Corona Fake News

Fake news sunt, de fapt, niste virusi. Ele nu traiesc de la sine. Traiesc cu ajutorul tau atunci cand distribui o știre fara sa verifici o sursa. Ai impresia ca nu faci nimic greșit, dar atunci cand dai forward pe whatsapp la ‘celebrul cercetător chinez care ne recomanda sa jonglam niște lamai’ contribui intens la dezinformare; este ca si cum ai fi bolnav si ai iesi pe afara sa tusesti spre oameni. Concret, daca stirea pe care o primesti nu are o sursa oficiala in spate, opreste-o acolo, nu o trimite.

Iata cateva fake news:

1. Fumatul ajuta împotriva virusului. FALS. De fapt toate cazurile severe de pana acum arată o oarecare asociere între decese si fumat. Studiile preliminare arată ca fumatul este cel mai mare factor de risc la cei decedați. Sa te oprești din fumat este cel mai bun lucru pe care îl poti face pentru tine, acum.

2. Apa fierbinte omoara virusul: Teoretic da, daca il arunci pe virus in apa fiarta. Altfel, nu exista nicio dovada ca daca bei apa fierbinte iti vei face vreun bine; maxim te vei arde. Virusul patrunde, de cele mai multe ori, cu ajutorul mainii, in gura, nas sau ochi. Acolo se fixeaza de mucoase. De acolo isi are traseul clar de penetrare in interiorul celulelor epiteliale unde incepe multiplicarea. Apa nu ajuta.

3. Sa bem apa ca sa spalam virusul si sa-l ducem in stomac. Nici asta nu e posibil. Poate doar daca bem sapun lichid, ceea ce ne-ar omori oricum.

4. Ibuprofen. Indicatia venind din partea ministrului sanatatii din Franta este, se pare, un fake news. Ibuprofenul, in orice caz, nu este indicat in afectiunile pulmonare severe. Cu alte cuvinte, daca faci febra si iei un ibuprofen nu vei pati nimic. Asteptam si date oficiale in acest sens.

5. Sapunul nu omoara virusul. FALS. Sapunul ataca direct membrana de lipide a virusului pe care o descompune. Sapunul este cel mai eficient mod de a scapa de contaminarea virala de pe maini, corp, cap (sampon).

6. Autoritatile mint. Nu minte nimeni. Nu ascunde nimeni morti. Ar fi imposibil sa ascunzi asa ceva. Numarul raportat de cazuri este corect. Cert este ca avem deficit de teste, in toata lumea. In mod cert avem mii de infectati cu SARS-CoV2 care umbla pe strazi, asa ca nu mai are niciun sens sa ii numaram. Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa ne ferim social unii de altii, pentru cateva saptamani, pentru a incetini aceasta raspandire.

7. Sauna te ajuta in lupta cu SARS-CoV2. Este, din nou, o aberatie. Nu stim inca la ce temperaturi moare virusul. Cea mai buna metoda de a te dezinfecta pe toata suprafata corporala este sa te speli cu sapun/sampon. Virusul deja inoculat nu va fi in niciun fel afectat de sauna pe care o faci. Nici uleiurile esentiale nu ajuta.

8. Gargara cu betadina iti va dezinfecta faringele de tot felul de bacterii, unele bune. Este si iritant. Pulverizarea de iod in casa iti va colora casa in culoarea iodului. Cel mai bun dizinfectant pentru suprafete este clorul diluat.

9. Copiii sunt vectori. Este adevarat in cazul gripei obisnuite, dar nu si in SARS-CoV2. Nu avem pana in prezent niciun caz infectat de la un copil. Cu toate astea este bine sa ne ferim copiii si sa ii tinem, momentan, izolati social, pana vom aveam date mai ample.

10. Gravidele sunt in pericol. Fals! Chinezii au un lot de 160+ de gravide infectate, care, majoritatea, au facut forme usoare. Doar 1% au avut forme severe. Sarcina pare sa fie un factor de protectie.

11. Mutatiile. Avem 8 pacienti in Singapore diagnosticati cu o forma mutanta de SARS-CoV2 mai “blanda”. Asta este o veste buna. Ca in orice epidemie, virusul evolueaza si sufera mutatii. Cele severe se autolimiteaza, cele mai putin severe se raspandesc mai rapid. In timp COVID-19 va deveni mult mai putin letal decat este acum.

12. Tratamente noi. Pentru moment nu trebuie sa speram la prea multe. Ne vor lua ani de zile sa testam si sa producem in masa tratamente noi eficiente. Este un proces elaborat care tine de siguranta si eficienta care trebuie testate amanuntit. Momentan ne luptam cu aceasta epidemie la fel cum o faceam in secolul XIII – izolare, igiena de baza, preventie cu sapun, clor si alcool (local, nu baut) si comportament adecvat.

13. In Italia batranii sunt lasati sa moara. Asta se intampla si pe timp de razboi. Cand ai multi raniti si putine resurse umane si materiale, scopul tau este de a ii salva pe cei care au mai multe sanse de a fi salvati. Daca ai 2 pacienti, X si Y, X avand 60 de ani si dispnee severa si altul 80 de ani in soc septic si un singur pat si aparat de ventilatie pulmonara, ai doua variante si una singura corecta: sa il salvezi pe cel care are cele mai mari sanse de a fi salvat. Pentru a evita aceasta situatie si la noi, este bine sa ramanem in case si sa nu ne vedem cu alti oameni pe cat de mult putem.

PS: incercati pe cat se poate sa combateti stigmatizarea. Unii oameni nu au din ce trai si sunt nevoiti sa lucreze in continuare. Altii nu inteleg si fac gesturi negandite cum este cazul romanului intors din Spania. Documentati-va, nu imprastiati stiri fara surse, indiferent de care sunt acelea, si explicati-le celor din jur ce ati inteles voi deja.

PSS: surse http://www.ms.ro http://www.who.int

Aveti grija de voi!

Leave a Reply

Up ↑

Discover more from @doctor.mihail's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading