Cum să înveți eficient pentru un examen: Metode, studii, tips & tricks, BioMap

Cum să înveți eficient atunci când se apropie un examen important? Primul reflex este să aduni toate cărțile și notițele pe care le ai. Apoi, le citești și le recitești la infinit. Sau până când consideri că au fost memorate. Este o inițiativă curajoasă, dar nu foarte inspirată pentru învățarea materiei.

Dacă vrei să reții și, mai presus de atât, să înțelegi informațiile din manual, trebuie să îți regândești puțin strategia și să începi planul de studiu la momentul potrivit. Iată cum!

Metode de învățare a căror eficiență a fost dovedită științific

● Autoevaluarea cunoștințelor prin grile sau teste

Numeroase studii (1, 2) spun că învățarea pe bază de autotestare se află printre cele mai eficiente metode de a reține materia și de a nu fi afectat de stresul cauzat de examenul final.

Rezultatele cercetării arată că persoanele care rezolvă grile cu exerciții și își autoevaluează nivelul de cunoștințe reușesc să rețină mai multe informații decât cei care nu o fac. În plus, memoria primei categorii de persoane este mai rezistentă în fața condițiilor de stres specifice unui examen.

Cu alte cuvinte, dacă te vei autoevalua în timp ce studiezi, vei reuși să scapi de acea senzație neplăcută conform căreia tot ce ai învățat pare să dispară din creier în momentul în care ți se pune în față foaia cu subiecte.

Mai mult, unele cercetări (3) sugerează că testarea cunoștințelor chiar înainte de a te apuca de învățat îți poate crește performanțele la examenul propriu-zis, mai mult decât dacă ai folosi același timp pentru a citi materia.

● Învățarea contexuală

Chiar dacă există cercetări (4) care spun că prima variantă menționată este mai eficientă, și învățarea contextuală se numără printre strategiile pe care le poți alege cu încredere.

Pentru a reține mai ușor un volum mare de informație, poți construi hărți contextuale. Te poți folosi de cunoștințe solide mai vechi, creând asociații cu unele dintre conceptele noi, proaspăt învățate.

O altă variantă este să așezi noile date într-un singur loc. Le poți pune sub formă de schemă, tabel, hartă sau orice reprezentare vizuală îți este mai familiară și mai utilă.

Studiile (5) arată că strategia poate fi folosită indiferent de domeniul de studiu. Ea s-a dovedit eficientă în arii precum psihologie și statistică, până la medicină și alte ramuri ale științei.

Condiții optime de învățare

Probabil că ai deja un ritual de studiu. Te așezi la birou, doar după ce te-ai asigurat că totul în jur este ordonat. Sau poate înveți în pat, între perne, cu highlighterul într-o mână și cafeaua în cealaltă.

Oricare ar fi cazul tău, iată câteva recomandări utile:

1. Învață cu pixul și foaia lângă tine

Chiar dacă multe persoane au trecut la cursuri PDF, aplicații de e-learning sau tablete, o cercetare (6) arată că metoda clasică încă ar putea fi cea mai eficientă. Cu alte cuvinte, cei care citesc informațiile dintr-o carte fizică sau dintr-un caiet vor memora mai repede și mai ușor datele. Acum este momentul perfect să faci rost de notițele colegilor.

Sublinierea, evidențierea în culori diferite sau scrierea de rezumate pot fi eficiente în unele cazuri și pentru anumite persoane. Cu toate acestea, studiile (7) arată că ele nu se află printre cele mai bune strategii de învățare pentru ca îți vor consuma mai mult timp decât vei dedica inățării în sine. Totuși, dacă le-ai aplicat cu succes până acum, le poți păstra, însă nu te baza doar pe ele!

2. Învață alături de un prieten

Cum să înveți eficient pentru examen? Simplu! Trebuie să fii singur, închis într-o cameră antifonată, fără telefon sau acces la lumea de dincolo de ușă. Aceasta este viziunea multora. Cu toate acestea, mai multe cercetări arată exact opusul.

Un studiu actual (8) arată că învățarea prin colaborare este extrem de eficientă. Studenții participanți la cercetare au fost rugați să evalueze cunoștințele colegilor prin comentarii, sugestii de îmbunătățire și acordarea unei note finale. Rezultatele au arătat că această activitate i-a ajutat să își fixeze mai bine noțiunile și să invețe mai ușor.

În plus, se pare că socializarea cu scop de învățare și cooperarea dintre studenți poate ajuta la dezvoltarea mai multor funcții cognitive. Abilitatea de a rezolva probleme, gândirea creativă și capacitatea de a se autoevalua se află printre ele (9, 10).

3. Oprește-ți notificările sau pune-ți telefonul în Mod Avion

Cu siguranță, deja știi și ai experimentat asta pe propria piele. Verificarea constantă a notificărilor îți încetinește procesul de învățare și te face să-ți pierzi concentrarea.

