De ce nu sunt de acord cu Booster-ul pentru toti 💉⁉️

In ultimii doi ani ne-am divizat foarte uniform.
Avem o tabara de anti-vaccinisti care cuprinde atat oameni cu o frica exagerata fata de stiinta si fata de un control din partea guvernelor, predispusi la teorii ale conspiratiei, cipuri, etc
Si o tabara de pro-vaccinisti, care sunt pentru stiinta, pentru depasirea pandemiei si cu respect fata de doctori.
Lipseste insa din ce in ce mai mult zona de mijloc, zona gri, care este esentiala pentru bunul mers al lucrurilor.

Am uitat, si eu inclusiv, sa mai punem intrebari. Sa punem la indoiala, chiar si studiile stiintifice; din pacate multe dintre aceste studii, acum la fel ca si inainte, sunt corupte, scrise uneori cu interes sau cu dorinta oarba de a demonstra ceva.

Mi-am propus, in urmatoarea perioada, sa ies din zona de pro-vaccinist orbit doar de dragul de a fi pro-vaccinist si sa pun la indoiala lucrurile care au de o vreme un iz de absurditate si care se departeaza flagrant de ceea ce se numeste stiinta. Sa nu ma intelegeti gresit, sunt vaccinat si nu regret nici 0.1% asta, dar…

Un simplu exemplu este doza 3 / boosterul. Este intr-adevar benefica in studii randomizate, facute pe popolati in varsta, persoane cu comorbiditati, pacienti imunodeprimati; Pentru ca ei reactioneaza slab la vaccin, nu fac imunitatea necesara iar un update al acelei imunitati , deja slaba, suna plauzibil stiintific. Cand vorbim insa de populatia tanara, fara boli cronice, vaccinata cu 2 doze si umblata prin lume in plina pandemie, cu potential mare de a fi contactat virusul dar asimptomatici sau chiar infectati pe parcurs, lucrurile stau complet diferit.

Iata motivele mele de a ma indoi de doza booster:


  1. Studiile demonstreaza cresterea protectiei impotriva infectiei, protectie care scade cu mult in cazul Omicron. Vaccinul pe baza de ARNm creaza doar anticorpi circulanti in corp dar nu si la poarta de intrare. O persoana vaccinata, indiferent de cate boostere are, se va infecta, din pacate, cu Sars-Cov2 si probabil va transmite mai departe altor persoane, fie ele vaccinate sau nu.
  2. Chiar daca boosterul te fereste mai mult de o potentiala infectare, niciun studiu nu demonstreaza precis si concret daca acest booster te protejeaza de spitalizare / boala severe / deces. Studiile insa arata o persistenta a protectiei la 12 luni dupa vaccinarea cu 2 doze sau dupa trecerea prin boala.
  3. Si cel mai important, ne indepartam flagrant de medicina rudimentar-personalizata. Oricand pana acum medicina tinea cont de varsta ta, statutul biologic, riscurile tale si istoricul tau de boala. Nu exista o doza standard pentru oricine. Antibioticele se administreaza dupa greutatea corporala, antiinflamatoarele in functie de severitatea bolii, antidepresivele in functie de profilul genetic, etc. Toate interventiile medicale sunt minim personalizate. De ce boosterul este acelasi pentru oricine, si pentru Nea Vasile de 82 de ani din azilul de batrani dar si pentru Marian in varsta de 25 de ani, vaccinat cu doua doze si trecut prin boala.
  4. Mai grav, oare, vaccinarea cu doza booster a lui Marian, vaccinat cu 2 doze in urma cu 6 luni si trecut prin boala acum 2 luni, nu ii va prejudicia mai mult sanatatea decat ii va intari imunitatea? Probabil ca da, i-o va prejudicia. Avand deja o imunitate incordata, asa numita super-imunitate dobandita in urma combinatiei de vaccin + trecere prin boala, doza booster poate sa epuizeze elementele sistemului imunitar, celulele B si T, astfel incat ele sa devina hiper-active impotriva unui singur virus si inapte pentru alte mii de infectii inconjuratoare. O spune chiar EMA ( Agentia Europeana a Medicamentului) https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eu-drug-regulator-says-more-data-needed-impact-omicron-vaccines-2022-01-11/

Insa, aderarea la tabara pro-vaccinista ii face pe multi inapti sa puna intrebarea “de ce?”. Oare e valid acest argument – “Booster for all!” ?
Pana data viitoare, va recomand, indiferent de tabara in care va aflati, sa incepeti un exercitiu personal de punere la indoiala a tot ce auziti si sa incercati sa argumentati cat de impartial va este cu putinta.
Si, aveti grija de voi si faceti alegeri corecte!

Hai sa ne conectam!
📸 Instagram: https://www.instagram.com/doctor.mihail/
📲 Facebook: https://www.facebook.com/doctormihail
🎯 TikTok: https://www.tiktok.com/@doctor.mihail
✈️Blog: http://www.doctormihail.ro
📧 Email: contact@doctormihail.ro

Leave a Reply

Up ↑

Discover more from @doctor.mihail's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading