Explorând S?n?tatea Metabolic? cu Ajutorul Monitoriz?rii Continue a Glicemiei
Ast?zi doresc s? deschidem o discu?ie vital? despre s?n?tatea metabolic?. Dar ce înseamn?, de fapt, aceast? no?iune? Descriem adesea s?n?tatea ca o stare de echilibru, sugerând diferite modalit??i de a o între?ine: o alimenta?ie adecvat?, exerci?ii fizice, hidratare, odihn? adecvat?, reducerea stresului ?i altele.
De obicei, ne încadr?m starea de bine în dou? categorii distincte: S?N?TOS ?i BOLNAV. Îns? important de re?inut este faptul c? exist? un traseu între aceste dou? st?ri ?i, minunat este c? acest traseu poate fi monitorizat în diferite moduri. Voi prezenta în cele ce urmeaz? un astfel de instrument de monitorizare.
Traseul de la S?N?TOS la BOLNAV, ?i viceversa, poate fi, în mare parte, determinat de s?n?tatea ta metabolic?. În esen??, metabolismul reprezint? totalitatea reac?iilor chimice care au loc atunci când corpul t?u diger? alimentele ?i le transform? în energie sau în “c?r?mizi” pentru construirea ?i repararea ?esuturilor. De asemenea, metabolismul se ocup? ?i cu eliminarea de?eurilor din aceste procese. Un metabolism s?n?tos te men?ine într-o stare de s?n?tate optim?, în timp ce un metabolism defect poate duce la apari?ia bolilor.
Ca s? în?elegem ce înseamn? a fi „BOLNAV”, trebuie s? discut?m despre Sindromul Metabolic. Acest sindrom este caracterizat de hipertensiune arterial?, niveluri ridicate de zah?r din sânge (sau diabet), niveluri ridicate de trigliceride ?i niveluri sc?zute de colesterol “bun”, precum ?i exces de greutate în jurul taliei. Toate acestea se întâmpl? atunci când s?n?tatea noastr? metabolic? este precar?.
A?adar, s?n?tatea metabolic? are foarte mult de-a face cu o singur? molecul?: GLUCOZA. Glucoza în sine nu este nici bun?, nici rea; important? este modul în care corpul t?u o gestioneaz?.
Dac? e?ti o persoan? activ?, m?nânci corespunz?tor, glucoza va fi utilizat? eficient ?i rar stocat? sub form? de gr?sime. Pe de alt? parte, po?i mânca alimente considerate s?n?toase, îns? glucoza ar putea crea probleme în corpul t?u.
Acum insa poti sa VEZI in timp real ce impact are acea mancare asupra corpului tau;
- ce efect are un anumit tip de mâncare asupra corpului t?u
- ce impact are ora la care m?nânci asupra glicemiei
- ce î?i cre?te glicemia mult
- ce combina?ie de alimente î?i cre?te mai mult sau mai pu?in glicemia
Toate acestea pot fi monitorizate cu ajutorul unui senzor de monitorizare continu? a glicemiei (CGM). Din ce în ce mai mul?i oameni încep s? utilizeze aceast? tehnologie, de la sportivi de performan??, actori ?i cânt?re?i, pân? la oameni obi?nui?i care doresc s? î?i urm?reasc? starea de s?n?tate metabolic?.
Utilizarea unui senzor de monitorizare continu? a glicemiei (CGM) este de un real ajutor în gestionarea acestei s?n?t??i. Acesta îmi permite s? observ imediat care este impactul mânc?rii pe care o consum. De exemplu, dup? un mic dejun copios, am constatat o cre?tere brusc? a glicemiei, în timp ce în zilele în care nu m?nânc, glicemia mea r?mâne stabil?.
Cu toate acestea, am fost surprins s? constat c? glicemia mea a fost mai bun? dup? o sesiune de antrenament la sal?, chiar dac? mâncasem înainte. Acest lucru a constituit o motivare suplimentar? pentru a face sport ?i m-a ajutat s? decid în ce zile s? m?nânc, cât s? m?nânc ?i ce s? fac dup? ce am mâncat.
Am observat, de asemenea, c? glicemia mea variaz? în func?ie de cât ?i cum dorm. În zilele în care nu dorm suficient, am mereu o glicemie ridicat?, cauzat? de cortizolul în exces secretat din cauza lipsei de somn.
Am reu?it s? v?d ?i ce impact are un snack asupra mea. Dup? ce am mâncat ni?te simple saratele, am constatat c? am devenit anxios. Verificând senzorul, am v?zut o glicemie care a sc?zut brusc de la 145 la 65 în mai pu?in de 20 de minute.
Folosind acest senzor, am putut observa ?i ce impact are stresul asupra mea – o cre?tere nejustificat? de glicemie. De asemenea, am putut vedea ce impact are mâncatul la ore târzii. Dac? m?nânc o cin? copioas? la 9-10 seara, dorm toat? noaptea cu glicemii anormale.
Iat? motivele pentru care toate aceste aspecte sunt importante:
- Glucoza în exces este foarte rea pentru corp. Chiar dac? nu ajungi la diabet, atunci când ai un spike de glicemie, acea glucoz? love?te toate celulele corpului t?u ?i duce la ceea ce se nume?te GLICOZILARE – face celulele lipicioase ?i nefunc?ionale.
- Glucoza în exces provoac? stres oxidativ ?i eliberare de radicali liberi în celule care sunt “corozive” pentru organism.
- Prea mult? glucoz? constant duce la prea mult? insulin? – ceea ce duce la rezisten?? la insulin? ?i depunere de gr?sime în corp ?i pe organe.
- Varia?iile mari de glicemie (cum ai dup? un snack) î?i schimb? teribil starea de spirit, de la normal la somnolent, anxios sau depresiv.
Un comportament gre?it poate duce în timp la sindrom metabolic, hipertensiune, diabet ?i luare în greutate. ?i nu este o trecere brusc? – de la s?n?tos la bolnav – ci un drum lung pe care îl po?i opri, în special atunci când te monitorizezi ?i ajustezi ce m?nânci, când, cum ?i ce stil de via?? ai, observând mereu cum variaz? glicemia ta, în mod real, cu un senzor CGM.
Mi-am format câteva reguli generale dup? ce am observat impactul diverselor ac?iuni asupra corpului meu, reguli de care te poti folosi si tu:
- Evit s? consum dulciuri pe stomacul gol; niciodat? dulciurile singure; m?nânc dulciuri cu modera?ie ?i doar dup? o mas? consistent?.
- Adaug întotdeauna fibre în mâncarea mea: alimente integrale, salate, legume.
- Tratez fructul ca pe un desert.
- Fac mult sport – îmi golesc depozitele de glicogen, astfel încât când m?nânc, glucoza se duce direct la mu?chi pentru a reface aceste depozite.
- M? plimb, dac? pot, dup? o mas? copioas? – cel pu?in 30 de minute.
- Evit s? m?nânc înainte de culcare.
- Nu mai beau sucuri.
- Beau rar bere – ?i nu pe stomacul gol – glicemia îmi sare dup? o bere.
Time Stamps
0:00 – Introducere
1:38 – Metabolism S?n?tate Metabolica
3:10 – Sindrom Metabolic
3:52 – Glucoza
5:32 – Senzor de monitorizare continua a glicemiei
5:59 – 5 lucruri la care te ajuta un senzor
8:40 – Cum ne face r?u Glucoza în plus
9:08 – Glicozilarea
9:29 – Stres oxidativ
9:50 – Variatiile mari de Glicemie
10:03 – Cum urm?re?ti glicemia
12:18 – Cum sa iti mentii sanatate metabolica fara senzor
14:59 – Concluzii
Acest material este sustinut de Medtronic.
?????Cine sunt eu??????Mihail Pautov, medic specialist in chirurgie generala si asistent de cercetare / creator de continut.
Hai sa ne conectam!
? Instagram: https://www.instagram.com/doctor.mihail/
? Facebook: https://www.facebook.com/doctormihail
? TikTok: https://www.tiktok.com/@doctor.mihail
??Blog: www.doctormihail.ro
? Email: contact@doctormihail.ro
Leave a Reply