Sexul în relația de cuplu oferă multe beneficii fizice și emoționale. Un studiu din 2004 a arătat că sexul îmbunătățește sistemul imunitar, iar alt studiu din anul 2010 a demonstrat faptul că sexul îmbunătățește activitatea inimii. Și, pe lângă asta, sexul oferă și beneficii emoționale precum întărirea încrederii în sine, te ajută să te conectezi mai bine cu propriul tău corp și întărește legătura dintre tine și partenerul tău. Cu toate astea, sunt oameni care refuză sexul în relațiile de cuplu, iar unul dintre principalele probleme este libidoul scăzut („sex drive”-ul). Iată câțiva factori care determină scăderea dorinței sexuale:
1. STRESUL
Conform unor studii care au constat în determinarea amplitudinii pulsului vaginal, excitației psihologice, cortizolului salivar și ritmului cardiac, au fost comparate femei cu nivel ridicat și mediu de stres cronic. Femeile din grupul cu nivel ridicat de stres cronic au prezentat niveluri mai scăzute ale excitației sexuale genitale. Atât factorii psihologici (de distragere) cât și hormonali (creșterea cortizolului) au fost legați de nivelurile mai scăzute de excitare sexuală observată la femei cu un nivel ridicat de stres cronic.
Stresul cronic este, de asemenea, asociat cu creșterea activității sistemului nervos simpatic (SNS) care dăunează sănătății în timp (de exemplu, creșterea tensiunii arteriale), care poate inhiba fluxul de sânge în toate zonele corpului pe termen lung. Fluxul de sânge inhibat la organele genitale, prin definiție, interferează cu excitația genitală. Psihologic, stresul influențează activitatea sexuală prin schimbări atât emoționale, cât și cognitive, care distrag atentia individului de la stimulii excitanți.
*Din câte știm, un singur studiu a găsit o relație pozitivă între stres și funcționarea sexuală. Eșantionul din acest studiu a inclus o mare parte de femei si bărbați șomeri, iar cercetătorii au descoperit că stresul zilnic, combinat cu șomajul, a dus de fapt la niveluri mai ridicate de dorință.
Disfuncția erectilă (ED) este o maladie comună care afectează aproximativ 18 milioane de bărbați americani cu vârsta de peste 20 de ani. Un studiu din 2013 sugerează că ED poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru boli cardiovasculare.
2. PROBLEMELE DE COMUNICARE
Problemele legate de încredere și comunicare cu partenerul se numără printre cei mai importanți factori care influențează activitatea sexuală. Pentru femei, a te simți aproape de partener este o parte majoră a dorinței sexuale. Pentru ambele sexe, comunicarea este esențială, iar sentimentul de trădare sau alte probleme de încredere elimină dorința sexuala.
Încrederea poate însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți. Într-o relație romantică, încrederea ar putea însemna că:
- Te simți angajat în relația cu partenerul ;
- Te simți în siguranță cu partenerul și știi că îți va respecta nevoile fizice și emoționale și că te ascultă când i le comunici;
- Nu simțiți nevoia să îi ascunzi lucruri partenerului;
- Tu și partenerul tău vă respectați reciproc;
- Poți fi vulnerabil în preajma lui.
3. ALCOOLUL
Un pahar de alcool îți poate deschide apetitul sexual, însă prea mult alcool îți “amorțește” organele sexuale. Să fii beat poate fi, de asemenea, un mod prin care îți îndepărtezi partenerul.
Conform unui studiu în cadrul căruia s-au analizat o sută de subiecți de sex masculin( internați într-un centru cu diagnostic de sindrom de dependență de alcool ,care prezentau simptome ușoare de sevraj), 70% au avut una sau mai multe disfuncții sexuale, cele mai frecvente fiind ejacularea prematură, dorința sexuală scăzută și disfuncția erectilă. Cantitatea de alcool consumată este un factor important al dezvoltării disfuncției sexuale.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2917074/?fbclid=IwAR2GznV9HyFpfvqJkeMOPdopteBIaF3BsC09o1frnVnP2nPgkN1WsPnqDoc
4. SOMNUL PUȚIN
În timp ce cantitatea exactă de somn necesară în fiecare noapte variază de la individ la individ, pe baza diferențelor în ciclurile și obiceiurile noastre de somn, studiile realizate de Fundația Națională a Somnului au descoperit că adulții au de obicei nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte. Sondajele și studiile clinice arata că astăzi adultul doarme mai puțin de șapte în fiecare noapte, ajungând chiar la 4-5 ore.
