5 lucruri esentiale despre Uleiurile Esentiale

Acest articol nu isi doreste sa atace niciun producator de uleiuri esentiale, asa ca voi evita numirea directa a oricarei firme, cu toate ca unele firme vor fi usor de recunoscut. In acest articol voi clarifica lucruri pe care chiar acesti producatori le sustin, dar in cuvinte directe, fara posibilitati de interpretare.

(Scriu acest articol in timp ce un prieten cu dureri de cap si-a dat cu ulei in palme, l-a mirosit, a scapat de dureri si a dormit bustean.)

Spre exemplu, cand un producator de uleiuri spune “Uleiurile noastre incurajeaza lupta impotriva diabetului” , un “Avocat al sanatatii” (asa se numesc, de fapt, distribuitorii de uleiuri din sistemele lor piramidale) te poate convinge ca uleiul lui te va ajuta la lupta cu diabetul. Dar a incuraja este fix nimic. Si mama ma incurajeaza in lupta cu diabetul, si cerul incurajeaza padurile sa creasca, si eu incurajez oamenii sa nu se lase atat de usor manipulati. Dar asta nu inseamna ca aceste incurajari au un efect concret care poate fi comercializat.

Sa incepem:

1. “Certified Pure Therapeutic Grade” sau “Uleiuri Certificate Pure de Grad Terapeutic” este un slogan care apare pe uleiurile celui mai mare producator din lume. Sa fiu sincer, cand l-am vazut prima data, m-a indus si pe mine in error! Deci se pare, mi-am zis eu, ca exista insitutii acreditate care certifica uleurile ca fiind terapeutice si pure. Mi-a luat o palma si un google search ca sa inteleg toata scamatoria din spate. Acesta nu este decat un slogat, inventat de ei si patentat, inregistrat la “U.S. Patent Office” care in disclaimer sustine asa: “No claim is made to the exclusive right to use ‘certified pure therapeutic grade’ apart from the mark as shown”. Adica ei nu sustin nimic, doar isi rezerva dreptul de a folosi acest slogan. Cu alte cuvinte, nu exista nicio autoritate, institutie recunoscuta sau organizatie in lumea asta care sa certifice uleiurile ca fiind medicinale, terapeutice sau aromoterapeutice. Iar acest “Certified Pure Therapeutic Grade” este doar un slogan inregistrat la OSIM-ul local care nu semnifica absolut nimic. Asa cum McDonalds au sloganul inregistrat “Im Lovin It” – iar asta nu inseamna ca tuturor le place Mc, sau Nike au “Just do it” si asta nu inseamna ca daca ii ai in picioare doar o sa faci treaba cu ei, la fel si acest “CPTG” nu certifica nicio puritate si niciun grad terapeutic, ci este doar un slogan. E ca si cum as inregistra maine la OSIM “Certificat cel mai profesionist blogger din univers” si l-as pune pe siteul meu. Atat… Ah si inca ceva. Daca iti patentezi un asemenea slogan, asta inseamna ca doar tu il poti folosi, niciun alt producator de uleuri din lumea asta nu se mai poate numi “Certified Pure”. Un mod foarte agresiv de a juca.

2. Companii piramidale. Cele mai mari doua companii producatoare de uleiuri esentiale, inrudite de fapt intre ele, sunt companii MLM – Multi-Leveling-Marketing, adica companii piramidale. Pe scurt, seful companiei vinde cantitati mari la 10 prieteni, ei antureaza alti cate 10 prieteni sa cumpere de la ei, ceilalti strang fiecare cate 10 si tot asa. Problema apare atunci cand acesti distribuitori/vanzatori de ulei incep sa isi spuna, asa cum ii numeste firma mama, “Avocati ai sanatatii”. Misiunea lor de baza este sa te convinga sa le cumperi uleiurile, extrem de scumpe de altfel. Iar firma mama ii ajuta sa o faca cu toate aceste “incurajeaza vindecarea” / “sustine sistemul imunitar” / “ajuta regenerarea”. Toate par sa bata in aceeasi directie ambigua.Si merele, si apa, si aerul de munte sustin sanatatea, incurajeaza vindecarea si intaresc imunitatea in acelasi fel. Termeni mari care nu inseamna nimic, nu certifica nimic, nu dovedesc nimic, dar suna bine si te fac sa crezi multe. Pana acum avem “Avocati ai sanatatii” care “te incurajeaza in lupta cu diabetul” folosind uleuri “certificate pure de grad terapeutic”. Nici avocati nu sunt, de incurajat pot incuraja multe, si cum am mai zis, nimic de acolo nu e certificat de nimeni.

