Leacul PERICULOS anti-Covid al Corinei Chiriac sau „abureala” cu aburi – opinia unui medic

Ce este gresit in mesajul Dnei Corina Chiriac:

  1. Nu exista studii care sa demonstreze orice efect benefic al inhalarii de abur cu aspirina. Cu atat mai mult, nu exista studii care sa demonstreze ca aceasta tehnica este sigura. Acesta este un „teren minat” pe care e bine sa nu calci. De altfel, orice sfat venit de la un non-medic care tine de utilizarea de medicamente trebuie tratat cu atentie si scepticism.
  2. Este nesanatos sa inhalezi abur fierbinte mai mult de 5 minute/ sesiune.
  3. Camera nu trebuie incalzita, indiferent daca esti sau nu racit; temperatura ideala in camera in care dormi este de 19-21 grade Celsius.
  4. „Virusul Corona” nu va muri la aburi fierbinti; mai rapid ne vom opari / ne vom arde mucoasele respiratorii.
  5. Este ok sa iesi in frig si sa lasi corpul sa se adapteze, atata timp cat esti bine imbracat

Articol:

De ieri circula pe internet leacul babesc al Corinei Chiriac, anti-Covid, bazat pe inhalare de aburi.
De cand am auzit de el mi-am si amintit cum ne facea mama, cand raceam iarna, oala de apa fierbinte in care arunca flori uscate de tei si plicuri de ceai de musetel si ma punea sa fac inhalatii, timp de maxim 5-6 minute. Imi aduc aminte clar ca dupa aceasta procedura ma simteam mai bine, imi decongestiona nasul, si parca dormeam mai bine. La prima vedere nimic neobisnuit… dar hai sa despicam firul in 4:

Ce sunt inhalatiile de aburi?

Inhalarea de abur este unul dintre cele mai utilizate remedii casnice pentru a calma și deschide pasajul nazal și pentru a obține ameliorarea simptomelor unei raceli sau a unei infectii sinusale.

Numită și terapia cu aburi, implică inhalarea vaporilor de apa. Se crede ca aerul cald și umed funcționează prin umectarea mucoasei nazales si faringiene. Acest lucru poate ameliora simptomele cauzate de vasele de sange inflamate și „umflate” din mucoasele cailor respiratorii.

Deși inhalarea de abur nu poate vindeca o infecție, răceala sau gripa, aceasta te poate ajuta să te simțiți mai bine în timp ce corpul luptă împotriva infectiei. Dar, ca și în cazul oricărui remediu la domiciliu, este important să inveti cele mai bune practici, astfel încât să nu te ranesti în acest proces. (pe scurt – recomand evitarea acestui remediu)

Care sunt beneficiile inhalării cu abur?
Un nas înfundat este dat de inflamația vaselor de sânge ale sinusurilor. Vasele de sânge pot deveni iritate din cauza unei infecții respiratorii acute, cum ar fi o răceală sau o infectie virala.

Principalul beneficiu al respirației de aburul umed și cald este acela ca poate ajuta la calmarea simptomelor de iritație/ inflamatie cauzate de raceala. Umiditatea poate ajuta, de asemenea, la subțierea mucusului din sinusurile dvs., ceea ce le permite să se golească mai ușor.

Inhalarea cu abur poate oferi o ușurare temporară in caz de:

• raceala obisnuita
• gripa (gripa)
• infecții sinusale
• bronşită
• alergii nazale

Deși inhalarea cu abur poate oferi o ameliorare subiectivă a simptomelor de răceală și a altor infecții ale căilor respiratorii superioare, ea nu va face ca infecția să dispară mai repede. Inhalarea de abur nu ucide virusul responsabil de infecție.

O revizuire a șase studii clinice care evaluează terapia cu aburi la adulți cu răceală obișnuită a avut rezultate mixte. Unii participanți au avut o ameliorare a simptomelor, dar alții nu. În plus, unii participanți au experimentat disconfort nazal cauzat de inhalarea de abur fierbinte.

Deși rezultatele studiilor clinice au fost mixte, dovezile anecdotice susțin că inhalarea cu abur in caz de:

• durere de cap
• nas înfundat
• iritarea gâtului
• probleme respiratorii cauzate de congestia căilor respiratorii
• tuse

Atentie:

Nu „aburiti” mai mult de 5 – 6 minute pentru fiecare sesiune.

De asemenea, puteți cumpăra un inhalator electric cu abur (numit și vaporizator). Pentru acestea, trebuie doar să adăugați apă la nivelul indicat și să conectați sistemul. Vaporizatorul folosește electricitate pentru a produce abur sau aerosoli prin vibratii.

Efectele secundare ale inhalării cu abur

Există riscul e a te opări dacă intrii în contact cu apa fierbinte. Cel mai mare risc este să scapi accidental bolul cu apă fierbinte în poală, ceea ce poate provoca arsuri severe.

De fapt, un studiu dintr-o sursă de încredere a constatat că majoritatea persoanelor care au avut arsuri prin terapia cu inhalare cu abur erau copii.

Mesaj de luat acasa:

Inhalarea de abur poate fi o modalitate eficientă de a te curăța căile nazale și respiratorii atunci când esti bolnav de răceală sau gripă, dar de fapt nu iti va vindeca infecția. Sistemul imunitar al corpului tau va face în continuare cea mai mare parte a activității pentru a scăpa de virusul care iti provoacă simptomele.


Acelasi lucru este valabil si pentru pastilele din farmacii: majoritatea acestora au un efect de ameliorare a simptomelor si nu de tratament.

La fel ca in cazul multor remedii casnice, actionati cu precautie. Ceea ce funcționează pentru o persoană ar putea să nu funcționeze pentru dvs.

Daca te simtiti rau sau ai simptome severe, fa o programare la un medic.

Ai grija de tine!

Literatura:
Studiu Cochrane despre lipsa beneficiilor inhalarii de abur:
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001728.pub6/full

Studiu CMAJ – Ineficienta inhalarii pentru bolnavii cu patologii respiratorii cronice:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026511/

Studiu British Journal of General Practice – fara beneficii dar cu riscuri majore de arsura
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026511/

ASIA Evidence Based Healthcare – ineficienta aburilor pentru Covid19
https://www.psmid.org/wp-content/uploads/2020/07/Steam-Inhalation-for-COVID-Full-Report-14JUL2020-V1-TU-MM-SA-EU-LFD.pdf

Beneficii pentru somn:
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2019/2453483/

Leave a Reply

Up ↑