10 lucruri esentiale despre alcool ( Si Nu! Nu este sanatos sa bei un pahar de vin pe zi)

1. Recomandarea facuta de majoritatea medicilor (incluzandu-ma si pe mine, acum 3-4 luni) conform careia este bine sa bei un pahar de vin pe zi, este, din pacate, falsa; un mit.

2. Acest mit vine din zeci de ani de studii restranse care au analizat relatia dintre alcool si bolile cardio-vasculare, cum ar fi infarctul miocardic acut, hipertensiunea, dar si diabetul zaharat; Aceste studii au dovedit ca alcoolul consumat in moderatie este un factor de protectie pentru aceste boli.

3. Alcoolul este metabolizat in ficat, dar si la nivelul mucoaselor care intra in contact cu alcoolul in acetaldehida, un cunoscut cancerigen. Acetaldehida poate provoca cancer prin distrugerea ADN-ului și oprirea celulelor noastre de a repara aceste daune. Nu exista limita minima de siguranta pentru un cancerigen. Un cancerigen este un cancerigen indiferent de cantitate.

4. Studiul recent realizat de Global Burden of Disease ( IHME – cel mai cuprinzător efortul pentru măsurarea nivelurilor și tendintelor epidemiologice la nivel mondial ) publicat in Lancet 2018; (392: 1015–35) este un gigant in materie de stiinta. O analiza globala realizata pe timp de 26 de ani in 195 de tari prin analiza a pest 600 de studii legate de alcool in peste 28 de milioane de oameni recomanda cantitatea de siguranta de alcool consumat ca fiind ZERO pahare pe saptamana, in contrast izbitor fata de ghidurile nationale care recomanda consum moderat pentru beneficii negate in acest studiu.

5. Aceeasi analiza globala, si cea mai adecvata si patrunzatoare de pana acum, plaseaza pe locul 1 la consumul de alcool in lume barbatii romani. Si anume o medie de 8 pahare pe zi. Trist.  

6. Studiul a gasit un risc mic de a muri de cancer, boli infectioase sau tuberculoza la cei ce consuma alcool in moderatie ( consum moderat = 1 pahar de vin sau bere pe zi = 10-15g de alcool pur). Concret, in 100.000 de oameni analizati, consumatori a 1 pahar/zi, vor suferi 4 oameni pe an din cauza bolilor cauzate direct de alcool. Dar aceste riscuri cresc exponential odata cu cresterea consumului. Se adauga 63 de oameni la consumul de 2 pahare pe zi respectiv 338 de oameni afectati la consumul a 5 pahare pe zi.

Studiul a mai constatat că la nivel global, 27,1% dintre decesele cauzate de cancer la femei și 18,9% la bărbații cu vârsta peste 50 de ani au fost legate de obiceiurile lor de băut.

7. Asta nu inseamna ca daca te imbeti de ziua ta si de Revelion … vei muri. Acest studiu analizeaza consumatorii cronici de alcool.  Totusi, in lume mor 3 milioane de oameni din cauza alcoolului, anual. Adica 6 oameni pe minut. Si 3 din 4 sunt barbati, spune ultimul raport facut de Organizatia Modiala a Sanatatii.

8. La nivel global, aproximativ 1 din 3 persoane (32,5%) beau alcool, ceea ce echivaleaza cu 2,4 miliarde de oameni din intreaga lume, incluzand 25% dintre femei si 39% barbati.

9. Utilizarea alcoolului este un factor de risc principal pentru răspândirea bolii la nivel mondial, reprezentând aproape 10% din decesele globale în rândul populației cu vârste cuprinse între 15-49 de ani și prezintă ramificații directe pentru sănătatea populației viitoare.

10. Personal, nu consider abstinenta totala de la alcool o solutie; si viata are riscurile ei, dar asta nu inseamna ca ne abtinem de la viata. In schimb as recomanda limitarea consumului de alcool astfel: 

– stabileste cateva zile pe saptamana in care sa nu consumi deloc alcool, lafel cum iti poti stabili zile in care faci sport sau zile in care nu mananci carne

limiteaza alea 5-6 shoturi de tequila de sambata seara la 2-3; te vei simti lafel de bine

nu mai bea vin pentru sanatate; tine cont ca acel pahar de vin este nesanatos, asa ca limiteaza-l la unul singur, nu 2-3

nu bea alcool de sete; hidrateaza-te cu apa, indiferent daca mananci ceva sau esti la terasa si ti-e sete; lasa apa pentru sete si alcoolul doar pentru placere

Consumul responsabil, constient si bine informat este cea mai buna solutie. 

Raspandeste acest zvon, ii va ajuta si pe altii.

Leave a Reply

Up ↑