Ce tratamente pentru COVID-19 se testează? Când apare vaccinul pentru noul Coronavirus?

„Când se va termina această situație?” și „ce soluție se va găsi pentru Coronavirus?” sunt, fără îndoială, cele mai des auzite întrebări din ultimul timp.

Chiar dacă până acum nu a fost găsit un tratament oficial pentru COVID-19, se lucrează intens la descoperirea unor soluții eficiente. În acest moment, Organizația Mondială a Sănătății derulează programul internațional Solidarity, în care se efectuează studii clinice, se încearcă diferite metode și diverse combinații de medicamente.

În prezent, cei infectați cu SARS COV2 (bolnavi de COVID-19) primesc tratament simptomatic, pentru a ajuta organismul să reziste mai bine în fața virusului și să dezvolte anticorpi (1). Sunt folosite medicamente antivirale și, la nevoie, ventilație mecanică sau alte metode de susținere (2).

În protocolul de tratament pentru infecția cu COVID-19 se menționează că niciun medicament nu este încă aprobat oficial pentru tratarea infecției, însă cele propuse se bazează pe experiența epidemiilor SARS (2003) și MERS (2012), precum și pe datele strânse din situația globală curentă (3).

Iată principalele posibile tratamente pentru COVID-19 aflate în testare:

1. Clorochina și hidroxiclorochina

Este vorba despre medicamentul pe care Donald Trump l-a promovat ca fiind deja soluția pentru noul Coronavirus, pentru că a avut „un sentiment bun în ceea ce-l privește” (4).

Dar cum tratamentele pot fi stabilite doar după studii clinice și rezultate clare, sunt necesare mai multe date pentru a dovedi eficacitatea clorochinei și a derivatului ei mai blând, hidroxiclorochina.

Un studiu controversat condus de Didier Raoult, MD, PhD, privind combinația de hidroxiclorochină și azitromicină la pacienții cu COVID-19 a fost publicat pe 20 martie. Cele mai recente rezultate ale aceleiași echipe din Marsilia, care implică 80 de pacienți, au fost raportate pe 27 martie. Cu toate ca, la prima vedere, studiul raporteaza rezultate foarte bune ( 93% dintre pacienti cu test PCR negativ in ziua 8 dupa inceperea tratamentului), acesta are mari lacune de procedura. Selectia celor 80 de candidati a fost facuta in conditii de ambulator, deci forme mai putin severe de boala, si nu a existat un lot de control, sa zicem, pacienti carora sa li se administreze doar hidroxiclorochina sau alt medicament in teste.

Clorochina este un medicament cunoscut, folosit în tratarea malariei și a afecțiunilor reumatice. Acesta scade inflamația și febra, proprietățile sale putând fi utile și în cazul COVID-19, unde relatările medicilor spun că medicamentul aduce îmbunătățiri în rândul pacienților (5).

În prezent, clorochina a fost aprobată printr-o autorizație de urgență emisă de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, putând fi folosită pentru pacienții cu COVID-19. (6).

2. Lopinavir, Ritonavir, interferon-beta

Lopinavir și Ritonavir sunt medicamente utilizate în tratamentele pentru HIV, însă efectul lor ar putea fi util și în cazul COVID-19, conform cercetătorilor.

Experiența epidemiilor SARS și MERS a arătat că Lopinavir și Ritonavir, pe cont propriu sau în combinație cu alte medicamente antivirale, pot fi eficiente atunci când sunt administrate în stadiul incipient al infecției (7), caz în care ele pot reduce mortalitatea.

Medicii dintr-un spital din Bangkok au declarat că starea mai multor pacienți infectați cu COVID-19 s-a îmbunătățit semnificativ după administrarea unui cocktail de Lopinavir și Ritonavir, alături de alt medicament antiviral (8).

Combinația dintre cele două medicamente pentru HIV poartă numele de Kaletra și rămâne de văzut dacă eficacitatea acesteia va fi demonstrată (9), pe cont propriu sau administrată în același timp cu anti-inflamatorul interferon-beta, pe care corpul îl produce și în mod natural în lupta împotriva virusurilor (10).

3. Remdesivir

Remdesivir este un medicament care a fost dezvoltat de Gilead Sciences pentru a trata Ebola. Deși acesta nu a fost eficient pentru scopul său inițial, cercetătorii au demonstrat că Remdesivir poate inhiba replicarea unor virusuri, precum celor care duc la SARS și MERS (11).

Medicamentul este testat în cinci studii clinice din Statele Unite și China, iar rezultatele sunt încă in așteptare, ele urmând să apară în aprilie și mai (12). Remdesivir are momentan doar uz compasional, adică este administrat doar pacienților aflați în stare foarte gravă (13).

Luna trecută, Bruce Aylward, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că există un singur medicament cu potențial real de vindecare a infecției cu COVID-19, iar acela este Remdesivir (14).

Și alte publicații sau studii oferă medicamentului șanse mari de eficiență (15), însă este nevoie de mai multe cercetări cu rezultate concrete.

4. Favipiravir

Favipiravir (Avigan) este un medicament fabricat de Toyama Chemical în Japonia. Acesta a fost conceput pentru tratarea gripei și pare promițător și în cazul persoanelor infectate cu noul Coronavirus, mai ales dacă este vorba despre cazuri ușoare sau medii ca intensitate a simptomelor (16). Medicamentul inhibă proliferarea virusului gripal, ceea ce ar putea fi util și pentru stoparea răspândirii Coronavirusului în organismele infectate.

Medicii din Wuhan, China, au testat medicamentul pe 240 de pacienți în stare moderată (cu pneumonie virala, dar nu în stare gravă). Jumătate dintre ei au primit Favipiravir, iar cealaltă jumătate a fost tratată cu un antiviral obișnuit, pe nume Arbidol. Doctorii au ajuns la concluzia că Favipiravirul a fost mai eficient în tratarea simptomelor de tuse și febră (17), însă mai multe studii sunt necesare.

Când va fi disponibil un vaccin pentru COVID-19?

Probabil cea mai arzătoare întrebare, al cărei răspuns nu poate fi unul concret. Vaccinurile noi reprezintă un subiect sensibil. Nu este de ajuns ca acestea să fie formulate, ci sunt necesare multiple testări și aprobări, înainte ca ele să fie folosite în masă. Întâi se fac teste pe celule, în laborator. Apoi, pe animale, pentru a demonstra siguranța lor. Apoi, 3 faze clinice în care se testeaza vaccinul pe un lot mic de pacienți, un grup de risc, spre exemplu pe medicii din prima linie de luptă împotriva răspândirii virusului, pentru a demonstra siguranța lui. Apoi, pe un lot mai mare prin care se demonstrează că vaccinul funcționează; apoi, pe un lot și mai mare de oameni, pentru a dovedi că vaccinul este eficient pe o scară largă. Pentru a grăbi toate aceste faze de testare care, de regulă, durează ani de zile, firmele mari își propun să facă toate aceste faze de testare simultan. De aceea, un vaccin pentru COVID-19 va apărea în aproximativ 12-18 luni de zile (18).

Și în această situație ne este foarte ușor să înțelegem următorul lucru: vaccinul este o rezolvare directă, reală și ieftină a situației actuale. Concret, dacă am avea un vaccin disponibil în momentul de față, am putea vaccina majoritatea populației care și-ar putea relua la scurt timp activitățile zilnice obișnuite.

În acest moment, se află în desfășurare zeci de teste, iar marile companii farmaceutice lucrează în permanență la crearea unui vaccin eficient (19).

Compania americană Johnson & Johnson a declarat pe 30 martie că testele pentru vaccinul lor anti COVID-19 vor începe în luna septembrie a acestui an, iar vaccinul ar putea deveni disponibil în 2021 (20). CEO-ul Alex Gorsky spune că are încredere în „candidatul” lor.

În Australia deja se desfășoară un studiu clinic care încearcă să combată epidemia COVID-19 prin administrarea unui vaccin vechi pentru tuberculoză, vaccin care „activează larg sistemul imunitar”. Un sistem imunitar „întărit” de acest vaccin ar fi capabil să răspundă rapid la infectarea cu noul coronavirus, împiedicând replicarea lui rapidă.

Până la noi informații, cele mai puternice arme pe care le avem sunt: distanțarea socială, atenția continuă la ce facem cu mâna, ce atingem cu mâna, igiena proprie și a suprafețelor din casă.

Aveți grijă de voi!

Leave a Reply

Up ↑