Select Page

Marijuana, sau cum o mai numim noi, iarba, este un subiect foarte controversat şi cu multe întrebări  la care nu ştim unde să căutăm răspunsurile corecte şi credibile. Deşi unele state o consideră o substanţă interzisă, ea este permisă în anumite locuri şi uneori chiar folosită ca medicament.  Conform Institutului Naţional al Abuzului de Droguri (SUA) iarba este cel mai folosit drog / medicament.

Cauzează iarba dependenţă, este adevărat că vindecă boli,  chiar nu vor conspirationistii să avem acces la un medicament minune? Hai să aflăm împreună.

Marijuana este un amestec format din florile, frunzele, tulpinile şi seminţele plantei Cannabis sativa sau Cannabis indica şi conţine o substanţă chimică numită tetrahidrocanabiol ce are capacitatea de a influenta activitatea cerebrala.  Este încă dificil să clasifici iarba ca fiind “bună” sau “rea”  iar studiile în domeniu sunt încă incerte. Acest lucru se datorează faptului că marijuana are capacitatea de a afecta fiecare persoană în mod diferit şi poate provoca reacţii total opuse. După consumul de iarbă anumite persoane pot deveni mai relaxate, în timp ce altele pot deveni anxioase şi agitate.

Marijuana poate fi consumată sub formă de ţigări şi efectele se pot simţi în câteva minute. Se poate consuma sub formă de vapori şi astfel nu mai este arsă, devenind o alternativă populară; în acelaşi timp vaporii o fac mai concentrată şi riscul consumului în exces este mai mare. Mâncată sub forma unor prăjturele sau uleiuri îşi menţine efectele descrise (ca stări de căldură şi de bine) pentru mai mult timp.

Provoacă iarba dependenţă?

Nu există statistici sigure care să demonstreze că iarba provoacă dependenţă, se estimează insa că un procent între 10-30 % de fumători ar suferi de grade variate de dependenta. 

Sindromul de renuntare la canabis”  este adesea asociat cu dependența – în care o persoană simte simptome de sevraj atunci când nu consuma un drog. Persoanele care folosesc marijuana manifesta frecvent iritabilitate, modificari ale starii de spirit și de somn, scăderea apetitului, neliniștea și / sau diferite forme de disconfort fizic care ating vârful în prima săptămână după renunțarea la drog și durează până la 2 săptămâni.  Apare dependența de marijuana când creierul se adaptează la cantități mari de medicament prin reducerea producției și sensibilității la propriii neurotransmițători endocannabinoizi. 

IMG_0048.jpeg

Care sunt efectele secundare ale consumului de iarbă?

Totul depinde de sursa folosită pentru procurarea ierbii. In timp ce marijuana obţinută prin instituţiile medicale poate fi considerată oarecum sigură, alte căi pot veni cu riscul ca iarba să conţină şi alte substanţe, chimicale sau chiar alte droguri vaporizate peste iarba pentru suplinirea unui efect slab datorat unei calitati slabe a ierbii.

Efectele secundare ale consumului de iarbă sunt variate, de la gură uscată, ochi uscaţi, dureri de cap, creşterea apetitului, până la pierderea noţiunii timpului, ameţeală, tuse, creşterea tensiunii arteriale, pierderi scurte de memorie.

De asemenea consumul de iarbă poate amplifica anumite stări pe care o persoană le deţine deja, cum ar fi: creşterea simptomelor depresiei, manifestarea psihozei, amplificarea bipolarităţii etc.

Un risc foarte mare pe care îl are consumul de iarbă este acela că intră în conflict cu multe medicamente, de aceea trebuie verificat acest lucru cu medicul şi stabilit dacă te poate afecta combinarea lor. Trebuie luat în considerare de asemenea faptul că marijuana creşte efectele alcoolului şi măreşte riscul maniei la persoanele care iau antidepresive.

Este iarba halucinogenă?

Halucinaţiile pot avea loc după un exces al consumului de iarbă, dar sunt foarte rare şi nu afectează toţi consumatorii . Halucinaţiile reprezintă perceperea distorsionată a timpului, a spaţiului şi a realităţii, de ordin vizual sau auditiv. Ele reprezintă o percepţie distorsionată a obiectelor, evenimentelor sau simţurilor.

Ajută marijuana creativitatea?

Marijuana este un stimulent şi ca toţi stimulenţii, poate avea diverse efecte în funcţie de persoana care le consumă. O persoana anxioasă creativă poate obţine anumite beneficii din consumul de marijuana deoarece obţine o stare de calm şi astfel poate deveni şi mai creativă, în timp ce o persoană care este deja relaxată, poate deveni agitată în urma consumului şi astfel poate fi perturbat procesul creator.

Mai multe persoane publice au declarat că marijuana le-a ajutat într-un fel sau altul. De exemplu, Steve Jobs susţinea că fumatul ierbii îl face să se simtă „relaxat şi creativ” în timp ce cântăreaţa Alanis Morisette a afirmat că fumatul ierbii i-a adus claritate şi o perspectivă noua asupra scrierii cântecelor.

Când este recomandată marijuana.

Termenul de marijuana medicala se referă la tratarea simptomelor unor afectiuni  cu întreaga plantă de marijuana neprelucrata, adica cu extractele de bază.

FDA (Food and Drug Administration – SUA) nu recunosc marijuana ca medicament, insa au aprobat 2 preparate pe baza de cannabinoizi pentru tratarea starilor de greata si pentru cresterea apetitului. Nu exista nicio dovada ca marijuana sau extractle sale ar trata sau ar avea si cel mai mic efect asupra cancerului. Presupun ca aceasta dezinformare provine din faptul ca doctorii prescriu preparate cu THC – un ingredient cheie din marijuana – pentru a trata starile de greata induse de chimioterapie la bolnavii de cancer, insa tot ce va trata acest THC este starea de greata, nu si cancerul.

Cui nu este recomandată?

In primul rand, nimeni nu are voie sa consume marijuana in tarile in care aceasta este interzisa prin lege, cum este si Romania.  De asemenea, chiar si in tarile in care o poti cumpara de la coffee-shop (Olanda), aceasta nu este recomandată femeilor însărcinate, persoanelor cu boli ale inimii, persoanelor cu istoric de psihoză, celor cu risc de schizofrenie.