Alcoolul: Impactul devastator asupra creierului și a corpului

În blogul de mai jos vom explora ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi alcool. De la momentul în care intră în fluxul sanguin, alcoolul începe să afecteze diferite organe și sisteme, cauzând efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Vom discuta știința din spatele intoxicației, deshidratării și deteriorării ficatului și cum acestea pot duce la probleme grave de sănătate atunci când alcoolul este consumat în exces.

În primul rând, alcoolul ajunge direct din gură în stomac, apoi în intestinul subțire, unde intră în fluxul sanguin.

Acest lucru face ca ficatul tău să lucreze la capacitate maximă pentru a descompune alcoolul. Dar atunci când consumi mai mult alcool decât poate procesa ficatul tău, acesta rămâne în fluxul sanguin, afectându-ți creierul, inima și alte organe.

Alcoolul ajunge peste tot în corp, fiecare celulă intră în contact cu alcoolul și, astfel, afectează orice celulă din corp și duce la efectele despre care vom vorbi acum. Alcoolul se transformă de către NAD în acetaldehidă, iar acetaldehidă se transformă în acetat, care este folosit ca energie. Această transformare trebuie să se facă rapid, de aceea, suplimentele cu NAD înainte și după consumul de alcool pot ajuta, dar vom vorbi despre asta în alt videoclip. Alcoolul este otravă, acetaldehida este și mai otravă, iar acetatul este energie ATP.

Ficatul poate metaboliza aproximativ 1 pahar de alcool pe oră:

 • 400 ml de bere
 • 150 ml de vin
 • 44 ml de tărie cu 40% alcool

Acesta este motivul pentru care, de regulă, aceasta este cantitatea de alcool din meniu. Betia apare atunci cand bei mai rapid decat ficatul tau poate metaboliza;

Predispoziția la alcool face ca oamenii să se simtă mai bine când consumă alcool, motiv pentru care sunt predispusi să consume alcool mai mult. Cei care sunt predispuși se simt mai bine la petreceri și trebuie să fie și mai atenți la consumul de alcool.

Iata efectele alcoolului asupra corpului tau:

 1. Efecte asupra creierului: Creierul tău este un organ remarcabil, responsabil pentru gândire, luarea deciziilor și memorie. Cu toate acestea, consumul de alcool poate provoca degenerarea creierului, chiar și în cantități moderate. Cercetările au arătat că alcoolul poate duce la subțierea neocortexului și la afectarea altor regiuni ale creierului. Asemănat cu o furtună puternică care erodează străzile orașului, consumul cronic și excesiv de alcool poate micșora creierul și poate afecta funcțiile cognitive și memorie.
 1. Plăcere diminuată: Eliberarea de dopamină în creier este responsabilă de sentimentul de plăcere pe care-l experimentăm atunci când consumăm alcool. Cu toate acestea, odată cu timpul, dezvoltăm toleranță, iar perioada de sentimente negative crește. Acest lucru duce la o pierdere graduală a plăcerii inițiale și la o diminuare a efectelor recompensatoare ale alcoolului.
 2. Efecte hormonale – Creșterea grăsimii abdominale: Alcoolul poate influența conversia testosteronului în estrogen, ceea ce poate duce la creșterea depunerilor de grăsime în zona abdominală. Această modificare hormonală poate avea consecințe negative asupra sănătății tale generale și poate afecta dezvoltarea sexuală și funcția cognitivă.
 3. Consumul în timpul sarcinii: Unul dintre cele mai grave aspecte ale consumului de alcool este impactul asupra sarcinii. Femeile însărcinate care consumă alcool expun fătul la riscul de sindrom alcoolic fetal. Această condiție poate provoca daune permanente la nivelul creierului și altor părți ale corpului fătului. Este imperativ să eviți complet consumul de alcool pe durata sarcinii pentru a asigura sănătatea și dezvoltarea optimă a copilului tău.
 4. Efectele asupra comportamentului: Alcoolul poate afecta comportamentul și starea noastră de spirit. De ce anumite persoane aleg să consume alcool? Cum influențează alcoolul comportament ul și relațiile noastre sociale? Aceste întrebări merită atenție și ne vor ajuta să înțelegem mai bine impactul alcoolului asupra vieții noastre sociale și emoționale.
 5. Durerea de cap (cefalee): Dacă ai consumat excesiv alcool, este posibil să experimentezi cefalee și disconfort. Consumul de alcool poate provoca deshidratare, dilatarea vaselor de sânge și inflamații, ceea ce poate declanșa dureri de cap persistente.
 6. Microbiomul intestinal afectat: Consumul de alcool perturbă echilibrul microbiomului intestinal, având un impact negativ asupra sănătății intestinale. Alcoolul poate distruge bacteriile benefice din intestin și poate afecta semnalizarea chimică și neuronală între intestine, ficat și creier. Aceste schimbări pot conduce la inflamații și pot afecta semnalizarea neuroimună în creier.
 7. Alcoolul și somnul de calitate: Deși alcoolul poate părea că induce o stare inițială de relaxare, consumul său perturbă calitatea somnului. Activitatea electrică crescută în creier ca urmare a consumului de alcool poate face somnul mai puțin odihnitor. Astfel, consumul regulat de alcool poate afecta sănătatea ta generală și nivelul de energie pe parcursul zilei.
 8. Alcoolul ca și depresiv: Este important să recunoaștem că alcoolul este un depresiv și poate accentua simptomele de anxietate și depresie. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, evită consumul de alcool și adresează-te unui specialist pentru sprijin suplimentar.
 9. Consumul de alcool și gestionarea greutății corporale: Alcoolul este bogat în calorii și consumul regulat poate duce la creșterea în greutate. De asemenea, alcoolul poate crește impulsivitatea și poate împiedica procesul de ardere a grăsimilor, dificultăți adăugate în eforturile de pierdere în greutate.
 10. Alcoolul ca și cancerigen: Unul dintre efectele mai grave ale consumului de alcool este legat de riscul crescut de cancer. Produsul de metabolizare al alcoolului, acetaldehida, este considerat cancerigen. Studiile arată că consumul de alcool contribuie la apariția unor tipuri de cancer, fiind responsabil pentru aproximativ 4% din cazurile de cancer la nivel global.
 11. Impactul devastator asupra ficatului: Ficatul este organul responsabil de metabolizarea alcoolului în organism. Consumul excesiv de alcool poate suprasolicita ficatul, ducând la apariția afecțiunilor hepatice grave, cum ar fi steatoza hepatică (ficatul gras) sau ciroza. Protejarea sănătății ficatului tău implică evit area consumului excesiv de alcool.

Concluzie: Este esențial să fim conștienți de impactul negativ pe care îl poate avea consumul de alcool asupra corpului și minții noastre. Efectele nocive ale alcoolului asupra creierului și ficatului sunt reale și pot avea consecințe serioase asupra sănătății noastre pe termen lung. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și evitarea consumului excesiv de alcool, putem proteja sănătatea noastră și ne putem bucura de o viață mai fericită și plină de vitalitate.

Surse:

NIH: https://www.niaaa.nih.gov/alcohol-and…

Alcoolul si creierul: https://www.nature.com/articles/s4146…

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti…

https://www.health.harvard.edu/mind-a…

Microbiom: https://www.mdpi.com/2077-0383/10/3/541

Adictia si toleranta: https://www.sciencedirect.com/science…

Hormoni, testosteron si estorgen, aromatizare: https://www.sciencedirect.com/science…

Alcoolul si cancerul: https://www.thelancet.com/infographic…

Huberman Lab / @hubermanlab  :  https://hubermanlab.com/what-alcohol-… ( sursa de informatii, format si mod de prezentare) 

Time Stamps: 

0:21 – În clipul de astăzi 

2:31 – Ce este alcoolul si cum functioneaza

6:40 – Predispozitia de a deveni alcoolic

8:29 – Metabolizarea alcoolului

9:52 – E bun un pahar de  alcool pe zi ?

Efectele nocive ale alcoolului

12:25  – Efectul 1 :Consumul de alcool cauzeaza topirea creierului

16:40 – Efectul 2 : Reducerea placerii

18:58 – Efectul 3 : Schimbarea hormonala: testosteron, estrogen si burta mare

21:20 – Efectul 4 : Consumul de alcool în timpul sarcinii

23 :44 – Efectul 5 : Efectele alcoolului asupra

comportamentului

27:22 – Efectul 6 : Stres, Cortizol, Schimbări hormonale

30:00 – Efectul 7 : Efectul asupra microbiomului intestinal

32:39 – Efectul 8 : Efectul alcoolului asupra somnului

35:15 – Efectul 9 : Alcoolul este un pro-depresiv

36:11 – Efectul 10 : Te impiedica sa salbesti

38:21 – Efectul 11 :  Alcoolul este cancerigen

38:41 – Efectul 12 : Alcoolul distruge ficatul

40:12 – Efectul 13 : Dureri de cap

41:39 – Mahmureala

43:07 – Outro

👨🏼‍⚕️Cine sunt eu?👨🏼‍⚕️Mihail Pautov, medic specialist in chirurgie generala si asistent de cercetare. In timpul liber scriu pe blog (www.doctormihail.ro)  filmez vloguri despre medicina si probleme/dileme medicale, host la MediCOOL – A1. 

Hai sa ne conectam! 

📸 Instagram: https://www.instagram.com/doctor.mihail/

📲 Facebook: https://www.facebook.com/doctormihail 

🎯 TikTok: https://www.tiktok.com/@doctor.mihail

✈️Blog: http://www.doctormihail.ro 

📧 Email: contact@doctormihail.ro

Leave a Reply

Up ↑