10 lucruri la care spun NU in 2019

O viata echilibrata inseamna sa spui da lucrurilor corecte. Dar asta este doar o fata a monedei. Cealalata, evident, este sa inveti sa spui NU. Iata la ce mi-am propus eu sa spun nu, chiar de acum, nu din 2019:

Spun “nu”:

1. Mancarii nesanatoase. 

Si sa beau mai multa apa; daca simt o dorinta brusca de a consuma un anumit aliment, incerc sa beau un pahar mare de apa si sa astept cateva minute; s-ar putea ca pofta sa se estompeze, deoarece corpul meu era de fapt insetat.

Sa mananc mai multe proteine, cu precadere de provenienta vegetala; un studiu realizat pe barbati supraponderali a aratat ca cresterea consumului proteic la 25% din totalul de calorii consumate zilnic a redus necesarul de “gustari” cu 60% in timpul zilei si 50% in timpul noptii.

2. Saritului peste mese. 

Un studiu din 2018 din International Journal of Obesity a constatat ca stresul creste nivelul si intensitatea de foame, ceea ce, la randul sau, poate provoca consumul in exces de alimente. Foamea intermitenta sau saritul peste mese este un astfel de stres. Deci, dac? s?rind peste mesele, atunci cand trec pe langa supermarket incep sa cumpar toate dulciurile posibile, inseamna ca foamea intermitenta nu este pentru mine.

3. Navetelor inutile.

Conduc aproximativ o ora pe zi. Minim. In 2019 probabil voi conduce mai mult. Imi propun sa ascult carti in format audiobook.

Daca iti petreci mai mult de o ora facand naveta in fiecare zi, indiferent daca lucrezi in afara orasului sau stai in afara orasului si lucrezi in centru sau pleci la ora de varf, atunci incearca sa-ti petreci timpul util. Daca mergi cu tansportul in comun, gandeste-te ca 30 de minute de citit pe zi aka. 20 de pagini  te pot face cu 20-30 de carti mai bogat pe an. Daca conduci, sunt atatea podcasturi pe care le poti asculta. Alege ceva ce iti place si fa-o constant.

4. Mersului cu masina.

Voi renunta la masina pentru drumuri mai scurte. Sunt atat de multe lucruri care se intapla in lumea reala,  lucruri pe care nu le poti vedea din masina. Mai mult, mersul pe jos te ajuta sa scazi in greutate, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si scade riscurile de boli cardiovasculare. Mersul pe jos este cel mai bun si simplu lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta.

5. Prea mult social-media.

Potiunile bune se vand la sticlute mici. Asa era proverbul? Daca vrei ca social-media sa fie o experienta placuta, redu-o la o sticluta mica. Acel swipe continuu cu fata inmarmurita este nesanatos, probabil ti-ai dat si tu seama pana acum. Exista multe aplicatii prin care iti poti limita timpul petrecut pe social-media pe zi. Eu l-am setat de acum la 30 de minute/zi. Nu mai mult. In plus, incerc pe cat posibil sa nu ma compar cu ceilalti. Se pare ca majoritatea oamenilor care folosesc social media sfarsesc prin a se compara cu toti ceilalti pe care ii cunosc iar asta are un impact grav asupra stimei de sine. Stop that bullshit.

6. Snooze-ului.

Apasarea constanta a butonului de amânare provoac? în mod repetat un “asalt cardiovascular” asupra corpului meu ?i imi abuzeaza sistemul nervos central. Ma culc mai devreme ca sa nu mai apas ce acel buton pacatos. Nu mai las telefonul pe noptiera. In felul asta sunt nevoit sa ma scol din pat, sa fac pasi, sa aprind lumina si sa incep chiar o activitate placuta: cartea preferata, 5 minute de instrument muzical, 10 minute de World of Warcraft … orice fel de recompensa. Creierul nostru r?spunde incredibil de bine la stimulente, deci, daca incep cu o anumita activitate mental? pl?cut? dimineata este mai pu?in probabil sa imi doresc sa ma intorc iar in pat.

7. Lucrurilor pe care le pot delega.

Nu incerca sa faci tu tot.

Chiar si acel “super tu” are nevoie de ajutor si asistenta; nu-ti fie rusine sa -l ceri; lasa mandria jos si arata respect pentru talentul pe care altii il pot aduce in joc. Nu vei putea atinge succesul de unul singur.

8. Telefonului.

Cei mai productivi oameni isi tin telefonul pe mod-avion cea mai mare parte din zi. Ca doctor trebuie sa ai telefonul mereu pornit; trebuie sa raspunzi la telefoane nopatea in caz de urgenta. Imi voi lasa insa timp precis, dimineata si seara, in care sa raspund la mesaje si emailuri, pentru a nu fi distras de asta pe parcursul zilei.

9. Amanarilor.

Nu mai amana; fa-o acum. Simti sa spui NU lucrurilor gresite de acum? Fa-o, nu mai astepta pe 2019 sa vina.

10. Scuzelor. 

“99% din esecuri provin de la oamenii care au abiceiul de a face scuze” – ?George Washington Carver

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