3. “Avocati ai sanatatii” care dau recomandari medicale. Big Problem! Intr-un fel sunt sigur ca acesti “avocati” sunt cu totii bine intetionati. Problema este ca majoritatea dintre acestia isi iau informatiile de la alti “avocati ai sanatatii”, fara sa aiba pregatirea medicala, anatomica, fiziologica pentru a intelege si a verifica procesele din spatele fiecarei terapii, ci doar iau ca atare ce aud de mai sus din lantul piramidal. Este extraordinar cand acestia iti explica cum sa combini picaturile si mirosurile in diverse formule bine mirositoare, dar eu m-as gandi de 2 ori inainte de a aplica uleiurile si pe corp conform recomandarii acestora. Scopul meu nu este sa distrug uleiurile in acest post, ci sa le asez la locul lor. Sunt studii care le certifica valorile, care sunt, intr-un fel, terapeutice. Si alte studii mari care pun sub semnul intrebarii aceste efecte “terapeutice”. Difuzarea ca aerosoli cu o picatura de ulei de menta sau whatever la locul de munca calmeaza angajatii, ii face mai productivi. Copii cu epilepsie au mai putine crize (doar unii), cei autisti se calmeaza, anxiosii se linistesc, etc. Explicatia este destul de simpla. Indiferent de organul de simt pe care il folosesti, urechi pentru muzica terapeutica, ochi pentru observarea de peisaje, nas pentru mirosuri frumoase, creierul se concentreaza la acest stimul persistent si placut, se relaxeaza, uita de probleme, uita de haos, se concentreaza la un scop si o activitate placuta, inlatura stresul si grijile, prin asta opreste secretia de hormoni de stres si promoveaza secretia de hormoni ai placerii. Acest calm poate fi benefic, la fel ca o plimbare pe munte, sau un inot in mare. Pot fi de acord cu asta. Dar, cum am spus, efectul este unul olfactiv si nu farmacologic. Adica nu substanta inhalata te ajuta, ci stimulul, mirosul, senzatia in sine. Uleiurile se mai pot aplica si pe corp , diluate, sau in cazuri rarisime pe leziuni dermatologice, dar numai sub indrumarea unui naturopat cu foarte mare experienta. Specific ca exista “avocati ai sanatatii” care nu recomanda ingestia de ulei, care au experienta si cursuri in spate si care le folosesc corect. Asta nu te fereste de altii, cum este acesta, care te ajuta sa tratezi si cancerul cu uleiurile lui. Ha!

Sau acesta unde aflam ca putem trata cam de toate cu uleirile lor. Spre exemplu “….Digest” facut din 7 uleirui care calmeaza “burtici”. Cam atat, fara nicio alta precizare. Ba da, la final ni se spune ca uleirule sunt facute din experientele altora, din gura in gura cum ar veni, si ca sunt doar niste sugestii venite de pe alte siteuri si pe scurt nimeni nu-si asuma nicio raspundere:

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.


– ni se recomanda sa frecam cu ulei acolo unde e problema: “pe san in caz de cancer de san, pe scalp in caz de cancer de creier” –


Sau acesta din poza de mai jos, unde ni se recomanda sa frecam cu ulei acolo unde e problema: “pe san in caz de cancer de san, pe scalp in caz de cancer de creier” … well ok, dar de ce sa frec? La ce ma ajuta! Te rog explica-mi. Nah… doar ia si freaca.

Dar hai sa ne intelegem. Sa freci scalpul in caz de cancer de creier, este ca si cum ai vrea sa ajungi din locul A in locul B prin Bucuresti si ai inchide ochii si ai lua-o la pas in linie dreapta. Te vei lovi cu capul de semafor, sau te vei opri intr-un perete. Asa functioneaza si uleiul aplicat pe scalp. Chiar daca pare aproape de tumora de pe creier, el are multe filtre pana acolo: Piele, testut adipos, periost, craniu, dura mater, spatiu subdural, spatiul subarahnidian. Pai daca ar fi asa simplu sa le strabati, am muri cu totii dupa ce ne-am spala capul cu shampon, ca am avea creierul plin de shampon.

