De ce creierul tău prefera JUNK FOOD și cum te manipulează industria alimentară

8.8.2023

Fii atent la ce mănânci și mai ales la de ce alegi anumite alimente. Cu puțină conștientizare, îți poți transforma complet stilul alimentar într-unul mai sănătos și echilibrat.

Acest material este inspirat din cartea „Food for Life” de Tim Spector, o lectură care te ajută să înțelegi legătura dintre alegerile alimentare și sănătatea ta.

Am descoperit un aliment și am fost șocat când am citit eticheta acelui aliment, cu toate chimicalele pe care o să ți le zic acum. O să îți enumăr aceste chimicale și o să te rog între timp să te gândești ce aliment crezi că este, pentru că în mod cert cred că o dată pe săptămână mănânci acest aliment fără să știi de aceste ingrediente. Ingredientele din acest aliment sunt următoarele: apă, ulei vegetal, fructoză, zaharoză, dectoză, amidon, caroten, E36 și are 50 de kilocalorii la 100 g.

Probabil că te gândești că este o pungă cu supă instant sau ceva sos din acela ciudat cu muștar chimic, de cel pe care îl ei la cinematograf. Tot ce ți-am citit acum sunt doar 1% din elementele chimice descoperite și pe care le știm în momentul de față dintr-un măr. Pe lângă aceste elemente pe care le-am descris mai devreme, există altele, peste 1000 de elemente chimice care încă nu au fost denumite și ale căror funcție încă nu o știm. Și atenție, vorbim de un măr natural, pus efectiv sămânță în pământ, crescut copac, făcut măr. Aceasta are mărul, mărul neinjectat, nestropit. Acestea sunt substanțele chimice dintr-un măr și, repet, ce am citit mai devreme sunt doar 1% din substanțe, și anume cele pe care le știm. Celelalte, peste 1000 de substanțe, nu sunt încă cunoscute, în sensul că le vedem, dar nu știm ce funcție au și nici măcar nu le-am denumit încă.

Foarte bun mărul acesta. Știi ce s-a întâmplat acum? Glandele tale salivare au început să saliveze. Știi de ce? Pentru că aproape jumătate din creierul tău este proiectat să analizeze mâncarea. Iar aceasta este calea prin care evoluția ne-a adus în punctul acesta. Creierul tău, repet, jumătate din el este făcut să analizeze mâncarea, să se uite la textura mâncării, să vadă culoarea mâncării, să îi placă atunci când mâncarea este crocantă. Gândește-te data viitoare când o să muști dintr-un măr care o să fie moale și nu o să fie crocant: primul tău instinct, care este efectiv un reflex la care tu nu te gândești, primul tău instinct o să fie să te oprești și să te gândești dacă merită să scuipi acea bucată de măr sau să continui s-o mesteci. Pentru că un măr care nu este crocant e posibil să fie invadat de niște gândaci, de niște viermișori, e posibil să fie deja stricat. Așa că tu mereu lucrezi cu aceste instincte.

Și de ce spun asta? Pentru că fix de aceste reflexe din creierul tău se folosește industria alimentară, care îți vinde gunoi la pungă atunci când face chestii de genul unei pungi crocante. Simplul fapt de a o mișca face un anumit sunet, iar sunetul acesta este pentru tine atrăgător. Ce se întâmplă când deschizi o astfel de pungă? O să scoți un chips care o să fie la fel de crocant. Diferența însă între acest chips și acest măr este că aceste chipsuri au undeva la 20 de chimicale care sunt rele pentru tine și zero valoare nutritivă. Acele chipsuri nu te hrănesc absolut deloc. În schimb, mărul acesta, care este crocant, are peste 1000 de substanțe chimice care sunt benefice și care lucrează sinergic în organismul tău, cu tine și cu microbiomul tău.

Poți să observi și la culorile prin care mâncarea este marchetată, pentru că fructele care sunt colorate, în special roșii sau culori calde, portocaliu, chiar și verde în unele instanțe, sunt fructe care ne atrag. Sunt culori care ne spun: „Hei, acest aliment este sănătos și poate să fie gustos și bun pentru tine.” În schimb, culorile reci, de exemplu albastru, o să vezi rar marchetate, pentru că, de regulă, aceasta este culoarea alimentelor care s-au stricat și care nu mai sunt de mâncat. Și atenție, mâncarea procesată crocantă nu este doar în chipsuri; vorbim și despre pufuleți, despre sticksuri, despre cereale pentru copii. Acele cereale intens procesate, fără fibre, cu super mult zahăr adăugat, care efectiv sunt boală pentru copiii noștri. Acele cereale sunt din nou gândite să fie crocante, sunt chiar gândite să rămână crocante după ce ai pus lapte peste ele, pentru că ție îți place sunetul acela de crocant. Sunetul de crocant îi șoptește creierului tău: „Hei, această mâncare este sănătoasă!”

