De ce apar alergiile sezoniere și 8 tips & tricks pentru ameliorarea simptomelor

 

Cu siguranță, ai auzit de nenumărate ori termenul de „alergii sezoniere”. Ei, bine, orice sezon poate fi sezonul alergiilor. Depinde la ce anume ești alergic.

De-a lungul celor patru anotimpuri, în aerul pe care îl respirăm apar și dispar periodic o mulțime de alergeni, care provoacă simptome acute în rândul a milioane de oameni.

Dacă și tu ești unul dintre ei și te întrebi cum poți ameliora alergiile de sezon, astăzi vom discuta mai multe despre acest subiect.

Pentru început, ce înseamnă că „ești alergic”?

În mod normal, sistemul tău imunitar se adaptează cu ușurință la mediul înconjurător. Acesta identifică rapid substanțele din jur și primește semnalul că acestea sunt, de cele mai multe ori, inofensive (1).

Cu toate acestea, în unele cazuri, factori precum polenul specific anumitor plante sau părul animalelor de companie declanșează un răspuns imunitar exagerat de puternic, care se manifestă sub forma unei serii de simptome neplăcute. Acestea încetează, treptat, odată ce stimulul nu mai este prezent în apropiere.

Alergiile reprezintă aceste răspunsuri exacerbate ale sistemului imunitar în fața anumitor alergeni, pe care îi atacă pentru a te ține departe de un pericol perceput.

Așadar, dacă ești alergic la un anumit tip de polen, nu înseamnă că polenul în sine este dăunător, ci că sistemul tău imunitar îl percepe ca atare și, drept urmare, încearcă să te protejeze.

Cum funcționează alergiile?

Când organismul tău intră în contact cu un alergen, sistemul tău imunitar începe producția de anticorpi de tip IgE. Aceștia eliberează substanțe precum histamina, care cauzează inflamație (2). Drept urmare, apar imediat simptome specifice.

Care sunt simptomele principale ale alergiilor?

Simptomele tipice alergiilor sezoniere seamănă cu cele ale unei răceli: nas înfundat, rinoree, strănut, tuse, mâncărimea și lăcrimarea ochilor (3). S-ar putea să le cunoști foarte bine pe toate sau doar o parte dintre ele.

În cazul alergiilor puternice, aceste simptome pot fi acompaniate și de dificultatea de respirație sau chiar de crize astmatice, declanșate pe fond alergic.

Care sunt cei mai des întâlniți alergeni?

Alergenii sunt peste tot în jurul nostru. Elementele care declanșează cel mai des reacții alergice sunt următoarele: polenul anumitor plante, părul animalelor (câini, pisici), mucegaiurile, anumite alimente (ouă, grâu, nuci, pește etc.), înțepăturile de insecte și unele medicamente (4).

În timp ce unii alergeni, precum alimentele și medicamentele, pot fi evitați cu ușurință, alții nu pot fi eliminați la fel de simplu.

Alergiile sezoniere au de a face, în principal, cu polenurile care apar în atmosferă în anumite luni ale anului. Acestea sunt acompaniate, deseori, de alergiile la praf și la părul animalelor de companie din locuință. Împreună, toți acești factori îți afectează semnificativ calitatea vieții.

8 tips & tricks pentru ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere

Bineînțeles, cea mai eficientă modalitate de a evita simptomele neplăcute este să eviți total alergenii. Pentru că acest lucru este aproape imposibil când vine vorba de alergiile sezoniere, poți apela cu încredere la soluțiile de mai jos:

  1. Șterge praful des și păstrează obiectele uzuale în spații acoperite

Pentru a evita păstrarea și înmulțirea alergenilor în casă, șterge frecvent praful de pe toate suprafețele cu o lavetă umedă. Evită pe cât posibil păstrarea cărților, a hainelor sau a jucăriilor celor mici în spații deschise, expuse la praful din aer. Folosește, în schimb, dulapuri, cutii și sertare închise, având grijă la nivelul de umezeală (5).

P.S.: Când ștergi praful în casă, nu omite pervazurile. Acestea sunt locuri în care alergenii pot rămâne chiar și săptămâni întregi.

  1. Evită sau aspiră/spală des covoarele, draperiile și perdelele

Obiectele aparent inofensive din casă, precum covoarele, perdelele și draperiile, pot stoca foarte mult praf și, implicit, alergeni ce pot provoca reacții neplăcute.

