Site icon @doctor.mihail's Blog

Cum a schimbat pandemia obiceiurile românilor și care este importanța reală a spălării pe mâini

În ultimul an, s-au schimbat foarte multe lucruri în viețile tuturor. Am deprins obiceiuri noi, în timp ce am renunțat, măcar temporar, la unele vechi.

Ne gândim mai mult dacă este sau nu în regulă să ne pupăm și să ne luăm în brațe cu orice cunoștință cu care ne întâlnim prin oraș. Din geantă sau rucsac nu ne lipsesc niciodată masca de protecție și gelul dezinfectant pentru mâini.

Toate aceste schimbări ne-au ajutat să ne protejăm împotriva virusului SARS-COV-2 și ne-au făcut să ne gândim mai mult la ce făceam bine sau greșit înainte.

Cum s-au schimbat obiceiurile românilor de la începutul pandemiei și până în prezent?

Așa cum probabil bănuim cu toții, se pare că ne spălăm mult mai des pe mâini. Un studiu de piață efectuat de Lifebuoy în România arată că 40% dintre respondenți se spală pe mâini de mai mult de 8 ori pe zi, față de o frecvență anterioară de 3 sau 4 spălări zilnice.

Totodată, am început să utilizăm mai des și dezinfectantul pentru mâini. Cercetarea spune că 45% dintre românii respondenți nu foloseau deloc acest tip de produs. În prezent, peste 50% dintre aceștia utilizează dezinfectant de 1 până la 5 ori pe zi.

Toate aceste date ne arată că am înțeles, în mare parte, importanța enormă a curățării și dezinfectării mâinilor. În plus, aceeași cercetare arată că 90% dintre respondenți sunt convinși că acest obicei împiedică răspândirea virusului.

Tot 90% dintre cei care au participat la studiu afirmă că știu să se spele corect pe mâini. Cu siguranță, știi deja și tu că trebuie să îți speli mâinile pentru cel puțin 20 de secunde, cu apă și săpun, curățând riguros fiecare parte a palmei. Am vorbit deja despre asta în alt articol.

Cu toate acestea, este important și în ce contextetrebuie neapărat să îți amintești să te speli pe mâini sau să folosești un dezinfectant.

Când este cel mai important să te speli sau să te dezinfectezi pe mâini?

Studiul menționat mai devreme arată că majoritatea românilor utilizează gelul dezinfectant când merg la cumpărături, după ce au fost într-un mijloc de transport în comun, după ce au atins mânerul unei uși în spații publice și atunci când dau mâna cu cineva.

Pe lângă aceste situații, ar fi bine să îți speli sau să îți dezinfectezi mâinile și în următoarele cazuri:

Ce se va întâmpla în continuare?

Acum știm că am început să fim mult mai atenți la igiena mâinilor, lucru ce împiedică semnificativ transmiterea virusului de pe suprafețe pe palme, respectiv de pe palme în căile respiratorii. Dar cum vor evolua lucrurile de acum încolo?

Cercetarea Lifebuoy arată că românii plănuiesc să păstreze dezinfectantul în rutina lor de igienizare a mâinilor, pe lângă apă și săpun, chiar și după pandemie. În timp ce la început de pandemie, doar 36% din români utilizau igienizantul pentru mâini, în timpul pandemiei utilizarea acestui produs s-a regăsit în rutina zilnică a 90% dintre respondenți, Acestea fiind spuse, trebuie să știi că este important să ne menținem obiceiurile sănătoase, indiferent dacă suntem în pandemie sau nu, căci acestea ne pot salva de la infectarea nu numai cu SARS-COV-2, dar și cu alte virusuri.

Așadar, păstrează în continuare la îndemână și folosește un dezinfectant cu minimum 60% alcool atunci când ești în deplasare, iar atunci când se poate, spală-ți mâinile cu apă și săpun.

Acest articol este susținut de Lifebuoy, cea mai vândută marcă de săpun antibacterian din lume, care își propune să transformare igiena frecventă și corectă a mâinilor într-o obișnuință. Lifebuoy, brand al companiei Unilever, este acum disponibil și în România, fiind recomandat de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Exit mobile version