Un studiu efectuat recent (11) spune că timpul petrecut pe Facebook pune în pericol performanța academică, mai ales în cazul persoanelor cu note mai mici decât majoritatea. Cu cât stai mai mult pe rețelele sociale, cu atât vei reuși să înveți mai puțin și mai superficial.

Interesant este faptul că petrecerea timpului pe social media nu a influențat la fel de mult persoanele cu performanțe academice remarcabile. Așadar, dacă simți că te încadrezi în această categorie, poți verifica 2-3 notificări, din când în când.

Cu cât timp înainte de examen trebuie să începi să înveți?

Când ar trebui să începi să studiezi pentru un examen? Știința răspunde: cât mai devreme! Mai exact, ar fi ideal să repeți informațiile deprinse chiar a doua zi, după curs sau seminar.

Curba uitării este un concept formulat de Hermann Ebbighaus, un psiholog german și cercetător al memoriei. Teoria spune astfel: informația proaspătă este uitată rapid, dacă nu este repetată deloc în primele 24 de ore de la învățarea ei.

Astfel, dacă nu citești, asculți sau scrii aceeași informație a doua zi după un curs, ea va dispărea în proporție de 50-80% (12). Cu cât „îi aduci aminte” creierului informațiile utile, cu atât el le va stoca pentru mai mult timp.

Mai mult, cu cât te apropii de momentul examenului, cu atât nivelul de stres va crește, acesta afectând capacitatea de a-ți reaminti ce ai studiat înainte de examen (13).

În concluzie, răspunsul la întrebarea „Când să mă apuc de învățat?” este: mai aproape de data predării decât de data examenului.

Tips & tricks

1. Folosește toate resursele pe care le ai la dispoziție pentru a te autoevalua. Unii profesori pun la dispoziție „modele” de examen, folosind exercițiile și cerințele din anii precedenți. Fă rost de acestea și rezolvă-le, după ce ai citit materia.

Dacă există și o grilă de corectare, cu atât mai bine – folosește-o! Dacă nu, roagă un coleg să îți corecteze lucrarea și întoarce-i serviciul. Nu numai că vă veți ajuta reciproc, dar evaluarea altei persoane te va ajuta enorm și pe tine să înțelegi mai bine lucrurile și să îți fixezi noțiunile.

2. Încearcă, pe cât posibil, să nu mai procrastinezi. Studiile (14) spun că folosirea eficientă a timpului, alături de strategiile de învățare și resursele interioare, te vor duce spre succes.

De asemenea, amânarea studiului creează un cerc vicios, ce îți va afecta eficiența percepută. O cercetare arată că studenții ce procrastinează des și-au evaluat eficiența ca fiind foarte slabă și drept urmare au procrastinat și mai mult (15).

În schimb, cei care s-au evaluat ca fiind foarte eficienți, și-au evaluat scopurile ca fiind mărețe; consecința acestui fapt a fost sporirea eficienței deja percepute.

3. Folosește tehnica Pomodoro. Aceasta te va ajuta să pui în practică toate recomandările de mai sus. Setează-ți un timer în felul următor: 20 de minute sunt alocate învățării, apoi iei o pauză de 5 minute. După ce completezi acest ciclu de 4 ori, ia o pauză de 15 minute și reia de la început: 20 – 5 – 20 – 5 – 20 – 5 – 20 – 5 + 15 x Repete!

Astfel, vei reuși să controlezi consumul de social media, să te concentrezi total asupra materiei și să-ți folosești timpul în cel mai eficient mod.

În final, dacă trebuie să reții un lucru, acela este că recitirea informației de sute de ori nu este deloc eficientă. Chiar dacă pare cea mai sigură metodă de învățare (și cea mai ușoară, până la urmă), ar fi indicat să te orientezi spre tactici mai bune.

Este demonstrat științific (16) că metodele care par mai dificile sunt mai eficiente pe termen lung și te ajută să reții informația pentru mai mult timp.

Așadar, dacă încă te întrebi cum să înveți eficient, oprește-te din a face acest lucru și apucă-te de treabă. Succes!

PS: Folosete-te de tehnologie. Dacă ești student la medicină, în special în primii ani de facultate, te vei lovi inevitabil de anatomie. Și chiar dacă o vei învață perfect, noțiunile de anatomie vor trebui reinprospatate toată viață. Așa cum atlasele sunt grele și trebuie, evident, răsfoite de la sistem la sistem, BioMap este o soluție pentru toate cadrele medicale pe care o poți avea în propriul buzunar. Eu folosesc aplicația pentru a-mi reaminti anatomia, ca refresh înainte de intervenții chirurgicale complicate și pentru a explica pacienților într-un mod grafic ce patologie au și ce urmează să facem cu această.

Rezumat: tehnica Pomodoro, învață cu o foaie și un pix în mâna, subliniază, fă multe grile și autoevaluări, citește imediat după curs, învață cu un prieten, evaluează-ți prietenul și lasă-te evaluat de el, telefonul în mod avion. Succes!

Leave a Reply

Up ↑