Site icon @doctor.mihail's Blog

Ce face un medic rezident intre orele 5 si 9 dimineata ?!

Sa incep cu inceputul: nu- i deloc usor, dar pe parcurs te obisnuiesti.

Ca sa fiu complet sincer, in primele 3 luni de rezidentiat am fost coplesit. Daca esti obisnuit sa stai treaz pana la 1-2 noaptea, sa te uiti la filme, sa te trezesti la 8 dimineata in cel mai bun caz si sa te activezi pe la 9 … atunci esti asa cum eram eu inainte de rezidentiat.

In primele 3 luni ai zile in care te trezesti la ora 5:00 si nu intelegi ce s-a intamplat, ai un zbor de prins? A fost cutremur? De ce mi-am pus alarma sa sune noaptea?

Dar pe parcurs te obisnuiesti, ba mai mult, incepi sa te trezesti in weekenduri la 5 si sa fii foarte … productiv!

O dimineata ideala din viata unui medic rezident arata cam asa:

– 5:00 Trezirea; nu da snooze, snoozeul este o bataie de joc la adresa sistemului tau fiziologic de reglare a somnului si a ritmului circadian – dupa o perioada de cateva saptamani de trezit la aceeasi ora, corpul tau se va adapta la ora ta de trezire prin secretie automata de melatonina, cresterea temperaturii corpului si cresterea nivelului de cortisol. Aici apare o mica problema – ritmul circadian este foarte strans legat de ritmul noapte-zi, de stimulul luminos pe care ti-l da rasaritul soareului si cerul albastru pentru a te trezi, iar la ora 5 este cam intuneric :-/ … insa problema este depasita din start, intrucat majoritatea ne uitam un display, fie de telefon fie de laptop, iar acea lumina albastra simuleaza albastrul cerului si ne trezeste si mai mult. Deci 5 a.m, cum te ai trezit ai si sarit din pat! No excuses!

– 5:30 – 6:30 : dupa o scurta igiena personala si o cafea rapida, te pui la 30min/o ora de citit. ai foarte multe de citit; cu cat vei citi mai mult cu atat vei realiza cat de multe nu stii; cunostintele de baza invatate in facultate se uita, si nu le vei sti decat daca le vei repeta mereu; articole noi din sfera in care activezi; medicina este o stiinta in care peste noapte se poate dovedi ca ceva ce pana acum era bun pentru pacient deodata este extrem de rau, iar lucrurile acestea trebuie intelese si descoperite din timp; un rezident la chirurgie (cazul meu) va studia tehnici operatorii ale cazului la care a asistat cu o zi in urma, sau ale cazului la care urmeaza sa intre in ziua ce urmeaza; eu prefer cititul dimineata; toata lumea doarme, este liniste deplina, creierul este in cea mai buna forma a sa, gata sa absoarba si sa inteleaga, nu esti distras de mesaje si notificari sau social media; de obicei dupa 5 minute de citit ridici ochii din carte si iti dai seama ca a trecut o ora; asa stii sigur ca ai citit cu spor.

– 6:30 – 7:00 – iti dai seama ca esti in intarziere si incepi sa te agiti prin casa, te imbraci haotic, arunci un mar si o banana in geanta, laptopul sau tableta si ai tasnit pe usa; in momentul asta mereu ma opresc 3 minute sa stau deasupra patului fetitei mele Anastasia, o pup pe obraz si o miros, si plec cu regretul ca nici astazi nu voi asista la trezirea ei; dorul de ea intaleaza in momentul in care ies pe usa si dispare doar seara cand o vad iar.

-7:00 – 7:30: ajungi la spital si faci singur o vizita rapida. Vezi toti pacientii pe care ii urmaresti, observi si semnalezi evntualele probleme aparute peste noapte.

– 7:30 – 8:00 : raportul de garda. Toti medicii clinicii se aduna la acest raport pentru a discuta cazurile noi aparute in timpul garzii; se prezinta toate operatiile efectuate cu o zi in urma si operatiile programate pentru ziua curenta. Fiecare medic poate sa puna intrebari, sa dea sfaturi sau sugestii cu privire la un caz prezentat, sa se opuna onei tehnici chirurgicale propuse in favoarea alteia mai bune, sa-si ofere ajutorul, etc. In felul acesta toti au siguranta ca decizia luata pentru o interventia chirurgicala este cea mai buna cu putinta.

– 8:00 – 9:00 : se face vizita mare in care seful clinicii trece pe la fiecare pacient iar medicul curant sau rezidentul desemnat prezinta cazul cu o evolutie a acestuia din ultimele 24 de ore; tot aici scrii si medicatia la indicatia medicului curant care va curpionde toate medicamentele si perfuziile pe care pacientul urmeaza sa le primeasca in urmatoarele 24 de ore.

Pana la ora 9 programul este oarecum lafel. Mici si rare schimbari. Insa ceea ce incepe de la ora 9 este mereu nou, diferit si neprevazut. Singurul lucru stiut aproximativ este ora la care incepe operatia; de aici incolo totul difera … si va fi abordat in urmatorul post 😀

Exit mobile version