Cum stii daca ai COVID-19 – boala cauzata de noul Coronavirus?

Cel mai probabil ai o simpla raceala. Momentan.

Cu toate astea, tehnic, avem de a face cu o pandemie: adica o raspandire, probabil necontrolata, sau greu de controlat, a unui virus respirator pe toate continentele globului. Letalitatea lui pare a fi de 1-2%, dar probabil este mult mai mica daca am putea lua in considerare toate cazurile cu simptome usoare sau asimptomatice si deci nediagnosticate. Acest lucru este imbucurator, dar si ingrijorator in acelasi timp.

In comparatie cu COVID-19,  gripa aviara – H5N1 – cu o mortalitate de 60% – extrem de letala, care a omorat 455 de oameni, a fost auto-limitanta: cei bolnavi prezentau simptome severe, asta ii facea usor de diagnosticat si izolat; chiar decesul lor era cel care oprea raspandirea virusului. In schimb, noul coronavirus, SARS-CoV2 – virusul care provoaca boala COVID-19, poate sa treaca neobservat; un lucru bun pentru individ dar rau pentru umanitate. Purtatorul asimptomatic poate purta si raspandi boala la zeci de oameni fara sa stie macar ca a fost infectat (si auto-imunizat intre timp). Fara sa apara o mutatie minune care sa opreasca raspandirea acestui virus, ne putem astepta ca sezonul de “gripe si raceli” sa se transforme in sezonul de “gripe, raceli si COVID-19”. 

Una dintre solutiile asteptate va fi, probabil, vaccinul. Fabricarea lui se anunta a dura 18 luni – un timp absolut record, si pare momentan un vis frumos. Chiar daca il vom avea in 18 luni, momentan nu detinem resursele necesare pentru a-l fabrica si raspandi in masa. Si chiar daca l-am putea fabrica si raspandi in masa, nu sunt sigur ca populatia generala va fi de acord cu vaccinarea – adica cu cea mai buna metoda de preventie ever!

( La ultima intrebare pe care v-am pus-o pe Instagram, “Te-ai vaccina impotriva SARS-CoV2?”, 64% – adica 2176 de oameni au raspuns ca NU, si mi-au si argumentat – prilej cu care voi face un video cat de curand, cu argumentele voastre(bine intemeiate) si contraargumentele mele – contraintuitive, dar necesare).

Pana atunci, virusul se raspandeste, si exista o probabilitate variabila de a te infecta in urmatorul an. Daca te imbolnavesti, este putin probabil sa faci simptome severe si extrem de  putin probabil sa mori, in special daca esti sanatos. Dar asta ridica o întrebare tulburatoare(tulburare creata de panica) a carui raspuns este dificil: Cum stii daca raceala ta sezoniera ar putea fi de fapt COVID-19? Iata un scurt ghid:

1. Care sunt simptomele COVID-19?

Simptomele principale sunt: tuse seaca, febra, dificultatea de a respira.

2. Daca am aceste simptome, ce trebuie sa fac?

Daca ai simptomele de mai sus dar nu iti este asa de rau, ai, cel mai probabil, o raceala sezoniera. Acest lucru implica acum, asa cum implica si inainte, o auto-izolare de bun simt. Nu ii imbolnavi pe altii asa cum si pe tine te-a imbolnavit cineva. Masca purtata la spital de catre personalul medical pentru ca “vezi ca am racit” nu mai este acceptabila: ai racit, ramai acasa, pentru binele tuturor. O porti, dar o porti acasa.Si te speli pe maini, tusesti in cot, etc.

Si daca inca nu te-ai vaccinat impotriva gripei, nu e prea tarziu sa o faci nici acum, la inceput de martie. Pana la urma, sa suprapui o gripa sezoniera peste un COVID-19 este ultimul lucru pe care ti l-ai dori.

Spalarea frecventă a mâinilor este considerată cea mai bună modalitate de a minimiza răspândirea unui virus precum COVID-19 și, de asemenea, te va ajuta să nu contactezi si raspandesti alte raceli si viroze.

3. Cand sa merg la doctor?

Indiferent daca este COVID-19 sau nu, trebuie sa te adresezi medicului daca dificultatea de a respira persista, daca tusea progreseaza, daca febra nu scade in pofida a 3-4 zile de tratament. Acestea sunt complicatiile gripei obisnuite, la fel de periculoase ca cele ale COVID-19 si necesita consult/ingrijiri medicale.

Daca ai calatorit recent in tarile de risc sau ai intrat in contact cu cineva care a fost diagnosticat cu COVID-19 si totusi nu ai simptome, recomandarea autoritatilor este sa impui auto-izolarea. Daca devii simptomatic, trebuie sa suni la 112 sau la medicul tau de familie si sa stabiliti de comun acord ce urmeaza sa faci. Nu este bine sa mergi singur la spital sau la cabinetul medical; asta nu va face decat sa favorizeze raspandirea unei posibile infectii, oricare ar fi aceasta.

4. Cine este testat pentru COVID-19 virus- SARS-CoV2?

Testarea presupune secventiere genetica PCR, un procedeu costisitor si de lunga durata. Asta face ca testarea la cerere sa nu fie posibila in momentul de fata. Medicul infectionist este cel care decide, in functie de simptome si istoricul de calatorii, daca vei fi sau nu testat. 

Ai grija de tine!


Pentru informatii + updates: Follow me on Instagram:


Video despre COVID-19:
Alte metode de a trata panica cu informatii medicale corecte si ingrijite, pe intelesul tuturor: http://bit.ly/pachet-educatie-medicala


Leave a Reply

Up ↑