Site icon @doctor.mihail's Blog

Cele 12 greșeli în slăbit

În efortul de a pierde în greutate, mulți dintre noi cădem în capcanele unor greșeli comune. Înțelegerea acestora și a modului de a le evita ne poate ajuta să atingem obiectivele de sănătate și fitness mult mai eficient. Iată cele 12 greșeli comune în pierderea în greutate și cum să le eviți:

1. Stabilirea așteptărilor nerealiste

Este esențial să avem obiective realiste de pierdere în greutate. Așteptând să slăbești 10 kg în 10 zile nu este doar nerealist, ci și nesănătos. Studiile arată că ajustarea așteptărilor de pierdere în greutate la niveluri mai realiste duce la rezultate mai bune. Deci, stabilește-ți obiective pe care le poți atinge și care sunt sănătoase pentru tine.

2. Săritul peste mese

Indiferent dacă urmezi o dietă intermitent fasting sau nu, săritul peste mese poate duce la supraalimentare în celelalte mese. Cercetările indică faptul că săritul peste mese poate duce la creșterea consumului de energie la următoarea masă și reduce calitatea dietei zilnice.

3. Eliminarea completă a unui grup alimentar

De exemplu, eliminarea tuturor carbohidraților, când de fapt ar trebui să eviți doar carbohidrații nesănătoși. Dieta ta trebuie să fie echilibrată și diversificată, cu toate grupele de alimente reprezentate. Eliminarea completă a carbohidraților din dietă poate duce la deficiențe nutriționale.

4. Consumul insuficient de proteine

Proteinele sunt esențiale pentru sațietate și menținerea masei musculare. Dacă nu consumi suficiente proteine, s-ar putea să te simți mai înfometat și să pierzi masa musculară în timp ce slăbești.

5. Demotivarea rapidă

Este normal să ai zile mai puțin perfecte. Important este să te ridici și să continui. Înțelege că pierderea în greutate este un proces și că eșecurile ocazionale fac parte din călătorie.

6. Focalizarea excesivă pe cardio în detrimentul antrenamentelor de forță

Ambele sunt esențiale pentru un corp sănătos și echilibrat. În timp ce cardio poate ajuta la arderea caloriilor, antrenamentele de forță ajută la construirea și menținerea masei musculare, ceea ce poate îmbunătăți metabolismul.

7. Dormitul insuficient

Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de cortizol, hormonul stresului, care poate stimula acumularea de grăsime și descompunerea masei musculare. Așadar, asigură-te că obții suficient somn în fiecare noapte.

8. Înfometarea excesivă

Este important să înțelegem conceptul de hormesis, care se referă la faptul că un agent de mediu poate avea un efect benefic la doze mici și un efect dăunător la doze mari. Așadar, în loc să te înfometezi, încearcă să adopți o abordare echilibrată și să mănânci porții mici și frecvente.

9. Consumul insuficient de apă

Dacă nu te hidratezi suficient, poți confunda foamea cu setea, ceea ce poate duce la supraalimentare. Asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi.

10. Lipsa consistenței

Indiferent de cât de bun este planul tău, dacă nu îl urmezi în mod constant, nu vei vedea rezultatele dorite. Consistența este cheia succesului în orice obiectiv de sănătate sau fitness.

11. Prea multă atenție acordată cântarului

Sănătatea și bunăstarea ta nu ar trebui măsurate doar în kilograme. În timp ce cântarul poate oferi o măsură a progresului, este important să ții cont și de alte indicatori, cum ar fi nivelul de energie, calitatea somnului, cum te simți în haine și altele.

12. Lipsa motivației și disciplinei

Sunt esențiale pentru a reuși în orice obiectiv de sănătate sau fitness. Găsește ceea ce te motivează și păstrează-ți disciplina pentru a te menține pe drumul cel bun.

În concluzie, pierderea în greutate este un proces care implică mult mai mult decât simpla reducere a numărului de calorii consumate. Prin înțelegerea și evitarea acestor 12 greșeli comune, poți face pași uriași în direcția obiectivelor tale de sănătate și fitness. Nu uita, călătoria către o versiune mai sănătoasă a ta este exact asta – o călătorie. Fii blând cu tine însuți, fă schimbări mici și constante, și vei fi surprins de cât de departe poți ajunge.

Surse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32398…

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti…

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30379…

Time Stamps: 

1:00 – Greseala 1 : Așteptări nerealiste

2:35 – Greseala 2 : Saritul peste mese

4:53 – Greseala 3 : Scoti complet o grupa alimentara

6:36 – Greseala 4 : Limitezi numărul de proteine

8:03 – Greseala 5 : Demotivarea rapida

9:02 – Greseala 6 : Faci doar cardio

9:52 – Greseala 7 : Nu dormi suficient

10:40 – Greseala 8 : Foame drastică

11:48 – Greseala 9 : Deshidratare

12:59 – Greseala 10 : Lipsa consistenței

14:33 – Greseala 11 : Nu iti prepari mesele în avans

16:24 – Greseala 12 : Te concentrezi prea mult pe cântar

👨🏼‍⚕️Cine sunt eu?👨🏼‍⚕️Mihail Pautov, medic specialist in chirurgie generala si asistent de cercetare / creator de continut. 

Hai sa ne conectam! 

📸 Instagram: https://www.instagram.com/doctor.mihail/

📲 Facebook: https://www.facebook.com/doctormihail 

🎯 TikTok: https://www.tiktok.com/@doctor.mihail

🎥 Youtube: http://youtube.com/doctormihail

✈️Blog: http://www.doctormihail.ro 

📧 Email: contact@doctormihail.ro

Alte video pe acest subiect:

Exit mobile version