Site icon @doctor.mihail's Blog

Adevarul despre celulele stem / Recoltare celule stem din cordonul ombilical

In urma emisiunii de joi am fost asaltat de zeci de intrebari disperate, cum ar fi: “pot sa-mi tratez copilul autist cu celulele stem?”, “taticul este bolnav de cancer in faza tereminala, pot sa-i donez celule stem, pot sa-l salvez?” si alte variante asemanatoare.

Asta imi da de inteles ca celulele stem sunt vazute ca un fel de panaceu universal.  Ba mai mult, chiar si eu, inainte sa se nasca Anastasia, intrebat in maternitate daca vreau sa ii recoltam celule stem la nastere, am refuzat simtindu-ma totusi vinovat ca o privez pe Anastasia de un posibil viitor tratament pretios.

In situatia asta se afla majoritatea oamenilor cu care am vorbit dupa emisiune care au recoltat celule stem la nastere copiilor din cordonul ombilical: “mi-a fost frica sa-mi reproseze ca am economisit pe spinarea lor”, “cine stie, poate ne ajuta la ceva, da doamne sa nu avem nevoie de ele”.

Mai jos voi rezuma cateva idei esentiale despre celule stem.

1. Exista 2 tipuri de celule stem: celule stem hematopoietice (din ele se formeaza toate celulele din sangele nostru, adica toata partea functionala a sangelui – celule rosii, albe, trombocite) si celule stem mezenchimale ( din ele se formeaza tot restul de tesuturi si organe). 

2. Celule stem hematopoietice avem cu totii din abundenta in maduva oaselor noastre. Ele se inmultesc si incep sa se diferentieze in diferite alte tipuri de celule sanguine, astfel inlocuind in permanenta celulele sanguine batrane sau nefunctionale. Cand o celula stem o ia razna si incepe sa produca celule sanguine canceroase, acestea se inmultesc abundent si fac o colonie mare, nefunctionala, anarhica: aceasta colonie anarhica se va numi cancer sa sange, cum este leucemia.

3. Acest cancer de sange este diagnosticat si tratat de catre MEDICUL HEMATOLOG ( specialitate care, de regula, se ia prima la examenul de rezidentiat – cu alte cuvinte, hematologii au mereu cele mai mari note in facultate).  Hematologul iti pune diagnosticul de cancer sanguin, iti prescrie chimioterapie si radioterapie care va omora toate celulele stem hematopoietice din corpul tau, inclusiv pe cele care produc cancer. Aici corpul in cauza ramane complet lipsit de hematopoieza. Asa ca are nevoie de celule stem compatibile cu el, care se transplanteaza.

4. Aici intervine speranta si dezinformarea perpetuata de companiile care vand kituri de recoltare celule stem din sangele ombilical catre parinti: Daca copiulul de la care s-au recoltat celule stem la nastere face leucemie, cauza acestui cancer sanguin se gaseste chiar in celulele lui stem! Exista un defect genetic in celulele lui stem care a dus a aparitia acestui cancer. Celulele lui depozitate in banca de celule stem, daca ele exista, daca sunt suficiente, si daca au fost depozitate si tinute corect ( lucruri des faultate in bancile private care nu sunt controlate de autoritati) nu mai pot fi folosite, pentru ca si ele au potential neoplazic!

5. Punctul 4 este valabil pentru bancile private de celule stem. In Romania exista numai banci private. Adica celulele depozitate de o familie pot fi folosite doar de acea familie. Platesti bani multi pentru recoltare si depozitare. Si daca faci cancer, nu le mai poti folosi, pentru ca si ele sunt canceroase. Concret le tii degeaba. Exista cazuri foarte rare, mai mult experimentale, cand celule stem au fost folosite de oameni de stiinta pentru a trata boli rare la acelasi copil. Sau se pot folosi in cazul in care ai deja un copil bolnav care are nevoie de celule stem, si iti vine pe lume un copil nou: poti recolta de la fratele mic pentru a-i dona celui mai mare, bolnav. Asta este singura indicatie de recoltare celule stem din cordonul ombilical sau din placenta. O spune un articol prestigios publicat de Academia Americana de Pediatrie in Pediatrics – 2017.

6. Bancile publice, in schimb, sunt complet gratuite. Tu doar donezi celulele stem bancii, care le recolteaza si le depoziteaza gratuit. Daca ai nevoie de ele, ipotetic, le poti folosi. Dar ele pot fi folosite si cerute de medici care acceseaza banca pentru orice alt copil din lume. In Romania, cum spuneam, nu exista banca publica de celule stem.

7. In schimb, in Romania exista Registrul National de Donatori de Celule Stem Hematopietice care face parte din Registrul International de Donatori. Te poti inscrie si tu in registru, chiar acum, completand un formular (45 de secunde, testat de mine). Primesti acasa un kit – niste betisoare pe care le freci de interiorul obrajilor, le pui la loc in plic, il sigilezi si il trimiti, tot gratuit, inapoi la registru (adresa este deja pe plic). Toata procedura dureaza 5 minute, cumulat. Registrul iti face teste de compatibilitate si te introduce in sistem. Daca, in lume, cineva complet compatibil cu tine se inbolnaveste si are nevoie de un astfel de transplant, esti contactat de registru si rugat sa donezi celule stem. Dureaza 4 ore in care esti conectat la un brat de un aparat care scoate sange, separa celule stem din sangele tau si apoi il reintroduce la loc. Procedura miniminvaziva, lipsita de orice risc.

8. In momentul de fata in Registrul International de Donatori Voluntari sunt inscrisi 36 milioane de oameni, si doar 62.000 de Romani. Romanii sunt inruditi genetic intre ei, ca orice alt popor, iar posibilitatea de a gasi un donator este mai mare intre Romani. In momentul de fata in Romania exista 30 de bolnavi de cancer sanguin care asteapta un donator.

9. Celulele stem mezenchimale, cele din care se formeaza organe, au minima utilitate in momentul de fata, folosidu-se doar la nivel experimental. Ele nu pot trata autismul si nu pot forma inca organe noi. Nu pot trata cancerele solide, cu atat mai mult in stadiu terminal. Celulele stem, ca si in transplanturile facute de hematologi, nu trateaza cancerul ci inlocuiesc ceea ce s-a pierdut prin cancer sau prin tratamentul acestuia. Ori pentru unele cancere solide si metastazate momentan nu avem tratamente efiiente. Si nici metode de a regenera organe din celule stem. Mai avem de asteptat 10-20 de ani pana atunci.

10. Revin la Registru. Inscrie-te, te rog, si vei avea sansa sa salvezi prin gestul tau, concret, un om, fie el mic sau mare. Click aici.

https://www.registru-celule-stem.ro/wp-content/uploads/Animatie-V2.mp4


Exit mobile version