Coronavirus: 7 motive sa NU ne PANICAM

Posted by
Timp de citire: 5 min

Pentru Update frecvent: http://www.instagram.com/doctor.mihail

Update 26 Feb: De ce lucrurile nu redevin la normal in zonele afectate initial? De ce inca este stare de carantina in primele zone afectate?

Pentru ca virusul inca se transmite, avem noi cazuri de infectie care necesita izolare si tratament. Cu toate astea trendul de noi inbolnaviri in China este in scadere, ceea ce este un lucru bun.

Totalul de cazuri active, datorat vindecarii rapide a peste 30.000 de persoane, este si el in scadere.

Cifra de 80 de mii de infectati este menita sa induca in eroare. Din cei 80.000 de infectati mai mult de 30.000 deja s-au vindecat si 2700 din pacate au murit. In prezent in lume sunt mai putin de 50.000 de cazuri active de coronavirus.

UPDATE 25 Februarie 2020 – COVID-19 – Tot ce trebuie sa stii despre CORONAVIRUS

Update 31.01.2020: Cel puțin 213 de persoane sunt decedate și peste 9.709 de cazuri au fost confirmate în China iar virusul se răspândește la nivel global. Asta mentine mortalitatea la aprox. 2%. Cei decedati sunt majoritar persoane in varsta cu alte boli asociate. In acelasi timp, in luna ianuarie 2020, doar in Statele Unite numaram 15 milioane de infectii cu gripa, 140.000 de spitalizari, 8200 de decese dintre care 54 de copii. Gripa este cu mult mai contagioasa si mortala decat acest Coronavirus care anuleaza zboruri, inchide orase si sperie tot mapamondul. Si pentru aceasta gripa avem vaccin, care se poate face si acum. De altfel, este bine si benefic sa ne vaccinam pana in martie-aprilie. Asa ca protejati-va, caci preventia este cea mai buna forma de medicina: vaccinati-va impotriva gripei, spalati-va pe maini, nu va atingeti fata, evitati persoanele bolnave. Si aruncati masca la gunoi, nu va ajuta la nimic. (Revin cu video-ghid pe tema mastii)

Pe scurt, iata cele 7 motive pentru care NU trebuie sa ne panicam ca reactie la toate stirile despre “virusul ucigas”:

1. CORONAVIRUSURILE sunt o familie de virusuri care se transmit de la animal la om dar si de la om la om. Ele sunt cele care cauzeaza intre 15 si 25% dintre toate racelile virale. 1 din 4 oameni raciti este infectat cu o forma de coronavirus.

2. CORONAVIRUSURILE sunt cele care au provocat si cele 2 epidemii mai grave: Middle East Respiratory Syndrome (MERS) si Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) care au infectat impreuna aproximativ 10.000 de oameni, in anii 2012 respectiv 2002. Mai mult de 10.000 de oameni sunt infectati lunar, in Romania, cu virusul gripal.

3. Noua tulpina virala chinezeasca 2019nCOV a fost descoperita in decembrie 2019. Asta nu inseamna ca atunci a aparut. Este posibil sa fi existat de mai mult timp fara sa fie decelata pana acum.

4. Fata de mortalitatea crescuta (10-35%) dar contagiozitatea (transmiterea de la om la om) foarte mica a celorlalte doua tulpini care au stat la baza MERS si SARS, noul virus are o rata de mortalitate relativ mica, de 2-3% din cazurile diagnosticate si internate. Acest procent este relativ si nu tine cont de posibilele mii de purtatori infectati care s-au vindecat de la sine, fara sa fie diagnosticati intr-o unitate sanitara.

5. Cei decedati au o varsta medie de 75 de ani si comorbiditati adaugate: boli cardiace, boli metabolice; pe scurt, oameni deja bolnavi cu o imunitate foarte slaba.

6. In 2019 in lume au murit intre 300.000 si 650.000 de oameni din cauza virusului gripal. CDC estimează că până în acest sezon au existat cel puțin 15 milioane de cazuri de gripă, 140.000 de spitalizări și 8.200 de decese cauzate de gripă (doar in SUA)! In ianuarie au murit peste 50.000 de oameni din cauza virusului gripal in toata lumea. Cu toate ca avem vaccin, nu il folosim fie din ignoranta, fie din indisponibilitate.

7. In 2019 140.000 de oameni si-au pierdut viata din cauza rujeolei, o boala prevenibila prin vaccin; acest curent este cauzat atat de indisponibilitatea vaccinului din zonele defavorizate cat si de miscarea antivaccinista din tarile civilizate. 140.000 – o suta patru zeci de mii – nu e un simplu numar, fiecare unitate din acesti 140.000 este o viata. Un om, un copil cu parinti, rude si prieteni, care moare pentru ca nu i s-a facut o injectie in umar.

Intre timp, orasele sunt blocate, militari cu arme in aeroporturi, stocurile de masti ineficiente s-au epuizat, prietenii ma suna sa mi ceara sfaturi pentru calatorie, medicamentele antivirale se epuizeaza rapid. Ne concentram la o “criza” necontrolata care nu exista, pentru 1000 – 10.000 de oameni infectati. Va rog, pentru moment, sa ne calmam.

PS: Reguli de baza pentru a evita orice raceala virala:

  1. Ne spalam pe maini, des!
  2. Evitam contactul direct cu persoanele bolnave.
  3. Ducem cotul la gura, nu mana!
  4. Purtam masca, cand suntem raciti!

Mai multe detalii in video de mai jos:

Aveti grija de voi!

Ma gasiti pe instagram: https://www.instagram.com/doctor.mihail/

Sanatate!

Leave a Reply