Te invit cu mine intr-o fabrica de afine ca sa descoperi cum se cultiva fructele de calitate si care sunt etapele prin care ajung ele la noi. Din camp, pana la linia de sortare si ambalare, mi-am dorit sa vad cu ochii mei tot procesul asta si sa-l documentez, pentru ca e important sa gasim surse de incredere de unde ne luam fructele si legumele, sa ne asiguram ca sunt de calitate si procesate in cel mai scurt timp.
Ca sa fim sanatosi trebuie sa mancam o diversitate de fructe si legume, pentru ca numai asa ne putem lua toti nutientii buni din alimentatie. 👍🏻

Material sustinut de https://www.merryberry.ro/

Ca să fim sănătoși trebuie să mâncăm o diversitate de fructe și legume pentru că numai așa putem să ne luăm toți nutrienții buni din alimentație. Ce faceți? Cum merge cultul? Foarte bine. Iar afinele sunt un super aliment, unul din preferatele mele și, atenție, este foarte important să-ți alegi sursa de încredere din care îți procuri aceste afine. De aceea am venit la ferma Mary Berry ca să văd cum se cultivă și cum se păstrează acestea.

Suntem în fabrica Mary Berry, care este o hală refrigerată la 2° Celsius. Suntem aici cu Andi și o să ne prezinți fabrica. Da, hai să mergem. Aici sunt afinele puse la prerăcire. Ele vin din câmp la temperatura câmpului și aici se face prerăcirea. Afinele culese pe plantații ajung în depozit în maximum 15 minute, iar toate activitățile din hală se fac la o temperatură de maximum 6° Celsius, tocmai pentru a nu periclita calitatea fructelor care ajung la noi. Și aici avem afine la 2°, care urmează să intre în sortare. Și acestea sunt afinele noastre, nesortate. Apoi, afinele se spală undeva aici? Afinele nu se spală. Recomandarea noastră, și o găsim și pe etichetele de produs, este să spălăm afinele înainte de consum. Dar de ce? Afinele au o membrană protectoare, un praf vizibil, și acel praf, pruina în speță, dă durată de viață și este principalul sau unul dintre principalele criterii pentru a le diferenția între afine de calitate – calitatea întâi sau extra calitate – și calitatea a doua. Da. O afină proaspăt culeasă prezintă această pruină. Rețineți că ele trebuie spălate fix înainte să le consumați, pentru că praful de pe ele le protejează și le păstrează prospețimea și bogăția de antioxidanți. La interior, afina trebuie să fie verde și sănătoasă. Când fructele nu mai sunt proaspete, ele încep să se înnegrească.

Aici suntem în zona de sortare a afinelor. Ele intră pe bandă la sortat așa cum vin din câmp. Aha. Și cum se… e o mașină care le sortează? O mașină care le sortează, este o linie de sortare și ambalare automată. A, și le aruncă pe alea verzi? Scoate afinele care ar fi ușor verzi sau afinele care au codițe. Aceste afine sunt pregătite în momentul de față pentru un client de-al nostru din UK. Da? Ce tare! Este o fabrică care produce pentru export și care produce pentru export în țările mari consumatoare de afine. Vorbim aici de Marea Britanie, de Germania, însă sunt și alte piețe pe care urmează să le dezvoltăm. Sunt afine ecologice? Afinele noastre sunt ecologice, da. Acestea sunt afinele sortate, s-au eliminat defectele. Aha, ok. Și practic aparatul ce aruncă? Afine verzi? Poate afinele care nu ar avea maturitate, dar să le presupunem, nu sunt chiar verzi. Analizează… Echipamentul este cu sortare optică. Sortare optică înseamnă că fiecare afină este fotografiată din toate unghiurile și în toate pozițiile de mai multe ori, de foarte multe ori. O afină care are pete, le aruncă sau cum? Da, da, da, da. Sunt, e un echipament foarte complex. Și acolo se ambalează sau ce se întâmplă acolo? Da, da. Aici se paletizează. Avem paletizor automat. Mașina construiește paletul. Uau!

