Se spune ca ouale sunt nesanatoase, FALS!
Daca s-a inventat vreodata un aliment perfect, acela este oul. Daca poti trece peste “scarba” vehiculata de unii activisti vegani de a manca “copilasii nenascuti ai unor pasari chinuite” atunci mananca oua, cate vrei. ” Iti dau eu voie” ( ca sa o parafrazez pe Anastasia).
Galbenus: Vitamine ( A, B-uri, D), zinc, calciu, lecitina, choline, antioxidanti (lutein, zeaxantin ), grasimi Omega-3
Albus: proteine bune, potasiu, magneziu, sodiu, COLESTEROL
Fabula cu oul nesanatos care omoara pe crestin a pornit de la nivelul crescut de colesterol pe care acesta il contine. Insa efectul colesterolului din ou are un impact minim asupra colesterolului din sangele tau si felul in care acesta este utilizat.
Un efect mult mai dramatic il va avea uleiul in care iti prajesti oul, cartofii si sunca, acesta fiind plin de grasimi saturate, si dulciurile, prajiturile si “biscuitii cu unt” plini de grasimi trans.
Asa ca oul fiert este super sanatos iar cel prajit bine si cu coaja bruna si crocanta este … bun, dar nesanatos; si va rog sa nu mai dati vina pe ou. E ca si cum ai da vina pe lamaia din cocktailurile alcoolice pe care le bei pentru mahmureala de a doua zi. Wake up !?
Mai multe despre colesterol:
Cu ceva timp in urma “cercetatorii britanici” au descoperit o legatura intre nivelul ridicat de colesterol din sange si bolile cardiovasculare: cu cat acest nivel era mai mare, cu atat riscul de a suferi de o boala cardiovasculara era mai mare. Ori ouale sunt bogate in colesterol, deci sa le aruncam la gunoi! Total gresit.
Pe scurt despre colesterol: o molecula organica, constituient important al membranei celulare (membrana fiecarei celule din corpul tau are nevoie de colesterol), precursor al hormonilor steroidieni(spre exemplu al testosteronului) si al acizilor biliari (secretati de ficat, importanti pentru emulsionarea grasimilor). Este esential pentru buna functionare a corpului uman. Daca nu il procuri din alimente -> surprize -> corpul tau isi va sintetiza singur colesterolul. De fapt corpul tau sintetizeaza aproximativ 1 gram de colesterol pe zi, iar recomandarile de colesterolul consumat alimentar sunt de 300mg/zi. Daca vei manca mai mult colesterol decat este recomandar, corpul tau isi va incetini sinteza de colesterol si asa ati cazut la pace.
Colesterolul din sangele circulant are 2 forme: HDL-C si LDL-C. Primul este denumit, in mod eronat, colesterolul bun, iar al doilea (ati ghicit – tot in mod eronat), colesterolul rau. Pentru ca HDL-C duce colesterolul spre ficat pentru a fi eliminat, iar LDL-C duce colesterolul spre celulele care au nevoie de el. Colesterolul adus la ficat de HDL-C este eliminat prin sucurile biliare si imediat reabsorbit de intestine in proportie de 95%.
Acest LDL-C in concentratie mare contribuie la formarea de ateroame in artere – ateroscleroza, care duce la ingustarea lumenului arterial, iar daca acele artere sunt cele conoare (arterele inimii) asta va duce usor si sigur la infarct.
Totusi, cum iti explici acest review facut de cercetatorii suedezi si japonezi care au observat ca la populatia in varsta, peste 60 de ani, care sunt principalii “beneficiari” ai bolilor cardiovasculare cauzate de hipercolesterolemie, nu exista nicio asociere intre nivelul crescut de LDL-C si mortalitate; ba mai mult, cei cu un nivel mai ridicat de LDL-C au tratit mai mult decat ceilalti?
Citez: ” Conclusions High LDL-C is inversely associated with mortality in most people over 60 years. This finding is inconsistent with the cholesterol hypothesis (ie, that cholesterol, particularly LDL-C, is inherently atherogenic). Since elderly people with high LDL-C live as long or longer than those with low LDL-C, our analysis provides reason to question the validity of the cholesterol hypothesis. Moreover, our study provides the rationale for a re-evaluation of guidelines recommending pharmacological reduction of LDL-C in the elderly as a component of cardiovascular disease prevention strategies “.
O alta lucrare care analizeaza cercetarile din ultimii 50 de ani despre consumul si recomandarile de colesterol alimentar nu poate gasi nicio legatura intre consumul de alimente bogate in colesterol ( carne, oua ) si nivelul constant de colesterol in sange la indivizii sanatosia, dar recomanda introducerea atenta de alimente sanatoase cum sunt oale in dieta zilnica la cei ce sufera deja de boli cardiovasculare.
” …find no association between cholesterol intake in general, or egg intake in particular, and the risk of CVD ”
” Further, the Lipid Research Clinics Prevalence Follow-up Study (23), which examined both men and women (N = 4546) reported no important relationships between CHD deaths and dietary cholesterol intake.”
Cu alte cuvinte, si ca sa nu ma adancesc in toate aceste concluzii intortocheate ( ca poate ma impiedic si ma lovesc la cap) fenomenul prin care colesterolul ajunge sa formeze ateroame este mult mai complex decat s-a crezut candva si inca neelucidat pe deplin. Mai mult decat atat, nu exista o legatura directa intre consumul alimentelor bogate in colesterol si bolile cardiovasculare.
Asa ca, pana la dovezi contrare, consumati linistiti oua cu tot cu colesterol. Chiar si 2 oua pe zi, zilnic, nu va vor face decat bine.
Ah… si am uitat… doar fierte!
Hristos a inviat!
Problema majora e atunci când depășești “doza recomandată”.
Atât timp cât mănânci cu măsură, nu va face altceva decât bine!
Ps: Un articol foarte bun!
Keep up the good work!
atunci cand depasesti doza recomandata corpul singetizeaza mai putin
si multumesc!