Doar că al nostru creier nu s-a obișnuit în acești 100 de ani de când am început să facem mâncare procesată, nu s-a învățat cu ideea că, stai, mâncarea crocantă poate să fie și super dăunătoare. O să ne ia timp să ne dezvoltăm aceste reflexe. Ceea ce putem să facem însă e să conștientizăm cum industria alimentară se folosește de aceste reflexe ale noastre ca să ne manipuleze și ca să ne vândă boală la pachet, folosindu-se de lucruri care plac din reflex creierului nostru și folosindu-se de aceste sunete și în ambalajele care sunt crocante, și în consistența practică a mâncării – a chipsurilor, a cerealelor, a sticks-urilor – care sunt crocante, ca să ne păcălească creierul că este sănătos.

Hai să ne trezim și să realizăm, cel puțin conștient, că acestea sunt trucuri de manipulare. Și data viitoare când ești în magazin și te uiți la o pungă de gunoi, la ambalaj, realizează că este efectiv gunoi: zero valoare nutritivă, doar sunet crocant și aditivi care dau un gust unei mâncări goale din punct de vedere nutritiv. Când îți cumperi o pungă de chipsuri și te uiți pe etichetă, acolo nu sunt 4000 de substanțe, acolo sunt 10 substanțe maxim, majoritatea sunt chimicale fără nicio valoare nutrițională, care sunt puse acolo doar ca să ne manipuleze ca și gust, ca și aspect, ca miros, ca textură, și atât. Când mănânci o pungă de chipsuri, să zicem de 150 de kcal, tu mănânci pur și simplu senzație goală, cu zero valoare nutrițională.

Mesajul pe care îl am eu astăzi în acest material este să mâncăm mâncare neprocesată, integrală, care crește în pământ și care are mii de substanțe benefice care interacționează sinergic în corpul nostru, interacționează sinergic cu microbiomul nostru și care ne hrănesc. Că mănânci un măr, tu mănânci mii de substanțe, cum ziceam, multe dintre ele necunoscute, cu care corpul tău este obișnuit și cu care corpul tău se hrănește.

Oameni buni, nutriția e o chestie care este doar la început de drum, nu știm foarte multe lucruri. Fiecare măr are sute de substanțe diferite; două mere care seamănă între ele o să aibă substanțe diferite în ele. Și lucrurile sunt atât de complexe, încât ce știm clar în momentul de față este că mâncarea procesată din magazin ne îmbolnăvește și este cauza majorității bolilor. Iar această mâncare care crește în pământ, chiar dacă este ușor stropită, chiar dacă este intens stropită, pe lângă acel pesticid care este toxic pentru tine, pe lângă acel pesticid, tu totuși iei acele mii de substanțe care te hrănesc. Când mănânci o pungă de chipsuri, să zicem de 150 de kcal, tu mănânci pur și simplu senzație goală, cu zero valoare nutrițională. Sănătate!

De interes pentru tine

Cum să reduci URINĂRILE pe timp de NOAPTE?

Cum să reduci URINĂRILE pe timp de NOAPTE?

În profunzime
Cum să reduci URINĂRILE pe timp de NOAPTE?
Corpul spune ADEVĂRUL: Cum să te reconectezi cu CORPUL tău | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Luke Sniewski

Corpul spune ADEVĂRUL: Cum să te reconectezi cu CORPUL tău | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Luke Sniewski

Boabe de cunoaștere
Corpul spune ADEVĂRUL: Cum să te reconectezi cu CORPUL tău | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Luke Sniewski
12 greșeli care îți sabotează eforturile de a slăbi | Slăbește sănătos și corect.

12 greșeli care îți sabotează eforturile de a slăbi | Slăbește sănătos și corect.

În profunzime
12 greșeli care îți sabotează eforturile de a slăbi | Slăbește sănătos și corect.