De aceea, dacă știi că suferi de alergii, este indicat să eviți pe cât posibil folosirea acestor accesorii în casă. Înlocuiește perdelele și draperiile cu jaluzele ce pot fi curățate ușor de praf. Dacă, totuși, dorești să păstrezi accesoriile din material textil, spală regulat draperiile și perdelele din fiecare cameră la o temperatură ridicată.

Totodată, dacă totuși ai covoare în casă, curăță-le cât mai des cu un aspirator cu filtre HEPA.

  1. Folosește un purificator de aer

Din fericire, pentru a păstra aerul din casă cât mai curat și cât mai sănătos, există și purificatoare special create pentru eliminarea alergenilor, virusurilor și bacteriilor.

De exemplu, purificatoarele Philips elimină 99,97% dintre alergenii din atmosferă, lăsând aerul mai curat și sigur pentru cei ce suferă de alergii. Totul în mai puțin de cinci minute.

Un astfel de purificator te poate ajuta enorm, căci în doar câteva minute te poate scăpa de aproape toți alergenii prezenți în cameră, datorită sistemului de trei filtre diferite, care elimină din aer chiar și cele mai mici particule.

Așadar, dacă suferi de alergii, o astfel de investiție poate fi excelentă.

* il poti cumpara pe al tau pe link: https://philips.to/3wSUFP7 cu discount 30% -> COD DISCOUNT: mihailrespira

  1. Spală-ți părul des

Poate că acest sfat ți se pare ciudat. Ce legătură are părul cu alergiile? Ei, bine, o legătură mai directă decât ai crede.

Pe parcursul unei zile, alergenii din aer pot rămâne pe scalp și mai ales pe firele de păr, indiferent de lungimea părului. Apoi, în timp ce dormi, alergenii se vor transfera pe pernă și, implicit, pe față. Ulterior, vei avea reacții alergice puternice și te vei întreba de ce, dat fiind că ai avut grijă să ștergi praful și să purifici aerul din casă.

Așadar, încearcă să-ți speli părul cât mai des, pentru a elimina alergenii „colecționați” peste zi din toate locurile în care ai mers.

Extra tip: Pune la spălat și hainele purtate peste zi, din același considerent.

  1. Nu tine geamurile deschise în permanență

După o iarnă lungă și rece, de-abia aștepți să deschizi larg geamurile și să te bucuri de aerul plăcut de afară; mai puțin dacă suferi de alergii sezoniere.

În perioadele în care polenul la care ești alergic(ă) circulă intens în aer, este indicat să tii ferestrele închise și să folosești, în schimb, un aer condiționat cu filtre eficiente.

  1. Nu lăsa rufele la uscat în aer liber

Majoritatea persoanelor întind rufele la uscat pe balcon sau în curte, mai ales atunci când vremea este caldă. Probabil că și tu faci asta.

Acest lucru lasă hainele, lenjeria și așternuturile să devină bureți pentru polenul din aer, așa că folosește, mai degrabă, un uscător sau lasă rufele la uscat într-un balcon închis, dar ventilat.

  1. Fă irigații ale nărilor cu soluție salină

O cantitate semnificativă de praf ce conține alergeni poate rămâne în interiorul nărilor. De aceea, dacă ai simptome recurente, poți încerca să clătești zilnic sau periodic nările cu soluție salină. Mai multe studii arată că aceasta poate ameliora simțitor rinita alergică (6).

  1. Recunoaște momentele în care ar fi mai bine să eviți ieșirile în aer liber

Chiar dacă baricadarea în casă nu poate reprezenta o soluție realistă pentru alergiile sezoniere, este bine să cunoști momentele în care ar fi mai bine să eviți petrecerea timpului în aer liber.

Zilele calde, în care aerul este uscat și se pot simți adieri semnificative de vânt, sunt de evitat (7), căci atunci polenul se împrăștie cel mai mult în aer.

 

Acestea sunt câteva recomandări de bază pentru ameliorarea simptomelor alergice. Nu în ultimul rând, dacă ai simptome de alergie, însă nu știi ce anume le cauzează, mergi la medicul alergolog și efectuează un panel de alergeni. Este o procedură simplă, nedureroasă, care te va ajuta să afli exact la ce ești alergic și ce trebuie să eviți.

Până data viitoare, pune în aplicare tips-urile de mai sus și ai grijă de tine!

Acest articol este susținut de Philips. #makelifebetterathome

Leave a Reply

Up ↑