12 Mituri despre acnee

Acneea poate afecta semnificativ calitatea vietii, poate produce complexe şi duce la neîncredere în sine, mai ales la cei aflaţi în perioada de dezvoltare.

 

Pentru a intelege modul in care se dezvolta acneea, trebuie inteleasa intai structura pielii: Suprafata pielii este acoperita in gauri mici care se conecteaza la glandele sebacee de sub piele. Aceste găuri se numesc pori. Glandele sebacee produc un lichid uleios numit sebum. Aceste glande trimit sebum până la suprafața pielii printr-un canal subțire numit folicul.

Uleiul/sebumul scapă de celulele moarte ale pielii transportându-le prin folicul până la suprafața pielii. Un fir subtire de păr crește, de asemenea, prin folicul.

Acneea apare atunci când porii pielii se înfundă cu celulele moarte ale pielii, excesul de ulei/sebum și, uneori, bacterii. În timpul pubertății, hormonii cauzeaza o productie in exces de sebum, ceea ce crește riscul acneei.

Acneea are multe cauze şi variază în funcţie de persoană si tenul acesteia. Uneori se poate datora dereglărilor hormonale care se petrec în organism, alteori alimentatiei nesanatoase. Stresul este de asemenea un posibil motiv pentru acnee. Unele persoane au un tip de ten care nu permite sebumul sa iasa din glandele sebacee ceea ce predispune la stagnarea si inflamarea acestora. De cele mai multe ori cauzele sunt amestecate, si nu toate cauzele sunt inca intelese pe deplin.

Hai să trecem în revistă cele mai cunoscute mituri şi să vedem ce se ascunde în spatele lor.