Cât de multe afine produceți? Ca și tone sau cum se măsoară? Cantitatea de afine pe care noi o estimăm anul ăsta este de circa 600-700 de tone. 700 de tone? Mie nu-mi vine să cred. 700 de tone de afine. Tone. Da, ne imaginăm, noi ne imaginăm 1500 de paleți de ăștia, de 1 metru pătrat. Aceasta este banda de retur pentru descărcare, și mașina le scoate și le mai trece încă o dată prin senzori. În cazul în care senzorii le identifică drept fructe corespunzătoare, le aduce în fructele bune. Dacă sunt fructe care nu sunt ok, le duce către zona de calitatea a doua sau calitatea a treia. Calitatea a doua nu înseamnă fructe proaste. Calitatea a doua, în care sunt un pic mai… Aceasta e calitatea a doua, da. Să nu vă imaginați că fructele de calitate a doua nu sunt bune de mâncat. Singura diferență dintre ele este că sunt puțin mai moi, deci cu o durată de prospețime mai mică. Asta înseamnă că trebuie să ajungă mai rapid la un magazin pentru a fi vândute și consumate în timp util. Doar că, pentru a trimite la export, trebuie să asigurăm o durată de viață de raft. Da. Și dacă ne propunem ca fructele să fie comercializate și în a zecea zi ca fiind impecabile – că avem de la momentul sortării transportul, apoi trebuie clientul nostru să aibă șansa să le vândă, să le țină pe raft, bineînțeles, în frigider – da. Și apoi ne gândim cum ar fi fructele noastre la 10 zile. Iar dacă aceste fructe considerăm că la 10 zile nu ar mai avea calitatea necesară, atunci le scoatem ca fiind, ceea ce e mult spus, calitatea a doua, însă nu este o calitate, adică o durată de viață de 10 zile. Așadar, după sortare avem fructe cu durată mai lungă de prospețime care merg la export, fructe care au o durată mai scurtă de prospețime și care sunt livrate în proximitate pentru a fi consumate rapid, fructe din care se fac gemuri și ultima categorie de fructe necoapte sau cele care au căzut pe jos, din care se face compost. În felul acesta, pierderile sunt mult reduse.

Acesta este detectorul de metale. De metale? Da, detector de metale. Ce metale poate să fie? Păi, știu eu, trăim în natură și trăim înconjurați de obiecte străine. Mașina are și ea șuruburi, ele sunt bine strânse și verificate. Noi ne dorim ca de fiecare dată marfa noastră să plece în condiții ideale. Șansele să detecteze ceva sunt practic zero. Da, da. Cu toate astea, sau nu sunt zero, că dacă erau zero nu era echipamentul. Sunt extrem de mici, 1,5 mm. La detectarea unui metal, echipamentul se oprește. Da, ok. Da, super tare. Au, bun.

Și aici se face sortarea și ambalarea. Apoi, fructele sortate și ambalate merg în frigiderele de produs finit, din care ulterior facem livrările. Avem aici un produs Mary Berry, ambalat conform specificațiilor clientului. Pe etichetă scrie „clasa întâi”. Deci eu când văd la raft „clasa întâi”, asta înseamnă că e clasa întâi, înseamnă că îndeplinește condițiile de clasa întâi. Dar eu nu mă așteptam, sincer, când mă gândeam la fabrica Mary Berry, eu nu mă așteptam ca totul să fie atât de tehnologizat și atât de complex. Eu credeam că e pur și simplu o hală unde e mai rece, se pun afinele în cutii și la revedere. În principiu, cantitățile mici pot fi gestionate în felul ăsta. Se poate face o sortare manuală, se poate ambala cu un cântar și se pune un capac. Însă la cantități și la volume mari este foarte, foarte mult de muncă și implică foarte mulți oameni. Și atunci, aceasta a fost vizita și aceasta este fabrica noastră. Fabrică este mult spus, este un depozit de ambalare și sortare al fructelor. E o adevărată fabrică, cu tot sistemul de scanare, cu sortarea lor, cu ambalarea, este efectiv o fabrică. Un lucru făcut bine trebuie făcut bine, investind în tehnologie. Bine. Păi, mulțumesc mult pentru vizită. Mulțumim și noi. Și mulțumim și vouă.

În final, vreau să spun că mă bucur super mult de această colaborare cu Mary Berry, care mi-a permis accesul la ferma lor de afine, mi-a prezentat întregul proces: cine cultivă aceste afine, cine le culege, cum ajung ele în acea fabrică de afine – și cât de frumos sună „fabrică de afine” – și cum, cu super tehnologie, aceste afine sunt ținute proaspete, sunt sortate pe diverse categorii de calitate și sunt ulterior distribuite direct către noi. Așa că, atunci când intru într-un supermarket și pun mâna pe o cutie de afine Mary Berry, știu exact ce mănânc. Poftă bună la afine Mary Berry!

De interes pentru tine