Vitamina C ­čŹő versus COVID-19 ­čŽá: De ce suplimentarea nu te ajut─â s─â te fere╚Öti de Coronavirus

Dup─â ce au ap─ârut informa╚Ťii conform c─ârora medicii din China trateaz─â pacien╚Ťii afecta╚Ťi de Coronavirus cu vitamina C, au ├«nceput s─â curg─â pe Internet ╚Öi nenum─ârate articole (a se citi fake news) despre cum putem aborda cu to╚Ťii un ÔÇ×tratament intensiv ╚Öi miraculosÔÇŁ pe baz─â de acid ascorbic pentru a preveni infectarea cu COVID-19.

Spoiler alert: Vitamina C NU nu ├«╚Ťi ofer─â super puteri ├«mpotriva Coronavirusului! Totul a ├«nceput de la un studiu clinic (1) efectuat la Spitalul Zhongnan din cadrul Universit─â╚Ťii Wuhan, unde pacien╚Ťii cu simptome severe au primit doze extrem de concentrate de vitamina C, pe cale intravenoas─â.

De ce nu are rost s─â bei ap─â cu l─âm├óie sau s─â iei suplimente de vitamina C pentru preven╚Ťie ├«n aceast─â perioad─â?

În primul rând, pentru că studiul de mai sus nu a ajuns încă la nicio concluzie, ceea ce înseamnă că efectele benefice ale vitaminei C în cazul COVID-19 nu sunt confirmate încă.

Apoi, cantitatea de vitamina C pe care o po╚Ťi asimila dintr-o limonad─â sau din suplimentele alimentare de pe pia╚Ť─â nu se va putea compara niciodat─â cu aceea folosit─â ├«n studiul clinic (12.000 mg ├«ntr-o singur─â doz─â, administrat─â de dou─â ori pe zi!). Prin urmare, nici rezultatele nu vor fi similare.

Nu ├«n ultimul r├ónd, studiul exploreaz─â posibilitatea de a trata eficient pacien╚Ťii deja infecta╚Ťi, ╚Öi nu de a preveni apari╚Ťia COVID-19 ├«n r├óndul persoanelor s─ân─âtoase.

╚Üeapa cu vitamina C sau ce se ├«nt├ómpl─â atunci c├ónd credem ├«ntr-un ÔÇ×remediu miraculosÔÇŁ

Ideea conform c─âreia vitamina C are un rol important ├«n preven╚Ťia r─âcelii a pornit ├«n anii ÔÇÖ70, de la un cercet─âtor pe nume Linus Pauling. Acesta a atribuit acidului ascorbic nenum─ârate beneficii, printre care ╚Öi prevenirea afec╚Ťiunilor cardiace ╚Öi vinedecarea cancerului (2), supozi╚Ťii pentru care a fost discreditat ulterior.

De╚Öi Pauling a primit dou─â Premii Nobel pentru munca sa, exper╚Ťii au considerat c─â acesta a dezvoltat, ├«n timp, o obsesie ╚Ötiin╚Ťific─â pentru vitamina C, exager├óndu-i efectele terapeutice.

├Än cartea sa, ÔÇ×Vitamina C ╚Öi r─âcealaÔÇŁ, cercet─âtorul ├«ncuraja oamenii s─â consume 3.000 mg de vitamina C zilnic, iar el ├«nsu╚Öi ajunsese s─â consume 18,000 mg pe zi, cu g├óndul c─â astfel va tr─âi cu 25 sau chiar 35 de ani mai mult (3).

Dup─â lansarea c─âr╚Ťii sale, un articol din publica╚Ťia The Bulletin scria ├«n 1971 c─â v├ónz─ârile de vitamina C au crescut de zece ori ├«n Oregon, Statele Unite, fa╚Ť─â de anul precedent (4). Nu numai c─â oamenii cump─ârau cantit─â╚Ťi uria╚Öe de vitamina C, dar cereau ╚Öi concentra╚Ťii mai mari, conform declara╚Ťiilor farmaci╚Ötilor.

Mitul vitaminei C s-a perpetuat și continua să existe și în prezent, când oamenii se grăbesc să cumpere suplimente și să stoarcă lămâi și portocale încă de la primele semne de răceală.

Totuși, ce efecte poate avea vitamina C în cazul unei răceli sau al unei gripe?

Vitamina C, sau acidul ascorbic, este o vitamin─â solubil─â ├«n ap─â, responsabil─â de multe procese din organismul uman: formarea de colagen, absorb╚Ťia fierului, neutralizarea radicalilor liberi, men╚Ťinerea unui sistem imunitar puternic ╚Öi nu numai (5).

Mai multe studii arat─â c─â suplimentarea cu vitamina C pe toat─â durata anului poate ajuta la ameliorarea ceva mai rapid─â a simptomelor de grip─â ╚Öi r─âceal─â, atunci c├ónd acestea apar. Unele surse spun c─â, dup─â suplimentarea constant─â cu vitamina C, durata r─âcelii a fost scurtat─â cu 8% ├«n cazul adul╚Ťilor, respectiv cu 14% ├«n cazul copiilor (6).

Așadar, în mare, vitamina C poate contribui la vindecarea răcelii cu maximum o zi mai devreme decât dacă aceasta nu ar fi suplimentată deloc (7).

Cu toate acestea, nu exist─â studii clinice care s─â demonstreze c─â acidul ascorbic ajut─â la prevenirea apari╚Ťiei r─âcelilor comune, a gripelor sau chiar a Coronavirusului.

Ce efecte adverse poate avea supradozarea cu vitamina C?

Cantitatea zilnic─â de vitamina C recomandat─â de speciali╚Öti este de 70 mg pe zi, ├«n cazul femeilor, respectiv 90 de mg pe zi, ├«n cazul b─ârba╚Ťilor (8). Doza maxim─â de vitamina C consumat─â ├«ntr-o zi nu ar trebui s─â dep─â╚Öeasc─â limita de 2000 mg, cantitate valabil─â pentru orice adult (9).

În caz contrar, pot apărea următoarele efecte adverse comune:

  • Dureri sau crampe abdominale;
  • Dureri de cap;
  • Diaree;
  • Grea╚Ť─â ╚Öi/sau v─ârs─âturi;
  • Insomnii;
  • Complica╚Ťii pentru persoanele ce sufer─â de probleme renale (10, 11, 12).

Fiind o vitamin─â solubil─â ├«n ap─â, vitamina C nu r─âm├óne depozitat─â ├«n corp, iar excesul este eliminat, ├«n final, prin urin─â (13). A╚Öadar, efectele secundare ale supradozajului nu sunt dramatice, ├«ns─â ele pot fi suficient de deranjante atunci c├ónd cantit─â╚Ťile sunt dep─â╚Öite cu mult peste limit─â.

A╚Öadar, ce trebuie s─â re╚Ťii?

1. Maximul de vitamina C de care avem nevoie este o doz─â zilnic─â de aproximativ 70-90 de miligrame, doz─â pe care o putem asimila cu u╚Öurin╚Ť─â dintr-o alimenta╚Ťie bogat─â ├«n fructe ╚Öi legume.

2. Suplimentarea cu vitamina C NU ajut─â ├«n preven╚Ťie, ci doar ├«n lupta organismului cu virusul deja existent ├«n corp. Mai exact, m─ârirea dozei de vitamina C te poate ajuta s─â scapi de simptomele r─âcelii cu doar c├óteva ore, maximum o zi mai devreme dec├ót ├«n mod normal.

3. Supradozarea cu vitamina C ca metod─â de preven╚Ťie nu numai c─â este inutil─â, dar poate provoca ╚Öi efecte adverse, atunci c├ónd cantit─â╚Ťile sunt exagerate.

A╚Öadar, mai bine te concentrezi pe realele metode de preven╚Ťie: cur─â╚Ťarea eficient─â a m├óinilor ╚Öi evitarea, pe c├ót posibil, a contactului cu alte persoane ├«n aceast─â perioad─â. Nu te panica ╚Öi totul va fi bine. Stay safe!

Leave a Reply

Up ↑