  1. Punctele negre sunt pori plini de mizerie – Fals. Porii colectează ulei, resturi de piele şi proteine. Celulele pielii au propriul proces natural de a menţine porii curaţi împingând uleiurile şi resturile din pori dar uneori acest proces nu se întâmplă suficient de repede şi porii colectează uleurile care se oxideaza la suprafata si devin negre. Pentru a combate această situaţie dermatologii recomandă cremele cu retinol care pot ajuta la reducerea punctelor negre.
  2. Stoarcerea coşurilor le face să treacă mai repede – Fals. Dimpotrivă, dacă storci coşurile prelungeşti perioada de vindecare deoarece provoci traumă zonei respective care se inflamează sau chiar infectează. De asemenea stoarcerea coşurilor poate duce la cicatrici ce rămân pe piele pentru totdeauna. 
  3. Acneea se datorează faptului că nu te speli pe faţă suficient – Fals. Este recomandată o igienă corectă a feţei dar în niciun caz nu sunt recomandate spălări exagerat de multe. Agresiunea feţei cu spălări repetate sau produse de curăţare foarte puternice pot afecta şi mai mult, deoarece elimină uleiurile natural ale feţei şi dezhidratează pielea. Astfel pielea va produce şi mai mult sebum şi implicit vor apărea şi mai multe coşuri. Se sugerează spălarea pe faţă dimineaţa cu produse ce conţin benyoil peroxide, urmat de un tonic cu acid salicilic. Seara după o curăţare corectă dar blândă, sub nicio formă agresivă folosind exfoliante ce pot irita faţa, se recomandă folosirea unei creme ce conţine retinol.
  4. Cremele hidratante produc coşuri – Fals. După stabilirea tipului de ten, uscat, mixt sau gras, trebuie găsită crema potrivită tenului. Faţa trebuie să fie hidratată pentru ca aceasta să nu fie nevoită să producă mai mult sebum care va duce implicit la mai multe coşuri.
  5. Expunerea la soare ajută la vindecarea tenului – Acneea este un proces inflamator iar expunerea la lumina soarelui poate reduce inflamaţia din corp deci, poate ajuta la o ameliorare însă, în timp soarele sparge colagenul pielii. Colagenul este responsabil de menţinerea pielii fermă şi tânără, fiind afectat porii nu mai au sprijin şi se deschid, provocând puncte negre şi implicit coşuri.
  6. Acneea apare doar la adolescenţi – Fals. Deşi este foarte comună la adolescenţi, (excesul hormonal necesar dezvoltarii fizice si psihice cauzand si excesul de sebum), acneea apare şi adulţi. Studiile arată că este prezentă mai ales la femei şi este datorată tot schimbărilor hormonale, multe dintre ele având coşuri doar în perioada mentruaţiei.
  7. Machiajul provoacă şi mai mule coşuri – Fals. Dacă produsele nu sunt de calitate şi nu sunt alese corect este posibil să încarce porii şi astfel să cauzeze şi mai multe probleme. Însă dacă acestea sunt alese potrivit tipului de ten, pot fi chiar de folos. Ar fi recomandat să conţină ingrediente care absorb uleiurile şi nu lasă porii îmbâcsiţi.
  8. Dieta nu are legătură cu acneea – Fals. Studiile dovedesc faptul că anumite alimente pot provoca la anumite persoane acnee. Alimentele care pot favoriza apariţia acneii sunt cele care conţin zahăr, lactoză, grăsimi nesănătoase. Este recomandat să se elimine prin rotaţie, pentru perioade de câteva săptămâni alimente din dieta personală, pentru a se stabili dacă aceasta este cauza problemei. Multe persone după ce au renunţat la produsele lactate au avut rezultate pozitive dar nu este o regulă. 
  9. Ciocolata provoacă acnee – Fals. Ciocolata în sine nu este vinovata de apariţia coşurilor însă este posibil ca laptele şi zahărurile pe care le conţine să afecteze
  10. Pasta de dinţi vindecă acneea – Fals. Este adevărat că pasta de dinţi poate avea în compoziţia sa produse ce duc la uscarea coşurilor dar nefiind făcută pentru piele, în acelaşi timp o poate irita sau chiar arde. Se recomandă folosirea produselor destinate strict tratării acneii deoarece aceastea au compoziţiile necesare pentru tratare, fără a ataca piele în acelaşi timp.
  11. Nu există nicio legătură între stres şi acnee – Fals. Stresul provoacă schimbări hormonale şi de aici apar şi coşurile. Se recomandă activităţi ce pot reduce nivelul de stres, cum ar fi yoga, meditaţia, hobbyuri etc.
  12. Există produse care pot vindeca acneea pentru totdeauna – Fals. Deşi sunt foarte mult produse care pot ameliora această problemă, nu există un produs care să le vindece definitiv.

Cauzele variază în funcţie de persoană şi poţi alege să faci o drama din acest lucru şi să depui energie în acest stres sau poţi accepta  că prin acnee corpul încearcă să transmită un mesaj şi să cauţi, împreună cu dermatologii / ginecologii potriviţi motivul în cazul tău. Nu există o soluţie valabilă pentru toată lumea.

Un stiudiu al efectelor acneei asupra vietii unui adult a semnalat urmatoarele: “Impactul semnificativ al acneei și al sechelelor sale a fost semnalat asupra emoțiilor, activităților zilnice, activităților sociale, studiului / muncii și relațiilor interpersonale. Asigurarea și consilierea împreună cu tratamentul precoce al acneei vulgaris este importantă pentru a reduce sechelele psiho-sociale legate de boală și pentru a spori eficacitatea tratamentului.”

Asadar, acneea nu este un blestem cu care sa te impaci. Cauta cauzele acneei, observa-le, consulta-te cu mai multi dermatologi si gaseste tratamentul care ti se va potrivi. Nu stoarce cosurile. Si nu te inchide in casa. Tu esti singurul care vede toate aceste cosuri; restul de oameni si de prieteni doar le observa sporadic. 

Cel mai important, repet, este sa mergi la un dermatolog specializat in acnee care iti va gasi tratamentul potrivit. Daca acesta nu va functiona, mergi la alt dermatolog, si tot asa pana vei reusi.

( Recomand: https://drleventercentre.com / Dr. Leventer sau oricine din echipa dansei )

Succes!

 

Recomandat: https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-cause-acne

 

 

Leave a Reply

Up ↑