Site icon @doctor.mihail's Blog

Ibuprofen și COVID-19: De unde au început zvonurile și de ce ibuprofenul rămâne un medicament sigur în cazul infectării cu noul Coronavirus

Ibuprofen și COVID-19: De unde au început zvonurile și de ce ibuprofenul rămâne un medicament sigur în cazul infectării cu noul Coronavirus

Încă de la începutul pandemiei, informațiile privitoare la noul Coronavirus au circulat în media într-un ritm alert și într-o cantitate uriașă. În acest context, a devenit dificilă distingerea datelor cu adevărat reale de fake news și simple zvonuri care s-au transformat, ulterior, în teorii fără o bază solidă.

Exemplu: cazul ibuprofenului. Fiecare dintre noi a luat o pastilă de ibuprofen cel puțin o dată, pentru a ameliora febra, durerile sau alte simptome cauzate de răceală și gripă. Ibuprofenul este un medicament cunoscut de zeci de ani, utilizat pe scară largă, atât în automedicație, cât și sub îndrumarea medicilor.

Cu toate acestea, în martie 2020, în social media și nu numai, au apărut informații conform cărora substanța activă, Ibuprofen, ar dăuna bolnavilor de COVID-19 și ar agrava condiția medicală a acestora.

Ce este ibuprofenul și cum funcționează?

Pentru a înțelege de ce ibuprofenul nu este dăunător în cazul infectării cu SARS-COV-2, este necesar să înțelegem ce este această substanță și cum funcționează atunci când este administrată.

Ibuprofenul nu este nimic altceva decât o substanță activă care se găsește în diverse medicamente, un antiinflamator nesteroidian (AINS) cu efect analgezic (reducerea durerii) și antipiretic (reducerea febrei). Acesta este folosit de zeci de ani în cazuri de răceală, gripă sau dureri cauzate de inflamații.

În 1953, farmacologul Stewart Adams începea să lucreze la descoperirea unui echivalent al aspirinei, care să poată fi folosit pe termen lung în cazurile de artrită reumatoidă. Treizeci de ani mai târziu, datorită lui Adams și echipei sale, ibuprofenul deja putea fi cumpărat din farmacii fără prescripție medicală.

Pe scurt, ibuprofenul blochează anumite substanțe din corp, substanțe care cauzează inflamație și disconfort fizic. Când aceste enzime (ciclooxigenaze) sunt blocate, durerea scade, odată cu inflamația.

Fiind un medicament nesteroidian, ibuprofenul are un profil de siguranță bun, atunci când este folosit conform prospectului și recomandărilor unui specialist.

De unde au început zvonurile?

Pe 14 martie, Olivier Véran a postat pe contul său de Twitter un mesaj în care îndemna populația să aleagă paracetamolul, în detrimentul ibuprofenului, pentru ameliorarea febrei. Ministrul francez al Sănătății a scris că „administrarea antiinflamatoarelor (ibuprofen, cortizon etc.) poate reprezenta un factor agravant în cazurile de infectare cu SARS-COV-2.

Declarațiile sale au venit după ce un articol publicat pe site-ul The Lancet sugera că o anumită enzimă din organism (ECA2), pentru că este exacerbată de anumite medicamente, printre care și ibuprofen, ar putea duce la agravarea bolii. Mai mult, chiar ar putea crește riscul de contactare a noului Coronavirus, conform articolului.

Explicația autorilor studiului este că ibuprofenul crește nivelul de ECA2, acestă enzimă fiind receptorul responsabil de intrarea virusului COVID-19 în celulele organismului. Astfel, ipoteza lor sugerează că administrarea de ibruprofen ar putea rezulta în creșterea șanselor de infectare și în agravarea simptomelor în rândul persoanelor deja infectate.

Ulterior, OMS a rectificat  și a declarat că nu recomandă evitarea ibuprofenului și că nu există dovezi care să arate că că medicamentul are efectele negative sugerate de studiu.

Declarațiile autorităților după răspândirea zvonurilor: „Nu există dovezi pentru a stabili o legătură între administrarea de ibuprofen, creșterea șanselor de infectare COVID-19 și agravarea simptomelor sale.”

După ce informațiile inițiale au ajuns în presă și pe toate canalele de social media, autoritățile au dezmințit cu fermitate datele vehiculate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că nu recomandă evitarea ibuprofenului și că nu există date clinice oficiale care să demonstreze că acesta ar avea alte efecte negative decât cele deja existente pe prospect.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii a emis și ea un comunicat, în care se specifică în mod clar că nu există date clinice care să demonstreze că ibuprofenul agravează simptomele SARS-COV-2.

Aceleași mesaje au fost transmise și de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), Comisia din Regatul Unit a Grupului de Lucru al Experților în Domeniul Medicamentelor Umane și Administrația bunurilor terapeutice din Australia (TGA).

Așadar, ibuprofenul reprezintă, în continuare, un medicament eficient împotriva simptomelor unei infectii respiratorii virale (inflamație, febră, dureri), cu un profil de siguranță bun.

Iar informatia care vine pe toate sursele asa zise gratuite – social media, media, prieteni – de fapt, ne poate costa mult prin incurajarea unor decizii gresite.

Aveti grija de voi! 

Exit mobile version