Legătura dintre sex și somn merge mult mai adânc decât faptul că ambele se fac de obicei în pat; adesea, o viață sexuală sănătoasă va duce la o mai bună sănătate a somnului și invers.
Pe de altă parte, un studiu realizat în 2015 la Școala Medicală de la Universitatea din Michigan a constatat că cu cât persoanele au dormit mai mult, cu atât au fost a doua zi mai interesate de sex. Timpul acordat somnului afectează aproape fiecare aspect al sănătății și stării de bine în general, iar sănătatea sexuală nu este cu siguranță o excepție.
5. MEDICAMENTELE
Disfuncția sexuală este un efect secundar obișnuit al antidepresivelor, în special a inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS) și a medicamentelor inhibitoare ale recaptării serotoninei. Disfuncția sexuală poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanei, a calității relațiilor si a respectului de sine.
Medicamentele care adesea scad dorința sexuală includ antidepresive și medicamente pentru tensiune arterială , antihistaminice și, ironic, contraceptivele orale.
6. DEPRESIA
Depresia este principala cauză de dizabilitate în SUA pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Bărbații și femeile se luptă în mod egal cu probleme sexuale în timpul depresiei. Atunci când ești deprimat, interesul îți scade pentru aproape orice, inclusiv pentru sex. Dacă felul în care îți tratezi depresia implică medicamente, spune-i medicului tău dacă libidoul tău este scăzut, deoarece unele medicamente antidepresive (nu toate) influențează negativ activitatea sexuală. Depresia cronică afectează fiecare parte a vieții de zi cu zi dar sexul îți poate stimula starea de spirit și este important în cadrul relației. Nu uita, orice se întâmplă cu viața ta sexuală, este important să tratezi mai întâi depresia!
6. MENOPAUZA
Hormonii sunt, în general, baza oricărei discuții despre sex. La pubertate, creșterea estrogenului și a testosteronului este responsabilă de apariția unei acțiuni sexuale, începând cea mai fertilă perioadă din viața noastră, în timp ce la celălalt capăt, o scădere a hormonilor înseamnă un libido în scădere.
Într-un raport publicat în “Journal of Sexual Medicine” , Spector și colegii săi au studiat timp de 4 ani răspunsuri pe care femeile le-au oferit despre sănătatea lor sexuală atât înainte cât și după menopauză. Este primul studiu care analizează modul în care diverse domenii în sexualitate, inclusiv dorința, excitația, orgasmul, satisfacția și durerea, interacționează între ele și se schimbă în timp. Ei se așteptau ca impulsurile sexuale și problemele cu funcția sexuală să crească cu timpul și să fie mai mari în rândul femeilor după menopauză dar rata de disfuncție sexuală în perioada de studiu de patru ani a fost aproximativ aceeași, 22% la 23%, atât pentru femeile pre și post-menopauză. Acest lucru sugerează că menopauza, care marchează sfârșitul anilor de reproducere ai unei femei și este declanșată biologic de o scădere a nivelului de estrogen, nu contribuie la problemele sexuale, așa cum se credea.
Și totuși pentru multe femei, dorința sexuală se estompează în jurul menopauzei, apar simptome precum durerea în timpul sexului și lipsa senzației de excitare. Dar fiecare femeie este diferită și este posibil să ducă o viață sexuală foarte bună după menopauză.
CE POȚI FACE?
- Dacă ești foarte stresat, apelează la comunicare. Discută despre problemele tale cu partenerul tău.
- Dacă nici comunicarea nu este eficientă, poți apela la terapie, chiar la terapia de cuplu.
- Încearcă să îți faci un program de somn, astfel încât să ai 7h de somn asigurate în fiecare noapte.
- Dacă ai probleme serioase cu alcoolul, poți apela la clinici de dezintoxicare și poate ajuta și terapia.
Ai grijă de tine! 🙂