Sau acest “articol” care argumenteaza in favoarea uleiurilor care lupta impotriva diabetului, si chipurile exista chiar studii care le sustin afirmatiile, doar ca sunt secrete, nu se arata pe acest site. Ha!

In final, trebuie sa separam metodele de preventie de metodele de tratament. Sa fii atent la drum, sa fii odihnit, sa respecti regulile de circulatie, toate astea pot preveni multe accidente rutiere. Dar dupa ce ti-ai lovit masina, degeaba stai in fata ei si esti atent, ca ea tot lovita ramane. La fel functioneaza si preventia folosita ca tratament. Nu merge sa dai cu ulei peste cancer. Merge, dar are acelasi efect asupra cancerului pe care l-ar avea recitirea regulilor de circulatie dupa ce ti-ai lovit masina: nu se va indrepta tabla, mai deloc.


4. Ingestia de ulei. STOP IT! Uleiurile esentiale au proprietati bactericide, unele echivalente cu antibioticele. Pur si simplu omoara bacteriile. La fel face si sapunul (pe care nu il bem), la fel face si spirtul. Posibil sa-ti faca bine daca aplici o picatura peste o rana suprainfectata, in loc sa dai cu alt dezinfectant. Dar hai sa lamurim un lucru. Fiecare dintre noi are aprox 2-3kg de microbi in corp, majoritatea aflandu-se in aparatul digestiv. Avem o armata de bacterii bune care lucreaza pentru noi, sintetizeaza vitamine, ajuta la digestia si fermentarea de alimente, metabolizeaza produsi chimici. Fara aceste bacterii nu am putea trai. De aceea si este foarte nesanatos sa iei antibiotice dupa ureche. Nu faci decat sa distrugi aceasta flora proprie si sa dai sansa altor bacterii rezistente la antibiotice sa se cantoneze in corpul tau. Chiar daca le distrugi, aceste bacterii gasesc un mod de a se regenera. Ultimele studii arata ca probioticele, toate, nu fac decat rau. (Revin cu un articol despre probiotice si inutilitatea lor). Revenind la ingestie, atunci cand inghiti capsule cu ulei esential, pur si simplu iti bati joc de flora ta intestinala, o persecuti, o distrugi, cu fiecare capsula. Pentru ce? Pentru ca un “Avocat al sanatatii” ti-a recomandat asta. Nu exista studii despre ingestia de ulei, care sa demonstreze siguranta lor si interactiunile pe care substantele din ulei le pot avea cu alte medicamente. Aici se poate gasi o lista de reactiile adverse dupa ingestia de ulei raportate in 2016 in Statele Unite.

Chiar pe siteul lor, producatorul “al carui nume nu trebuie rostit” sustine ca un ulei “Supports healthy digestion when taken internally*” cu un asterix la final, iar asterixul din subsolul paginii spune:” *These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.” Si cam asa scrie la toate uleiurile lor. Adica, pe scurt, luati-le, va ajuta la toate bolile, cu toate ca *nu au efecte dovedite, si nu treateaza nicio boala. Pe bune? CUM???

Sau:

Dar: nu le folositi pentru a trata, diagnostica sau chiar preveni nicio boala. Chiar nu inteleg, un fel de “luatz dar de fapt nu le luatz”.

Este ca si cum as scrie pe usa cabinetului meu asa:

“Sunt chirurg, veniti la mine sa va operati!* “

si jos pe tocul usii as descrie asterixul “ *=nu va operati la mine, nu sunt chirurg de niciun fel, nu tratez, nu vindec si nu previn nimic”

Ca sa va convingeti, si daca v-ati prins despre cine vorbesc, intrati pe siteul lor si mergeti la rubrica Research. Este uimitor cum asterixul acesta apare la fiecare afirmatie stiintifica pe care acestia o fac. Practic sustin diverse efecte vindecatoare si imediat pun asterix cu care iti spun ca ce au spus nu e dovedit si nu trebuie luat ca atare. Waw!

