Postul intermitent te ajută să… mori mai repede?! Analizăm un studiu interesant despre intermittent fasting

Ne-am înșelat cu toții – postul intermitent nu ne face mai sănătoși și mai fit, ci ne omoară mai devreme. Stai, ce?

Despre postul intermitent ai auzit, cu siguranță, o mulțime de lucruri bune. Îl practică sportivii, antrenorii personali, nutriționiștii, medicii… Chiar și eu. Ba chiar am și scris un articol despre beneficiile intermittent fasting aici, pe site. Am povestit și cum am slăbit zece kilograme urmând o formă mai intensă de post, cu o singură masă pe zi.

Conform unei cercetări, se pare că am greșit cu toții. Studiul zice că postul intermitent ne poate „ajuta” doar să murim mai devreme. Mai exact, ne crește șansele de moarte timpurie cu 30%.

Ce ne mai spune acest studiu recent?

Cercetarea în cauză a ajuns subiectul multor știri și conversații alarmiste. S-a scris că postul intermitent ucide, că „dieta ținută de Kourtney Kardashian (adică intermittent fasting, de fapt) este periculoasă” și așa mai departe.

Studiul a urmărit starea de sănătate și obiceiurile alimentare ale 24.000 de adulți americani cu vârsta peste 40 de ani, timp de 15 ani de zile.

Cei care obișnuiau să consume o singură masă pe zi aveau șanse cu 30% mai mari de a muri mai devreme decât cei care mâncau de trei ori pe zi.

De asemenea, omiterea micului dejun a fost asociată cu șanse mai mari de a muri din cauza afecțiunilor cardiovasculare, în timp ce omiterea prânzului sau a cinei a fost asociată cu șanse mai mari de a muri indiferent de motiv.

Nu în ultimul rând, un interval mai mic de timp în care se consumă toate mesele de peste zi (așa cum se întâmplă la intermittent fasting) a fost și el asociat cu șanse crescute de moarte timpurie.

Ce NU a fost prezentat în știri și articole?

Dacă te raportezi doar la detaliile de mai sus, vei fi de acord: postul intermitent, care presupune exact omiterea uneia dintre mesele principale pentru a permite organismului să intre în proces de autofagie, pare a fi dăunător, conform rezultatelor cercetării. Un subiect perfect pentru o știre alarmistă, right?

Totuși, este important să știi și restul informațiilor, mai exact limitările studiului, pe care chiar cercetătorii le admit. De aceea, dacă ai rămas până aici, felicitări, ai făcut un lucru foarte bun – ai vrut să știi tot contextul.

Iată ce este esențial să știi:

1. Persoanele participante la studiu care omiteau anumite mese pe parcursul zilei prezentau o serie de particularități: majoritatea era formată din bărbați tineri, cu un nivel scăzut de educație și venituri mici. Așadar, sărirea peste mese nu era făcută în numele postului intermitent sau pentru sănătate, ci din pricina imposibilității de a se hrăni adecvat – aceasta din urmă fiind asociată cu riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

2. Aceste persoane aveau, per total, o dietă de calitate mai slabă și un aport energetic mai mic, factor care contribuie, în mod evident, la starea sănătății pe termen lung. Omiterea micului dejun poate fi un indicator al unui lifestyle dezechilibrat, cu obiceiuri nesănătoase în ceea ce privește hrana, spune studiul.

Apoi, mai mulți specialiști au scos în evidență faptul că nu momentul din zi și cantitatea, ci mai degrabă calitatea hranei pe care o consumăm lasă o amprentă mai mare asupră sănătății și longevității.

3. Riscul mai mare de boli cardiovasculare pentru cei care săreau peste micul dejun și, deci, mâncau mai mult seara are o explicație simplă: inima bate mai mult noaptea, pentru a putea avea și digestia activă. Așadar, nu postul intermitent este de vină, ci mai degrabă o cantitate mare de mâncare consumată la o oră târzie.

Trebuie să schimbi modul în care faci post intermitent?

„Ok, articolele alarmiste omit detalii importante și nu au completă dreptate, însă este, totuși, necesar să schimb ceva în modul în care fac intermittent fasting?”, te-ai putea întreba. Depinde.

Cercetătorii notează câteva informații esențiale care schimbă perspectiva. Pe lângă aspectele de mai sus, uneori, omiterea unei mese înseamnă consumul unei cantități mai mari de mâncare la următoarea sau următoarele. Drept consecință, aportul mai mare de hrană într-un timp mai scurt poate pune presiune asupra metabolismului, îngreunând reglarea nivelului de glucoză și deteriorând, pe termen lung, sănătatea metabolică.

Așadar, înainte să renunți la fasting, observă, de exemplu, dacă omiterea micului dejun te determină să mănânci mai mult seara sau, la masa principală, să exagerezi cu varietatea de alimente și cantitatea lor. Studiul arată că, în multe cazuri, sărirea peste micul dejun, corelată cu fluctuații ale apetitului și sațietate scăzută, duce la consumul de hrană în exces mai târziu și afectează sensibilitatea la insulină.

Deci, dacă observi că ai o tendință de a mânca mult și foarte variat („câte puțin din toate”) la masa principală sau mănânci foarte mult seara, poți încerca să reintroduci micul dejun în programul tău și să ai trei mese regulate, în loc de intermittent fasting. Aceste trei mese regulate au un efect benefic asupra apetitului, care se va regla și vei reuși să mănânci echilibrat, exact atât cât are nevoie corpul. În plus, răspunsul glicemic va fi mai bun de la o masă la alta.

Ce concluzii poți trage?

Materialul nu analizează postul intermitent făcut corect. Studiul nu este despre intermittent fasting urmat ca la carte, ci despre felul în care oamenii săreau peste anumite mese din varii motive, fără intenția de a urma un anumit program alimentar.

Este bine să citești mereu tot articolul, nu doar titlul. De multe ori, un titlu poate fi înșelător, doar din dorința de a-ți atrage atenția. Înainte să păstrezi o informație în creier (și să o dai mai departe), citește tot textul. Multe lucruri nu sunt ceea ce par.

Postul intermitent este sănătos, când este practicat în mod corect. Nu, nu te ucide, sub nicio formă. Însă dacă vrei să te bucuri de beneficiile sale, trebuie să te asiguri că ții intermittent fasting corect și te hrănești suficient și echilibrat. Dacă faci acest lucru, ești în siguranță.

Așadar, până data viitoare, citește cu atenție orice informație îți iese în cale, fă alegeri corecte și ai grijă de tine!

PS: am și scris un articol despre beneficiile intermittent fasting aici, pe site; Check it!

Leave a Reply

Up ↑