Optimismul poate prelungi viața

”Nu există boală a corpului separată de minte.” Socrate

  Gândirea optimistă poate prelungi viața?

Încă nu există studii concrete care să arate că gândirea pozitivă poate vindeca vreo boală deja existentă (și probabil nici nu vor exista vreodată). La fel cum, oricat ai învața regulile de circulație după accidentul deja produs, mecanicul va rămâne singurul capabil să-ți repare mașina; totuși, nenumărate studii demonstrează faptul că o minte pozitivă poate garanta o viață mai lungă.

 În urma noilor studii s-a constatat că acest proces prin care optimismul îmbunătățește starea fizică a corpului nostru este pură biologie. În aceste cercetări se confirmă ideea că optimismul ar putea preveni atacurile de cord și accidentele vasculare. Mai exact, dr. Alan Rozanski, profesor de cardiologie la Mount Sinai St. Luke’s Hospital din New York a organizat mai multe studii clinice în care au fost implicate peste 230.000 de persoane- barbați și femei de toate vârstele (de la adolescenți la bătrâni de 90 de ani). S-a descoperit că optimiștii au un risc de 35% mai mic de a avea complicații ale bolilor de inimă sau o moarte timpurie. 

Un alt studiu, condus de Lewina Lee, de la Școala de Medicină din Universitatea Boston, a analizat  69.744 de femei și 1.429 de bărbați. Persoanele au fost supuse mai multor sondaje care urmăreau atât felul în care subiecții văd viața și reacționează la stimuli, cât și obiceiurile lor alimentare. Studiul pe femei s-a efectuat timp de 10 ani, iar cel pe bărbați 30 de ani. Concluzia a fost aceeași, optimiștii au avut o durată de viață cu până la 10-15%  mai lungă decât a celor pesimiști. 

  Ce se întâmplă în corpul nostru când gândim pozitiv?

Indiferent de felul în care gândești și în care privești viața, gândurile tale îți influențează direct sănătatea. Chiar acum gândurile tale iți influențează starea fizică generală. Orice gând este tradus în secreții hormonale care vor reda un sentiment. Gândurile bune, pozitive, aduc cu ele beneficii, în schimb cele pesimiste dăunează.

Gândirea negativă declanșează secreția de cortizol. Cortizolul este un hormon al stresului care anihilează anumite părți ale lobului frontal (cortexul prefrontal), care sunt responsabile cu gândirea logică și rezolvarea problemelor, dar și cu empatia și compasiunea. Astfel, se declanșează sistemul de „fugă sau luptă” care apare în situațiile de pericol, iar tu te vei simți mereu anxios, sub presiune și stresat.

Gândirea pozitivă, în schimb, face fix opusul. Atunci când gândim pozitiv eliberăm dopamină( +oxitocină, endorfină, serotonină), denumiți și hormoni ai fericirii, care redau stări de relaxare și liniște. Acești hormoni reduc activitatea din partea „primitivă” a creierului și cresc activitatea în zonele prefrontale. Ca urmare gândim mai logic și mai rațional. 

Consecințele gândurilor

Gândurile  negative:

  • Îngreunează procesarea sau găsirea soluțiilor
  • Încetinesc coordonarea creierului
  • Îngreunează concentrarea
  • Accentuează frică
  • Afectează memoria și controlul impulsurilor

Gândurile pozitive:

  • Intensifică atenția și concentrarea
  • Cresc productivitatea mentală
  • Îmbunătățesc capacitatea de a rezolva probleme complexe
  • Sporesc creativitatea

Cum ne formăm o gândire optimistă?

   Este de reținut că o gândire pozitivă nu înseamnă să zâmbim continuu sau să nu ne dăm voie să simțim tristețe sau, de ce nu, să plângem. Nu asta înseamnă să fim pozitivi. Să-ți pui un mic zâmbet pe făță și să-ți repeți că ești bine nu va ajuta. Gândirea pozitivă presupune recunoașterea problemelor, înfruntarea lor, conștientizarea propriilor calitățile și utilizarea lor, implică acceptarea , înțelegerea și controlarea emoțiilor negative. Gândirea pozitivă înseamnă să iți dai voie să privești mai mult frumosul din lume, să te bucuri de el.     Ori de câte ori te surprinzi criticând țara în care traiești din cauza unei știri de la ora 5, fă un efort în a înțelege că acea știre nu caraterizează această țară și că ai mult mai multe lucruri pentru care să te bucuri. Alege-le pe acelea. 

Ce poți face pentru a stimula un pic de optimism:

  1. Ieși mai des pe-afară, în soare: un studiu din 2008 arată că expunerea la lumina soarelui poate crește producția de serotonină și de endorfine. Plimbă-te măcar 10-15 minute pe zi, în soare.
  2. Fă mai mult sport: de preferat caută-ți un partener de sport, studiile arată rezultate mai bune; fă sport afară, pentru o expunere mai lungă la soare; cronometrează-te – cele mai multe endorfine se eliberează în urmă efortului prelungit ( min. 30 minute)
  3. Râzi mai mult: aceleași studii o dovedesc, iar și iar. Desigur, râsul nu va trata problemele de sănătate în curs. Dar poate ajută la ameliorarea sentimentelor de anxietate sau stres și la îmbunătățirea stării de spirit precare.
  4. Ascultă sau crează niște muzică: Ascultarea muzicii instrumentale, în special a muzicii care îți face ”pielea de găina” poate crește producția de dopamină în creierul tău. Măsurat și dovedit!
  5. Meditează. Alege un loc liniștit, confortabil. Lasă-ți toate gândurile – pozitive sau negative – să apară și să treacă pe lângă tine. Pe măsură ce gândurile apar, încearcă să nu le judeci. Pur și simplu recunoaște-le.
  6. Ai grijă de un animal. Dacă ai un câine, a-i oferi afecțiune este o modalitate excelentă de a stimula nivelul oxitocinei pentru tine și câinele tău. Conform cercetărilor la stapanii de câini și chiar la câinii lor se observă o creștere a oxitocinei atunci când acestia interactionează. ( valabil pentru orice animal de comapanie)

Înceacă-le, sistematic, pe toate, și anunță-mă ce rezultate ai!

Succes!

Leave a Reply

Up ↑

Discover more from @doctor.mihail's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading