Site icon @doctor.mihail's Blog

COVID-19 – Tot ce trebuie sa stii despre CORONAVIRUS

Pentru Update frecvent: www.instagram.com/doctor.mihail

Coronavirus in Romania

Hai sa tratam panica generata de COVID-19  cu informatii corecte si relevante, valabile astazi, 25 februarie:

1. Organizatia Mondiala a Sanatatii a denumit, pe 12 februarie, boala cauzata de noul coronavirus = COVID-19. CO-VI de la COrona-Virus, D de la disease si 19 – anul 2019 in care am avut primul diagnostic. Este bine sa folosim acest termen de acum inainte pentru a preveni stigmatizarea excesiva si confuziile.

2. In prezent avem 80.152 de bolnavi diagnosticati – 99% din acestia se afla in China, 2700+ de decese si peste 27.500 de pacienti vindecati – numarul de vindecati ar trebui sa fie primul vehiculat in media!  

3. Cu toate ca in momentul de fata nu exista un tratament tintit, vindecarea, ca in orice viroza respiratorie, vine din noi. Un corp sanatos si imunocompetent isi face propria imunitate in 7-14 zile de boala.

4. Contagiozitatea cea mai mare este atunci cand pacientul este simptomatic.

5. Simptomele specifice sunt: tuse seaca, febra si dificultatea de a respira. Durerea in gat si cursul nasului nu sunt simptomele specifice COVID-19. Un studiu recent publicat in The Lancet arata ca doar 5% din bolnavii COVID-19 au avut simptome de raceala ( guturai, mucozitati nazale excesive). Acestea sunt simptomele unei raceli banale.

6. Numarul real de cazuri este mai mare de 80.000, iar asta are conotatii pozitive. Asta inseamna ca cei nediagnosticati au purtat boala fara spitalizare sau tratament si s-au vindecat spontan; acest lucru coboara mortalitatea prezumtiv-reala a COVID-19 la sub 1%.

7. 80% din bolnavii COVID-19 prezinta forma usoara a bolii si nu necesita spitalizare sau tratament specializat. 14% vor prezenta forme medio-severe ( suprainfectare bacteriana, pneumonie) si vor necesita internare si supraveghere. Doar 5% din bolnavi vor prezenta forme critice de boala si vor necesita internare pe sectii de terapie intensiva si tratament suportiv invaziv. 

8. Mortalitatea globala aparenta este de 2-3%. Cu toate astea, aceasta mortalitate variaza in functie de locul geografic si varsta. Cel mai amplu studiu chinezesc de pana acum care a evaluat peste 50.000 de bolnavi COVID-19 clasifica mortalitatea dupa grupele de varsta:

-peste 80 de ani – 14%

70-79 de ani – 8%

60-69 de ani – 3.6%

50-59 de ani – 1.3 %

40-49 de ani – 0.4%

10-39 de ani – 0.2%

sub 10 ani – 0%

9. Esti suspect de COVID-19 daca ai: A. febra, tuse seaca, dificultate de a respira si B. ai calatorit de curand intr-o zona endemica sau ai intrat in contact cu o persoana diagnosticata cu COVID-19

10. Daca ai indeplinit A si B, suni la 112 iar operatorul te va pune in contact cu un cadru medical de pe ambulanta sau SMURD care vor dirija mai departe situatia cu sfaturi de izolare si monitorizare la domiciu sau transport cu ambulanta la spital pentru supraveghere si tratament.

11. Cu toate ca nu exista un tratament specific pentru COVID-19, personalul medical are multe metode de a trata simptomatic, a trata bolile concomitente sau de a mentine stabile functiile vitale ale unui bolnav pana cand acesta isi va face propria imunitate.

12. In momentul de fata se lucreaza activ, in zeci de trial-uri, la elaborarea unui tratament antiviral tintit si a unui vaccin care va fi disponibil in aproximativ 1 an.

13. Daca ai simptomele unei viroze respiratorii, indiferent de care este aceasta, este bine sa ramai acasa pentru a impiedica raspandirea virusului si sa porti o masca pe care sa o arunci dupa purtare.

14. Principalele metode de preventie: ne spalam pe maini, evitam locurile aglomerate, tusim in cot, evitam contactul apropiat (1metru) cu persoanele bolnave.

Intrebari frecvente:

  1. Pot lua COVID-19 de la un animal de companie? Nu 
  2. Se poate transmite COVID 19 prin colete primite din China? Nu
  3. Pot preveni infectia cu COVID 19 cu fumat, ceai naturist sau antibiotice? Nu

Exit mobile version