Articole

22.2.2021

ANALIZELE anuale de sânge: De ce ar trebui să discutăm mai des cu părinții și bunicii noștri

ANALIZELE anuale de sânge: De ce ar trebui să discutăm mai des cu părinții și bunicii noștri

Fac parte din categoria analizelor medicale de bază și sunt gratuite prin trimiterea de la medicul de familie. Procedura nu este dureroasă, iar rezultatele sunt gata în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, foarte puțini adulți din România aleg conștient, an de an, să își facă analizele de sânge.

Dacă nici tu nu știi cu exactitate ce înseamnă o hemoleucogramă, este timpul să afli, apoi să porți o discuție serioasă cu părinții și bunicii tăi. Poate ți se pare că este o afirmație ciudată, însă îți voi explica imediat despre ce este vorba.

Studiile recente arată că doar jumătate dintre românii care folosesc Internetul au auzit vreodată termenul de „hemoleucogramă”. 65% dintre ei știu doar în mare ce presupune această analiză de laborator, majoritatea menționând că este, pur și simplu, „o analiză de sânge”.

Per total, doar 3% dintre români cunosc faptul că o simplă hemoleucogramă poate depista afecțiuni grave, precum cancerul de sânge. Prin urmare, mulți aleg să nu îi acorde atenția cuvenită.

Ce este o hemoleucogramă și cum funcționează?

Hemoleucograma nu presupune mai mult decât o recoltare de sânge obișnuită, gata în câteva minute, fără condiții speciale (un anumit moment al zilei sau reguli legate de consumul de mâncare sau băuturi).

Cu toate acestea, majoritatea adulților au nevoie de motivație în plus pentru a se hotărî să efectueze această investigație simplă și rapidă. Motivația poate veni odată cu mai multă informație utilă.

Pentru început, trebuie să știi că hemoleucograma, la bază, măsoară cantitatea și calitatea celulelor din sânge (eritrocite, leucocite și trombocite). Este o investigație medicală ce poate fi efectuată atât pentru verificarea de rutină a stării de sănătate, cât și pentru diagnosticarea sau monitorizarea anumitor boli.

O hemoleucogramă completă oferă informații despre următoarele elemente:

  • Numărul de eritrocite (globule roșii), responsabile cu transportarea oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon din organism;
  • Numărul de leucocite (globule albe), responsabile cu lupta împotriva infecțiilor;
  • Numărul de trombocite, responsabile cu coagularea sângelui;
  • Hemoglobina, proteina responsabilă de transportarea oxigenului în sânge;
  • Hematocritul, procentul de globule roșii din sânge;
  • Concentrația medie a hemoglobinei din eritrocite (CHEM);
  • Volumul eritrocitar mediu (VEM);
  • Hemoglobina eritrocitară medie (HEM);
  • Procentajul diferențial pentru globulele albe din sânge (limfocite, neutrofile, bazofile și eozinofile).

Atunci când numărul celulelor sanguine nu este considerat normal pentru vârsta și sexul pacientului, valorile și particularitățile rezultate în urma analizei pot oferi medicilor indicii despre anumite dezechilibre sau afecțiuni.

Ce afecțiuni poate depista hemoleucograma?

Hemoleucograma poate depista foarte devreme orice potențială problemă de sănătate, de la diferite infecții și anemie, până la bolile grave ale sângelui, precum leucemia, limfomul și mielomul, toate forme diferite de cancer sanguin.

De exemplu, un număr prea mare de celule albe poate semnala o infecție sau o inflamație în organism, în timp ce un număr prea mic de celule roșii ar putea semnala anemia. Un hematocrit scăzut poate sugera o carență de fier, iar un scor VEM prea mare ar putea sugera o carență de vitamina B12 sau folat.

De ce trebuie să îți convingi părinții și bunicii să își facă analizele de sânge?

Dintre toate categoriile de vârstă, persoanele de peste 60 de ani sunt mult mai predispuse la o serie extinsă de afecțiuni, printre care și boli ale sângelui. De aceea, o hemoleucogramă realizată anual, la recomandarea medicului, se poate dovedi extrem de utilă.

Așadar, dacă ai părinți sau bunici la care ții, informează-i și îndeamnă-i să meargă la analizele anuale de sânge. Strecoară, printre alte subiecte de conversație, și sănătatea lor. Nu trebuie decât să le explici cu blândețe ce beneficii le-ar putea aduce o hemoleucogramă completă, efectuată an de an.

În România, doar 1 din 5 adulți își întreabă părinții dacă au grijă de sănătatea lor prin efectuarea analizelor anuale gratuite. Este o statistică pe care ar fi minunat să o schimbăm.

În acest sens, Janssen România derulează o campanie numită Ai grijă!, prin care dorește să atragă atenția asupra importanței analizelor de sânge în prevenția și tratarea precoce a afecțiunilor grave. Campania este sprijinită și de Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Hematologie și de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori primesc diagnosticul de cancer de sânge, iar prea puțini oameni știu că ar putea crește semnificativ calitatea vieții și șansele de supraviețuire prin efectuarea unor analize simple, precum hemoleucograma completă. Aceasta poate fi recomandată de către doctor, în mod gratuit, persoanelor asigurate medical cu vârsta peste 60 de ani, în cadrul setului de analize anuale.

Acestea fiind spuse, anul acesta, încearcă să fii mai atent la sănătatea ta și a celor dragi. Transformă conversațiile despre sănătate dintr-un subiect tabuu în ceva obișnuit și regulat, făcut din iubire față de familia ta.

Până data viitoare, aveți grijă de voi și de cei din jur!