Mai mult decat atat, acele cifre de bibliografie care apar deasupra afirmatiilor nu corespund bibliografiei. Adica nu exista bibliografie care sa duca la articole care sa dovedeasca afirmatiile. Pur si simpolu este o numerotare ambigua a unor afirmatii stiintifice* despre care la final ti se spune ca nu sunt verificate si ca nu trebuie sa tii cont de ele.


Multi oameni incurca puritatea si continutul natural al unei substante cu siguranta ei. Conteaza insa si cantitatea substantei ingerate. uleurile esentiale sunt concentrate din cantitati uriase de plante; deci ingestia a catorva picaturi de ulei de menta poate fi echivalenta cu ingestia unui kg de menta, ceea ce nu este deloc natural. Mai mult decat atat, oamenii nu mananca eucalipt; asta nu impedica firmele de ulei sa-ti recomande sa bei ulei esential de eucalipt. Ingestia unei picaturi de ulei de ceai verde poate fi ehivalenta cu ingestia a 50 de cani de ceai.

Repet, multi “avocati ai sanatatii” nu recomanda ingestia de ulei, si le cunosc foarte bine limitele. Cred ca este si de datoria lor sa ii demaste pe cei care intind coarda peste masura.


5. Uleiurile esențiale sunt fantastice, iar beneficiul lor cel mai mare este atunci când sunt folosite într-un sens olfactiv – adica inhalate sau mirosite. Diferitele uleiuri esențiale funcționează minunat pentru stres, anxietate și inbunatatirea stării de spirit. Folosirea uleiurilor diluate pe piele poate fi excelentă pentru relaxare, pentru ameliorarea durerii, pentru reducerea inflamației și pentru – a mirosi frumos. Ele sunt un remediu foarte bun și atunci când sunt utilizate în aceste moduri sigure și neinvazive pot ajuta la echilibrarea corp-minte, iar in starea de echilibru orice vindecare functioneaza la un potential mai bun.
Deci, vă rog … să vă difuzați uleiurile. . Dar păstrați-le in afara corpul vostru.

PS: Si eu folosesc uleirui esentiale in casa. Imi place foarte mult cum miros! Cam atat.

Linkuri utile:

Parerea profesionistilor in sanatate despre uleurile esentiale (documentat) (cancer.gov)

Un review al efectelor aromoterapiei. (British Journal of General Practice)

Alt review sistematizat, 2012 (Most of the systematic reviews were of poor methodological quality. The clinical subject areas were hypertension, depression, anxiety, pain relief, and dementia. For none of the conditions was the evidence convincing. Several SRs of aromatherapy have recently been published. Due to a number of caveats, the evidence is not sufficiently convincing that aromatherapy is an effective therapy for any condition.)

Un articol din time.com despre aromoterapie. in care se precizeaza ca pana si in studiile in care aromoterapia se dovedeste benefica in anumite patologii cum ar fi ddementa, anxietatea, autorii sustin la final ca mecanismul si efectul direct al uleiului nu este clar dovedid. Spre exemplu in cazul dementei, efectul benefic il poate avea chiar si interactiunea sociala dintre bolnav si terapeutul care administreaza aromoterapia.

Aici veti intelege ce inseamna sa fii “Registered Aromatherapist” si cum acesta titulatura iti interzice sa prescrii ingestia de ulei esential; tot aici veti vedea cum firmele producatoare de ulei sunt obligate sa includa pe sticlutele lor sintagma “nu este destinat pentru uz intern” – adica a nu se ingera, iar inalturarea acestei sintagme nu necesita studii, ci doar o polita de asigurare foarte foarte costisitoare. Pe scurt, firma plateste foarte multi bani unei firme de asigurari care va plati daune oricarei persoane care va consuma ulei si va manifesta efecte adverse. Pentru ca acea persoana poate da oricand in judecata firma producatoare pentru lipsa sitgamei de mai sus de pe eticheta.

De ce uleiurile esentiale nu sunt naturale. (opinia unui medic)

Un competitor explica de ce nu exista “Certified therapeutic grade” si ce inseamna ulei organic.

IDICATII DE UTILIZARE CORECTA A ULEIURILOR.

In final, va rog din nou, “nu va datz pa ulei”! Dar mirositi-le, savuratile, si bucurati-va corect de ele.

Leave a Reply

Up ↑