În acest material, discutăm despre ovăz și toate formele sale – terciul de ovăz, fulgi sau alte preparate – și punem în balanță miturile și adevărurile despre această cereală foarte nutritivă. În ultima vreme, am văzut multe materiale virale în care ovăzul este fie ridiculizat ca „mâncare pentru cai” sau „mâncare pentru săraci,” fie exagerat lăudat.
Aici analizăm faptele bazate pe studii științifice, explicăm beneficiile reale ale ovăzului și cum poate fi integrat corect în dietă. Punem punctul pe „i” și să clarificăm aceste controverse.
Spor la învățat și poftă bună la o porție delicioasă de ovăz, pregătită așa cum trebuie!
ATENTIE: Erata la minutul 09:45 – numarul de carbohidrati din video se refera la 100 grame ovaz; Astfel, valoarea corecta de carbohidrati la 40 grame de ovaz este de 29 grame de carbohidrat (nu 74).
Studii:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9294724/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5752969/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5394769/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24787712
https://www.mdpi.com/2072-6643/8/1/39
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4757923/
Grafice cu variatii de glicemie in functie de reteta:
https://blog.supersapiens.com/continuous-glucose-monitoring-oatmeal/