Încă mai fumezi? Revino-ți!

Oamenii încep să fumeze din varii motive. Unii încep în adolescență din cauza anturajului, alții, în urma unor traume, găsesc soluția în tutun. Cu toții știm că nu este bine să fumăm. Nu este nimic nou, pericolele fumatului se știu de zeci de ani; Totuși, hai să ni le reamintim

Cum îți afectează fumatul organismul?

1. Cu fiecare inhalare, fumul aduce cu el peste 5.000 de substanțe chimice (nicotină, fenol, nichel, benzen, crezol etc) dintre care mai mult de 300 de cancerigene

2. Încă de la început, gudronul (o smoala neagră) începe să acopere dinții și gingiile ducând la deteriorarea și distrugerea smalțului.

3. Fumul afectează terminațiile nervoase din nas care cauzează pierderea simțului olfactiv și implicit a gustului.

4. În interiorul plămânilor, fumul crește riscul de infecții, deoarece distruge cilii din căile aeriene, mici terminații care împing înapoi mucusul și mizeria acumulate și care apără astfel organismul de bacterii. Apoi (fumul) umple alveolele pulmonare (care se ocupă cu schimbul de oxigen și dioxid de carbon) cu monoxid de carbon, care este transmis în sânge, si mai apoi, la creier. De aceea fumatul provoacă amețeli și respirație greoaie.

5. În mai puțin de 10 secunde, nicotina din țigară ajunge la creier. Această substanță declanșează eliberarea de dopamină și alți hormoni care oferă o stare plăcută, relaxantă și creează dependență puternică.

6. În special nicotina, dar și alte substanțe aflate în țigări, cauzează contracțiile vaselor de sânge. Acest efect conduce la îngroșarea pereților vaselor de sânge, crescând riscul formării de cheaguri și apariția accidentelor vasculare.

7. Ingredientele precum arsenicul și nichelul împiedică procesele de reparare a ADN-ului, slabind abilitatea organismului de a lupta împotriva cancerului.

8. La fiecare 18 secunde, undeva în lume, o persoană își pierde viața din cauza cancerului pulmonar, afecțiune care provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele. Deși specialiștii depun constant eforturi pentru informarea despre factorii de risc, cancerul pulmonar continuă să fie o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Anual, în lume, un oraș de mărimea Bucureștiului dispare din cauza cancerului pulmonar. Iar 90% din aceste cancere apar la fumatori.

Primele beneficii apărute după renunțarea la fumat:

1. După prima zi fără fumat, presiunea arterială se reglează și riscul de infarct începe să scadă.

2.După 2 zile, terminațiile nervoase olfactive încep să-și revină.

3. Cilii din căile aeriene și din plămâni revin la normal în 9 luni după renunțarea la fumat.

4. După un an, riscul cardiovascular scade la jumătate, iar, în final, după 15 ani, aceste riscuri sunt la fel ca la un nefumător.

Cum să reziști tentației?

1. Ține altceva în locul țigării

 Când simți nevoia să ai o țigară în gură, îți poți păcăli creierul cu altceva (tipuri de acadele, legume tăiate după forma țigăilor sau chiar guma de mestecat), iar așa îți poți distrage atenția. 

2. Evită alcoolul și cofeina

 Încearcă să eviți alcoolul și cafeaua. De foarte multe ori fumătorii asociază băutul cafelei cu fumatul și o să îi amintești creierului tău că ar trebui să fumezi.

3. Menține-ți dinții curați

 Spală-te pe dinți mai des. Fumătorii nu au respirația proaspătă, deoarece fumul eliberat aduce mirosul specific. Dinții mereu curați și respirația proaspătă îți vor fi un reminder că nu trebuie să fumezi.

4. Fă liste

 Iți poți face liste cu beneficiile aduse de renunțarea la acest obicei sau liste cu motivele pentru care ai decis că vrei să renunți să fumezi. Pune bilețele în locuri vizibile ție (de exemplu pe oglinda din baie, pe birou, pe noptieră).

5. Evită locurile care-ți amintesc de fumat

Stai in locuri relaxante sau care să îți distragă atenția. Fiind concentrat pe alte activități îți va fi mai ușor să nu îți amintești prea des de țigări. De asemenea, evită să ieși cu fumători, va fi greu de rezistat tentației. Cel putin pentru inceput, pana vei deveni acel moralist enervant al grupului care le explica tuturora beneficiile renuntarii la fumat la 3 zile dupa ce s-a lasat (eu). Cand ai trecut de acest moment, poti sa iti repeti obiceiurile de dinainte, dar fara tigara in mana. Eu obisnuiesc sa ies la aer doar ca sa respir aer curat, nu sa fumez. Incerc sa ma observ cu cafeaua in mana si fara tigara. Este o experienta interesanta.

6. Fii activ. Fă sport

 Sportul ajută. Dacă nu ești o persoană foarte activă, poți începe simplu. Aleargă puțin sau fă gimnastică dimineața. Sportul oxigenează creierul și o să ai o dispoziție mai bună, așa n-o să mai fie nevoie să apelezi la țigări pentru asta. 

7. Apelează la terapie

 Poți începe să faci terapie comportamentală sau terapie de grup. Pentru nimeni nu e ușor, dar așa îți vei înțelege mai bine motivele pentru care fumai și o să îți rezolvi cu adevărat posibilele probleme care erau doar în aparență rezolvate pe moment de tutun.

8. Nu fi dur cu tine

 Și, în final, înțelegere. Nu te da bătut, este ok dacă nu o să fie totul bine din prima încercare, nu te judeca. Ai răbdare cu tine și luptă. La început va fi mai greu, dar dacă ai reușit să te convingi că trebuie să renunți la acest obicei, luptă până când o să o faci. După o vreme o să îți fie mult mai ușor, iar sănătatea ta merită asta.

#LungAmbitionAlliance

Leave a Reply

Up ↑

Discover more from @doctor.mihail's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading