Despre cafea: 3 beneficii dovedite, ce se întâmplă când o bei în exces și cum să renunți fără efecte adverse

Aș vrea să fac o introducere despre cafea, însă adevărul este că o cunoaștem foarte bine cu toții. Fie că o bem în fiecare dimineață sau o păstrăm pe post de „armă secretă” atunci când avem nevoie de mai multă energie, cafeaua este minunată și ne face să ne simțim mai bine de la prima înghițitură.

Cu toate acestea, ca în cazul oricărui alt aliment sau obicei, excesul dăunează, iar renunțarea totală presupune, de cele mai multe ori, dificultăți.

Pentru început, să vorbim despre beneficiile pe care le poate aduce consumul frecvent de cafea.

Top 3 beneficii dovedite ale cafelei

1. Cafeaua poate diminua durerile de cap

Studiile arată că durerile de cap acute pot fi ameliorate cu ajutorul cofeinei. Mai exact, cafeaua poate veni în sprijinul analgezicelor clasice, grăbind eliminarea disconfortului.

Cercetările demonstrează că, în cazul migrenelor, este necesară o doză de cel puțin 100 mg de cofeină pentru a crește efectul analgezicelor și pentru a diminua semnificativ durerea. Apoi, o doză de 130 mg de cofeină este necesară pentru o durere de cap a cărei cauză este tensiunea.

De asemenea, Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA) și Societatea Americană pentru Dureri de Cap confirmă faptul că un mix de cofeină, acid acetilsalicilic (aspirină) și acetaminofen (paracetamol) poate combate sigur și eficient durerile de cap, chiar și în cazul persoanelor însărcinate.

Aceeași cercetare menționează că mixul ce include cofeină este mai eficient decât administrarea paracetamolului, pe cont propriu.

Cofeina poate fi eficientă și în cazul cefaleei hipnice, afecțiune cel mai des întâlnită în rândul vârstnicilor, dar și în cazul persoanelor care au dureri de cap în urma unei puncții lombare.

2. Cafeaua poate scădea riscul de dezvoltare a bolii Parkinson

De-a lungul timpului, legătura dintre consumul frecvent de cafea și prevenirea bolii Parkinson a fost confirmată de mai multe studii. Iată care este explicația!

După ce este consumată pe cale orală, cafeaua se absoarbe rapid în sânge. Concentrația plasmatică de cofeină (nivelul cofeinei în plasmă) este mult mai mică la persoanele care suferă de Parkinson. Acest nivel scade și mai mult în cazul celor cu mutația LRRK2. Persoanele cu o mutație genetică de tip LRRK2 sunt acele persoane care au șanse mai mari de a dezvolta boala Parkinson.

Astfel, rata de absorbție a cofeinei în sânge, conform cercetărilor, poate estima precoce șansele de dezvoltare a bolii. Cu alte cuvinte, cofeina poate reprezenta un biomarker în depistarea bolii Parkinson.

Chiar dacă unele studii au încercat să sugereze faptul că un consum constant de cafea poate ameliora chiar și simptomele afecțiunii deja instalate în corp, nu avem suficiente date concrete în acest sens.

Totuși, consumul frecvent de cafea poate ridica nivelurile de cofeină în plasmă, ceea ce ar putea încetini evoluția bolii Parkinson.

3. Cafeaua poate scădea riscul de dezvoltare a cirozei

După cum bine știi, ficatul este un organ esențial bunei funcționări a organismului. Acesta curăță sângele, neutralizează substanțele dăunătoare și creează nutrienți vitali.

Ciroza este o boală care afectează ficatul în profunzime, modificându-i structura. Astfel, în timp, țesutul sănătos este înlocuit de noduli și țesut cicatricial. Această deteriorare se poate petrece în câteva săptămâni sau în ani întregi.

Mai multe cercetări au arătat că pacienții care suferă de afecțiuni ale ficatului, dar consumă și cafea în mod constant, au mai puține șanse de a ajunge la ciroză, o rată de mortalitate mai mică și un risc mai scăzut de dezvoltare a cancerului hepatic.

Și, atunci, de ce ai vrea să renunți la cafea?

Dacă un consum frecvent de cofeină aduce cu sine toate aceste beneficii, pe lângă starea de bine și gustul plăcut, de ce ai încerca să reduci numărul de cafele băute? Răspunsul este destul de simplu.

De cele mai multe ori, consumi o cantitate mai mare de cofeină decât ai fi tentat să crezi. Este ușor să numeri ceștile de cafea, însă adesea omiți că și alte lucruri pe care le ingerezi conțin, la rândul lor, cofeină.

Analgezicele, băuturile energizante, ceaiurile, ciocolata și diverse suplimente alimentare (pentru slăbit, îmbunătățire a performanței academice, pentru mai multă putere de concentrare și atenție) conțin o cantitate mai mică sau mai mare de cofeină.

În plus, anumite medicamente, precum cimetidina sau contraceptivele orale, pot afecta metabolizarea cofeinei.

În consecință, într-o singură zi poți consuma o cantitate excesivă de cofeină, fără să îți dai seama, lucru care poate duce la efecte adverse sau chiar intoxicație.

Cafea + țigări = …?

Nu, răspunsul corect nu este „combinația perfectă”.

Studiile efectuate de-a lungul vremii au arătat că fumătorii procesează mai repede cofeina. Mai exact, organismul lor o elimină într-un timp mai scurt. De aceea, fumătorii sunt predispuși la un consum mai mare de cafea, pentru că efectul acesteia dispare mai repede decât în cazul nefumătorilor.

Odată cu renunțarea la fumat, concentrația de cofeină din sânge se poate dubla, chiar dacă bei aceeași cantitate de cafea.

Intoxicația cu cofeină

În cazul unei intoxicații cauzate de consumul excesiv de cofeină, pot apărea simptome precum anxietatea, o stare generală de agitație, amețeală, palpitații, tremurat, crampe abdominale, pupile dilatate.

În cazurile mai grave, pot fi experimentate convulsii, aritmii, tahicardie, hipotensiune sau tahipnee, precum și alterarea stării mentale (halucinații auditive și/sau vizuale).

Deși în majoritatea cazurilor de intoxicație, pacienții își revin pe cont propriu sau cu sprijin medical potrivit, există și riscul rar de deces. De cele mai multe ori, acesta este cauzat de simptome ce implică aparatul cardiovascular.

Ce se întâmplă când renunți la cafea?

Corpul uman se adaptează destul de rapid la efectele cofeinei; mai exact, în termen de câteva zile. Cu toate acestea, simpla abstinență de la consumul de cafea de peste noapte poate fi suficientă pentru ca organismul să anuleze toleranța formată anterior.

În plus, persoanele cu risc crescut de hipertensiune pot fi mai vulnerabile la efectele pe care cafeaua le are asupra tensiunii arteriale.

Renunțarea la cafea poate fi o decizie bună dacă ai observat, de-a lungul timpului, că un consum frecvent de cofeină îți aduce simptome precum cele menționate mai sus.

Când renunți brusc la consumul de cafea, în organismul tău se întâmplă o serie de lucruri interesante. Poți experimenta simptome precum oboseală și slăbiciune generală, dureri de cap, anxietate, dificultate de concentrare sau iritabilitate. Apariția simptomelor nu este influențată direct de cantitatea de cafea băută zilnic.

Simptomele de mai sus încep să apară, în general, în 12-24 de ore de la ultima cană de cafea, ating apogeul la 20-51 de ore distanță și, de regulă, încetează în două până la nouă zile.

Pentru a evita apariția simptomelor este recomandat să renunți treptat la cafea, diminuând cantitatea zilnică.

Orientativ, nu ar trebui să depășești 400 mg de cofeină pe zi sau chiar mai puțin, dacă ai o sensibilitate în acest sens.

Prin urmare, bucură-te de beneficiile cafelei, însă ai grijă la cantitatea de cofeină pe care o asimilezi în fiecare zi, atât din cafea, cât și din alte surse.

Până data viitoare, ai grijă la tine!

Leave a Reply

Up ↑

Discover more from @doctor.mihail's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading