Articole

29.9.2018

VEGANISM – pro și contra

VEGANISM – pro și contra

Lupta dintre vegani şi iubitorii de carne nu se va sfârşi niciodată, fiecare parte are argumente solide şi multă pasiune în a le prezenta. Indiferent ce te determină să te gândeşti să alegi o asemenea dietă, iubirea pentru animale sau motive de sănătate, este importantă să cunoşti exact ce efecte poate avea această alegere asupra corpului tău.

Să începem prin a clarifica denumirile precise deoarece există o oarecare confuzie între termeni:

  • Vegetarian – nu consumă carne, lapte, ouă deci nimic de provenienţă animală.
  • Ovo-lacto-vegetarian – nu consumă carne dar mănâncă ouă şi lapte.
  • Pescetarian – nu consumă carne dar consumă peşte.
  • Vegan – nu consumă carne, lapte, ouă, peşte, nu foloseşte produse testate pe animale, produse din piele etc.

Argumente pro

Dieta va avea mai puţine grăsimi saturate – Acest lucru poate îmbunătăţi starea de sănătate şi poate chiar va ajuta la piererea în greutate, se reduce colesterolul „rău” şi scade presiunea sângelui astfel scade riscul bolilor de inimă şi de asemenea scade riscul de a face diabet.

Îmbunătăţirea digestiei – carnea se digeră foarte greu. Trecând la o dietă vegetariană se va obseva o îmbunătăţire a digestiei şi împlicit o scădere în greutate.

Motivele etice – unele persoane aleg o dietă vegetariană din motive etice şi găsesc un motiv de linişte şi bucurie pentru că niciun animal nu suferă din cauza lor, de asemenea este cunoscut faptul că cererea foarte mare de carne afectează mediul înconjurător.

Creşterea aportului de antioxidanţi – prin alegerea unei diete vegetariene se creşte consumul de alimente sănătoase şi astfel se obţine şansa ca prin consumul de legume, fructe, seminţe etc. corpul să primească antioxidanţi buni, fibre, vitamine şi minerale.

Varietatea de surse de proteine – Suntem în 2018, întrebarea de „De unde îţi iei proteinele?” a devenit amuzantă şi răspunsul este acum la îndemână. Există o varitate de produse ce pot asigura aportul de proteine necesar dar depinde de multă disciplină ca rezultatele să fie satisfăcătoare.

Argumente Contra

Mai multă disciplină – O dietă vegetariană necesită o disciplină dublă în a alege mâncărurile deoarece renunţarea la carne poate duce la carenţe. O dietă vegană poate afecta necesarul de proteine, vitaminele B12 şi B6, fierul, calciul sau omega 3. De aceea nutriţioniştii recomandă persoanelor vegane să ia suplimente cu aceste vitamine. De asemenea, înainte de a se lua o asemenea decizie trebuie studiat cu atenţie ce alimente trebuie introduse în dietă şi formarea unui meniu variat şi capabil să asigure nutrienţii necesari unei diete sănătoase.

O dietă vegetariană nu este neapărat şi sănătoasă – Există multe variante ce înlocuiesc produsele lactate, ouăle şi carnea în magazine dar îngredientele conţinute nu sunt neapărat benefice sănătăţii. De asemenea  cartofii prăjiţi, chipsurile, pizza, produsele de patiserie pot fi vegane dar evident bazarea dietei pe aceste alimente nu reprezintă o alegere benefică pentru sănătate.

În concluzie, efectele unei anumite alegeri depind de la persoană la persoană şi este de datoria ta sa te informezi ce ţi se potriveşte şi ce este benefic pentru tine sau nu. Recomand înainte de a se lua o asemenea decizie să se studieze cu atenţie subiectul şi încercarea de a face o asemenea schimbare să fie treaptată. Nu se poate face o trecere bruscă de la o dietă ce conţine carne la una vegană fără ca organismul să sufere un şoc şi să reacţioneze negativ prin stări de depresie, oboseală etc.

Dieta vegetariană nu este recomandată pentru toată lumea, presupune multă disciplină şi studiu pentru a nu se ajunge la carenţe. Ni se pare că veganii sunt mai plini de energie şi arată mai tineri dar acest lucru se datorează faptului că veganismul este un stil de viaţă. În general veganii adaugă dietei şi alte elemente care împreună contribuie la un rezultat pozitiv, cum ar fi meditaţia, o atitudine pozitivă, sport, ore suficiente de somn, yoga etc. elemente ce sunt la îndemâna oricui.

Recomandarea mea este, ca de obicei, echilibrul. O dietă care să conţină din toate câte puţin şi de preferat să fie alimente de calitate ce pot să ofere nutrienţii necesari. Recomand sa ne inspiram de la vegetarieni să introducem in dieta noastră multe fructe şi legume, seminţe şi leguminoase.

RESURSE:

https://www.menshealth.com.sg/weight-loss-nutrition/going-vegan-vs-eating-meat-which-really-healthier/

https://www.pushdoctor.co.uk/blog/pros-cons-of-being-vegan

https://www.aarp.org/food/diet-nutrition/info-02-2011/9-pros-and-cons-to-going-vegan.html

https://www.webmd.com/diet/obesity/news/20180118/are-there-health-downsides-to-vegetarian-diets