Well, de-ar fi atat de simplu; cum ar fi sa poti raspunde” … hmm, tu alege … chirurgia! … iar tie ti se potriveste, genetica …! ” 🙂
Un lucru este cert:oricand, absolut oricand, iti poti schimba specialitate; daca ai noroc poti chiar sa ti echivalezi anumite stagii si in felul acesta sa nu pierzi nimic: spre exemplul, daca nu stii ce sa alegi intre ginecologie si chirurgie, si alegi chirurgia, dupa un an de pregatire poti depune o cerere de schimbare a specialitatii la Ministerul Sanatatii si daca ti se aproba ( de obicei se aproba) atunci vei intra direct in al doilea an de pregatire in rezidentiatul de gineco, echivalindu-ti astfel un stagiu de un an de chirurgie pe care l-ai facut in rezidetiatul de chirurgie, pentru ca ginecologia are un an de pregatire chirurgicala in curicula ( sper ca s-a inteles).
Deci alegerea specialitatii nu este capat de tara, nu este un moment care iti da directia si destinul pentru totdeauna … poti reveni oricand la acel moment, asa ca chill!
In al doilea rand: gandeste-te la cum esti tu, ce iti place, ce nu iti place, ce ai vrea sa-ti placa: nu ai reusit sa-ti legi sireturile pana la 10 ani? iti scapa toate din mana? tremuri la orice emotie? ti-ar placea sa ai o viata linistita si nu reactionezi bine cand trebuie sa iei rapid o decizie dificila? atunci nu alege o specialitate cu profil chirurgical.
( Specialitati chirurgicale: chirurgia toracica, chirurgia generala, obstetrica si ginecologie, oncologie ginecologica, neurochirurgie, chirurgie oftalmica, ortopedie, ORL, chirurgie pediatrica, chirurgie plastica, urologie, chirurgie cardiovasculara; )
Dar sa fie asta o regula? Cine sunt eu sa-ti spun tie, chiar daca ai doua maini stangi, sa nu dai la chirurgie pentru ca esti neindemanatic? Poate ca ai puterea sa exersezi si sa ajungi un chirurg foarte bun, capabil sa duci o operatie grea la bun sfarsit, sa o gandesti si planifici corect, sa iei decizii cu sange rece atunci cand e nevoie. Asa ca aptitudinile tale pot fi un ghid in a-ti alege specialitatea, dar nu trebuie sa te limitezi doar la ele.
In al treilea rand:experimenteaza tot. Asta am facut si eu in facultate, poate nu suficient, si daca as da timpul inapoi, as lua la rand toate spitalele cu toate etajele si sectiile lor si as ciuli urechea, si as sta la patul bolnavului cat de mult mi s-ar permite. Nu poti sti exact daca iti place ceva fara sa-l incerci. Mergi pe o sectie de chirurgie, intra intr-o plaga operatorie, vezi daca e pentru tine; poate ti se face rau? poate te plictisesti sa stai 5 ore in sala; sau poate n-o sa-ti poti lua ochii de la ce face chirurgul in sala; mergi untr-o Unitate primiri Urgente (UPU); fa un lavaj gastric unui sinucigas, maseaza cardiac un stop, incearca sa faci fata haosului dintr-o UPU, poate ca adrenalina aceea este fix ce-ti trebuie; asista la o nastere, pune niste picaturi si examineaza un fund de ochi, incearca sa faci diferenta intre o eczema si o eruptie alergica, sutureaza o plaga, examineaza o amigdalita, asista la o anestezie generala, taie cu freza un os ( :-0 ) , parcurge protocolul unei extractii de ADN, examineaza niste radiografii, mergi intr-o garda de psihiatrie ca sa-i cunosti si tu pe Sf. Petru si pe Napoleon… si lista poate continua la nesfarsit. Acesta este cel mai sigur lucru pe care il poti face ca sa-ti faci o idee despre cum poate arata rezidentiatul tau.
Pe scurt, incearca sa te gandesti la ce iti place sa faci in afara de medicina, si cauta sa-ti valorifici talentele si aptitudinile intr-o specialitate in care le vei folosi. Experimenteaza in studentie cat mai multe; stagiile scurte de practica in alte tari te vor ajuta si mai mult. Data viitoare cand pleci in vacanta ramai 3 zile in plus si mergi in practica la un spital regional mai mare ca sa vezi cu ce se mananca medicna “pe la ei” .
Incearca sa inveti cat mai bine pentru rezidentiat; incepe cu cel putin un an si jumatate inainte de examen si treci de cat mai multe ori prin materie; o nota mica te va limita foarte mult in alegerea specialitatii.
Iar atunci cand ti-ai gasit o directie, o specialitate, sau macar o banui, cauta-ti mentorul; caci acela te va invata secretele nescrise in carti, el te va invata sa-ti iubesti practica si nu doar sa o placi, el iti va fi, probabil, model in viata; cred cu tarie ca un mentor bun poate sa te faca sa iubesti orice specialitate medicala, stergand cu buretele toate sfaturile pe care le-am insirat mai sus.
Succes!
Credits:
Poza 1: Conf. Dr. Vlad Brasoveanu intr-o interventie chirurgicala in Rp. Moldova, ianuarie 2018.Poza 2: Conf. Dr. Vlad Brasoveanu intr-un transplant hepatic living (de la donator viu ), IC Fundeni, 2017.