamnă și scăderea imunității?

În primul rând, trebuie să știi că, pe lângă anticorpi, sistemul imunitar se bazează și pe alte tipuri de celule. Este vorba despre limfocitele B și T, ambele cu roluri importante în combaterea infecțiilor. Limfocitele T au rolul de a controla răspunsul imunitar, iar limfocitele B sunt cele care produc anticorpii.

„După revenirea în urma unei infecții acute, scăderea anticorpilor este normală, este pură biologie; exact la asta ne și așteptam. Pentru alții, poate părea un semnal de alarmă”, explică Dr. Dan Barouch, profesor de medicină la Harvard Medical School (4).

Răspunsul imunitar în fața noului Coronavirus este mult mai complex. La o zi de la infectare, celulele T sunt activate, acestea stimulând celulele de tip B să producă anticorpi împotriva virusului (5).

Celulele B produc anticorpi de tip IgA și IgM (imunoglobuline) în primele 5-7 zile de infectare, apoi anticorpi IgG la 7-10 zile de la instalarea simptomelor. Toți acești anticorpi scad, pe măsură ce corpul elimină virusul din organism și se vindecă. Totuși, răspunsul imunitar rămâne în memoria limfocitelor T și B, pentru o posibilă infectare ulterioară.

Așadar, chiar dacă anticorpii scad în timp, celelalte celule sunt antrenate pentru a oferi răspuns imunitar mai târziu (6). Astfel, în cazul în care o persoană intră din nou în contact cu SARS-COV-2, după ce a fost deja infectată anterior, celulele T și B se vor activa pentru a produce anticorpi noi, care să lupte eficient împotriva virusului (7).

Cum rămâne cu „imunitatea de turmă”?

Unii cercetători și medici atrag atenția asupra acestui aspect. Ei spun că teoria imunității de turmă s-ar dovedi a fi ineficientă, în cazul în care concluziile studiilor sunt corecte (8). Din moment ce anticorpii SARS-COV-2 scad în câteva luni de la prima infectare, nu ne putem baza pe imunizarea permanentă, în masă, nu-i așa?

Ei bine, după cum deja ai aflat, scăderea anticorpilor nu înseamnă neapărat și scăderea imunității. De aceea, o mare parte dintre cei infectați prima oară vor avea răspuns imunitar și a doua oară când contactează virusul. Astfel, fie vor rămâne sănătoși, fie se vor infecta, dar vor avea simptome reduse – și deci vor fi mai puțin contagioși. (9).

În plus, imunitatea de turmă nu presupune ca toată lumea să aibă un nivel imens de anticorpi care să reziste pentru totdeauna (10). În schimb, dacă o mare parte dintre noi nu se va infecta la fel de ușor sau va avea o simptomatologie ușoară, vom reuși să transmitem virusul din ce în ce mai lent și mai puțin.

3 idei pe care să le reții

Dacă trebuie să reții trei idei în urma acestor informații, acestea sunt următoarele:

1. Nu lua în serios orice informație singulară, nici măcar dacă ea vine sub formă de studiu, cercetare sau afirmație a unui profesionist. Caută întotdeauna contextul și încearcă să înțelegi situația în ansamblu.

2. Scăderea nivelului de anticorpi este firească, la o perioadă după infectarea cu SARS-COV-2. Acest lucru nu înseamnă neapărat că și imunitatea are de suferit. Răspunsul imunitar al corpului rămâne „înrădăcinat” în organism și poate fi activat la contactul ulterior cu noul Coronavirus.

3. Chiar dacă ai fost infectat o dată cu SARS-COV-2 și te-ai vindecat, nu neglija măsurile de protecție. Continuă să porți mască, să te speli des pe mâini și să respecți distanța socială. Atât pentru siguranța ta, cât și pentru siguranța celorlalți.

Ai grijă de tine!

Instagram

Leave a Reply

Up ↑

Discover more from @doctor.mihail's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading