Articole

21.2.2021

Cum poţi suplimenta doza de Vitamina D

Cum poţi suplimenta doza de Vitamina D

Vitamina D, cunoscută și sub numele de „Vitamina Soarelui” datorită faptului că este produsă de organism în urma expunerii la soare, joacă un rol esențial pentru sănătatea noastră. Din fericire, aceasta poate fi obținută și din alimente sau suplimente, nu doar prin expunerea la soare.

 

Are următoarele roluri:

  • Ajută la susţinerea sistemului imunitar, a creierului şi a sistemului nervos.
  • Menţine sănătatea oaselor şi a dinţilor.
  • Ajută organismul să absoarbă calciul.
  • Reglează nivelul insulinei şi ajută la genstionarea diabetului.
  • Sprijină funcţionarea plămânilor şi sănătatea cardiovasculară.  
  • Poate ajuta la încetinirea progresului cancerului deoarece reduce creşterea şi dezvoltarea celulelor 
  • Reduce depresia – anumite studii au demonstrate că persoanele cu depresie care au luat suplimente cu Vitamina D au avut parte de îmbunătăţiri.
  • Ajută la pierdea kilogramelor în plus – un studiu a demonstrat că persoanele care au luat suplimente cu Vitamina D şi Calciu au avut rezultate mai bune decât cei care au luat suplimente placebo.
  • Ajută la menţinerea echilibrului estrogenului; de asemenea Serotonina şi Dopamina sunt influenţate de nivelul Vitaminei D – aşa pot fi explicate stările de depresie din timpul iernii când eşti expus mai puţin la soare.


Pentru ca organismul să producă o cantitate suficientă de Vitamina D, este necesară expunerea la soare timp de 5-10 minute, de 2-3 ori pe săptămână. Totuși, trebuie avut în vedere că nivelul de Vitamina D scade rapid, mai ales în timpul iernii. Vestea bună este că organismul poate stoca rezerve de Vitamina D pentru câteva luni.

Deficitul de Vitamina D este frecvent și poate cauza simptome precum dureri de oase sau de spate, scăderea imunității, stări de depresie, căderea părului sau dureri musculare.


Din fericire, există o mulțime de alimente gustoase care conțin Vitamina D și care pot ajuta la completarea necesarului zilnic:

  • Somonul – este bogat în omega 3 şi o sursă proteine.
  • Păstrăvul – este plin de vitamine, minerale şi proteine.
  • Ciupercile – pe lânga Vitamina D sunt o sursă nemaipomenită pentru Vitaminele B şi Potasiu. Nivelul de vitamina D depinde în funcţie de tipul ciupercilor.
  • Gălbenuşul de Ou – Ouăle conţin aminoacizi esenţiali, sunt o sursă de grăsimi sănătoase şi proteine, iar în gălbenuş se găseşte Vitamina D.
  • Sardinele – Conţin proteine şi multe vitamine esenţiale şi minerale, Omega 3 şi Vitamina D.
  • Brânza elveţiană – Pe lângă Vitamina D, conţine calciu şi vitamine ce ajută la menţinerea oaselor puternice.
  • Uleiul de ficat de peşte – Sursă foarte bogată de Vitamina D dar şi de Vitamina A şi Omega 3.

 

În cazul în care se constată că ai nevoie să iei suplimente de vitamin D este bine să se consulte un doctor care să prescrie exact doza necesară pentru tine, deoarece excesul de Vitamina D poate avea reacţii adverse cum ar fi: dureri de cap, vomă, dureri, pierderea greutăţii, dureri de muşchi.

 

STUDII: